Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5683
View
14
Reply

IELTS. Anybody want to share the experiences or nak kongsi tips before pergi thi

[Copy link]

Author: alyaaatikah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2012 12:11 AM | Show all posts |Read mode
ada x sape2 yg prnh pergi IELTS ? Mcm MUET but lagi upgrade. Its for sape2 yg nak further study ke oversea.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 01:30 AM | Show all posts
Saya pernah buat 2 tahun lepas kat British Council Jalan Ampang.. mahal kan fees dia RM 500 ke 600 juga la..Format dia pula satu hari ada test listening,reading and writing. lepas seminggu ada speaking test kat tempat yg sama juga.. yang untuk listening,reading and writing tu I ada beli buku untuk buat latihan.. Listening senang score cuma kadang2 dialog yg diberi ada accent yg pekat..ada British,American and Australian.. yg susah nak faham for me Australian le..huhu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2012 11:26 AM | Show all posts
Saya pernah buat 2 tahun lepas kat British Council Jalan Ampang.. mahal kan fees dia RM 500 ke 600 j ...
Elle_mujigae Post at 23/5/2012 01:30



   really ??? Australian accent ??? Even UK jauh drpd Malaysia, tapi accent dorng lagi senang nk faham. Tebal pun Tebal la.. tapi Australia ni kadang2 jauh menyonsang drpd perkataan asal.. Ada online course kan bila bayar tu ? is that good ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 11:42 AM | Show all posts
maybe juga sbb kita kat sini dah selalu dgr British accent dari Australian kan..  Masa I enroll to takde pun online course.. ada kelas tapi I tak pergi sbb kena bayar..just depends on internet to know about the test format and books that I bought for practise.

Masa speaking test soalan2 yg diberi simple je tapi I rasa susah sbb soalan yg I ada pause lama bila di tanya what is famous/special about your hometown.. I duduk shah alam masa tu so can't think of anything special about shah alam at that moment and don't have ideas to divert to other topics.. I think that the very long pause affect my marks terribly. I got 6.5 for the  speaking part.. haih  

Are you planning to take the IELTS test??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2012 11:44 AM | Show all posts
maybe juga sbb kita kat sini dah selalu dgr British accent dari Australian kan..  Masa I enroll to t ...
Elle_mujigae Post at 23/5/2012 11:42



   Skrg ni around RM500 including 30 hours online learning. Even kat luar pun ada jual buku pasal IELTS ni. Im planning too but a year to go. So, rasanya dah boleh buat preparation even lmbt lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 11:50 AM | Show all posts
wah bagus2 prepare awal.. and the fees with supplementary online course not that bad huh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2012 11:53 AM | Show all posts
wah bagus2 prepare awal.. and the fees with supplementary online course not that bad huh..
Elle_mujigae Post at 23/5/2012 11:50



   agaknya baru skrg buat since it is not worth it kalau mcm tu saje. Lagi pun British Council kat KL ni in Ampang. Org ramai free on sat & sun je. MMg mati lerrr nak masuk jln tu on weekend. Btw, thanks a lot for ur suggestion & opinions.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 11:57 AM | Show all posts
masa ujian tu I dtg naik putra lrt je..awal juga sampai 7 pagi camtu takut lambat punya pasal..hehe no problem
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2012 09:31 AM | Show all posts
Apa2 ujian berkenaan dengan English seperti MUET,TOEFL or even IELTS akan amat mementingkan Grammar dan kemudian Vocabulary.Yg2 lain cuma kena tahu firmat dan apakah jenis soalan2 yg biasa keluar dalam peperiksaan berikut.
Berdasarkan pengalaman cikgu yang pernah mengajar students yang prepare for IELTS, the best preparation ialah masuk kelas English yang formal yang menekankan aspek Grammar.Cikgu ada buat kursus Asas2 bahasa Inggeris di Precint 16,Putrajaya setiap Sabtu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2012 11:55 PM | Show all posts
ielts ni nnti mmg yg terer2 la test ko.. muet ni stakat cikgu tingkatan 6 punya stended.. hehehe...

reading jawab objectif.. writing ada 2... satu analisis graph... kedua opinion writing... lepas tu listening and speaking... listening n speaking ni dia gabung... terus jadi group discussion.. kalu muet aku punye pengalaman listen n speak ni terbelah 2..  aku tk penah amik ielts... tp penah amik test yg mmg cukup2 tiru format ielts.. hakhakhak... pengalaman lekcerer aku.. jngn amik toefl.. sosah... hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 02:17 PM | Show all posts
nervous plak bila baca all the comments...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2015 05:47 PM | Show all posts
alyaaatikah replied at 31-5-2014 02:17 PM
nervous plak bila baca all the comments...

Lagi nervous tunggu result..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 03:07 PM | Show all posts
thank you mod @fleurzsa for the tachangss...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 03:12 PM | Show all posts
cikgutuition replied at 5-6-2012 09:31 AM
Apa2 ujian berkenaan dengan English seperti MUET,TOEFL or even IELTS akan amat mementingkan Grammar  ...
cikgu, ada tak exam untuk kita test proficiency kita in ENglish.. test yg bukan untuk masuk uni..just sahaja2 buat nak tahu tahap kita kat mana..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 03:15 PM | Show all posts
wondering tt dapat IELTS berapa..hehe... dah few years dah this thread ye...cepatnya masa berlalu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100440s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list