Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
46958
View
277
Reply

Pesen (Style) Orang Terengganu

[Copy link]

Author: matabelalang       Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2012 10:14 AM | Show all posts
Reply 5# hzln

jeng kreng goh dang diye mari mikir
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2012 12:57 PM | Show all posts
w/pun aku org trg org kberang plop tu...tp sjak duduk ngan mak sdare d trg ni aku bnyk belajar perka ...
lovelyna Post at 14-6-2012 15:33



    awal2 kawin dulu, mertua ajak aku dgn suami gi kenduri kawin rumah sedara. mertua aku kata 'win, minggu dpn kita prgi makan pulut rumah mak su'.  aku imejin pulut kuning + rendang. tiba hari tu, takdepun pulut, semua nasi. frust aku. baru tau mkn pulut tu refer utk kenduri kawing...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2012 01:16 PM | Show all posts
awal2 kawin dulu, mertua ajak aku dgn suami gi kenduri kawin rumah sedara. mertua aku kata ...
wawin Post at 18-6-2012 12:57



    org trg kalu kata nk gi "makang pulut" mesti merujuk pada kenduri kawen  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2012 04:12 PM | Show all posts
org ganu dok suke gi kl, takut sesat, klu gi kota bahru baru best ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 07:00 PM | Show all posts
Org Ganu suke cicoh kepok keping dalang air kopi...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2012 04:02 PM | Show all posts
"ikang goreng celup tepung"..setakat ning dok terjumpe lagi kat negeri lain..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2012 07:06 PM | Show all posts
nak tambah bleh dop...hehe ambe org ganu gok

ambe sokmo dengor " Kat SOGO tu penuh ngn org Ganu je.."

hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2012 07:11 PM | Show all posts
Orang ganung suke sebut "Cap Ayam". Saloh sikit bile dok mekong akan ckp, "Cap ayam goh pomeng nih".
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2012 09:05 AM | Show all posts
org puang ganu cakap mengasar, tp org lelaki nya lemah lembut... ini kenyataang yg biasa saya saksikan di kebanyakkan pasar raya masa shopping.  contoh : bakpe abg ambik hok tu, oghang ambik hok nilah... dgn nada yg kasar. suami tu nampok ngikut je, dok kata mende pun... tp mungkin bg oghang ganu bese je ckp gini...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 06:48 AM | Show all posts
set set muda tenganu kalu sembang mesti ada sebut 'bengong mu' 'bengong natang ni'.
makanan pulok kalu ikan masing tumbuk campur dengan lada atau cili boh pastu makan dengan nasi..meletup uols.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 04:03 PM | Show all posts
saya org ajil, tapi bila kawin ngan org BBrk, perkataan 2 baru di belajar: tang malang - lama menunggu, sedee- sampai skrg tak tau makna, nggok - potong stim ...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 02:21 PM | Show all posts
Sedee mung tang malang tupah baru napok
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 10:34 AM | Show all posts
Reply 31# UMMI_MAI
maknanya, sama sama set Ganu pong ada lagi bahasa daerah...ambe dengor kalu beloh pedalaman Kuala Berang, lagi baham tanoh nok paham. Hok ambe suke gune, mende gok mung, parok doh ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 03:11 PM | Show all posts
loghat tranung sedak.. byok penyedak blakang ayat...

contoh:

putih seput
itang legang/bletung
ija naung
kuning sior
meroh nerang
masin rebing
masam rebang
pahit lepang
tawor weber
busuk kohong
bising bango
dop rop cetong
dll..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2012 08:34 PM | Show all posts
Peseng terengganu, makan nasi lemak lauk sambal ikan ayer. Uhhh... Bestnye. Kalu masak singgang ikan, makan ulam cicah budu, dgn ikan masin n timun cine. Sedak ahh.. Kalau nak pergi edar kad kawen, istilahnya 'gi madoh'. Betapa tinggi budi pekerti org melayu sampai nak jemput org hadir kenduri pun krna bermadah bagai. Tinggi tu martabat tetamu. Sekarang, fb, sms je. Klau hujung tahun masa tengkujuh, pakat duk cari ubi keling utk rebus. Oh tetibe teringat pulok pulut nasi yg digumpal dgn kelapa dan saing dgn ikan kering. Rindunye teregganuku....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2012 08:41 PM | Show all posts
Setakat ni klau kenduri kawin, nasi minyak terengganu la yg paling best dgn gulai dagingnya. Makan x sedor.  Klau di KL ni xtaula nasi biryani ke nasi minyak. Confuse. Loghat terengganu pun cukup unik. Cuma jrg benar dituturkan di tv, radio etc, x mcm lofhat utara n kelantan. Zizan pun dah speakibg kay ell. Harap dato mat said keluar tv je la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2012 10:10 AM | Show all posts
budak2 skolah suka ckp 'bodo' kt blkg ayat.  contoh 'ni buku aku, bodo...'
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2012 04:15 PM | Show all posts
Post Last Edit by missbeyond at 8-7-2012 16:16

Hi geng2 ganu... meriah nyer korang sembang pasal stail org ganu.. haha.. best ape mcm2 style..

org trg bila brckp suka guna prkataan 'maknanya'...
wawin Post at 7-6-2012 10:30
btol dlm msg pn kita suka guna maknanya, kdg taip maknanyer... ada skali salah taip 'maknaye' ...dang2 kena gelak di kawan..org ganu gak haha lps pada tu dah berhati2 eja n taip slow2...takot saloh.. haha


Reply  hzln

jeng kreng goh dang diye mari mikir
te_peng Post at 18-6-2012 10:14

ni kita baru dapat perkataan ni...tgk kat page fanclub bola ganu la mcm2 ayat... dan lg lancor (betol ke?) n sembil haha


Sedee mung tang malang tupah baru napok
te_peng Post at 26-6-2012 14:21

sedee tu makna apa? Regge tu kita paham ar... haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2012 09:20 PM | Show all posts
Reply  UMMI_MAI
ambe dengor kalu beloh pedalaman Kuala Berang, lagi baham tanoh nok paham. Hok ambe suke gune, mende gok mung, parok doh ni ...
maxxsa Post at 27-6-2012 10:34


mung pernah dengor org belah tasik kenyir kecek ... lg dok paham, org kuala berang pung dok paham ... hehehee....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2012 09:23 PM | Show all posts
nak tambah bleh dop...hehe ambe org ganu gok

ambe sokmo dengor " Kat SOGO tu penuh ngn org Ganu j ...
rosasen Post at 23-6-2012 19:06


lagi se org ganu suke beli buah di pasar chow kit ... klu hotel, org ganu suke tinggal kat area kl international hotel, merdeka hotel, sinma hotel ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088957s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list