Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
17595
View
30
Reply

Bisnes Ayamazz Roti Impit (by KFC)... anyone?

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-4-2012 09:43 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua.

Sy nk tanya, kat sini ada sape2 yg berpengalaman buat bisnes roti impit Ayamazz KFC ni x?

Baru2 ni sy & adik sy g taklimat akt Wisma KFC ttg peluang utk buka kiosk push cart roti impit. Kami dpt tau lps bace iklan kat s/khabar Harian Metro. Adik sy hubungi pihak KFC & register utk dtg taklimat ni kat Wisma KFC di Jln Sultan Ismail, KL. Modal minimum yg diperlukan dlm RM54k.
Kami dh beli starter kit yg berharga RM250 (kat dlm ada form, t-shirt & topi, risalah rekabentuk kiosk push cart & list tpt2 yg dicadangkan utk kami buka kiosk tu). Dlm taklimat semua mmg nampak menarik. Tp once kami dh commit nk buat bisnes ni, barulah nampak mcm2 kerenah pulak yg tpaksa dihadapi.

Firstly kami diminta menyediakan deposit RM20k dlm masa seminggu utk booking lokasi yg kami berkenan nk bukak kiosk tu. Kalo x dpt RM20k dlm ms seminggu tu, diaorg akan let go tpt yg kitaorg nk tu kpd org lain. Pihak KFC bg cdgn kalo nk buat pinjaman, kena g apply dgn pihak PNS sbb diaorg dh deal dgn pihak PNS ttg projek ni. Adik sy mmg serius nk bukak kiosk ni, sbb tu dia sanggup kuarkan duit RM250 utk beli starter kit yg mahal tu walopun dia jobless. So dia g tanya org PNS ttg proses nk apply loan. Prosedur mmg ketat jugak la... ada byk form kena isi. Ada jugak borang survey... tpt yg kita nk bukak tu anggaran brapa org yg dtg tetiap hari, etc. Then proses nk apply ni mkn masa sebulan.

Pastu adik sy pergi ke semua shopping complex utk bjumpa dgn pihak management, sbb nk tau boleh x kalo bukak push cart kiosk kat tpt diaorg. Tp diaorg semua mintak proposal. Yg peliknya pihak KFC x de bekalkan apa2 details ttg bisnes ni selain gambar push cart kiosk tu & list lokasi cadangan. Skrg adik sy dh pening kepala... kenapa org KFC ni mcm lepas tgn atau mcm nk amik kesempatan je di atas kesusahan org lain? Ms dlm taklimat hari tu diaorg ada bgtau, kita sendiri kena deal dgn owner lokasi ttg tenant agreement, sewa, etc. Tp skrg owner lokasi mintak proposal la pulak. Kiatorg ni org awam yg baru sekali masuk taklimat tanpa ada apa2 details atau handout kat dlm tangan... Smlm org KFC ada tepon tanya pkembangan, tp x de pun nk guide apa2... cara org KFC tu ckp pun mcm memperlekehkan & mcm la kitaorg ni nk memain je. Walhal masa taklimat tu pihak KFC ada bgtau yg diaorg dh deal dgn pihak Tesco ttg projek ni. Tp bila adik sy g jumpa management Tesco, diaorg still mintak proposal, details business, etc.

Kesian adik sy. Esok dia nk hubungi org KFC tu skali lg utk tanya apa yg pihak KFC boleh lakukan utk proposal requisition drp pihak tenant location tu semua. Bila difikir2 semula, biar betul KFC ni nk aniaya org jugak ke mcm company MLM yg lain tu?? Dh la starter kits yg bernilai x sampai RM50 tu pun dijual dgn harga RM250 (katanya kalo hari bkn taklimat dijual RM500... mmg gila).

Kalo ada sape2 yg pernah ada pengalaman yg sama dgn sy atau ada wakil drp pihak KFC terbaca posting sy ni, minta bg pandangan & pendapat. Thanx.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-4-2012 09:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by jazaa at 25-4-2012 22:01

Pada ai....kalau TT nak pilih franchise....lebih baik ambik 1901 tu...Roti impit ni dah lah baru, mcm tak memberangsangkan je sedangkan jenama 1901 tu dah established.....

Baik rugi RM250 dari rugi RM54K....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:03 PM | Show all posts
Kenapa ai cakap mcm tu?....
Tahun lepas pun ai dah kenen-kenen produk ni...tapi mcm tak best je.....so ai cancel....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:11 PM | Show all posts
Ini teknik kelentong tahap gaban..
ada kutu mana propose kat KFC kata ada projek sekian2..
lps tu kata boleh untung itu ini..

Tetiba BOD KFC kata buktikan benda ni boleh untung..
So kutu ni diam kaku.. xleh nak bukti kecuali sembang kencang je..
Ujung2 dia pun juallah sembang kencang ni atas nama franchise..

Nasihat saya.. toksah nak percaya benda franchise atas produk2 merapu ni..
RM45k utk push cart yg xde nama lagi.. mmg total rip off la..
xpun suruh adik u tunggu 2,3 bulan.. tgk pilot push cart dulu.. berjaya atau tidak..
klu ok berjaya baru leh ikut.. klu main terjun je itu mmg mengarut namanya..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:22 PM | Show all posts
Reply 4# tampinus


   Itulah yang i pikir dulu tampinus.....
Mengarut bukak kiosk hot dog sampai RM54K......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 10:35 PM | Show all posts
Ini teknik kelentong tahap gaban..
ada kutu mana propose kat KFC kata ada projek sekian2..
lps tu  ...
tampinus Post at 25-4-2012 22:11


Thanx for the respon!

Tu la... bila fikir2 balik, baik bukak meniaga push cart sendiri je daripada amik brand KFC ni
sbb amount utk branding dia je dh RM40k. Yg selebihnya tu baru kos push cart... yg buat jd mahal tu brand KFC tu.

Diaorg kata nnt sales kalo busuk2 pun dpt dlm RM30k sebulan (jual roti impit dgn air mcm cool blog tu), tolak modal semua dpt untung dlm RM12k (blum tolak gaji pekerja & ansuran loan).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 10:49 PM | Show all posts
Pada ai....kalau TT nak pilih franchise....lebih baik ambik 1901 tu...Roti impit ni dah lah baru, mc ...
jazaa Post at 25-4-2012 21:59


Lupa plak nk tanya... Kalo nk jd franchise utk 1901 tu brape modal minimum yg diperlukan ye?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by tampinus at 25-4-2012 22:53
Thanx for the respon!  

Tu la... bila fikir2 balik, baik bukak meniaga push cart  ...
leon_mclaren78 Post at 25-4-2012 22:35


RM40k untuk jenama?
Rm40k utk brand mmg nak suruh kau gali kubur la.. yg untung franchisor..

1 kepala RM40k.. kena 50 org buat mende ni..
RM 2 juta.. yg bebuta diorang dapat tanpa apa2 risiko langsung untuk perniagaan yg baru..
cuma jual jenama je..

Ni bukan franchisor ni kapitalis namanya..
dia je yg compom untung.. kau tu xtentu lagi boleh bernapas ke tidak..
takat cakap untung beribu2 tu.. dia sembang je.. klu betul la untung camne dia ckp tu..
kau igt dia nak bgtau org ke.. yg pasti dia compom untung jual jenama..  itu yg dipandang..

klu aku aku cabar dia buka one outlet dan tunjuk cash flow for 3 month..
betul2 untung atau sekadar sembang kencang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 11:05 PM | Show all posts
RM40k untuk jenama?
Rm40k utk brand mmg nak suruh kau gali kubur la.. yg untung franchisor..
...
tampinus Post at 25-4-2012 22:50


emm... tu la... betul gak apa yg ko kata tu.
kena tgk dulu kalo btul ada org yg betul2 bleh buat bisnes dgn roti impit ni.

Diaorg kata dulu diaorg bg student2 je yg bukak kat dlm kampus. Tp skrg baru bg peluang kat org awam plak.

Btul2 dh kena tifu la kitaorg ni. Dh la ramai yg dtg hari tu... semua melayu, yg cina ada la dln 2 org kot.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 11:25 PM | Show all posts
emm... tu la... betul gak apa yg ko kata tu.
kena tgk dulu kalo btul ada org yg betul2 bleh bua ...
leon_mclaren78 Post at 25-4-2012 23:05


bgtau je kat adik.. bagus ada semangat berniaga tapi risiko tu kena calculate juga..
jgn main terjun lombong je.. nanti apa2 kita sendiri yg tanggung, franchisor tu dah compom untung..
kaji dan kenal sedetail mungkin market.. potensi dan risikonya..


kenapa xjual burger je mcm biasa.. xpyh byr franchisor ke hape2..
guna je nama yg sedia ada mcm ramly burger tu.. byk kedai tepi jalan guna tp xpernah pun byr franchsior fee..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 11:53 PM | Show all posts
jual pasar malam bro...guna konsep yg sama..bina brand sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:02 AM | Show all posts
franchise 1901 tu, tt google je....
tapi tak de sampai RM54k....kebanyakan franchise ni nak tarik orang yang baru nak meniaga...memang lah diorang cakap untung paling kurang pun RM30k....bila dah bukak nanti, nak dapat RM3K bersih pun sakit bro....sewa kat tesco, giant tu semua bukan murah....mau RM3-4K....gaji pekerja lagi...salah gaya  TT buat amal jariah je kat diorang....


Byk lagi product franchise yang lebih bagus & dah ada brand...(kalau tanak meniaga sendiri lah kan)....nak buat jenama sendiri, kena merangkak & bertatih dulu...salah gaya dua tiga bulan terus padam sbb byk saingan.....

franchise yang blh di consider gak- Uncle BOB (RM5K je)
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:18 AM | Show all posts
Ai pernah di jemput hadir ke taklimat untuk jadi franchisee.  cara marketing officer tu cakap memang teruja lah pada sapa-sapa yang baru nak bukak bisnes....tambah-tambah untuk lelaki melayu yang umur awal 30an yang bercita-cita nak jadi usahawan.....

Tawaran yang di sediakan:

1)  harga RM500K....kita kena come out dengan  10% selebihnya PUNB akan inject modal. bermakna kita kena buat loan RM450K....& RM50k kita bayar cash.
2)  Barang-barang diorang akan sediakan....( dah tentu diorang bagi barang yang tak laku & pandai-pandai lah franchisee pasarkan
3)  Bagi signboard yang terang-terang nama kita- (ai gelak je sbb ai dapat signboard corporate free je)...

Nak gi seminar tu kena bayar RM1K....tau berapa orang yang join seminar tu?...lebih kurang 50-70 orang seminggu... memang kaya raya lah franchisor tu dengan buat taklimat je....iyalah buat pun kat hotel....

Perniagaan apa?....minimarket je....ai cakap kat marketing officer tu, kalau mcm tu, baik ai bukak sendiri je....dengan RM50K, ai boleh penuhkan kedai dengan barang-barang & tak yah ambik loan.  Tak semua barang kita kena bayar cash, kebanyakan brg2 kat minimarket tu on consignment....sebenarnya franchise ni mengkayakan diorang je...yang jadi mangsa adalah franchisee....barang entah apa-apa diorang bagi....pepandai lah kauorang nak hidup, yang penting duit kita diorang dah ambik dulu.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:23 AM | Show all posts
oopss....lupa nak bgtau....
ai tak pergi lah taklimat bodoh mcm tu....bermakna marketing officer tu tak dpat "membodohkan" ai lah...tapi dia terkedu bila ai tanya byak soalan....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 08:33 AM | Show all posts
RM54 ka??

ish banyak tu.

yang penah aku bca dlm majalah mana ntah,

brader tu bukak kiosk kat U mana ntah. aku lupa.

brader tu cakap keuntungan dia sebulan rm2k.

ish, klu 2k je sebulan, memang x berbaloi la aku rasa,

modal saje dah 54k.

yang aku baca gak dlm majalah tu, modal 5k je.

cait.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-4-2012 09:20 AM | Show all posts
ok2... thanx ye kat korang yg byk bg pendapat & idea2.

Al-maklum la, org mcm ai ni baru nk bkenalan dlm bisnes francise ni... mmg senang la kena tifu, nak2 lg company yg dgn establish mcm KFC tu. Mana nk sangka diaorg berani buat mcm ni kan...

Ekceli ai minat dgn agro bisnes mcm ternakan & pladangan... rajin gak baca pengalaman2 forummer kat sini yg dh bjaya. Just blum ada peluang nk baut sbb bz dgn keja. Kebetulan adik ai ajak teman dia g taklimat KFC tu. Tp x sangka plak jd mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2012 02:01 PM | Show all posts
Reply 1# leon_mclaren78


   54K tu kenyanglah KFC..bagi2 pada director dia...dgn 54k tu blh dapat 70K dalam masa 3 bulan shj..how to do it...i ade pengalaman buat dgn 50k shj...i beli rumah lelong di subang jaya...apartment...then kasi repair skit..cat..then buat ape yg patut...kos dlm 10K shj...so jadi 60K...dlm 3 bulan saya jual balik ikut market 130K,,,so untung 70K...kira sebulan gaji 23K,,he3..best kan....x payah nak jual bagai roti ape entah
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 05:58 PM | Show all posts
Reply 1# leon_mclaren78

Salam semua,

Sy ahli baru..Thanks fr sharing info kt sini, D pn nak share sedikit pengalaman pasal Ayamazz Roti Impit ni..sbb D pn berminat nk join dis biz, D pn mcm leon dn adik dia, pg dgr talk last weekend, mmg sgt teruja and terus beli starter pack dia RM250,(RM250 ni jugak as a booking fees lokasi mana kita nk bukak)-fr temporary je until kita kena prepare 20k++ to lock in the location. kalu tk dpt byr 20k++ ,lokasi akan diberikan pd org lain yg nak la, first comes basic,  D rasa adil la, in biz first comes first serve kan..huhu. Kewangan masa tu terhad jugak la,da la hujung bln,belum gaji, untuk org biasa2 mcm kita ni RM250 besar tu..tp pejam mata la...

Once we nk commit, D pn mengalami mcm leon hadapi,byk karenah yg perlu dihadapi, yup minimum modal is 54k fr push cart, Kami aware pasal 20k+ tu, but concern kami is nk tau details pasal PNS and prosedur loan tu sgtla challenge..mula2 consultant pd ari tu yg bertugas kata boleh set kan appt, tp bila minta set kan, dia siap call tya,betul2 ke berminat dgn progam ni dn perlu byr commitment fees 20k++ bru leh set appt and know further pasal PNS loan tu.. aik mcm tu plak..masa tu dgr rasa nk meletup ja,nk marah la jugak, tp control  kemarahan tu, yelah kami pn niat nk carik rezeki kan.. and tya elok2 hw come u ask people simply pay RM20k+ tu kalu prosedur pn kami masih samar2 lg...huhu..so kami jst nk set appt utk tya in detail dulu...so dia ckp okla, dia cuba pujuk PNS consultant to set appt with us...Dlm hati D, nk set appt tuk biz pn kena pujuk ka? pe daa...3-4kali jugakla flw up...

Sementara tunggu consultant ayamazz bg jawapan, D survey2 jugak kt PNS webpage and terus direct call...manage to talk with them, cuma dia ckp must get appointment letter frm franchiser dulu..or fr details better get their consultant kt franchiser tu sendiri..pulak da.. seketika tu rasa terdudukla jugak, ingat biz franchiser ni mudah. tp tak semudah yg kita sangka..so D flw up balik..tup2 dia kasik no hp PNS consultant tu..pastu D pelik and ask, kata ari tu boleh set kan appt tuk kami..skrg akak kena call sendiri ka or wat? pastu dia tak jwb sms, D pn malas nk bising2, terus call the PNS consultant,3-4 kali call masuk VM..challengeeee...pastu D call lg, finally alhamdullilah dpt ckp dgn En X tu, alhamdullilah,he's vry welcoming n a nice person...da dpt appointment dlm masa terdekat ni..finally one or 2 hours later br ayamazz consultant sms ckp dpt appt dgn PNS Consultant..D jst ckp da set da dgn dia sendiri...thanks.. hehe..tu je secebis pengalaman permulaan biz ni..nt D update lg, pd leon n sapa2 yg berminat jgnla berputus asa ya..kita cuba dulu, blm cuba blm tau..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 06:03 PM | Show all posts
Reply 7# leon_mclaren78


   D da check fr 1901,anggaran modal dlm 200k jugak, 50k je untuk agreement and 120k fr push cart, bahan mentah,tenant, so on so forth..kalu tambah2 lain2 kena standby lg duit, so dkt 200k jugak...(ni pn dpt info from thread lg as at 2006 pya post) ..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 06:19 PM | Show all posts
Pada semua..setahu D masa pegi talk or seminar dia tu...dis Ayamazz Roti Impit ni is NOT under franchiser..its call Licensor and Licensee scheme... so ada beza sikit...
Licensor tu mean - The owner of the Licensed property or brand.
e.g         Bugs Bunny is owned by Warner Bros, so Warner Bros is the Licensor of Bugs Bunny.
Licensee
org, or syarikat atau pengedar yg receive the license frm licensor to sell product or services tp kena sign license agreements directly with licensors( ada terms n conditions perlu dipatuhi)

dan biz ni berbeza dr franchiser sedikit, (adik beradik tiri la kiranya ) mmg pakai brand dia suma2, cuma kita byr one time off payment ,dia tak de abk royalti, or sharing profits mcm others franchiser scheme.. correct me if im wrong..

Yup D setuju dgn sesetengah pendapat ckp mahal giler 54k takat push cart, tp bila banding dgn other franchiser@ licensor licensee program, ni la yg paling murah..yg penting kt sini KFCH will train us, the SOP, KPI, yg based on KFC system skrg..so D rasa berbaloi, sbb bkn kita nk biz sbb brand je tp need gud support system frm the licensor @franchiser tu sendiri.
Pengalaman D yg tk seberapa ni, kita ni kurang ilmu on sistem perniagaan..in biz we need system and system run biz...insyaallah, doakan D dn biz partner berjaya dlm ayamazz project ni...bersama menuju kejayaan..aminnnn
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list