Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
58459
View
19
Reply

MASALAH KERETA : Gear tak masuk

[Copy link]

Author: lan_86       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-9-2012 05:54 PM | Show all posts |Read mode
"update 2014 kat bawah.tq"

minta pandangan forumer terutama yg terer bab2 mekanikal kereta, apa yang terjadi pada kereta aku ni?

kereta ford ranger 2003 manual,masalah baru terjadi, gear x boleh masuk time engine tgh running,bila off boleh masuk ....tp sblm masalah ni timbul, kereta aku jalan mcm biasa cuma perasan clutch jadi lembik,lepas sikit jer kereta da gerak...hari2 sebelum tu kadang2 clutch agak keras dan memerlukan aku untuk tekan pedal clutch agak kuat,dan kena lepas agak jauh sblm kereta berjalan...

skrg ni kereta tersadai depan rumah xtau nk buat apa...huhu...


Last edited by lan_86 on 2-7-2014 10:49 PM

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2012 10:38 PM | Show all posts
salam...

macam clutch pump bocor jee (nie kalo pakai hydraulic pump) nie aku punya assumption jee
aku tak pernah pakai Ranger yg ade cumo Hilux jee...

Cuba ko tengok kat ruang henjin ko ada tak satu tabung utk letak minyak...alaa macam tempat letak minyak brek tu..
ko try tambah minyak tu...bila dah tambah tu pump2 dulu clucth padel tu (enjin hidup masa pump, gear jgn masukkan)
pastu ko check balik level minyak kat dalam tabung tu...kalau kurang tambah...kalau ok.try masuk gear ( jgn paksa nanti gigi gear roasak pulok)
next cari tempat bocor tu (anto kedai jee laa)

minyak clutch nie sama je macam minyak brek...dia guna DOT3
guna hanya DOT3 atau DOT3 keatas macam DOT4 ke...DOT5...tu utk boiling point jee..

harap dapat menbantu...terima kasih

nie aku attach gambo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2012 10:51 PM | Show all posts
foxs posted on 21-9-2012 10:38 PM
salam...

macam clutch pump bocor jee (nie kalo pakai hydraulic pump) nie aku punya assumption jee ...

da check,tabung minyak klac tu da kosong rupanya....

nk cakap bocor,bila check lantai xde pun kesan minyak...tp ada kesan minyak sekitar tabung minyak klac tu..sapa yg minum ni???
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2012 11:05 PM | Show all posts
ko dah brapa lama x check minyak tu ?
try tambah, pastu try drive dekat2 je...tengok tahap kekurangan minyak (laju @ lambat).
satu lagi ko check 'O' seal dia ok lagi ke tak? barang lama setendet kalo rosak ...


* minyak tu Mak Lampir minum utk awet muda  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2012 11:35 PM | Show all posts
foxs posted on 21-9-2012 11:05 PM
ko dah brapa lama x check minyak tu ?
try tambah, pastu try drive dekat2 je...tengok tahap kekurang ...

aku tukar masa servis keta,bulan brapa ntah..

kt umah aku xde stok minyak itam,klac smua...harap pomen tukar semua time servis je..huhu..

kurang pengetahuan pasal keta..tu la jadi mcm ni..

*to mak lampir : see you in court!



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2012 11:46 AM | Show all posts
Kok2 pump seal dah osak ke ?hantar work shop check2.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2012 01:32 PM | Show all posts
tukar clutch master pump,, dulu,,
nthen bleding,
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2012 04:34 AM | Show all posts
helo TT xkan takde update?
cer cite apa kesudahan nya, dah repair ke or terus trade-in kete baru?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2012 10:48 PM | Show all posts
foxs posted on 29-9-2012 04:34 AM
helo TT xkan takde update?
cer cite apa kesudahan nya, dah repair ke or terus trade-in kete baru? : ...

lepas isi minyak smua berfungsi dgn baik (rasanya la)...

x pegi hntr check pun,risau kena tipu,aku remaja lagi... nnt pomen tgk aku konfirm dia main aku,habis duit melayang,yg x patut ganti pun kena ganti...haritu hampir terkena tp repair benda lain. mcm fobia da skrg ni...

cuma kdg2 tu performance klac mcm x konsisten,kdg2 keras,kdg2 sedap elok pijak...

lagi satu nk tanya minyak klac tu mmg kena check selalu?maksudnya normal ke minyak tu makin lama makin kurang?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2014 10:48 PM | Show all posts
up balik thread lama.masalah klac x habis2!

tadi pedal klac jadi lembut,takde rasa langsung..bila tekan separuh macam kena sedut je sampai pedal tu melekat kat lantai kereta.

apa aku buat,tarik balik pedal klac,tekan,tarik,tekan lagi sampai boleh rasa klac engage dan boleh tukar gear.tu pun kena tekan habis,lepas sikit kereta jalan.

tabung minyak klac penuh.sebelum jadi tu klac aku keras sampai takde free play langsung.

hidraulik pump masuk angin?slave kaput?ntahla.
Last edited by lan_86 on 2-7-2014 10:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
minyak clutch kena tukar semuanya termasuk yang ada dalam tubing....
dan juga mungkin housing clutch dah haus .. periksa juga fly wheel yang membuatkan gear tendang balik atau susah nak masuk ( tercari cari gear slot)
ini semua di satu tempat dengan gear box .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2014 05:46 PM | Show all posts
rdzaccess posted on 3-7-2014 05:56 AM
minyak clutch kena tukar semuanya termasuk yang ada dalam tubing....
dan juga mungkin housing clutc ...

da tukar master silinder satu set,slave tukar kat dalam je.

sebelum tukar aku ada nampak kesan minyak sekitar badan kereta tempat master silinder tu melekat.bocor ke tu?



Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2014 12:06 PM | Show all posts
lan_86 posted on 3-7-2014 05:46 PM
da tukar master silinder satu set,slave tukar kat dalam je.

sebelum tukar aku ada nampak kesan  ...

chek betul2 klac pump..
aku suspek ada kebocoran..ataupun pump rosak...
ni bukan masalah gearbok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2014 10:30 PM | Show all posts
zulka posted on 5-7-2014 12:06 PM
chek betul2 klac pump..
aku suspek ada kebocoran..ataupun pump rosak...
ni bukan masalah gearbok ...

da tukar klac pump atas/master..pump bawah/slave tukar piston je.driving tadi ok je.

cuma bite point rendah sikit,lepas pedal klac dalam 2 inci keta dah gerak.normal ke tu?

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2014 06:25 PM | Show all posts
lan_86 posted on 5-7-2014 10:30 PM
da tukar klac pump atas/master..pump bawah/slave tukar piston je.driving tadi ok je.

cuma bite  ...

normal...
adjustable skru kat pedal dah laras?
ada satu skru kat pedal clutch, boleh laras ikut citarasa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2014 10:50 PM | Show all posts
zulka posted on 6-7-2014 06:25 PM
normal...
adjustable skru kat pedal dah laras?
ada satu skru kat pedal clutch, boleh laras ikut  ...

skru untuk adjust free play pedal klac?dah.



banyak aku belajar bila kereta buat hal.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2017 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
foxs replied at 21-9-2012 10:38 PM
salam...

macam clutch pump bocor jee (nie kalo pakai hydraulic pump) nie aku punya assumption jee ...

Bos.. sy pun kena mcm ni juga..

kereta saga FLX.  pagi ni terjadi. bab2 kereta ni kurang sikit. Mohon tunjuk ajar.. Ni masalah minyak clucth pump bocor ke? kalau baiki berape ringgit?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2017 02:47 AM | Show all posts
BaruBelajar replied at 28-11-2017 09:28 AM
Bos.. sy pun kena mcm ni juga..

kereta saga FLX.  pagi ni terjadi. bab2 kereta ni kurang sikit ...

bos..cuba explain detail sikit...

saya nie bkn pomen bertauliah just bagi input melalui pengalaman sendiri...
yg mana saya tahu tu boleh laa bagi tunjuk ajar

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Mintak pandangan semua.. Saya rasa masalah sy berkaitan ni..

Kereta masa tak hidup gear boleh masuk macam biasa, tapi bila dah hidup gear susah benau nak masuk... Semua gear affected... Bila tnggu dalam 5 ke 10 saat gitu boleh pulak masuk, shift pun lancar..

Then kalo berenti mana2 masalah ni jadi lagi.. Apa punca ya? Oil level/bocor/or msalah lain?

Hari tu besi bracket gear lever cabut, welding balik.. Ni dtg masalah lain pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 08:49 AM | Show all posts
Skadri75 replied at 28-9-2018 07:51 AM
Mintak pandangan semua.. Saya rasa masalah sy berkaitan ni..

Kereta masa tak hidup gear boleh mas ...

kete apa?manual ke auto?
minyak gear dah tuka belum?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list