Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
46959
View
277
Reply

Pesen (Style) Orang Terengganu

[Copy link]

Author: matabelalang       Show all posts   Read mode

Post time 30-9-2012 06:43 PM | Show all posts
tu bukan format surat rasmi, ayat2 dia pun tak mencerminkan surat pun, mcm cerita jaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2012 07:08 PM | Show all posts
acah je tu...jgn siyes sgt bro...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2012 08:32 PM | Show all posts
takla, kalau nak kata surat versi cakak ganung pun, buat la yg betul2 surat
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 09:25 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 30-9-2012 06:03 PM
Surat rasmi versi ganu...hehe

buleh ke dok tiang gol hok dimintak tuh gamoknye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2012 08:02 PM | Show all posts
biasanya orang ganu hidang menu apa bila majlis pertunangan...kemarin dulu aku dihidangkan dengan nasi dagang lepas solat jumaat???
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 07:29 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2012 07:34 AM | Show all posts
sapa rajing dengo lagu Wau Pepeh kat THR? lagu tu adalah koleksi lagu-lagu rakyat negeri Pahang dan dinyanyikan oleh Roslan Madun. Dulu2 masa kecik dok tahu pong lagu tu disebut Wau Pepeh ingatkan Wau Pepek. Sekarang pong dengo kat radio macam Wau Pepek tapi kalau orang luar Ganu dengo terutama pantai barat semenanjung mesti dia ingat lagu tu sebut Pepek...kalu sapa-sapa tau pepek tu dalam bahasa diaorg adalah kemaluan org puang.... sorry MOD bukan untuk berlucah tapi sekadar memberi info.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2012 09:03 PM | Show all posts
Nok tanya, org terengganu sambut raye haji dok? Sebab member2 alek KL, perak diorg raya haji siap wat lemang, ketupat pastu gi ziarah rumah saudara rapat. Nara rasa pelik sebab pesen keluarga nara dok sambut raya haji. Kampung nara pun sama. Kiranya lps smyg raya, gi tgk org ghebang, bagi2 daging, then balik la. Klu ada makan pun wat makan dlm keluarga sendiri je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2012 01:32 PM | Show all posts
orang ganu kalau raya haji jarang ziarah macang raya pose ... sembelih dan korban pas tu ajak aanak-beranok gi makan, sup, daging goreng, gulai ... kalau belah KL tu memang ziarah macam sambung raya pose baru-baru nie ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2012 01:35 PM | Show all posts
selalu time raya jer, dok kira ar raya pose atau raya haji, minyak petrol selalu habis di ganu ... tension10X...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 03:11 AM | Show all posts
aku rasa belah kl tak meriah mcm ganu, terbalik laa, ganu lg meriah, kl tak sambut pun raya haji ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2012 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Raya haji di ganu lebih meriah dari KL..Kalau di KL, orang korban  di KL hanya di masjid/surau...jarang orang korban di kawasan rumah
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2012 01:42 PM | Show all posts
sep ganu ramai bodi katang
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2012 08:07 PM | Show all posts
bizplan posted on 6-9-2012 10:16 PM
se lagi pesen org ganu.. suka makan mee/mihun goreng wak ulang kepok keping. wak jadi sudu.. hahaha

usah kan mee/mihun, mkn dgn nasi pong kita wat ulam.. ahaha rilekkk jer... tu time ikan abis dah, nok goreng lain alang palang... mkn jer lah dgn kepok keping.. rasa ikan jgk... wat2 style papedom..kih2..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 03:56 PM | Show all posts
Awek ganu brahi jangok...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 03:57 PM | Show all posts
Makanan ringan ganu sedap2, yg sagu+nyior+gula tu dipanggil apa ye.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 04:30 PM | Show all posts
turboturtle posted on 31-10-2012 03:57 PM
Makanan ringan ganu sedap2, yg sagu+nyior+gula tu dipanggil apa ye.

bronok sagu...mmg sedak...faveret ambe nim


Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 04:32 PM | Show all posts
ser lg....kat teganu ambe perasang door gift mjlis kawen org beri bepang pulut sebagai alternatif kpd cekelat ngan baulu



Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 04:42 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 31-10-2012 04:30 PM
bronok sagu...mmg sedak...faveret ambe nim

bkn bronok, tp yg gulung dlm kertas bentuk silinder tu....apa tah nama..
Tapi kuwe bepang memang peberet bila pg ganu mesti wajib beli...nyum2..

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 04:51 PM | Show all posts
turboturtle posted on 31-10-2012 04:42 PM
bkn bronok, tp yg gulung dlm kertas bentuk silinder tu....apa tah nama..
Tapi kuwe bepang memang ...

bkn sagu kot....tp inti nyiur.....nama dia sagun...org ganu panggil "saggong"



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083769s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list