Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
62157
View
167
Reply

Persona, Proton Saga BLM FLX SE @ MyVi 1.3 Ezi, yang manakah lyang terbaik?

[Copy link]

Author: ultraman_nexus       Show all posts   Read mode

Post time 4-9-2012 03:39 PM | Show all posts
ejai601 posted on 4-9-2012 03:09 PM
knp takut2 kena beli myvi??

errrr ni aku qoute dr forumer clarks36

sbnarnya tt minat gler kat myvi..angkat ja la myvi klau dah kenan. xyah dok bt2 tnya lg wlaupun rmai yg sugest persona dr myvi. pndpat aku plak klau dh jantan tu baik pkai persona ja..nmpak cool ckit. myvi klau awek pkai baru masuk..lain la klau tt xda telo,ok la pkai myvi..


walopon maibi haibim... aku as perempuan pon setuju dgn pendapat di atas
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2012 05:48 PM | Show all posts
fcl29 posted on 4-9-2012 03:39 PM
errrr ni aku qoute dr forumer clarks36


hahaha tu bkln sebab xde telor..myvi ler plg senang nk di solek kan...pakai la sport rim cap ape pun..drpd saga & persona tu..siap leh bubuh turbo lagi..mmg cun,byk je myvi modified skang ni..yg pasti bkn pompuan punya kete

ni haaaa

Last edited by ejai601 on 4-9-2012 05:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2012 10:28 PM | Show all posts
ejai601 posted on 4-9-2012 05:48 PM
hahaha tu bkln sebab xde telor..myvi ler plg senang nk di solek kan...pakai la sport rim cap ape p ...

modified la mcm mane pon... tetap x berkenan lelaki bwk myvi...
eh proton pon senang pe nk modified.. mekap, toyol, turbo sume la ape2 pon boleh bikin..
ade plak myvi letak sticker R3 kan tau ke die R3 tu ape?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 01:57 AM | Show all posts
apa kata tt beli viva 660 dan beli rumah flet murah
keta dapat rumah pun dapat
itupun kalu jenis x jalan jauh x angkut ramai org
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 09:47 AM | Show all posts
fcl29 posted on 4-9-2012 10:28 PM
modified la mcm mane pon... tetap x berkenan lelaki bwk myvi...
eh proton pon senang pe nk modifi ...

hahaha....kalo proton, wira & perdana je berbaloi nk modified...yg lain mcm haremmm

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 09:56 AM | Show all posts
ejai601 posted on 5-9-2012 09:47 AM
hahaha....kalo proton, wira & perdana je berbaloi nk modified...yg lain mcm haremmm

mane deee... sy nye neo.. ok je modified luar dlm..
persona.. gen2.. eh sume la ok je kalo pandai modified.. uhuhu..

rasenye TT ni sebenarnye bnyk je lebihan gaji die.. kalo nk beli honda pon mcm tade hal aje..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 02:16 PM | Show all posts
fcl29 posted on 5-9-2012 09:56 AM
mane deee... sy nye neo.. ok je modified luar dlm..
persona.. gen2.. eh sume la ok je kalo pan ...

ekekeke neo pun kete org pompuan pe...comel,bulat & kotot gitu hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 02:18 PM | Show all posts
ejai601 posted on 5-9-2012 02:16 PM
ekekeke neo pun kete org pompuan pe...comel,bulat & kotot gitu hahaha

neo racing car
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2012 10:22 PM | Show all posts
fcl29 posted on 5-9-2012 09:56 AM
mane deee... sy nye neo.. ok je modified luar dlm..
persona.. gen2.. eh sume la ok je kalo pan ...

x boleh lebihan gaji na melabur dekat asb n beli rumah..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:33 PM | Show all posts
Rasanya dah banyak dah pendapat dan cadangan, so terpulanglah kepada TT untuk pilih myvi, persona mahupun model lain. Yg penting, piilhan tu akan memudahkan urusan TT seharian.

Nanti dah beli kete apa, jangan segan2 bagitau kami..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2012 11:18 AM | Show all posts
off topic:
fuel consumption persona mcmne ehh???
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2012 11:34 AM | Show all posts
te_clone posted on 11-9-2012 11:18 AM
off topic:
fuel consumption persona mcmne ehh???

kalau ikut pengalaman saya, kete persona wife saya, dgn jarak pergi kerja 70 km (35 km sehala) dimana separuh drpd 35km tu adalah lebuh raya dan separuh lagi adalah kesesakan bandar, purata fuel consumption yg dipaparkan kat panel meter adalah 5.6 liter bagi setiap 100km. Kira ok la.. Kalau jarak yg sama, tapi sesak teruk..bacaan meter (liter per 100km) biasanya dlm 6.0 atau 6.1..

So far, enjin 1.6 adalah berkadaran dgn bersesuaian bagi badan persona yang besar dan berat tu. yg penting, maintenance kereta kena jaga sebaik mungkin, cukup 5 ribu km, atau 7ribu km, kena servis..insyaAllah bacaan bahan bakar akan ok.

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2012 05:21 PM | Show all posts
ujung thn ni genap 7 thn pakai myvi, dh abeh bayar pon.. 1.3 manual, dr baru2 kawin n anak nak masuk 4 dh... pengalaman aku...

- xpenah rosak.. setahun pertama je service kat perodua... masuk thn ke-2 servis sndiri je.. jimat xyah tukar bende2 xsepatutnye
- jimat minyak, travel pontian --> kl dlm rm30-rm40 je kalo guna ron 95
- space wise, tiap kali travel mmg jatuhkan semua seats.. so anak2 leh tido ngan selesa siap leh letak tilam lg kat seat belakang... baju bajan mmg compact dlm luggage la...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 08:03 AM | Show all posts
HerSheys posted on 11-9-2012 05:21 PM
ujung thn ni genap 7 thn pakai myvi, dh abeh bayar pon.. 1.3 manual, dr baru2 kawin n anak nak masuk ...

Wahhh..macamana Hersheys uruskan anak2 yg 3 orang (kata nak masuk 4..so sorang lagi tu belum lahir lagi la kan?), mak bapak kat depan, 3 anak kat belakang, maksudnya kena turunkan kerusi untuk bebudak baring la ye?

Pastu mcmana dengan barang2 lain, baju2..kalau ada stroller plak, bekas susu dll..macamana hershyes uruskan, ke hersyes limitedkan kuantiti barangan2 yang dibawa? mind to share? boleh bagi tips ni kat anak pompuan saya yg pengguna myvi.

Setakat ni, untuk long distance dia masih bergerak dgn inspira hubby dia. Belum punya kemampuan untuk drive myvi bila bercuti sebab barangan anak 2 (sekolah rendah dan menengah) tu pun dah penuh bonet myvi..lagipun my daughter tu takmau kurangkan barangan yang nak dibawa untuk bercuti..leceh katanya..hehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 09:37 AM | Show all posts
haji_one posted on 11-9-2012 11:34 AM
kalau ikut pengalaman saya, kete persona wife saya, dgn jarak pergi kerja 70 km (35 km sehala) dim ...

utk long distance n bwk pn maintain 110 je, kalo isi full tank, bole pergi berapa  km ehh???

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 10:18 AM | Show all posts
te_clone posted on 12-9-2012 09:37 AM
utk long distance n bwk pn maintain 110 je, kalo isi full tank, bole pergi berapa  km ehh???

Halamak..tak pernah check sangat. Tapi minggu lepas, wife ada drive ke kedah, dia isi minyak full tank kat shell selepas jalan duta, drive pun dlm 100 - 110 km/j, dia akan re fuel balik kat sungai perak..time tu katanya meter tank baru separuh habis..kalau ikut meter, bila isi full, jarak boleh pergi dlm 490 km, tapi ianya tetap bergantung pada beban yg dibawa, kaedah pemanduan dan sebagainya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 10:19 AM | Show all posts
haji_one posted on 12-9-2012 08:03 AM
Wahhh..macamana Hersheys uruskan anak2 yg 3 orang (kata nak masuk 4..so sorang lagi tu belum lahir ...

biasenye compactkan semua baju anak beranak letak dlm 1 luggage n letak kat paling belakang skali, dekat area bootla n 1 set beg baju yg kecik in case anak2 muntah ke ape dlm kete... stroller mmg xpernah ade sbb kami suami isteri mmg xgemar berstroller, masa anak kecik2 bawak pakai sling/baby carrier je, xpon gunakan kemudahan yg ade kat shopping complex, letak carrier terus dlm stroller kat shopping complex tu....

sebelum tu bentang tilam dulu... hahaha... make sure ade mainan dalam kereta n both pintu kena buat child lock la sbb anak plg besar 6thn, yg kecik skali 2thn... so risau jugak keadaan diorg kat belakang... kalo ikutkan mcm xselamat la sbb xpakai seatbelt segala... masa yg kecik duk dlm carrier, 2 seats je yg diturunkan, lg 1 seat tu utk baby with carrier, tp skrg ni dh xpakai carrier so semua seats turunla...

susu mmg dh bancuh kat umah siap2 biasenye travel pontian-->kl amik masa paling lama pon 5 jam, cukupla sebotol susu utk anak yg plg kecik, yg dh besar tu minum susu kotak je, kebetulan sblum start menyusu botol, memasing dulu menyusu susu ibu, lagila xpernah bawak bakul/bag utk isi susu ngan thermos semua tu hehe... tu je kot, lain2 problem mmg xde aaa... senang pulak rasanye

lg rasa worth it ngan myvi ni sbb suami isteri ade bisnes sendiri, kadang leh sumbat 3 ekor kambing skali dlm kete n aktiviti pindah rumah pon senang je ngan myvi...

nanti anak nk masuk 4 nk xnk kena jugakla beli mpv, myvi dh xmuat dah......

keadaan dlm kereta lebih kurang mcm ni...
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamai ... 41_1618243234_n.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 10:27 AM | Show all posts
HerSheys posted on 12-9-2012 10:19 AM
biasenye compactkan semua baju anak beranak letak dlm 1 luggage n letak kat paling belakang skali, ...

Ooo..begitu, hehehe..ok la tu, lagipun anak2 masih kecil lagi..ok, kawan saya yg pakai exora pun buat mcm tu..turunkan seat, hampar toto..shoot dr KL malam, sampai kat Jitra pagi, anak2 dia tak sedar langsung sepanjang perjalanan..selesa membuta..hehehehe..yg drive pun lega sebab anak2 tidur..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 11:34 AM | Show all posts
HerSheys posted on 12-9-2012 10:19 AM
biasenye compactkan semua baju anak beranak letak dlm 1 luggage n letak kat paling belakang skali, ...

hehehe aku sokong kalo bab xtvt pindah rmh mmg sng..sumbat selagi blh ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 11:36 AM | Show all posts
haji_one posted on 12-9-2012 10:27 AM
Ooo..begitu, hehehe..ok la tu, lagipun anak2 masih kecil lagi..ok, kawan saya yg pakai exora pun b ...

sama jugakla biasenye travel malam... anak2 tido selesa sikit

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083427s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list