Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
22522
View
75
Reply

SURVEY : SUPPLEMENT IBU HAMIL

[Copy link]

Author: PrintChez       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2012 10:36 AM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum

harap mod tak merge dengan mana2 topik (kecuali dah ade poll camni) sebab saya nak tengok berapa banyak undian pasal vitamin ibu mengandung ni.

masalah saya skrang ni, hari tu doktor ade bagi sample OBIMIN PLUZ 5 bijik, lepas kandungan saya dah lebih 3 bulan, doktor suggest makan itu. tapi ade kes pasal "paraben" tu buatkan sy rase ragu2 sikit. nanti next appoinment nak tanya doktor tu lah....

wat mase ni sy takde makan ape2 vitamin selain maintain asid folik sebab vitamin yang pernah dapat sume dah habis. sepatutnya saya dah kena start makan vitamin la kan... saya pegi usha2 kat farmasi, takde yang macam obimin pluz iaitu multivitamin + asid folik + DHA & EPA dalam 1 capsule.... jadi tak tau vitamin ape yang bagus untuk saya makan =(

sebab tu la saya buat poll ni dan mintak pendapat sume.... =)

tQ!
Multiple Polls: ( Maximum 5 choices ), Total 63 Users voted View Voters
 
8.33% (7)
 
32.14% (27)
 
34.52% (29)
 
7.14% (6)
 
17.86% (15)
  (This Poll is open, your vote is visible)
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 10:42 AM | Show all posts
apa kes paraben tu?..bahan pengawet ubat yek! rasanya semer @ kebanyakan ubat ader...

me makan apa yg klinik bagik....yg 4 jenis tu..vit c,ferum,folic,vit b kot!!...susu jgn lupa
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 10:58 AM | Show all posts
eda org pertama vote...
masa awal2 pregnant sampai 15weeks gynea bg folic acid + duphaston...
lepas tu dpt obimin.... obimin ni ikut pregnancy b4 ni gynea akan bagi sampai 36weeks gitu lepas tu tukar folic acid balik....
memang selama pregnant tu xde amik lain selain obimin... sebabnye eda pernah tanya gynea ok ke if saya nak amik neurogain.. dia kata x perlu... ikutkan obimin tu dah lengkap.. tp if nak amik gak suka hati... dia bagi la sampai obimin+ bertimbun... tp langsung eda x sentuh.. sebab besar yg amat
lagi 1 amik kalsium jek.. sbb susu memang susah nak telan padahal ok jek if x pregnant..
request ngan gynea nak yg kecik.. dpt terus yg kunyah... kes takut nak telan besar2
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 05:07 PM | Show all posts
maklang plak memang makan obimin dengan neurogain......  tp maklang nyer rutin bila dah ngandung 6 bulan nih :

1) pagi before bfast : makan 1 teaspoon virgin coconut oil and air suam
2) lepas lunch (gap kan 1-2 jam) : makan obimin
3) Lepas dinner : makan neurogain
4) Minum susu anmum segelas sebelum tido (kalau hari yg minum sarang burung, susu minum awal sikit)
5) alternate day : minum sarang burung yg maklang beli ngan kawan yg bela burung layang2 nih, proses sendiri masak pun sendiri...... minum pukul 11 ke atas ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 05:24 PM | Show all posts
i makan eberet
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 01:06 PM | Show all posts
mengikut pengalaman.. makan lah vitamin ikut keperluan dan keselesaan...
dan bermulalah dari masa merancang nak mengandung...
insyaalah kurang kesan tak dingini masa mengandung..spt mual, muntah, sakit kepala, tak berdaya dsb
sy ambil minyak ikan, calsium,folic acid, vit c,tiada multivit....sebab makan cara sempurna,
kekadang ors.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 01:47 PM | Show all posts
now me dah 32 weeks..still continue obimin, neurogain & caltrate..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 12:07 PM | Show all posts
me mkn obimin yg pink rasa manis, obimin yg maroon tuh xlalu muntah,
besides that mkn, labetolol (drh tggi) n duphaston (slalu bleeding)
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 06:00 PM | Show all posts
mkn iberet..
minum air alfalmint keluaran belina..

sbb time pose dulu minum air ni bdn xpanas sgt..+rase bertenaga

alfalfa ni elok minum jika org tu xsuke mkn sayo
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 08:47 AM | Show all posts
I tak boleh makan obimin.. Jadi morning sickness.
So dr tukar ke sangion n neurogain..baru okay.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2012 09:09 AM | Show all posts
now 7w.. masa 5&6w aritu morning sickness teruk sgt..
lepas doctor bagi obimin, terus morning sickness jd tolerable..
selesa la sikit nak buat tugasan harian..

kepada kawan2 yang kat malaysia, bleh tak korang share sampai bila korang amik obimin ni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 09:19 AM | Show all posts
Post Last Edit by miu84 at 7-5-2012 09:20

I nak masuk week 11 inshaAllah tapi so far my gynae tak da bagi apa apa vitamin pun lagik.. acid folic pun oleh sebab i dah beli sendiri satu kotak, jadi dia tak bg lah.  usually berapa week start mkn vitamin ya? aside from acid folic i minum susu mamil mama (tapi kadang2 mengelat jugak )
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 05:01 PM | Show all posts
Ai ambik folic asid, calcium caltrate, vit C 500 dan Appeton Essentials Natal Care.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 02:06 PM | Show all posts
amik nuerogain dgn vit dari kk tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 11:09 AM | Show all posts
i dah 20 minggu. dulu amik acid folic je.start baby 16 minggu, i start amik blackmores for pregnancy..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2012 01:37 PM | Show all posts
I ambik Iberet Folic, Neurogain, Folic Acid dan calcium carbonate....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2012 09:49 AM | Show all posts
Reply 12# miu84
Sebenarnya sebelum ngandung lagi patut makan asid folic... biasanya bile disahkan ngandung je, dr akan bg asid folic utk kandungan trimester pertama.
Bile dah masuk trimester 2, baru dr bagi multivitamin utk ibu2 ngandung ni...

   Reply 11# sevenoctober
kepada kawan2 yang kat malaysia, bleh tak korang share sampai bila korang amik obimin ni?

- biasanya sampai bersalin...

Now aku makan je obimin pink tu sambil2 jaga pemakanan seharian... satu lagi try amalkan makan kurma ngan madu, pun dah banyak vitamin kat situ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 10:56 AM | Show all posts
tambahan moi mkn milk calsium brand moo
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 01:00 PM | Show all posts
Reply  miu84
Sebenarnya sebelum ngandung lagi patut makan asid folic... biasanya bile disahkan nga ...
PrintChez Post at 23-5-2012 09:49 AM

kalau ikut eda gynea bagi camni...
1-3 bulan tu acid folic jek.. tapi kes eda dapat duphaston sekali..
3++ - 8bln - obimin ++ kalsium..
8++ - sampai bersalin folic acid balik ++ calcium..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2012 03:37 PM | Show all posts
eda org pertama vote...
masa awal2 pregnant sampai 15weeks gynea bg folic acid + duphaston...
le ...
waneeda1904 Post at 23-4-2012 10:58



    Ada jugak yg macam saya takut makan ubat besar. Saya makan obimin dan pil kalsium, obimin tu siap potong 3 lagi kes takut makan ubat besar.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 04:33 PM | Show all posts
Ape hal la takut mkn ubat besar
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 04:35 PM | Show all posts
Ape hal la takut mkn ubat besar
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2012 10:40 AM | Show all posts
Reply 22# arinieva


    takut tercekik agaknya...ataupun termuntah sbb x blh nak telan....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2012 09:06 PM | Show all posts
Reply  miu84
Sebenarnya sebelum ngandung lagi patut makan asid folic... biasanya bile disahkan nga ...
PrintChez Post at 23-5-2012 09:49


thank u for the reply... baru aje perasan sebab lama tak dapat berinternet i dah masuk 2nd trimester, doc bagi neurogain, bio-enhanced calcium plus dgn iberet folic . so far ketiga2 nih i boleh makan tanpa masalah. cuma susu aje i stick to susu segar biasa sebab tak suka dgn rasa metal yg susu utk ibu hamil leaves lepas minum tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2012 11:05 AM | Show all posts
Post Last Edit by pinkyblue at 8-6-2012 11:07
Ape hal la takut mkn ubat besar
arinieva Post at 1-6-2012 16:35



    Lain org lain hal la... tapi apa2 pun tetap makan untuk kesihatan diri dan anak dalam kandungan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071824s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list