Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
62131
View
167
Reply

Persona, Proton Saga BLM FLX SE @ MyVi 1.3 Ezi, yang manakah lyang terbaik?

[Copy link]

Author: ultraman_nexus       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2012 03:01 PM | Show all posts |Read mode
salam...
disini saya ingin mendapatkan sedikit pendapat dan ilmu dari forumer yang mempunyai pengalaman mengenai ketiga-tiga kenderaan tersebut, oleh kerana saya ingin membeli kereta tetapi masih didalam dilema untuk memilih yang manakah lebih bagus diantara ketiga-tiga kenderaan tersebut dari segi kebaikan dan kekurangan, adakah nilai kereta tersebut cepat turun, after sales service yang mana lebih bagus, harga maintenance serta tips2 penjagaan kereta. diharap forumer2 yang da lame serta mempunyai pengalaman yang luas bg ketiga-tiga kenderaan tersebut dapat share maklumat bersama forumer yang laen termasuk diri saya. disini saya sertakan list harga bagi ketiga-tiga kenderaan tersebut...harap sudi membantu..


1. Persona 1.6 Standard Automatic           = RM 51,113
2. Proton Saga BLM FLX SE 1.6 executive = RM 49, 913
3. Myvi EZi Premium 1.3 automatic           = RM 50,812
Single Polls, Total 161 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:22 AM | Show all posts
Dah berapa byk thread mcm nie. Jawapan aku - Persona. Bentuk cantik, luas, ride and handling sedap. Myvi 1.3 auto toksah la - lembab. Ride and handling tak bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:49 AM | Show all posts
Bell posted on 16-8-2012 08:22 AM
Dah berapa byk thread mcm nie. Jawapan aku - Persona. Bentuk cantik, luas, ride and handling sedap.  ...

maibih 1.3 auto lembab?ye ke...tp rmai ckp maibih ni suka haibim..makna nya bkn lembab la hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:52 AM | Show all posts
ejai601 posted on 16-8-2012 09:49 AM
maibih 1.3 auto lembab?ye ke...tp rmai ckp maibih ni suka haibim..makna nya bkn lembab la hahaha

Tgh laju kat highway boleh la haibim. Kalau dari kedudukan statik, memang makan asap la dgn persona.

Aku ada myvi manual - pickup dia bagus tp yg auto punya lembab from static posn.

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 10:06 AM | Show all posts
Bell posted on 16-8-2012 09:52 AM
Tgh laju kat highway boleh la haibim. Kalau dari kedudukan statik, memang makan asap la dgn person ...

maybe kelebihan persona dari cc nya yg besau...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 10:39 AM | Show all posts
alang2 amik persona jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2012 10:48 AM | Show all posts
reyust posted on 16-8-2012 10:39 AM
alang2 amik persona jer

ek...persona is da best ye antara ketiga-tiga kerete tu?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 10:53 AM | Show all posts
lebih luas, plus enjin lebih kurang jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2012 11:05 AM | Show all posts
reyust posted on 16-8-2012 10:53 AM
lebih luas, plus enjin lebih kurang jer

dari segi fc persona berbanding ketiga-tiga kereta tersebut bagaimana?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 11:12 AM | Show all posts
persona paling makan minyak, tentunya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 11:31 AM | Show all posts
bab minyak..mesti la persona yg lebih pelahap...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 02:00 PM | Show all posts
myvi.. seriously... bukan nak kondem proton ke apa, tp ni mmg kisah benar. clock spring proton aku da 2 kali rosak dlm ms setahun... so how? 1st time rosak kena semebih 500. 2nd time rosak aku malas nak buat dah. biar la dia rosak..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 02:05 PM | Show all posts
google pasal clock spring

"inspections by PROTON engineers have revealed irregular performance in Clock Spring components of the Proton Gen.2 1.6 A/T and Satria Neo 1.6 A/T models equipped with the auto-cruise function, manufactured between April, 2004 to June, 2008."
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 05:49 PM | Show all posts
myvi boleh meroket ke bulan wooo...........
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 07:09 PM | Show all posts
amek maibih la, laju pon laju......tambah spoiler leh terbang ke bollllannn
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 10:27 AM | Show all posts
3 jenis kereta mencekek darah rakyat bila sampai  uk jadi jenis kereta class E aje.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2012 12:18 PM | Show all posts
otai_g posted on 16-8-2012 02:00 PM
myvi.. seriously... bukan nak kondem proton ke apa, tp ni mmg kisah benar. clock spring proton aku d ...

TQ abg otai_g...so myvi la da between dis 3 car yer, tq2..sbb skg harga die lebih kurang,kalau ikut ruang mmg myvi kalah la, tapi takut x dak budget lak untuk maintenance...huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 12:30 PM | Show all posts
ultraman_nexus posted on 17-8-2012 12:18 PM
TQ abg otai_g...so myvi la da between dis 3 car yer, tq2..sbb skg harga die lebih kurang,kalau iku ...

yeah good choice bro... salah satu faktor yg aku suka myvi ialah dr segi kecekapan bahan api dia. tanya la mn2 owner myvi semua akan ckp myvi really jimat minyak... amik yg 1.3 punyer la. kalo 1.5 sakit myvi. hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 01:19 PM | Show all posts
Disebabkan 3pilihan ni je.....aku vote persona....yg myvi tu awal2 aku tolak....klau nk buat 2nd car mmg sesuai sngt...nak buat utk family car mmg xsesuai mcm hampeh bonet kecik ya amat...bgi aku kereta persona mmg luas dan selesa dan lgi laju dri myvi...myvi mmg aku xselesa bwk....handling xsedap bwk laju tayar bergegar melambung2....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2012 11:54 AM | Show all posts
klau nak wat family car, cari lah ruang yg besar..mudah nk masokkan barang.tkde la sendat2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095146s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list