Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
94420
View
72
Reply

Taktik Licik Kedai Accessories Kereta

[Copy link]

Author: putrakaduk    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2012 10:35 PM | Show all posts
cucusaddam posted on 4-12-2012 09:24 PM
cha ya nun alip  kalau x tipu olang bukan cina namanya...

adoi rasisnya la ko ni  
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 07:40 AM | Show all posts
Ada gak Cina yang ok... dia bagi choice.
contoh barang A bagus tapi mahal barang B x tahan lama tapi murah.
sebelum beli barang... riki la harga dulu dengan kedai lain, tengok online atau tanya kawan.

Ada kedai dia dah kira bagi bundle.
contoh minyak hitam + oil treatment. X payah pakai oil treatment pun x pe kan... kalau ko x tanya mmg dia kira sekali.
minyak gear plak dia letak harga mahal... kata je x nak minyak mahal tu... nak minyak murah.

kena pandai ahhh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 01:47 AM | Show all posts
Ade satu kes penipuan berlaku di workshop yg terjadi kt saya. time nk sevis kereta saya suh dia tukar minyak hitam. time tu terasa lapar, saya gi la makan kt kedai sebelah. tetiba worker die cakap disc break pam saya bocor. saya tgok memang mengalir minyak tpi saya dh mula terasa kedai ni nak kenakan saya. suh tukar minyak hitam, bleh lak die buka tayar blakang. saya marah die tpi kena tukar getah tu maybe die dh rosakkan. time bayar tu memang saya bising la kat die tpi dh terjadi nak buat cmne. selang dua minggu kemudian saya lalu depan kedai die dengan berjalan kaki then ternampak ade brother melayu ni cam tekun jer tgok pomen ni repair break die. saya tanya knp bro, die ckap break pam bocor. memang sah la taktik kedai ni cari makan. apelagi, saya pn bagitau yang saya pn kena macam brother tu kena. saya cakap pomen ni dah main kotor coz bocorkan break pam kereta. brother tu pn terkejut tpi senyap jer coz maybe die takut pomen tu rosakan kereta die. selang sebulan bengkel tu tutup. bengkel tu tak bertahan 3 bulan pn, pasal org dah tahu kedai tu kaki kencing. lokasi berlaku di pandan indah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 06:23 AM | Show all posts
Kedai Wau kt Shah Alam tu mmg femes ngn taktik menarik pelanggan kaw2..tu sebab deretan kedai tu hanye kedai wau tu je org kurang dtg..kedai sebelah die walaupun kecik tp still berpatutan dan xde paksaan thdp customer..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 05:59 PM | Show all posts
BARU KENE MINGGU LEPAS... KERETA KAWAN CERMIN BELAH PEMANDU STUCK TAK LEH NAIK... G KEDAI AKSESORI SUH NAIKKAN.. TAPI MASE BUKAK SKRU MOTOR POWER WINDU PEKERJA2 KEDAI TU SENGAJA JE HEMPASKAN MOTOR POWER WINDOW KAWAN.. DEPAN KAWAN PLAK TUE.. HAMPEH TUL... PASTU CAKAP MOTOR POWER WINDOW TU KAKI DIA DAH PATAH.. YE LA PATAH SEBAB KORANG YANG HEMPASKAN TADI.. HAMPEH... TUKAR MOTOR POWER WINDU NAK RM80 SIAP PASANG... LAST2 AKU BALIK JE... ESOKNYER G KEDAI SPAREPART BELI MOTOR POWER WINDOW BARU.. BARU RM35+ RM15 UPAH PASANG = RM50 JE... JIMAT RM30... SELAMAT DUIT AKU... MEMANG AKU 'PANGKAH' LA KEDAI TU PASNI...........
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 04:02 PM | Show all posts
perwiradua posted on 31-7-2012 09:17 AM
Setakat ini jika kenderaan saya perlu diservis saya bawa terus ke service centre (Nissan - Kedah) wa ...

Salam,

Engko lelaki ker perempuan? Kalau lelaki elok belajar DIY. Kereta habis waranty, service sendiri jer. Bukan susah pun. Itu minyak hitam, minyak gear kotor hantar jer ke kedai. Diorg jual benda nie ke kilang minyak tar, balak.

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 04:03 PM | Show all posts
shahbp posted on 9-12-2012 05:59 PM
BARU KENE MINGGU LEPAS... KERETA KAWAN CERMIN BELAH PEMANDU STUCK TAK LEH NAIK... G KEDAI AKSESORI S ...

Memula problem kat kereta kawan ko. Tp lepas jadi kereta engko pulak. Macamana tu??

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 04:30 PM | Show all posts
Bell posted on 10-12-2012 04:03 PM
Memula problem kat kereta kawan ko. Tp lepas jadi kereta engko pulak. Macamana tu??

dia gelar diri dia kawan kot  
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 05:28 PM | Show all posts
since aku tadak experience dengan bengkel keta bodo psl asek service keta kat SC jek, aku nak story psl moto aku
aku penah kena tipu by this one bengkel moto kat paya jaras.ownernye mcm india kot psl tdak pomen malay pon
psl ari ahad, tempat regular aku g service sumenye tutup..tggal lah sebijik kedai yg bukak.
nak service situ tp tdak satu pon lubricant yg aku kenal
slalu pakai caltex,shell
ini ntah brand mana2 ntah.
so nak xnak pakai lah..dia kata minyak tu bagus..harga boleh tahan..sama jek mcm brand shelltu
then pakailah..for a couple of days moto asek rsa jerking2 jek
aku ingat normal kot psl xdelah terok
after a week, enjin moto aku out trus
bawak g bengkel dia kata minyak itam tu kering
OMG..kering in 7 days?
kenalah overhaul. melayang rm500
itulah first time aku terasa moto aku kandas atas jln seumor hidup aku
kena hangkut moto bawak naik atas van bapak aku lagik pastu tolak pon berkilometer gak atas hiway
test kat uni pon x dpt g..seb baik lecturer paham.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 01:29 AM | Show all posts
minyak masak yang wat goreng goreng pisang kot.. dah itam tu jual wat minyak itam motor

kering la panas sangat mengoreng...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 03:24 PM | Show all posts
bagus thread nie...erm mcm mana lak dgn kedai tayar?penah kena tpu ker  sal rim dgn tayar?cie story ckit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2012 09:40 AM | Show all posts
Ni citer kat sevice center plak, kisah benar belaku kat member opis aku baru-baru ni,
Member aku tu baru ja beli Preve, biasa la siapa beli preve akan dapat percuma 4G YES, dia cuma hantar service kat service center ja maklum la masih lagi dlm waranty, after beberapa hari dia ambil kereta dari service center tu, baru dia perasan yang 4G dia dah tak ada.Dia suspek, pomen kat sana yang kebas benda tu, sebab kereta dia mana ada orang pernah masuk & kena pecah pun tak.Nak buat aduan dah tak boleh sebab dah beberapa hari dah lepas.Sakit ati kan kalau bayar workmenship mahal2 pastu barang kena kebas.
Itu lah kadang2 perkerja yang buat dajal, pusat service/kedai dapat nama busuk.
Last edited by putrakaduk on 13-12-2012 09:58 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kena kat service center toyota kulai. Suruh tukar water pump siap kuarkan quotation, rm600 plus labour nak dekat rm700.. sekali pi bengkel biasa belakang opis rupanya timing belt je, dah lama merekah kena tukar, kena rm90. Memang ku pangkah service consultant tu. Nama dia sharafi. Brake disc pun ditukarnya. Padahal suh tukar brake pad je. Botol minyak itam selalunya dapat (sebab memang ada lebih) pun tak dapat. Ehh cilanatnya, kat sc tu.. pegi sc ingat tak kena tipu but kena gak.. sial sungguh

Be careful ok. Pasni pi sc yang biasa aku pi jah kat tebrau tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073094s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list