Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21758
View
148
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-6-2012 09:47 PM | Show all posts |Read mode
Salam...

Lama dah sangat2 saya tak masuk board oversea and CARI itself. Apa khabar semua?
Saya cuba cari thread pasal Malaysian yang nak/dah balik Malaysia for good tapi tak jumpa. Mod, kalau thread ni memang wujud dulu, minta tolong mergekan ye. Terima kasih didahulukan...

Nak tanya sesiapa sini, yang dah merantau ke luar negara bertahun2 lamanya... ada plan nak balik Msia for good? Atau ada yang dah balik for good?
Macam mana pengalaman korang? Boleh minta kongsikan pengalaman masing2?

Saya sendiri 50-50. Ada rasa nak balik Msia sangat coz dah lama dok oversea dan homesick pada family, but at the same time takut dan risau dengan apa yg menanti di Msia. Most of friends yang balik Msia regretted it especially in terms of work environment dan DUIT. Msia punya barang2 mahal nak mampus (T_T). Ada yang nasihat saya jangan balik kalau semua OK. Kalau ada kerja di oversea just stay here.
Tapi saya sendiri tak tau sampai bila nak merantau. (-_-)

Jadi just nak mintak pandangan forumner kat sini.... especially yang ada pengalaman pernah balik Msia.
Thanks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2012 10:09 PM | Show all posts
Reply 1# land_lady


   Malaysia ttp dihati..aku ni tk penah pegi luar negara..kelantan pun tk penah jejak..walaupun Malaysia ni banyak yg consnye...tp ..mungkin kerana nama pun dah hometown..Malaysia ttp OK..OK jer la.. hahaha...tp kalau aku dibagi peluang kerja dan menatap kat tempat macam US atau UK..... OK je aku duduk sana... hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 05:01 PM | Show all posts
Reply 1# land_lady


    kalo saya jadi akak,  saya balik bila dah waktu nak bersara je..kat sini pun ramai yg nak berhijrah dan kerja diluar negara..faham2 la dengan keadaan mesia skg..
akak kat negara mana skg? kerja sbg ape? saya ade gak plan nk berhijrah..maybe mulakan dgn whv dulu..kalo ade rezeki boleh la apply permit kerja ke..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 06:54 AM | Show all posts
Pada pandangan akulah
jika rindu kat Msia balik jelah tapi maximum 60 hari lepas tu.
balik semula kat sana.

lebih tengan hidup diperantauwan dari merempat di  negara asal.
Msia ni nama je Tanah Melayu tapi
minda ekonomi telah dikuasai oleh pendatang.

lagi pun melayu kat msia adakah mereka akan tolong melayu.
melayu tolong pendatang adalah.

maaf jika kata kata ku menyengat mcm bees
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 06:55 AM | Show all posts
Pada pandangan akulah
jika rindu kat Msia balik jelah tapi maximum 60 hari lepas tu.
balik semula kat sana.

lebih tengan hidup diperantauwan dari merempat di  negara asal.
Msia ni nama je Tanah Melayu tapi
minda ekonomi telah dikuasai oleh pendatang.

lagi pun melayu kat msia adakah mereka akan tolong melayu.
melayu tolong pendatang adalah.

maaf jika kata kata ku menyengat mcm bees
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 06:56 AM | Show all posts
Pada pandangan akulah
jika rindu kat Msia balik jelah tapi maximum 60 hari lepas tu.
balik semula kat sana.

lebih tengan hidup diperantauwan dari merempat di  negara asal.
Msia ni nama je Tanah Melayu tapi
minda ekonomi telah dikuasai oleh pendatang.

lagi pun melayu kat msia adakah mereka akan tolong melayu.
melayu tolong pendatang adalah.

maaf jika kata kata ku menyengat mcm bees
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 10:42 AM | Show all posts
bukan taknak balik mesia for good tapi aku happy merantau. sedangkan selama ni tinggal di Malaysia (tanah tumpah darah ku) pun tak serasi, apatah lagi tinggal di luar negara, tapi sebab aku dah tetapkan minda aku bahawasanya aku adalah nomad makanya aku sangat2 senang untuk mengadaptasi di mana sahaja kaki ku berpijak.

aku akan balik malaysia jika ada jejaka tampan malaya berjaya membawa ku pulang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 10:43 AM | Show all posts
Reply 1# land_lady


    dah berapa lama merantau dan berpijak di negara mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 01:44 PM | Show all posts
Saya dlm dilemma yg serupa dgn TT.  Teringin sangat balik Malaysia for good tapi takut menyesal dah tak dpt U turn.  Every time balik Malaysia rasa2 mcm x mau balik sini lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2012 04:54 AM | Show all posts
Reply 2# pakwetizzaqyah

Thanks for your reply... actually kalau sesiapa yang tak pernah merantau keluar Msia takkan faham perasaan perantau2 ni...
Anyway, thanks sebab sudi reply dalam thread ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2012 04:57 AM | Show all posts
Reply 3# Chipsmore88

Thanks for your reply...

Kadang2 memang terfikir tak nak balik...
Tapi sometimes saya terfikir fasal family di Msia... sampai bila nak duduk berjauhan? Parents makin tua... kitapun tak tau ajal maut... kalau fikir fasal ni selalu risau tak sempat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2012 04:58 AM | Show all posts
Post Last Edit by land_lady at 22-6-2012 05:02

Reply 4# bizsari

Tak menyengat pun... memang kebenaran benda tu...

saya serba salah nak balik for good sebab kadang2 rasa Msia not my place anymore. balik cuti setahun sekali pun rasa macam... awkward semacam dengan masyarakat... haishhhh... T_T
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2012 05:04 AM | Show all posts
Reply 7# redsinner

redsinner merantau di mana?

saya di Ireland. akan genap 9 tahun Ogos ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2012 05:06 AM | Show all posts
Reply 9# latina_hermosa

Exactly!!!

btw, latina_hermosa di mana la ni?

time balik tahun lepas saya betul2 tak nak balik msia, macam nekad nak balik for good dan tender surat resign. but then ramai kawan2 yang dah balik msia rasa unhappy dan diorang rasa nak balik sini.

dilema betul T_T
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2012 07:00 PM | Show all posts
Salam TT.

Saya rasa saya paham pasaan TT. Alang saya yang duduk di Selangor ni pon, bila balik kg kat luar Selangor nun, dah rasa lain je kampung tu. Bukan x suka balik kg, maybe skarang ni I consider Selangor is home, rumah ada sini, keje sini - somi la, etc etc.

Same goes to you. U pon dah ada kawan, career so u mmg dah sebati kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2012 02:13 PM | Show all posts
kah2...kalau aku, better stay di sana, sebab malaysia akan nampak lagi cantik kalau dirindui....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2012 03:33 PM | Show all posts
Me try gak cari keje kat msia, cadangnya kalo dpt keje bagus..buleh la consider balik msia for good. Tapi nampak gaya org msia taknak amik i keje kot..takde yg panggil interbiu pon

Ada sorang member, keje obersea tapi tak hepi. Pom pam pom pam kata sampai bila la nak keje cam gini, ditindas dibuli ngan omputih. Keje ngan omputih double standard sampai bebila takleh naik jadi bos. Buruk2 keje di msia at least tu negara kira, bls bla bla. Dis keje di obersea dlm 3 thn pastu blk msia. Sbb alasan2 diatas la.

Alih2 ni dengar dia mintak balik keje ngan bos dia. 6 bulan jee bertahan keje di msia. Katanya keje di msia dia dikerah tenaga buat keje 3 orang. I nak je ckp aikkk dulu kata x bagus keje negara orang..heheeee.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2012 03:39 PM | Show all posts
Ooh tambahan..benda yg buat i berat nak balik msia adalah:

- harga brg mkan yg mahal
- public transport yg hampeh
- balik keje lambat, susah nak dpt kompeni yg fleksibel bagi staff work from home
- jalan jem campur sakit jiwa dgn cara pemandu msia bwk keta
- panas berlengas (ni statement x sedar diri..haha)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 05:39 PM | Show all posts
Reply 15# akaktepiTasik

salam.

sedangkan orng yg 1Malaysia pun boleh rasa macam tu... apatah lagi saya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 05:41 PM | Show all posts
Reply 16# merrissa

hehehe... ada masa2 je saya rasa rindu malaysia... mostly sebab family, and sometimes foods.

but kalau baca surat khabar ke forum ke about malaysia especially politics, i'm glad i'm not in malaysia....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 05:45 PM | Show all posts
Reply 17# plja2117

really??? adakah company dia keje dulu co kecik and not MNC?
memang ada kalanya rasa mat salleh ni racist... but in terms of kerja yang flexible, saya rasa ok.
and the work itself not so bad, and kalau buat OT pun dibayar lagi...

tapi kat msia bila saya dengar cara kerja kawan 2 yang same line with me cerita... kena buat OT tak dibayar... kerja berlambak, selalu kena stay back sampai larut malam, takde masa nak spend time with kids and family... saya rasa turn off sikit.. ye lah, walaupun saya belum kawin and takde anak2, I have a life ok... takkan la nak kerja sampai takde masa utk diri sendiri...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 05:50 PM | Show all posts
Reply 18# plja2117


Ooh tambahan..benda yg buat i berat nak balik msia adalah:

- harga brg mkan yg mahal - AGREE
- public transport yg hampeh - AGREE
- balik keje lambat, susah nak dpt kompeni yg fleksibel bagi staff work from home - OH MY GOD, THIS IS VERY VERY TRUE!
- jalan jem campur sakit jiwa dgn cara pemandu msia bwk keta - YES...
- panas berlengas (ni statement x sedar diri..haha) - EXACTLY!!! Masa first time balik Msia, keluar2 KLIA... terus rasa ketiak basah!

nway plja di mana? talentcorp tak sampai tempat u?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 05:59 PM | Show all posts
Dan... ini pengakuan ikhlas saya selepas membuat observation dengan cara hidup orang di Malaysia...

Saya rasa orang2 Msia di Msia sangat kaya... dengan cara perbelanjaan diorang, I'm impressed. Tengok gajet2 terkini diorang, dengan barang2 branded diorang, yang saya pun pikir 40kali kalau nak beli kat sini bila tengok harganya in EUR, kalau saya tengok harganya in RM... saya rasa pengsan kot...

Dan barang2nya yang sangat mahal, even groceries... sebab itu saya rasa orang Msia gila duit, sebab duit itu satu keperluan untuk hidup di Msia... dan saya sangat risau, saya akan jadi materialistik begitu sekali bila saya tinggal di Msia nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 10:04 PM | Show all posts
Reply 14# land_lady

Saya kat US.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 01:09 AM | Show all posts
Reply 1# land_lady


bukannya senang nak buat keputusan untuk balik malaysia for good, especially if you have already established a good life oversea, and have family. for me, rasa nak balik malaysia memang ada. for good, tak pasti. right now, mungkin balik setelah bersara but still keep my life oversea.

kalau nak kira hidup mati, kalau kita balik malaysia pun, belum tentu kita mati kat situ. ini semua kerja Dia. orang yang tinggal selamanya kat malaysia pun belum tentu mati kat situ juga. mungkin mati masa tengah terbang, kat laut, masa mengembara, etc. we'll never know.

as for families, i try my best to look after them from afar. doakan selalu. kalau ada di sisi pun, belum tentu baik sentiasa. semua ni pasti ada hikmahnya. ada sebab kita diberi jalan hidup yang ada sekarang ni. yang penting, kita tak lupa Dia.

kalau betul-betul di persimpangan, buat solat istikharah, minta pentunjuk dari-Nya. and, ikutlah petunjuk tu. oobi pernah berada di persimpangan dan tak ikut petunjuk yang diberikan. hasilnya...bukan tak baik, baik. tapi, cabaran yang perlu dilalui agak lebih dari biasa. apa pun, tu semua dari-Nya. ada hikmahnya and tetap bersyukur.

again, go back for the right reasons. consult with HIM, HE is the GREATEST consultant!


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list