Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42652
View
111
Reply

Mana lebih laju antara kereta Proton ini?

[Copy link]

Author: hayrin86       Show all posts   Read mode

Post time 26-12-2017 12:53 AM | Show all posts
GilaKu replied at 26-12-2017 12:51 AM
Pernah ada org guna shell helix ultra ke?
kawan ada bagi satu botol tapi aku takut nak campur min ...

pakai jerrr... x ada masalah... aku selalu tukar minyak hitam apa senang dpt shj...
kadang2 kedai x jual shell apa blh buat... pakai lain jenis dulu...
kalau bukan kena beli dulu bawah pergi kedai tukar...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2017 09:01 PM | Show all posts
GilaKu replied at 26-12-2017 12:51 AM
Pernah ada org guna shell helix ultra ke?
kawan ada bagi satu botol tapi aku takut nak campur min ...

Itula baik minyak hitam, jika x mau guna bagi saya
kalau campur biasa mungkin masalah, ini mahal minyak hitam mesti lepas tukar mcm kereta baru...

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2017 10:38 PM | Show all posts
GilaKu replied at 26-12-2017 12:51 AM
Pernah ada org guna shell helix ultra ke?
kawan ada bagi satu botol tapi aku takut nak campur min ...

Helix ultra tu kena pakai dengan kereta mahal... kawan kamu mesti guna kereta mewah lah...
dia bagi kamu satu, kamu untung lah... pakai je lah minyak enjin free... jangan takut berlaku apa-apa benda buruk
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2017 10:49 PM | Show all posts
MusangQueen replied at 26-12-2017 12:53 AM
pakai jerrr... x ada masalah... aku selalu tukar minyak hitam apa senang dpt shj...
kadang2 kedai ...

haha... saya pun rasa tak ada masalah kalau guna minyak enjin tak sama...
tapi kalau jenama sama saya rasa ok sikit lah, macam dulu guna helix hx 7 , sekarang guna helix ultra.kalau jenama tak sama takut ada masalah sikit.

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 02:50 PM | Show all posts
GilaKu replied at 26-12-2017 12:51 AM
Pernah ada org guna shell helix ultra ke?
kawan ada bagi satu botol tapi aku takut nak campur min ...

kalo berkemampuan, di syorkan pkai performance oil mcm Liqui Molly or Torco.
Bole je pkai minyak brand lain tp make sure minyak fully synthetic utk keta Pira ni.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 10:41 PM | Show all posts
KIKI_KILA replied at 26-12-2017 10:38 PM
Helix ultra tu kena pakai dengan kereta mahal... kawan kamu mesti guna kereta mewah lah...
dia ba ...

saya rasa bukan kereta mahal, tapi enjin yang prestasi tinggi, tapi kereta mewah saja yang dapat guna enjin yang canggih~
Masa cipta minyak enjin tu mesti ada banyak kajian, lepas tu baru dapat keluarkan minyak enjin macam helix ultra.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 11:27 PM | Show all posts
Rosmawa_TI replied at 28-12-2017 10:41 PM
saya rasa bukan kereta mahal, tapi enjin yang prestasi tinggi, tapi kereta mewah saja yang dapat g ...

kereta mewah maksudnya harga mahal juga lah~
tapi i dengar kawan saya kata, lepas dia guna helix ultra ni ada rasa kereta dia lebih stabil untuk memandu, mungkin minyak enjin tu membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 07:29 AM | Show all posts
kereta semua ni pun dah lama ni, best lagi ke? tapi engin pun tua dah...
kena guna minyak engin yang bagus dan best ni, guna shell helix ultra, boost engin lama tu jadi muda... hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:49 PM | Show all posts
KIKI_KILA replied at 26-12-2017 10:49 PM
haha... saya pun rasa tak ada masalah kalau guna minyak enjin tak sama...
tapi kalau jenama sama  ...

mmg dari sama syarikat mungkin quality semua hampir sama jadi nak campur mungkin blh jerr...
tapi aku dah biasa guna shell helix ultra sbb tenggok minyak lebih cerah dan nipis blh asing kiamia dlm enjin kita...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:50 PM | Show all posts
Hedraweb replied at 29-12-2017 07:29 AM
kereta semua ni pun dah lama ni, best lagi ke? tapi engin pun tua dah...
kena guna minyak engin yan ...

you pun rasa mcm ni ke? aku dulu pun x percaya... sekali cuba mmg dari tua jadi muda mcm tu...
hati rasa mungkin tapi asalnya dpt jaga enjin dah ok
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:53 PM | Show all posts
Edited by GilaKu at 3-1-2018 11:50 AM
Rosmawa_TI replied at 28-12-2017 10:41 PM
saya rasa bukan kereta mahal, tapi enjin yang prestasi tinggi, tapi kereta mewah saja yang dapat g ...

ultra ni mmg shell buat kajian dgn formula yg baik...guna pureplus technologi ni.. guna minyak natural sbb tu la engin lebin lancar...
bila dh lancar..x la makan byk petrol...sekali tekan dh cabut...ni utk kereta yg power besar sbb engin cepat panas...


Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 11:00 PM | Show all posts
MusangQueen replied at 29-12-2017 10:49 PM
mmg dari sama syarikat mungkin quality semua hampir sama jadi nak campur mungkin blh jerr...
tapi ...

Aku dengar dia cuma sesuai enjin yang tertentu, lebih kepada enjin yang prestasi tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 11:10 PM | Show all posts
GilaKu replied at 29-12-2017 10:53 PM
ultra ni mmg shell buat kajian dgn formula yg baik...
kadang2 susah nak cakap, sekali tukar shell ...

Kalau orang yang betul-betul jaga kereta mereka akan rasa masalah kereta tu kurang.
Kalau kereta semakin stabil sebab minyak enjin, pemandu mesti tak tukar minyak enjin tu la.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 02:43 PM | Show all posts
Rahman33 replied at 31-12-2017 11:10 PM
Kalau orang yang betul-betul jaga kereta mereka akan rasa masalah kereta tu kurang.
Kalau kereta  ...

yup. Minyak engine Helix Ultra ni sesuai untuk kereta yg berprestasi baik. Sbb macam kereta honda abang aku pun pakai helix ultra. Sbb helix ultra ni bagus dia untuk jaga engine kau and nak bersih kan engine kau dari chemical kotor yang sedia ada.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 02:53 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 28-12-2017 02:50 PM
kalo berkemampuan, di syorkan pkai performance oil mcm Liqui Molly or Torco.
Bole je pkai minyak  ...

But i more prefer Helix Ultra ni. Sbb aku pernah pakai minyak engine lain. Brand lain lahh. Beza sangat doh. Asyik nak kena tukar engine je. Sbb leaking rosak bagai. Then aku amik Helix Ultra ni. So far tahan lah sampai skang. Engina aku takde problem sangat. Dia protect engine aku dari any damage lah. Lpas tu dia bersihkan chemical2 kotor yg ada kat engine aku tu. So engine aku more smooth dari sebelum ni. Sebab tu aku yakin dengan Helix Ultra ni je. Penat ah bro asyik nak tukar minyak engine. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2018 04:21 AM | Show all posts
aku tengok banyak orang guna proton saga modify dan jagikan kereta yang laju, haha, proton wira juga....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2018 04:24 AM | Show all posts
Rahman33 replied at 31-12-2017 11:10 PM
Kalau orang yang betul-betul jaga kereta mereka akan rasa masalah kereta tu kurang.
Kalau kereta  ...

yup, jika jaga kereta baik baik, mestilah tidak lumba, x pandu laju juga, takut accident
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085223s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list