Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
22888
View
75
Reply

SURVEY : SUPPLEMENT IBU HAMIL

[Copy link]

Author: PrintChez       Show all posts   Read mode

Post time 14-6-2012 11:41 AM | Show all posts
saya pulak amb multivi..bcomplek..calcium ..vit c dan omega produk amway..sbb jenis hb jenis turun naik sejak amb vit nie...ok sikit tak turun sangat hb tu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 01:19 PM | Show all posts
dari anak no 1 sampai 5 nih setia dgn sangobion + calcium start 4mths sampai bersalin. masa anak no 5 ni jer tambah neurogain...

my gynea ada ckp kalo sesapa yg sembelit masa pregnant elakkan makan obimin.. makanler sangobion.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 06:45 PM | Show all posts
x ramai amik pramilet eyk....
x best ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2012 08:41 AM | Show all posts
I nak let go supplements yg I ada. Kedua-duanya masih baru n botol belum dibuka:

1. Neurogain PB - 1 botol. Reason: terlebih stok.
2. Calcium gummy 1 botol. Reason: I baru realize ada bovine (lembu) gelatine n product ni Dari USA, so status halal nya I ragui.

PM me if interested
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2012 04:11 PM | Show all posts
if dah amik supplement yg dah ade kandungan asid folic ..perlukah amik vit asifd folic berasingan ....plz plz....
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 11:39 AM | Show all posts
Reply 30# redchilie


    Tak perlu lah, kang terlebih dose pulak.
Lebih elok ikut yg dr suggest sbb dia yg plg tahu apa yg you perlukan, patutnya lah.
Mcm I.. Folic acid cuma ambil masa 1st trimester.. Lepas tu dr bagi Obimin n Neurogain, dia stopkan folic. Tapi I alahan dgn Obimin, tukar pula kpd Sangobion.
Now I ambil Sangobion, Obical n Neurogain, as advised by my dr.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2012 08:08 PM | Show all posts
Testimoni ESP (Energizing Soy Protein)

Seorang customer saya bercerita dgn saya dia telah ambil esp sejak dr zaman anak dara lagi(zaman student) .

saya kenal esp masa zaman student lagi..masa tu tgok kak ipar minum masa dlm pantang,saya tanya apa akak minum dan dia terus bg saya cuba.sedap juga rasanya..kak ipar saya bgtau susu badannye sikit so dia amik esp untuk tambahkan susu badan..tp xsangka pula bukan susu badannye sa
ja bertambah,berat badan pun menyusut,jerawat kat muka pun dah xde,strect marsk masa mengandung pun makin pudar dan yg penting katanya dah xletih sgat..kalu x mmg letih la nak urus rumahtangga dgn anak2 lagi masa dlm pantang ni..saya tanya kakak kalo saya minum nanti susu keluar ke sbb saya xkawen lg..kakak terus gelak kat saya..hihi..katanya esp ni sesuai untuk semuarupanya abg saya pun minum esp jugaeh lelaki pun boleh minum!....
masa nk blik UK,kakak ipar hadiahkan saya espterharu ler..saya yg student ni mmg xmampu nak beli esp tu..so bila kak ipar bg sgat2 suka2esp saya tahan 1bulan saja sbb kawan2 serumah pun minum sama huhusejak saya ambil esp masa zaman student saya mmjg xletih langsung,so kalau study smpai lewat mlm pun ok lg.pastu saya xrasa lpar sgat..dan paling saya siyokkkk sgt tu boyprenzz saya kata saya makin santekkkk sbb dia kata muka saya mcm ada lain sikit.saya pun bgtau saya minum esp dan khasiat esp nidia pun nak cuba
skrg sy dah kawen...still saya minum esphasben juga minum..masa tgah peknen saya ambil esphasilnya anak omak kulitnya halus mulus putih gebus ha!!dan mmg xde masalah kulit langsungdalam pantang pun still minum espanak saya susu badan..alhamdullilah susu badan pun bnyak..hrap saya dpat susukan dia sehingga 2tahunapa yg saya tgok anak saya mmg bijak..khasiat susu ibu kan..dan dia jarang demam..last demam masa umonya 8bulan.lepas habis pantang pun saya masih ambik esp gak..esp ni dah ibarat sebati ngan kehidupan saya dan suami.bagus sgat kak kan esp ni..mmg saya terasa perbezaanya.dan yang paling lucu sekali hasben katabody saya mcm anak dara lg walaupun dah ada anak sorang sbb esp ni menganjalkan semula payudara dan punggung
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 02:41 PM | Show all posts
sebelum mengandung : folic acid + blackmores multivitamin
1-3 bulan : folic acid
3-? bulan : haematinic (klinik kesihatan) + neurogain

nk tnye, nape dktr kk sy bagi haematinic instead of obimin ek?ke due2 ni same je?rupe die merah gelap.ms sy pi klinik swasta aritu,doktor bagi prenavit.rupe mcm obimin,kaler pink.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 11:45 AM | Show all posts
pernah cuba ammum.. masa first baby.. lepas tu tak mau cuba dah.. nk termuntah..huuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 02:57 PM | Show all posts
misz sekrg in first trimester sepenuhnye pd folic acid,cuma mase 6th weeks dh scan and nmpk jantung bb doc dh bg supply appeton essential natal care Last edited by MistrezHermanaz on 8-1-2013 02:59 PM

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 08:53 AM | Show all posts
time preggy amlkan je vit yg klinik/hosp bagi...utk tambahan boleh minum susu..sbb bby makin besar..kalsium kita pon akan berkurangan..so nak elakkan ianya berlaku boleh minum anlene juga..

utk lepas bersalin pulak..sy cadangkan ambil supplement..xyah nak amik jamu2 ni..leceh satu hal..xuser prendly..hehe..depends pd org juga la..mcam sy jenis nak cepat..malas pon ade..lgpon kite perlukan tenaga yg lebih utk diri sendiri...bby dpt minum susu dgn meriah..kita x lesu..sy cadangkan ambil supp from SHAKLEE..mmg terbukti berkesan..even time preggy sy amalkn dh..mmg berbeza utk anak ke -3 ni...bertenaga sepanjang masa...boleh PM sy utk keterangan lanjut.

sms: 0193115284
email:affa_mie@yahoo.com.sg
fb: Effa Collections
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 11:09 PM | Show all posts
Masa fiza pregnant hari tu, fiza makan supplement Nutrilite by Amway. Fiza consume calcium magnesium, iron folic, bcomplex dan all plant protein powder (xyah minum susu). Masa check up kat klinik, gynae tanya saya makan supplement apa. So saya mention apa yg saya makan. Then gynae tu ckp bagus makan supplement nutrilite tu. Terkejut gak bila gynae ckp cmtu, igtkan dia marah sb tak makan ubat klinik.

Alhamdulillah sepanjang hamil tu takde masalah sgt. Awal kehamilan pun tak teruk sangat morning sickness.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 02:22 PM | Show all posts
nhafizaj posted on 6-2-2013 11:09 PM
Masa fiza pregnant hari tu, fiza makan supplement Nutrilite by Amway. Fiza consume calcium magnesium ...

masa sy mengandung & menyusu baby dulu sy pun ada makan calcium magnesium amyway.kalau x silap, dia..ada alfalfa.masa pam susu berwarna biru/kehijauan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 02:25 PM | Show all posts
manis1977 posted on 14-6-2012 11:41 AM
saya pulak amb multivi..bcomplek..calcium ..vit c dan omega produk amway..sbb jenis hb jenis turun n ...

boleh cuba makan pati delima & buah kurma & jambu batu..antara pemakanan yg boleh naikkan HB
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 02:27 PM | Show all posts
peahjamboo posted on 14-6-2012 06:45 PM
x ramai amik pramilet eyk....
x best ke?

masa ank ke 4 sy makan pramilet,,,sy rasa ok..dari mkn obimin coz sebelum ni makan obimin rasa loya & muntah tu lg teruk.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 03:10 PM | Show all posts
last week baru bt buku merah..doktor bg 1 btl ubat jer..dia ckp dlm tu semua vit ada..xyah mkn yg lain dh
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 03:34 PM | Show all posts
ida78 posted on 28-3-2013 03:10 PM
last week baru bt buku merah..doktor bg 1 btl ubat jer..dia ckp dlm tu semua vit ada..xyah mkn yg la ...

mesti kk bg obimin ni kn
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 03:47 PM | Show all posts
mesti kk bg obimin ni kn


ntah la..masa tu bg tau doc,sy tgh mkn vit b..dia ckp tak perlu dh sbb semua vit dh ada dlm tu..acid folic tak tau ada skali ker tak..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2013 06:48 PM | Show all posts
ai baru 10 weeks, doc bagi pramilet..
memandangkan stok folic acid masih ade, nak abiskan dlu lah kirenye..
takde testi pramilet lagi ke ibu2?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2013 10:28 AM | Show all posts
mesti kk bg obimin ni kn


aah mmg obimin..kl nk tukar mkn vit lain apa yg sesuai...sangobion tu mana nk dpt..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2013 03:04 PM | Show all posts
dh sebulan makan Iberet Folic utk tambah darah...kurma pun makan..kerang..mkn selang ari...tp gi cek semalam darah x naik...memula 10.6...pastu bulan berikut 11..dan semalam 10.9......tadi pagi dh start makan pati delima...harap naik la HB sy....pil calsium mmg sy amek..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2013 04:52 PM | Show all posts
safia posted on 18-4-2013 03:04 PM
dh sebulan makan Iberet Folic utk tambah darah...kurma pun makan..kerang..mkn selang ari...tp gi cek ...

peknen jgk ke sis..congrat ..dh bape bulan dh..so,stop la collagen2 sume la yek..same la here
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 10:29 AM | Show all posts
peknen jgk ke sis..congrat


ha-ah...dh 5 bulan..mmg kena stop semua....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 10:29 AM | Show all posts
peknen jgk ke sis..congrat


ha-ah...dh 5 bulan..mmg kena stop semua....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 10:29 AM | Show all posts
peknen jgk ke sis..congrat


ha-ah...dh 5 bulan..mmg kena stop semua....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048821s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list