Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21744
View
148
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-2-2017 05:35 PM | Show all posts
plastic_flower replied at 20-2-2017 04:28 PM
Council tax duk tgh2 Bandar mmg laaa mahal. Iouls duk jauh skit dari edinburgh town. And iouls tgh ...

yuols duduk dekat2 area edinburgh kah?
wah santek tempat tu
suka sangat

masa  study kat england dulu... tak payah bayar council tax
kalao dah keje bayar 200 pound kot gitu sebulan... lupa dah


Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 06:54 AM | Show all posts
penmerah replied at 20-2-2017 05:35 PM
yuols duduk dekat2 area edinburgh kah?
wah santek tempat tu
suka sangat

memula datang sini holiday, terus jatuh cinta ngan tempat ni ...tuh yg gedik sambung blaja. duk sini seminggu dah jumpa jodoh hahahah
council tax ikut ban , tapi kalau rumah tuh semua student mmg xbayar. eh uouls kat Dublin kan? baru pi melawat xmas harituh
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 06:55 AM | Show all posts
penmerah replied at 20-2-2017 05:35 PM
yuols duduk dekat2 area edinburgh kah?
wah santek tempat tu
suka sangat

uouls duk tgh2 london ke sampai 200 pounds sebulan??? mahal benorr, laki iouls bayar 15 pounds je sebulan
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 09:47 PM | Show all posts
plastic_flower replied at 21-2-2017 06:55 AM
uouls duk tgh2 london ke sampai 200 pounds sebulan??? mahal benorr, laki iouls bayar 15 pounds je  ...

sorrylah flower....aku betul2 lupa bape kene bayar council tax tu
amount yg atas tu aku agak2 ajer. mungkin silap kot
dah tinggalkan england pada 2012....ohhh sudah 5 tahun  rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2017 09:49 PM | Show all posts
plastic_flower replied at 21-2-2017 06:54 AM
memula datang sini holiday, terus jatuh cinta ngan tempat ni ...tuh yg gedik sambung blaja. duk si ...

wowwww tahniah dpt jumpa pasangan cepat!
seminggu tu sangat hebat! terer hokeh
sebuk ajer aku nak tau mcm mana korang jumpa dan sape ngurat sape hahahhahah
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 21-2-2017 09:49 PM
wowwww tahniah dpt jumpa pasangan cepat!
seminggu tu sangat hebat! terer hokeh
sebuk aj ...

Tempat ni laki duda mmg ramai , pompuan bujang kurang , sbb divorce rate mmg tinggi. Dtg sini muka melayu berkerak mmg jadi hot stuff hahaha , jumpa kat costa coffee je uouls , nak tanya jalan gi post office masa tuh nak collect BRP hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 02:51 PM | Show all posts
plastic_flower replied at 22-2-2017 07:26 AM
Tempat ni laki duda mmg ramai , pompuan bujang kurang , sbb divorce rate mmg tinggi. Dtg sini muka ...

huntonglah kawasan yuols kurang pompuan single
kalo kat malaya.... ayat magic mamat malaya ialah pompuan ramai.... nak selamatkan andartu .... sunnah kawin banyak
sila simpan tok laki dlm gobok.... jgn parade tok laki beriya2 kat malaya
takut mata tok laki hang terbuntang tgk awek2 malaya meletops dan awek2 malaya jua bole terbuntang tgk tok laki hang
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 22-2-2017 02:51 PM
huntonglah kawasan yuols kurang pompuan single
kalo kat malaya.... ayat magic mamat malaya iala ...

Sbb tuh iouls pun xnak balikk mesiaaaa hahaha. Laki iouls ni xpeenah travel tetiba pergi malaysia skali bercita2 nak jelajah semua tempat nak pindah warm country laa. Tgh pujuk dia kalau pindah middle east or australia okay je tapi bukan mesiaaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 04:37 PM | Show all posts
plastic_flower replied at 22-2-2017 04:09 PM
Sbb tuh iouls pun xnak balikk mesiaaaa hahaha. Laki iouls ni xpeenah travel tetiba pergi malaysia  ...

iolss kat middle east now
me and tok laki missed england so much
tapi tidak berhajat nak stay england lagi
ai berhajat nak pindah kerja negara lain pulak lepas ni
pun belum berhajat nak balik msia for good dlm masa terdekat

ai love msia so much ... almost perfect life tapi di malaysia iols missing quality time only me and my hubby
because almost every weekend (kenkadang hampir setiap hari) we have to attend family affairs (in which we do like it.... tapi kene ntah kenkadang rasa erkkss juga)
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 22-2-2017 04:37 PM
iolss kat middle east now
me and tok laki missed england so much
tapi tidak berhajat nak stay en ...

Its our culture kena jaga hati family kan. Masa gi short holiday tuh pun asyik kena jumpa family2 and kawan2. Laki iouls culture tgk family kat sini ramai. Dia jumpa adik dia pun masa xmas je walau duk edinburgh jugak, sepupu sepapat makcik pakcik pun xde
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2017 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 21-2-2017 09:47 PM
sorrylah flower....aku betul2 lupa bape kene bayar council tax tu
amount yg atas tu aku agak2 aje ...

Iouls tanya laki iouls ...kalau duk tgh bandar council tax mmg harga ratus2 huhuhu. Duk je laaa pedalaman scotland ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2017 02:27 AM | Show all posts
Dah ada anak ni lagi susah nak buat keputusan balik msia...fikirkn kebajikan dan kemudahan utk dia....kita ni tak kisah nak dok mana pun...the only thing nk fikir rumah la sayang pula nak jual kan sbb ni harta milik hasben kt sini

Of course benda yg comforting about msia adalah family, friends, food and warmer weather...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2017 02:29 AM | Show all posts
plastic_flower replied at 22-2-2017 05:21 PM
Iouls tanya laki iouls ...kalau duk tgh bandar council tax mmg harga ratus2 huhuhu. Duk je laaa pe ...

I dok countryside england dlm 50+ jugak...byk tax
Tapi byk lagi benefits dok uk ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 12:25 PM | Show all posts
Yuhuuu

Lama tak masuk sini.

Pejam celik dah lebih 4  tahun balik malaya for good. Settledowm dah kat msia tercinta katanya. Tapi sesekali rasa rindu jugak nk duk oveseas. Jadi frequent flyer... kejap naik kapal terbang. Skrg hari2 tengok kapal terbang kat langit! Laluan kapal terbang kut umah iols ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2017 06:49 PM | Show all posts
after almost 20 years outta Malaysia, i am going back. dengan hati yang sangat berat.

tp sebab kena sogok dpt maid. ku redha ajalah walaupun baru kena panggil utk keja yg post agak best.

rezeki dimana-mana. semoga hijrah ini membawa kebaikan but if it doesnt work out. we can always come back
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 05:04 AM | Show all posts
pulut replied at 17-6-2017 06:49 PM
after almost 20 years outta Malaysia, i am going back. dengan hati yang sangat berat.

tp sebab ke ...

all the best you...
ramai nak keluar.. tapi you nak balik pula..

it will be hard at the begining.. tapi lama2 biasa..
InsyaAllah..
Bila tu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 10:47 AM | Show all posts
Nak balik..tapi last time balik msia untuk cuti..mahalnya barang2 dah!
Bila orang tanya bila nak balik msia for good..jawapan i 'tak mampu rasanya nak duduk malaysia'.

Ye la, bawak anak2 gi toys r us..kalau takat ada RM50 tu..key chain aje la bole dapat. Kesian la anak2 I kang nganga aje.

Kalau nak maintain current lifestyle..boleh nak balik msia..tapi nak kena dapat gaji RM25k sebulan..tapi nak working hours 9am-5pm aje.  Ada tak? Hahaha.

Bukannya nak cakap kita duduk overseas hidup mewah ke ape. Duduk sini rilek2 aje takde pun shopping manjang, atau makan luar tiap ari. Tapi masalahnya skang ni anak beranak dah biasa tiap ari minum fresh milk, kat rumah makan steak , makan salmon, makan salad, masak pakai cream, herbs, fresh mushroom, etc. Kalau kat msia kan benda2 tu mahal gedabak. Kat sini benda2 tu semua rakyat mahraen pun mampu beli. Balik msia nak beli benda2 camni kena shopping kat cold storage..tempat yang memang mahal nak pengsan,

Stakat ni nak masuk 10 tahun di perantauan..sampai parents I pun cakap takyah la balik..kat msia ni pun macam tak best...

Tapi nak gak balik for good satu hari nnti. Maybe lepas anak2 dah abis sekolah..so boleh semi-retire kat msia kang.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 02:39 PM | Show all posts
plja2117 replied at 13-7-2017 10:47 AM
Nak balik..tapi last time balik msia untuk cuti..mahalnya barang2 dah!
Bila orang tanya bila nak ba ...

ye... betul sangat
dah merasai semua tu
masa awal2 balik malaysia aritu menanges jugak
dedulu masa di england, stock frexh milk, juices, buah2an etc semua sentiasa ada
balik malaya.... tak mampu nak keep fresh milk, juices stock dlm peti ais
tengok buah anggur kat tesco.... pastu balik rumah nanges sbb kene kira duit dalam dompet
tapi skarang ni merantau ke negara lain.... kenangan england tetap diingati

baru balik dari berhari raya di msia
tetiba balik sini rasa meroyan tak sudah2
teringat lauk pauk, resto malaysia
masak lomak cili padi daging salai... sambal potai udang.... ketupat lemak.... ohhhh i takboleh move on woiiii

balik sini selalu teringat kehidupan di msia
tak masak... tiap waktu mengukur jalan pi kedai makan
pukul 2am teragak tosai.... nunn kedai mamak 24 hrs
steak.. laksa... steamboat, sushi???? apa nak? sume ada kat msia tu
ohhhh betapa indahnya negaraku

errr tapi nak balik msia for good now? errrmmmm mcm belum ready lagi
tapi tiap tahun nak cuti 3 bulan balik malaya just to enjoy my beloved country
takde bandingan dgn mana2 negara pun

please pardon me for this long essay
belum move on kekdahnya dari balik beraya hari tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 17-7-2017 02:39 PM
ye... betul sangat
dah merasai semua tu
masa awal2 balik malaysia aritu menanges jugak

Betul tu. Kat msia yang takleh lawan..mewah makanan. Almost semua tempat halal, takyah nak kena carik sijil halal ataupun nak kena tengok ada babi tak dlm menu. Tapi tu la..duit la pulak nak kena sediakan banyak2..

Sedangkan nak makan mcd pun kitorang kena kluarkan sampai rm70. Tu baaru mcd, lom lagi kalau nak gi makan restoren mewah..

Sebulan seblom balik cuti2 msia, dah buat list mana tempat nak makan. Slalunya dlm list adalah kedai mamak (utk tosei & rojak), japanese (jemu dah asyik la makan sushi tuna & salmon aje), serai (utk nasik kerabu), pasar malam (keropok lekor, putu bambu & yong tau foo). Kalau kat rumah lak request mak masak siput sedut...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 05:19 PM | Show all posts
plja2117 replied at 17-7-2017 04:32 PM
Betul tu. Kat msia yang takleh lawan..mewah makanan. Almost semua tempat halal, takyah nak kena ca ...

eh samalah, sebelum balik msia dah siap2 tulis nak makan kat mana... nak makan apa
lagi satu kat mesia pun best banyak tempat bercuti (nilah penyakit yg aku dpt tiap kali balik bercuti ke msia.... lambat sgt moved on )

kau kat england kah?
england mmg lawakan
mknn pun sedap, murah, berkualiti

aku bawak balik megi... kuih raya etc
kerepek pisang dah abes aku bedal sorang dlm masa 2-3 hari jer
kuih raya dah berbalang aku sental sorang sesambil menangisi diri kenapalah tak cuti 3 bulan kat malaya

taun dpn waktu raya aku nak propose tok laki utk tak balik beraya tapi pi jenjalan kat georgia ke... turki ke
makanya takdelah meroyan kurang makan lauk raya macam ni

ko balik raya tak plja?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 08:45 AM | Show all posts
penmerah replied at 17-7-2017 05:19 PM
eh samalah, sebelum balik msia dah siap2 tulis nak makan kat mana... nak makan apa
lagi satu ka ...

Aku kat aus aje..dekatt. Nak balik pun murah. Sebab dah ada airasia kan. So tiap tahun mesti balik kampung at least skali.
Tapi tahun ni tak balik raya..sebab anak2 dah masuk high school, dah susah nak ponteng skolah. Last time balik kg time easter holidays.

Lagi satu sebab takleh nak balik sekarang, sebab anak2 tak brape fasih cakap bm. Masa datang sini anak2 lom start skolah, so dorang tak pernah rasa suasana bersekolah kat msia. Kalau anak2 kecik2 lagi, takpe jugak. Boleh slow2 belajar. Tapi ni dah sekolah menengah..camne nak amik spm lak kang. Kalau balik msia, takleh nak amik spm, kena amik o-levels. Tapi tu la nak hantar masuk international school..fess nye aje..mak aih nak pengsan tgk. Australian International School kat Serdang tu..registration fees aje dah RM20k per child. Belum lagi term fees dan sebagainya lagi. Takut kang rosak future anak2 kalau paksa masuk skolah biasa, pastu suh amik PT3 & SPM sebab takleh nak cope. Pulak tu suasana belajar kat msia very competitive..cikgu pulak suka budak2 yang pandai..yang tak brape pandai ni cikgu tak brape nak gemar melayan.. Ni masa time aku skolah dulu la..tatau la kot zaman skang cikgu dah lain..

Anak aku 2 orang dah kat high school..lagi 2 orang masih toddler. So plan nye bila yg besar tu dah abis high school..boleh la balik msia. Time tu yang kecik baru nak masuk darjah 3 & darjah 1. So boleh lagi la kalau nak masukkan sekolah kebangsaan pastu ajar BM sebab kecik lagi.

Tapi mmg rinduuu suasana lunch break time keje kat msia dulu. Time lunch mesti tanya geng2 nak makan mana..pastu time makan tu la sessi kutuk kampeni, kutuk bos. Hahhah. Last time balik kl, pegi pavillion. Time lunch break. So ramai la orang ofis turun makan kat food court tu. Rinduuuu.
Tapi rindu bab lunch break aje la. Kalau bab keje mmg lagi best la work environment kat obersi. Tak stress macam keje kat msia.

Korang kat uk syok ah boleh gi jejalan europe bagai. Dekat & murah.
Ko kat uk kat area mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 03:47 PM | Show all posts
plja2117 replied at 18-7-2017 08:45 AM
Aku kat aus aje..dekatt. Nak balik pun murah. Sebab dah ada airasia kan. So tiap tahun mesti balik ...

wah... bestnya aussie kat mana
aku dah lama tinggalkan england almost 5 years gitu
balik malaysia kejap dan skarang kat middle east pula

betul ke org kata cost of living kat aussie mahal?
properties kat tempat kau mampu milik tak?
tapi aku sure bahan makan, education, transport sangat bagus kat sana kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 07:26 AM | Show all posts
penmerah replied at 19-7-2017 03:47 PM
wah... bestnya aussie kat mana
aku dah lama tinggalkan england almost 5 years gitu
balik malaysi ...

Aku kat sydney..so mmg cost of living mahal. Rumah kalau landed property memang semua AUD1mil ke atas. Kalau apartment 2 bilik dapat la dalam AUD500k. Kalau menyewa, kalau rumah 3 bilik dalam AUD600 seminggu. Kalau nak duduk kat area yang murah sikit ada jugak. Kalau area murah, sewa 3 bilik boleh dapat dalam AUD450 seminggu. Area yg murah2 slalunya area orang islam, tapi tu la sekolah lak ranking tak bagus, high crime rate, kotor. Kitorang pegi area org islam untuk gi beli ayam daging aje.

Aku pun tak paham apesal kalau area islam mesti kotor. Padahal islam kan promot kebersihan. Kat sini ada McD & KFC halal. Tapi kalau ko pegi, jangan la masuk toilet dorang. Kotor yang hamat, tak lalu nak makan pastu. Tapi kalau pegi toilet McD yang tak halal, area omputih..elok je bersih. Kalau yg halal nye, dengan meja tak kemas lepas makan..playground pun kotor..

Pastu yang mahal childcare la. Orang kat msia komplen cakap hantar anak pegi pengasuh mahal..RM500 sebulan etc. kat sini, kalau baby AUD120 sehari. Itu average rate kat area rumah aku..kalau kat tgh2 city agaknya lagi mahal la kot. Kalau ko PR/citizen dapat la kerajaan subsidi sikit. Tu pasal kalau takat keje biasa2 yang gaji tak brape nak gempak..lepas bersalin duduk je la kat rumah diam2..jaga anak tak mampoo nak anta gi childcare. Bila anak dah start sekolah baru keje balik.

Rega makanan ok la. Aku rasa affordable jugak. Tapi sebab tak semua tempat boleh makan, lebih banyak makan kat rumah aje. So ada la save sikit kat situ compared kalau ddk msia manjang nak makan luar aje.

Ko middle east kat mana? A few years back aku dpt offer keje kat abu dhabi. Tapi pakej gaji macam cukup2 makan aje sebab anak kena masuk international school kan. So tak amik. Pastu aku dengar orang cakap visa untuk suami & anak2 tak automatic granted. Pengsan kalau aku kat sana sorang2 pastu somi & anak2 takleh join. Pastu dorang cakap kat sana double standard, dorang akan lebihkan orang UAE dulu..orang2 luar gaji pun kurang compared dengan locals. Mmg betul ke? Tapi aku suka pakej gaji dorang..tiap tahun dorang bagi tiket balik kampung. Pastu negara islam kan, so bole la cuti raya..ada special sikit time bulan posa..ada time solat etc.


Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 04:13 PM | Show all posts
plja2117 replied at 20-7-2017 07:26 AM
Aku kat sydney..so mmg cost of living mahal. Rumah kalau landed property memang semua AUD1mil ke a ...

wah, terima kasih for the insight
gigil aku tgk cost of living kat sana
abes tu, kalo cost tinggi... dia composite tak dgn gaji tinggi ke camne?
korang dapat saving banyak tak kalo gitu expensesnya?

aku kat saudi
cost of living lebih kurang mcm msia juga
dok dgn suami
kat area rumah aku, babby sitter SAR700 sorang.
nursery yg bagus sikit, SAAR1000 sebulan
ada org sudan jaga anak SAR400 sorang
yang boringnya saudi ni ialah takde tempat sightseing yg best2

tok laki aku dpt 2 kali offer pi dubai, tapi dgrnya cost tinggi maka kitorg takdelah pi
kitorg plan nak carik peluang gi oman pulak
kalo tak dpt... duduk kat saudi ni pun okey juga
tiket setahun sekali dpt, elaun rumah, cuti raya pun panjang
asal dpt simpan duit dan bayar hutang2 kat msia tu alhamdulillah

semua org ada sebab nak migrate be it sbb education anak2, nak simpan duit bayar utang, exposure etc
kita sume sacrifice kehidupan di masia, tinggal mak ayah sedara mara
itulah masa balik mesia, ada je org kata sian mak pak kene tinggal etc
padahal depa tak taukah... kita pun ada perasaan sedih, kita pun sacrificed few things jua


Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2017 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya, kalau yg tak balik for good tu... let go kewarganegaraan tak?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056677s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list