Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
23360
View
151
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Post time 13-3-2013 08:59 PM | Show all posts
aku tak nak balik!
aku nak merantau merantau merantau..hehe
tapi apakan daya kerjaku sebagai kuli sajork..kalau kena panggil balik, balik lah
honestly duduk negara orang ni buatkan kita lagi independent
yang paling aku suka ialah peluang family time..kita makin close dgn anak2
weekend boleh outing dgn family, cycling around the city, camping outside the city & banyak lagi activity family yg best
barang senang nak dapat, walaupun mahal tapi berbaloi sebagai long term investment
kadang2 mmg homesick..bila balik bercuti rasa tak sabar pulak nak balik sini

yg pasti aku akan miss education system kat sini
budak2 pergi sekolah takda pressure, environment relaxing, byk sports activity, arts & crafts club dengan involvement parents kat sekolah..classroom tak crowded..max 15 students jer so that cikgu boleh bagi attention
sekolah concentrate more on social skill and how to be independent bukannya score score score exam

cuma satu yg tak complete pendidikan agama
fardhu ain, mengaji semua kami yang kena ajar dekat anak2
beli CD, buku dan bagi anak2 tengok & praktis..so far alhamdullillah
ada masjid yg buka kelas al quran, bahasa arab & pendidikan islam tapi cara pembelajaran anak2 tak boleh follow
kalau kat msia boleh hantar kelas atau ustaz dtg rumah

anak2 tak bertenggek depan tv atau main game atau mengadap ipad/komputer
every weekend ada jer activity yg dah plan utk dia org
so budak2 mmg looking forward aja

sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 08:17 PM | Show all posts
nallepooh posted on 11-1-2013 10:44 PM
siapa yg tak nak balik Malaysia for goodkan?
buat masa sekarang selesa di sini..so maybe dah pencen ...

'sini' tu kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 10:23 PM | Show all posts
land_lady posted on 22-6-2012 04:57 AM
Reply 3# Chipsmore88

Thanks for your reply...

Betul tu. bila merantau ni benda yg duk bermain dlm kepala adalah mak abah yg ditinggalkan. Klu ingat mmg meraung nak balik..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 11:58 AM | Show all posts
redsinner posted on 21-6-2012 10:42 AM
bukan taknak balik mesia for good tapi aku happy merantau. sedangkan selama ni tinggal di Malaysia ( ...

haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 05:01 PM | Show all posts
cacaumerba posted on 30-5-2013 11:58 AM
haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?

haha.. xde sebab nak balik sbb i like it here. (refer ayat last my previous post)

u merantau juga ke?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 06:31 PM | Show all posts
belum merantau lagi..tp skg ni perasaan tuk merantau ni sgt kuat..
tp xtau mn nak start..so belek2 korang py experience membuat lagi na merantau..ada gak apply kat oz migration tu tp mcm xtau btul ke ape i buat ni...
tp kalau i ada peluang merantau rsnya mmg xnak balik da kot hehee
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2013 03:38 AM | Show all posts
3 tahun duduk kat england, balik malaysia kejap 8 bulan skrg duduk kat aberdeen ... Masih selesa tinggal di negara orang... Husband gi kerja jalan kaki, anak pegi sekolah jalan kaki... Kawasan persekitaran selesa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2013 02:00 AM | Show all posts
pada pandangan akulah
jgnlah korang balik ke Malaysia

Memang betullah Hujang emas dan Berlian di negeai orang

hujang batu tar di negra sendiri.

sampai bila korang nak dapat hujan Emas di negara sendiri.

tak mungkin berlaku.



Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 07:02 PM | Show all posts
antara cita2 aku ialah nak keja 5 tahun kat overseas dan balik for good. insyaALLAH jan 2014, akan fly ke birmingham utk sambung belajar 1 tahun. kat sini dh keje almost 3 years.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 12:41 PM | Show all posts
mamarilia posted on 1-6-2013 03:38 AM
3 tahun duduk kat england, balik malaysia kejap 8 bulan skrg duduk kat aberdeen ... Masih selesa tin ...

hi...kami sekeluarga dalam perancangan nak berpindah ke uk..aberdeen adalah salah satu tempat dalam pertimbangan

nak tanya...komunniti islam di sana macam mana?
Senang tak nak dapat kerja sana?

sekian terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 08:15 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 17-6-2013 12:41 PM
hi...kami sekeluarga dalam perancangan nak berpindah ke uk..aberdeen adalah salah satu tempat dala ...

community islam ok... dalam perancangan nak bina masjid besar.. kerja? nak kerja apa? byk oil and gas.. saya tak kerja.. fulltime housewife
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 10:15 PM | Show all posts
mamarilia posted on 17-6-2013 08:15 PM
community islam ok... dalam perancangan nak bina masjid besar.. kerja? nak kerja apa? byk oil and  ...

Husband sy kerja quantity surveryor dlm bidang oil n gas skg ni. Biasa sewa rmh mcm mana? Mahal tak
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2013 08:18 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 17-6-2013 10:15 PM
Husband sy kerja quantity surveryor dlm bidang oil n gas skg ni. Biasa sewa rmh mcm mana? Mahal ta ...

aberdeen kawasan kedua paling mahal selepas london just because of the oil and gas industries.. macam kerteh..
sewa rumah boleh tahan mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 03:31 PM | Show all posts
Baca paper hari2 dengan segala kes samun, rompak, culik, bakar, etc menyebabkan saya fikir banyak kali nak balik Msia.

Tu belum lagi fikirkan kos sara hidup yg makin tinggi, harga barang2 yg semakin mahal, traffic jam, taxes, etc.

Saya pernah duduk Doha selama 3 tahun, balik Msia sekejap and now in Brunei. Lepas keluar (Doha) and balik Msia, memang perasaan tu meluap2 nak keluar semula. Alhamdulillah, dah almost setahun di Brunei.

More quality time with family, kids are happier with their school, rasa selamat, and yg paling best kerja kat Brunei ni terasa macam duduk Malaysia minus the crime rate with gaji expat!

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2013 04:58 PM | Show all posts
sy nk sgt merantau tp kerja dh xnk offer utk travel....dlu penah dpt peluang kje sebuln je kt doha..dan sy sgt suka suasana kt doha!!! harap2 dpt peluang duk negara org lg(kl bleh nk negara yg kekalkan nature esp nz)...dan boleh bw mak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 04:17 AM | Show all posts
Salam everyone saya dah lama giler tak kepak sini kwn2 yg otai dolu2 pun dah tak aktif waaaaa
Back to topic since daku dah merantau lebih 10 thn rasanya dah malas nak balik for good kalau balik coti2 oklah balik mkn mkn mkn n shoping2 sket jumpa sanak sedara balik merantau balik heheheheh. Dulu dok tempat panas skrg dok tempat sejuk beku lak ngeh ngeh ngeh statment poyos
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sekarang duduk kat Aussie 4 tahun setengah. Selalu jek balek. First 1.5 years x balek nak merasa summer. Pasty sekarang sekali a year at least. Tapi rindu nak balek waktu raya :-(.

Last time balek, bengkek gila aku ngan taxi driver. Taknak guna meter lepastu aku ngan adik2 aku refuse lah, boleh plak dia doakan peragut datang kat kitorang. Memang kurang ajar. Rasa tak selamat kat negara sendiri.

So, sekarang ni, aku punya PR in progress. Case officer pon dah call. Sekarang tgh tgu beberapa documents jek nak siapkan. Yayyyy.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 01:44 PM | Show all posts
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sampai bulan hujung bulan 10.
doha setakat ni selamat cuma cara pemanduan orang orang disini sungguh scary
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 03:22 PM | Show all posts
cmf_ultraviolet posted on 26-6-2013 01:44 PM
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sam ...

betul la....part ni hampeh sket..dorg ni kl lmbt sket kt hgway kne hon....kl driver asing mmg xleh mess ngan diorg ni...kne mngalah je..eksen btol..


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 05:28 PM | Show all posts
nak buat camana @nicuya ....telan aje lah walau pahit hehehhe

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 02:36 AM | Show all posts
cmf_ultraviolet posted on 26-6-2013 01:44 PM
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sam ...

sama mcm di Dubai juga.

nak pulak klu summer ni, semua hangen je. heheheee

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.. Sy still lg belajar dkt overc,. Dari kecik duduk overc then balik msia, skolah menengah dkt msia, lepas tu further study dkt overc. So mmg plan lpas abeh study nk kerja cni n klu dpt sambung specialist lg alhamdulillah. Benda membuatkan rindu dkt msia only mknn dgn family. Yg lain2 overc lg best dri msia. Brg pon murah, dri segi education pon bagus, facilities pon ok.

My uncle duk UK dkt 20 tahun.. Family desak balik pon dy xnk. Last2 dy balik jgk sbb nenek sakit jaga nenek. Tp lpas setahun, xtahan duk msia terus fly sana balik uk..

My kakak ipar balik msia graduate medic from uk. Masa dy HO life dy sngt mess and hari2 nangis. Dy ckp spanjang dy idup xde org treat dy teruk mcm ni. Masa dy dkt uk semua org play role dlm kerja masing2 n treat each other with respect. Bila balik msia, seolah2 kena ada beza antara senior n junior. Kne maki2 dpn patient. Nurse yg kurang ajar. She always tell me dont come back to msia or u will regret for ur whole life..


But for me, klu jd stay sini smpi specialist, i akan balik msia jgk nnti.. Sure nk balas balik jasa rakyat yg tanggung study kita. Just for now, i love to stay here tp syg msia tetap ada.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2013 11:21 PM | Show all posts
Dah balik for good... Best gak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 07:50 AM | Show all posts
Salam TT,

hampir 6 thn menetap di Saudi..last year ade gak perasaan macam tt nak balik malaysia terus, pusing2 cari rumah..skali harge rumah melantun makin mahal, x mampu rasenye nak beli n kerja kat malaysia..so then i decide to cont stay outside of malaysia...

Mula2 sampai sini kekok gilerr..sampai time hot season plak tu, memang mencabar..entertainment memang boleh kate hampir xde la..local people really eksyen la, kalau x pikir pasal living cost kat malaysia..nak balik je rasenye..

bile dah start kerja semua perasaan kekok hilang..lame2 seronok pulak..

kete murah..peluang pakai kete kapasity besor x payah pikir pasal minyak n toll..

local people at mekah/madinah n jeddah most of them really friendly

once per year back to malaysia ( biasenye time raye la ) n once per year travel to Europe..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 06:59 PM | Show all posts
skyreds posted on 3-12-2013 11:50 PM
Salam TT,

hampir 6 thn menetap di Saudi..last year ade gak perasaan macam tt nak balik malaysia t ...

you dkt mana?

Riyadh?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061583s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list