Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5541
View
6
Reply

Beladiri Wanita

[Copy link]

Author: ariapersanta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-5-2012 01:56 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ariapersanta at 12-5-2012 13:58

dari blog http://jomkitasilat.blogspot.com

Situasi : Sentuhan / Gerakan Meragut Dari Belakang Dirasakan

















Kaedah Mengatasi :


1- Tarik beg anda rapat ke badan. Pastikan kedudukan tubuh anda stabil.

  • Segera memberikan Sembat Luar ke arah muka (hidung / halkum) peragut sekuat hati





  • Dengan pantas, berikan serangan kaki (Teknik Serangan Taji Terlak - Sendi Lutut)




  • Hayunkan beg anda (sekiranya ianya berat) ke arah muka peragut.
  • Dan segera dapatkan pertolongan terpantas samada dengan menjerit atau mendapatkan bantuan rakan-rakan.







Situasi : Gerakan / Sentuhan Meragut Dari Hadapan



1- Pegang beg anda dengan kuat.












Kaedah Mengatasi :


2- Dengan pantas segera pusingkan badan anda kebelakang sambil memberikan satu serangan siku. Anda juga boleh memberikan serangan Sembat Luar ke arah muka peragut.


3- Dengan menggunakan Taji Terlak, gunakan serangan tersebut ke arah sendi lutut


4- Apabila peragut jatuh, segera memijak ke arah peragut, samada di kemaluan,atau hulu hati. Malah anda juga boleh menyepak ke arah muka.










5- Segera menjerit atau berlari mendapatkan bantuan. Jangan lupa ya. Ingat, berlari itu lebih baik dari menunggu. Tenaga dan kekuatan seorang wanita tidak dapat mengatasi kekuatan lelaki melainkan dengan latihan dan menggunakan titik-titik kelemahan pada tubuh badan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2012 02:06 AM | Show all posts
bgus ni.. nak try pektis ngan boipren dlu
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2013 10:31 PM | Show all posts
bagi aku seni bela diri yang paling sesuai di praktik kan oleh kaum wanita.. seni bela diri lian.. ape2 lian lah sebab die takde la terkangkang2 sangat huhhuhuh pendapat peribadi nihhh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Perlu ada at least satu
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:04 AM | Show all posts
Pendapat peribadi aku, seni beladiri wanita yg terbaik adalah Silat Cekak dan jugak Aikido.....

Menggunakan tenaga lawan utk menghentam lawan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 05:33 PM | Show all posts
Maaf lah adik2 perempuan kalian. Tetapi situasi sebenarnya tak macam apa yg ditunjjukan di gambar itu.

Mula2 sekali, kamu kena ingat. Biasanya lelaki menpunyai "body mass" yang lebih dari wanita (kerana muscle density dan bone density). Oleh itu, sekiranya seorang lelaki lari ke arah kamu, rampas beg tangan dan lari, kemungkinan besar kamu akan terjatuh tersingkur ke tanah kerana momentum tersebut.

Lagi satu, mana ada orang tendang dan menumbuk pada masa yang sama. Setiap kali kamu angkat satu kaki, body weight kamu dishift ke kaki lagi satu, dan center of balance anda berada di pusat anda. Dan utk melakukan penumbuk yg jitu, kamu kena shift body weight anda ke hadepan. Oleh itu, mustahil kamu boleh mengekalkan balance anda dan menumbuk. Kalau menumbuk, kamu mesti maju ke hadepan.

Last sekali, kalau nak tendang, tendang ke kangkang lelaki. Itu shj tempat yg menbolehkan seorang lelaki jatuh. Kalau nak tumbuk, JANGAN TUMBUK DI MANA-MANA kecuali kepala dan leher. Bahagian2 yg sesuai di belasah adalah - hidung (kurang tulang jadi boleh mencederakan orang), atas telinga (boleh gegarkan otak), kerongkong (boleh menyebabkan sesak nafas).

Nasihat saya - kalau boleh, BUNUH sahaja si penyerang kamu. Kalau tak nak bunuh, LARI ke kawasan yg ada banyak orang ataupun sebarang senjata yg anda boleh gunakan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2013 03:41 PM | Show all posts
ni kira pencuri ni sopan la ni,pompuan tengah berdiri dia pun amik slow2,hu2....biasanya kes ragut,depa mai nga moto,atau sentap,rasanya meme xde peluang org pompuan nak bertindak balas,sebab selepas disentap majoriti akan terjatuh,atau terkejut,tak mampu buat apa2 selain minta TOLONG,TOLONG,TOLONG....oleh itu,elakkan membawa beg tangan,bawak la dompet ke,hu2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.273260s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list