Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21822
View
148
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Post time 14-3-2013 10:23 PM | Show all posts
land_lady posted on 22-6-2012 04:57 AM
Reply 3# Chipsmore88

Thanks for your reply...

Betul tu. bila merantau ni benda yg duk bermain dlm kepala adalah mak abah yg ditinggalkan. Klu ingat mmg meraung nak balik..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 11:58 AM | Show all posts
redsinner posted on 21-6-2012 10:42 AM
bukan taknak balik mesia for good tapi aku happy merantau. sedangkan selama ni tinggal di Malaysia ( ...

haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 05:01 PM | Show all posts
cacaumerba posted on 30-5-2013 11:58 AM
haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?

haha.. xde sebab nak balik sbb i like it here. (refer ayat last my previous post)

u merantau juga ke?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 06:31 PM | Show all posts
belum merantau lagi..tp skg ni perasaan tuk merantau ni sgt kuat..
tp xtau mn nak start..so belek2 korang py experience membuat lagi na merantau..ada gak apply kat oz migration tu tp mcm xtau btul ke ape i buat ni...
tp kalau i ada peluang merantau rsnya mmg xnak balik da kot hehee
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2013 03:38 AM | Show all posts
3 tahun duduk kat england, balik malaysia kejap 8 bulan skrg duduk kat aberdeen ... Masih selesa tinggal di negara orang... Husband gi kerja jalan kaki, anak pegi sekolah jalan kaki... Kawasan persekitaran selesa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2013 02:00 AM | Show all posts
pada pandangan akulah
jgnlah korang balik ke Malaysia

Memang betullah Hujang emas dan Berlian di negeai orang

hujang batu tar di negra sendiri.

sampai bila korang nak dapat hujan Emas di negara sendiri.

tak mungkin berlaku.



Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 07:02 PM | Show all posts
antara cita2 aku ialah nak keja 5 tahun kat overseas dan balik for good. insyaALLAH jan 2014, akan fly ke birmingham utk sambung belajar 1 tahun. kat sini dh keje almost 3 years.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 12:41 PM | Show all posts
mamarilia posted on 1-6-2013 03:38 AM
3 tahun duduk kat england, balik malaysia kejap 8 bulan skrg duduk kat aberdeen ... Masih selesa tin ...

hi...kami sekeluarga dalam perancangan nak berpindah ke uk..aberdeen adalah salah satu tempat dalam pertimbangan

nak tanya...komunniti islam di sana macam mana?
Senang tak nak dapat kerja sana?

sekian terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 08:15 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 17-6-2013 12:41 PM
hi...kami sekeluarga dalam perancangan nak berpindah ke uk..aberdeen adalah salah satu tempat dala ...

community islam ok... dalam perancangan nak bina masjid besar.. kerja? nak kerja apa? byk oil and gas.. saya tak kerja.. fulltime housewife
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 10:15 PM | Show all posts
mamarilia posted on 17-6-2013 08:15 PM
community islam ok... dalam perancangan nak bina masjid besar.. kerja? nak kerja apa? byk oil and  ...

Husband sy kerja quantity surveryor dlm bidang oil n gas skg ni. Biasa sewa rmh mcm mana? Mahal tak
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2013 08:18 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 17-6-2013 10:15 PM
Husband sy kerja quantity surveryor dlm bidang oil n gas skg ni. Biasa sewa rmh mcm mana? Mahal ta ...

aberdeen kawasan kedua paling mahal selepas london just because of the oil and gas industries.. macam kerteh..
sewa rumah boleh tahan mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 03:31 PM | Show all posts
Baca paper hari2 dengan segala kes samun, rompak, culik, bakar, etc menyebabkan saya fikir banyak kali nak balik Msia.

Tu belum lagi fikirkan kos sara hidup yg makin tinggi, harga barang2 yg semakin mahal, traffic jam, taxes, etc.

Saya pernah duduk Doha selama 3 tahun, balik Msia sekejap and now in Brunei. Lepas keluar (Doha) and balik Msia, memang perasaan tu meluap2 nak keluar semula. Alhamdulillah, dah almost setahun di Brunei.

More quality time with family, kids are happier with their school, rasa selamat, and yg paling best kerja kat Brunei ni terasa macam duduk Malaysia minus the crime rate with gaji expat!

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2013 04:58 PM | Show all posts
sy nk sgt merantau tp kerja dh xnk offer utk travel....dlu penah dpt peluang kje sebuln je kt doha..dan sy sgt suka suasana kt doha!!! harap2 dpt peluang duk negara org lg(kl bleh nk negara yg kekalkan nature esp nz)...dan boleh bw mak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 04:17 AM | Show all posts
Salam everyone saya dah lama giler tak kepak sini kwn2 yg otai dolu2 pun dah tak aktif waaaaa
Back to topic since daku dah merantau lebih 10 thn rasanya dah malas nak balik for good kalau balik coti2 oklah balik mkn mkn mkn n shoping2 sket jumpa sanak sedara balik merantau balik heheheheh. Dulu dok tempat panas skrg dok tempat sejuk beku lak ngeh ngeh ngeh statment poyos
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sekarang duduk kat Aussie 4 tahun setengah. Selalu jek balek. First 1.5 years x balek nak merasa summer. Pasty sekarang sekali a year at least. Tapi rindu nak balek waktu raya :-(.

Last time balek, bengkek gila aku ngan taxi driver. Taknak guna meter lepastu aku ngan adik2 aku refuse lah, boleh plak dia doakan peragut datang kat kitorang. Memang kurang ajar. Rasa tak selamat kat negara sendiri.

So, sekarang ni, aku punya PR in progress. Case officer pon dah call. Sekarang tgh tgu beberapa documents jek nak siapkan. Yayyyy.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 01:44 PM | Show all posts
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sampai bulan hujung bulan 10.
doha setakat ni selamat cuma cara pemanduan orang orang disini sungguh scary
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 03:22 PM | Show all posts
cmf_ultraviolet posted on 26-6-2013 01:44 PM
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sam ...

betul la....part ni hampeh sket..dorg ni kl lmbt sket kt hgway kne hon....kl driver asing mmg xleh mess ngan diorg ni...kne mngalah je..eksen btol..


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 05:28 PM | Show all posts
nak buat camana @nicuya ....telan aje lah walau pahit hehehhe

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 02:36 AM | Show all posts
cmf_ultraviolet posted on 26-6-2013 01:44 PM
saya di doha sekarang ni. memang selesa kat sini walaupun cuaca tak berapa best terutama bulan 6 sam ...

sama mcm di Dubai juga.

nak pulak klu summer ni, semua hangen je. heheheee

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.. Sy still lg belajar dkt overc,. Dari kecik duduk overc then balik msia, skolah menengah dkt msia, lepas tu further study dkt overc. So mmg plan lpas abeh study nk kerja cni n klu dpt sambung specialist lg alhamdulillah. Benda membuatkan rindu dkt msia only mknn dgn family. Yg lain2 overc lg best dri msia. Brg pon murah, dri segi education pon bagus, facilities pon ok.

My uncle duk UK dkt 20 tahun.. Family desak balik pon dy xnk. Last2 dy balik jgk sbb nenek sakit jaga nenek. Tp lpas setahun, xtahan duk msia terus fly sana balik uk..

My kakak ipar balik msia graduate medic from uk. Masa dy HO life dy sngt mess and hari2 nangis. Dy ckp spanjang dy idup xde org treat dy teruk mcm ni. Masa dy dkt uk semua org play role dlm kerja masing2 n treat each other with respect. Bila balik msia, seolah2 kena ada beza antara senior n junior. Kne maki2 dpn patient. Nurse yg kurang ajar. She always tell me dont come back to msia or u will regret for ur whole life..


But for me, klu jd stay sini smpi specialist, i akan balik msia jgk nnti.. Sure nk balas balik jasa rakyat yg tanggung study kita. Just for now, i love to stay here tp syg msia tetap ada.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2013 11:21 PM | Show all posts
Dah balik for good... Best gak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 07:50 AM | Show all posts
Salam TT,

hampir 6 thn menetap di Saudi..last year ade gak perasaan macam tt nak balik malaysia terus, pusing2 cari rumah..skali harge rumah melantun makin mahal, x mampu rasenye nak beli n kerja kat malaysia..so then i decide to cont stay outside of malaysia...

Mula2 sampai sini kekok gilerr..sampai time hot season plak tu, memang mencabar..entertainment memang boleh kate hampir xde la..local people really eksyen la, kalau x pikir pasal living cost kat malaysia..nak balik je rasenye..

bile dah start kerja semua perasaan kekok hilang..lame2 seronok pulak..

kete murah..peluang pakai kete kapasity besor x payah pikir pasal minyak n toll..

local people at mekah/madinah n jeddah most of them really friendly

once per year back to malaysia ( biasenye time raye la ) n once per year travel to Europe..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 06:59 PM | Show all posts
skyreds posted on 3-12-2013 11:50 PM
Salam TT,

hampir 6 thn menetap di Saudi..last year ade gak perasaan macam tt nak balik malaysia t ...

you dkt mana?

Riyadh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 07:10 PM | Show all posts
Mama_Jasmine posted on 20-6-2013 07:31 AM
Baca paper hari2 dengan segala kes samun, rompak, culik, bakar, etc menyebabkan saya fikir banyak ka ...

antara sebab2 kenapa i sgt reluctant nak balik malaysia..

my place is very peaceful,jenayah sgt berkurang,children still boleh play dkt gardens mcm malaysia 50 tahun dulu,aman penjenayah x berleluasa..tp,advance in everything..

school sgt menitikberat safety of every chidlren..x nampak parents outside the class teacher akan tahan murid or ask school office to call the parents..unless stated otherwise ie dh beri consent thru letter saying we as parents approved our child to walk back home..if ada parents yg lambat jemput murid semua berkumpul di after school club where there are teachers in charge..

pengalaman i anak2 sek di malaysia,bell ring at 6.30pm cikgu2 rushing balik leaving pupils behind,imagine ada children pukul 7pm still depan pagar tunggu parents yg lambat dtg..guard?tido or dont know what dia buat dlm guard post..

ada anak2 ni keutamaan utk dorang lah,klu utk i dgn husband kami x kisah duduk mana pun..hari2 baca psl jenayah di malaysia,to even balik bercuti pun i rasa reluctant..klu x fikir raya i mmg panggil parents aje dtg sini..dlm hati dh x ada rasa rindu dkt malaysia,sedih tiap2 hari buka internet baca news about our country..kesian dgn parents di malaysia yg juggling everyday dgn safety,dgn life dorang yg asyik dlm keadaan berjaga2..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 10:22 PM | Show all posts
pinksarah posted on 10-12-2013 06:59 PM
you dkt mana?

Riyadh?

nope...west side, Yanbu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061003s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list