Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2129
View
21
Reply

dosa pada ibu bapa

[Copy link]

Author: hazel23       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-8-2012 09:18 AM | Show all posts |Read mode
seperti yang kita maklum, mengores perasaan ibu bapa boleh menjadi satu dosa. Bila ibi bapa tak redha pada kita, hidup kita pun akan tidak diredha Allah.

baru terima panggilan dari kawan yg meratap masalah.... so nak minta pendapat..

kawan saya tu anak perempuan, yang saya kenali memang hidup dia banyak berkorban untuk ibu bapa, masalah kawan saya ni pula... dia mendapat tahu segala wang yg dia beri pada ibu bapa nya selalu dihabiskan oleh adik lelakinya... so dia pun marah lah adiknya, gara2 marah pada adik, kawan saya pula kena marah dgn ibunya.. dia cuba terangkan pd ibunya, tujuan dia marah pd adiknya itu adalah supaya adiknya lebih bertanggungjawab pd ibu bapa.  so dipendekkan cerita - skrg ni ibu dia dah chap kawan saya tu anak derhaka.

so adakah hidup kawan saya ini tidak akan diberkati Allah krn ibunya marah padanya sedangkan tujuannya adalah untuk melindungi ibunya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2012 09:52 AM | Show all posts
MasyaAllah! smpi cap anak derhaka....sedih la org kita nih...
mintak2 la me dijauhkan dr membezakan anak2....mohon kawan TT tu mintak maaf ngan mak dia..
lagik satu kalu dia tak redha bab dwet bagi kat mak dia tu kurangkan pemberian dwet  tapi gantikan dengan barangan....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 12:54 AM | Show all posts
salam

sebaik baik nya nasihatkan kawan awak approach secara ..
consultation and negotiation terhadap adik lelaki nya ..
cara disiplin sebegini akan membuka minda dan kematangan nya ..
dan kesan nya lebeh mesra .. positive sebagai adik beradik ..
dan orang sekeliling terutama ibu/bapa pun tidak merasa rimas dan cemas ..
dan cara begini .. memerlukan masa .. untok adik lelaki nya .. dapat kesedaran ..
tapi bila ia sedar akan kesalahan dan tanggong jawab nya ..
ia akan berkekalan .. insyAllah

bukan secara marah ..
maka impact nya .. inilah yang terjadi .. negative

moga beliau dapat mengubah cara approach nya ..
secara lebeh berkesan .. insyAllah

wassalam


p/s ..
niat itu betul ..
tapi approach salah .. menjadi salah ..
d'dalam persepsi pandangan ibu/bapa pun salah ..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 01:16 AM | Show all posts
uishh...

kalau macam ni , mohon maaf kat ibu ...dan cakap elok elok yg dia marah tu sebab tak nak adik lelaki  tu susahkan ibunya.

then sabar ...


actually  kan...i risau bila baca  hal macam ni , sebab  isk kalau boleh jadi ibu bapa ni sabaq kena banyak kot ...sebab perangai anak anak memacam ...label label anak derhaka ni kalau ringan sangat nak ucap  tak bagus jugak...

mostly hmm...nak kata pun ini tak adil jugak...macam mana kalau dapat anak vokal sikit  ye...takut gak kan dicap anak derhaka...sebab ada ibu bapa yg sensitif...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 01:29 AM | Show all posts
mbhcsf posted on 30-8-2012 01:16 AM
uishh...

kalau macam ni , mohon maaf kat ibu ...dan cakap elok elok yg dia marah tu sebab tak nak ...

salam

i think susah lah sebagai ibu nak menerima ..
kalau marah itu depan muka mereka ..
unless without mereka presence .. eerrmm .. mungkin boleh jadi ..
kalau macam ni , mohon maaf kat ibu ...dan cakap elok elok yg dia marah tu sebab tak nak adik lelaki  tu susahkan ibunya.
wassalam


p/s ..
semua ibu sayangkan anak nya ..
they luv to protect .. memang naluri seorang ibu ..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 09:13 AM | Show all posts
thanks all.

mana2 ibu pun very protective.

kawan saya ni citer, skrg dia tgh distancekan diri dia dgn mak dia dulu. Bukan nak merajuk @ marah, tapi nak physco mak dia utk berfikir kalau sbb kalau kawan saya ni  takde, susah jugak mak dia tu - sbb byk keperluan mak dia yg dia tanggung. (rumah, makan, bil2 utiliti). tapi dia kata, tanggungjawab dia sbgai anak utk jaga keperluan tinggal makan pakai ubat tetap dia jalankan. cuma instead of kasi duit kat tangan mak dia, dia akak tt jer kat akaun kakak dia.

pd masa yg sama dia pun direct sound kat adik dia -walaupun adik dia tak leh terima - (adalah tu bergaduh adik beradik pulak) lepas tu dia kata dia cuma doa hati adik dia terbuka utk lebih pikul tanggungjawab sbb adik dia tu pun bukan muda belia.

tentang vokal - memang - dlm adik beradik kawan saya ni - dia yang paling vocalist walaupun pitching lintang pukang ;-).

last sekali dia ckp - dia redha kalau mak dia chop jadi anak derhaka - sbb dia juga tahu - jauh disudut hati mak dia - mak dia tahu dlm ramai2 anak - kawan saya lah yg paling banyak berkorban utk mak dia...(eh kenapa saya pulak yg sebak....).. sbb mak dia ni memang kalau jumpa orang - selalu cakap dlm byk2 anak- kwn saya ni yg paling byk berkorban utk dia.

cuma dia takut - samada adakah Allah redha kpd dirinya. sbb memang dia percaya sangat hidup dia byk mendapat berkat sbb berjasa pd ibu bapa. skrg ni bila dah dilabelkan anak derhaka - adakah hidup dia akan diberkati Allah...teresak2 dia mengharapkan redha Allah.

tu yg saya pun susah nak jawab - sbb ni rahsia Allah....cuma jawapan saya bak kata Maher Zain - InsyaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 10:57 AM | Show all posts
pd tokwan, kawan TT tu memang anak yg baik... pasai, bukan senang la ni nak cari anak2 yg sanggup hulur sumbangan kpd mak pak depa sungguhpun depa tu (anak2) dalam golongan yg berkemampuan dlm serba-serbi... kalau tokwan dpt anak lagu ni, banyak syukur alhamdulillah!...
pasal mak dia marah... tokwan ingat macam ni, orang tua ni, dia pantang kalau kita adik beradik berkelahi sebab atau punca kelahi tu adalah berkait dgn depa (mak/ayah)... sbg orang tua, depa rasa, macam depa tu jadi beban kpd anak2, depa rasa kecik hati... apatah lagi bila berkelahi pasai duit ringgit/belanja... jadi, kot berkelahi adik beradik pasai duit ringgit, elok kita jauh2 dpd depa... biaq depa tak dengaq... bila orang tua terasa hati... kita jugak yg jadi susah dan resah...
lagi satu, kita kena ingat, bila dah menyumbang tu, sumbangan tu dah jadi hak depa... jangan masuk campur lagi dah apa depa nak buat... lain kalau depa haboq ke jalan maksiat... orang tua ni, bila kita ambik kesah sumbangan kita, depa ingat kita ni mengungkit... pantang orang tua kalau kita ni (anak) kita ungkit apa yg kita buat pada depa... (tak payah depa lah... kita sendiri pun kalau orang mengungkit... apa kita rasa?)... jadi, cuba2lah tutup mulut dpd mengungkit pasal sumbangan yg kita buat!
sebanaq nya, pd tokwanlah, mak kawan TT tu dia bukan marah... dia tak niat nak cakap lagu tu... pasai dia tau, anak dia tu baik... cuma, dia terlepas cakap... percayalah, dlm hatinya, tidak demikian... mak ni kalau marah, pada mulutnya saja, hatinya dia sangat sayang... ayah, dia lain sikit... kalau keluar dari mulutnya, begitu jugaklah dlm hatinya... tapi ayah, dia makin tua, dia makin banyak simpan... mak, lain, makin tua, dia makin banyak keluar... jadi, baliklah kpd mak ayah... jumpa depa, peluk ciumlah depa, nescaya terlerai segala amarah yg bersarang dlm dadanya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 11:23 AM | Show all posts
---deleted--

rasa berdosa pulak tulis ni Last edited by lipsofanangel on 30-8-2012 05:53 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 12:30 PM | Show all posts
lipsofanangel posted on 30-8-2012 11:23 AM
lips cuma nak tanya ya... mmg benda normal ke mcm ni, mmg adat ke?

anak perempuan bagi duit kat  ...

dari segi tanggungjawap dah pun ditunai....Alhamdulillah

kalau mak yg silap esok2 dia jawap sendiri....
still kita kena terus doa dan carry on buat baik...insyaAllah


Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 12:31 PM | Show all posts
ussopp posted on 30-8-2012 12:30 PM
dari segi tanggungjawap dah pun ditunai....Alhamdulillah

kalau mak yg silap esok2 dia jawap sen ...

insyallah....

terus berdoa moga dia berubah...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 12:36 PM | Show all posts
setuju seperti komen para forumer...

anak tu dah okay....Tuhan lebih tahu judge, Alhamdulillah...

kalau dia dah buat yg terbaik dan mak dia yg silap sebagai manusia, maka bagaiana dia boleh masuk kategori anak derhaka?kan...

Yang perlu diteruskan ialah terus menasihati dan doa......insyaAllah keluarga dia akan berubah

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 01:11 PM | Show all posts
tokwan_jantan posted on 30-8-2012 10:57 AM
pd tokwan, kawan TT tu memang anak yg baik... pasai, bukan senang la ni nak cari anak2 yg sanggup hu ...

salam

saya suka .. pendapat dan nasiihat .. tokwan_jantan .. muuaah

d'best part ..
baliklah kpd mak ayah... jumpa depa, peluk ciumlah depa, nescaya terlerai segala amarah yg bersarang dlm dadanya...
wassalam


p/s ..
the advice of old men is dearer than the bravery of young men ..



Comments

u sounded like shakespeare in this  Post time 31-8-2012 12:29 AM
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 01:21 PM | Show all posts
lipsofanangel posted on 30-8-2012 11:23 AM
lips cuma nak tanya ya... mmg benda normal ke mcm ni, mmg adat ke?

anak perempuan bagi duit kat  ...

salam

i guess .. ermm .. process of changes .. mind set / perspective view ..
just a generation gap only .. kot ..

hopefully that when we dalam mereka punya stage later ..
we can change .. who knows .. rite
for better .. insyAllah

wassalam


Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 01:45 PM | Show all posts
NorAddin posted on 30-8-2012 01:21 PM
salam

i guess .. ermm .. process of changes .. mind set / perspective view ..

w'salam....

tak jemu bermohon moga akan ada perubahan.... insyallah.
kalau tak ada pun, saya pasrah...dah lali kot..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 04:17 PM | Show all posts
tokwan_jantan posted on 30-8-2012 10:57 AM
pd tokwan, kawan TT tu memang anak yg baik... pasai, bukan senang la ni nak cari anak2 yg sanggup hu ...




teresak-esak baca tok wan punya komen.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 05:22 PM | Show all posts
lipsofanangel posted on 30-8-2012 11:23 AM
lips cuma nak tanya ya... mmg benda normal ke mcm ni, mmg adat ke?

anak perempuan bagi duit kat  ...

lips,

saya rasa ini semua kesedaran masing2. OFF TOPIC KEJAP.

kalau ikut pengalaman sendiri..

saya memang diajar dari kakak sulung, bila kerja dpt gaji - hulur kat mak - sbb mak tak kerja (masa tu abah kerja).. so itulah adik beradik saya  (lelaki dan perempuan) buat. cuma saya perasan, abang berhenti kasi mak setelah berkahwin - dan mak pun tak kisah sebab mak kata - abang ada tanggungjawab terhadap isteri dan anak2 abang.

saya pulak sebelum kahwin, dah bgtau suami, saya masih nak continue kasi mak, dan sbb masa tu abah dah resign dari kerja, nak jugak hulur kat abah. alhamdullillah, suami izinkan - malah selalu ingatkan saya setiap bulan utk kasi mak dan abah. ada kala bila duit tak cukup saya tak hulur dan explain kat mak - dan mak pun selalu kata - takpe - mak faham.

yg kelakau sikit - suami pula tak pernah kasi mak dan abah beliau - dgn alasan - mak dan abah dia senang, kerja dan ada duit pencen.

tapi selepas kahwin - saya selalu bgtau suami - walaupun mak abah dia senang, hulurlah juga barang 5-10$.. bukan ukuran nilai - tapi ukuran ingatan - terperanjat juga bila hulur 10$, mak abah dia punyalah happy - satu kampung bercerita anak kasi duit (sbb anak2 lain memang tak kasi dgn alasan - mak abah tak perlu duit anak2 dan mereka ada sumber duit sendiri).

tapi adik2 saya (kebetulan pulak memang lelaki). walaupun bekerja, mungkin sbb kos hidup skrg tinggi - memanjang lah tak cukup.. so bila kita yg kakak2 nasihatkan kasi mak, dia kasilah juga 300$, pastu masuk minggu ke-2, kecek mak satu hari 20$ - duit minyak ect.. kalau sukat timbang - at the end - total mak kasi dia - 400$ - mak pulak yg sara hidup dia - memang kita tau mak kasi - tapi macam tok wan ckp - itu hak depa - and as long as mak happy to help adik - let it be - dari mak tu worry - anak dia lepas tak duit minyak.. he he.. kelakarkan. lagipun bila mak sakit pening - memang adik lelaki ni yg turun naik klinik.

tentang abang yg stop kasi mak lak - lama2 timbul rasa kesedaran - dan alhamdullillah - hingga skrg, walaupun pendapatan tak byk dgn kos sara anak ke universiti tinggi - beliau tetap menghulur - sbb sedekah itu menolak bala - mungkin sbb sedekah kat mak - keter pun kurang meragam, anak pun berjaya dpt  dean list ajer. mak pulak faham, setiap kali abang hulur - dia ambik takut abang kecik hati - bila anak2 abang salam nak balik - mak hulur pulak kat cucu2 dia (anak2 abang).. semoga berkekalan bahagia ini.

so benda2 ni sebenarnya lebih kepada kesedaran, kedekutan, ketidakkisahan anak2 sendiri.

semoga kita semua terus menjadi anak2 yg baik (dan ibu bapa yg yang baik bila tua besok).



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 05:31 PM | Show all posts
lipsofanangel posted on 30-8-2012 01:45 PM
w'salam....

tak jemu bermohon moga akan ada perubahan.... insyallah.

REDHA ker PASRAH (ala2 lisa surihani dalam ombak rindu)

let it be.

niat kasi mak - kerana Allah Taala. FULL STOP. insyaallah syurgalah balasannya.

pasal anak lelaki semua betul ect .... besok bila kita ada anak lelaki - maybe kita akan faham kenapa mak kita buat macam tu. takut bising2 mak lebihkan anak lelaki - nanti anak perempuan kita pun bising kat kita bila kita lebihkan anak lelaki - what goes around, comes around - ker vice versa.



Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2012 05:40 PM | Show all posts
hazel23 posted on 30-8-2012 05:22 PM
lips,

saya rasa ini semua kesedaran masing2. OFF TOPIC KEJAP.

thanks berkongsi kisah ni...


Last edited by lipsofanangel on 30-8-2012 05:53 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 06:05 PM | Show all posts
lipsofanangel posted on 30-8-2012 05:40 PM
thanks berkongsi kisah ni...

he he..

adik beradik i selalu cakap, mak layan i lebih dari yg lain... i kata sbb i anak angkat.. he he

i pulak selalu cakap, mak lebihkan kakak sulung... sbb kalau kakak sulung ckp, semua mak ikut.

kakak pulak cakap, mak lebihkan abang, apa abang buat tak pernah tegur..

abang pulak cakap, mak lebihkan adik bongsu, sbb selalu manjakan adik.

dan mak punya standard script - korang buatlah mak - besok kalau mak mati - baru korang tahu.

tapi lepas mak sakit teruk, kami bersatu - (hikmahlah tu- atau mungkin juga mak berlakon sakit .. he he).. then we realise..

samada mak sayang kita sikit atau kurang - atau lebihkan anak2 yg lain - itu hak mak.

soalannya - bukan byk mana mak sayang kita - tapi banyak mana kita sayang mak..

kesian kat abah.. jarang sebut nama abah - bila mak sakit pun - sumer sibuk2 bawak keter berebut kejar belakang ambulan.. ingatker abah dlm ambulan - dah sampai hospital baru perasan abah tertinggal kat rumah (betulll!!), sedangkan bila abah sakit - kita masih boleh bergurau senda suruh abah pilih ICU mana abah nak pergi.

and after i wrote this, just realised, anugerah Allah untuk insan wanita - kita (wanita) akan lebih disayangi anak2 compare to anak2 sayang abah mereka (lelaki).






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2012 09:05 PM | Show all posts
anyway, my friend call me, citer, yg si adik lelaki ni, lepas kawan i cakap pasal benda2 ni, dia sendiri call mak kwn i, tanya apa khabar, gelak2 macam takde benda berlaku, tetiba mak ni pulak nangis2 ckp jgn gaduh adik beradik.. so yg adik lelaki ni kata, bila pulak dorang bergaduh, baru lepas bercakap dgn kakak (kwn i lah), kakak ni pulak adalah tegur dia pasal perangai2 dia yg dia terlepas pandang. Dia pun setuju dgn kakak dia yg sepatutnya dia lebih bertanggungjawab jaga mak dia - bukan mak dia yg jaga dia.

my friend ni pun atas desakan adik2 yg lain - (walaupun sebenarnya merajuk) - pun call me - pretend nothing happen - tanya mak ada rumah tak - sebab nak beli nasi beriani bawak balik - tapi mak dia agaknya masih merajuk - ckp tak yah jenguk mak.

i bgtau my friend pasal apa yg tok wan cakap.. tapi my friend ada conclusionnya tersendiri... yg sebenarnya mak dia terlalu sayang kat dia sampai akan cepat tersinggung kalau dia buat sesuatu.. "susah juga kalau jadi anak kesayangan ni".. katanya.

so dorang anak beranak pun dah baik - biasalah citer adik beradik - selingan bulan syawal.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
3.548530s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list