Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24162
View
19
Reply

rampasan kastam??

[Copy link]

Author: stars83    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-11-2012 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
nak tanya,logik ke hp/galaxy tab yg dirampas kastam tu ada waranty 2thn..ada satu grup kat fb tu,dia jual galaxy tab rm1088 dgn waranty 2thn..bila ditanya knapa murah sgt,dia kata galaxy tu hasil rampasan kastam..ok fine,boleh dterima akal knapa tab tu murah,yg buat ktorg tertanya2 tu psl waranty 2thn tu,boleh caya ke waranty tu??


#tab yg dimaksudkan ialah samsung galaxy 2 7.0 Last edited by stars83 on 1-11-2012 12:01 PM

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 12:07 PM | Show all posts
beli brg online ker? ati2 eh.. lagi2 brg2 mcm ni..
klu nak jugak.. better COD jer.. leh tgk dlu.. klu puas hati baru beli..

bkn pe.. ade mmber aku tgk kt fb gak..
die saje jela buat2 tanyer mcm2..
beria org tu cakap .. original.. bla2.. murah sbb nk abiskan stok..
tu tanyer.. ni brg dari cina ker... die tak ngaku tu..
mmber aku saje buat2 cakap nak COD, mmber aku sanggup g jumper die..
mcm2 hal elak taknak jumper...

lepas 3 4 hari.. tgk kat fb da takde akaun budak tu...huhu
pehtu die tgk.. ade yg da buat payment.. burn mcm tu je..putih mate la jawabnyer..
budak tu ntah ke mane ilang..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 12:10 PM | Show all posts
rampas ke kene tahan sebab import ?

kastam tak tau pon kallau kiriman setakat 1/2 barang yg diimport to ori ke tidak yg kena tahan telefon atau tablet yg ade akses telefon

nak lepaskan sekatan kastam mestilah ada surat kebenaran AP yg boleh dipohon di bangunan Sirim Shah Alam, bayaran AP yg dikenakan ialah RM200 bagi satu jenis model, ini membolehkan henset model sama masuk berapa banyak yg boleh.

kalao nak beli barang suruh pengirm letak GIFT (not purchase) bagi mengelak ditahan kastam Last edited by Droid on 1-11-2012 12:12 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2012 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
xdelah minat nak beli,cuma tertanya2 waranty tu,kalo betul waranty tu 2thn,xpelah..kang kalo x betul,kesian plak tgk anak2 kutu kat situ kna tipu idop2..kalo betul dia tipu,bolehlah tolong bongkarkan penipuan dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-11-2012 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Droid posted on 1-11-2012 12:10 PM
rampas ke kene tahan sebab import ?

kastam tak tau pon kallau kiriman setakat 1/2 barang yg diimp ...

dia kata rampasan kastam..kalo yg kna rampas kastam tu mmg ada waranty ke? sbb yg sy tau gajet2 yg kastam rampas xde waranty dh..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 12:15 PM | Show all posts
stars83 posted on 1-11-2012 12:12 PM
xdelah minat nak beli,cuma tertanya2 waranty tu,kalo betul waranty tu 2thn,xpelah..kang kalo x betul ...

kastam tak ambil soal ori, ap, palsu, tapi kalau kiriman banyak doirang akan check dari mana & untuk sapa,
dari segi pencegahan , kastam tak boleh nak membantu, sebab kiriman adalah personal,

tapi kalao doirang detect penghantaran media cam DVD / CD yg pukal/ banyak, kastam akan check kandungan supaya tahan bahan terlarang cam video lucah, etc
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 12:18 PM | Show all posts
jgn percaya lh..rampasan kastam ni...ai pun slh sorg yg tertipu...smp ke hari ni..ai msh geram ngan org itew...better laburkan duit skit beli yg btl2 ori..d kedai2 yg sah...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 12:43 PM | Show all posts
bunga_kaseh posted on 1-11-2012 12:18 PM
jgn percaya lh..rampasan kastam ni...ai pun slh sorg yg tertipu...smp ke hari ni..ai msh geram ngan  ...

prefer mcm ni gak..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 02:00 PM | Show all posts
Kalau ikut dari segi logik memang boleh dirampas walaupun barang ori, ni semua spesies yang elak cukai. Tapi bagi akulahh kan ? Kalau kastam jual mean dia nak cover kos cukai yang sepatutnyer dibayar.. Aku pernah deal dengan kawan aku dengan seorang kastam . Tapi yang ni bukan kes tipu aku ingat nak beli laptop. Saje nak view dulu, aku pun pergilahh dekat KLANG .. Memang bersepah laptop dari pelbagai jenama .. Tapi kastam kalau nak jual barang dia akan bukak TENDER. Time tuh minimum nak kena beli 30 laptop and kenkadang jual LUMPSUM .. Giler aku nak pakai satu jehh.. And tak jadi belilahh

Time aku dok tengok laptop 3 biji supobike masuk Yamaha R1 dengan Honda CB400 tapi tahun lame dalam 2000-2004 .. R1 16k CB400 9k.. Time tuh aku tengok orang ramai memasing sebok isi borang dekat nak bid supobike tuh .. Aku tanyer kastam tuh sendiri .. Diaorang takan jual satu-satu kalau gadjet .. Kalau tak kastam kena ukak ekspo lahh

Moral valuenyer kat sini .. Mungkin penjual yang dimaksudkan TT kalau bab warranty mungkin dia bagi personal warranty atau pun dia register official warranty kalau 2 tahun rasenyer bukan official .. Mungkin penjual tuh ada ambek tender kemungkinan tuh ada .. Tapi KALAU AKU LAH kan ? dah menang tender kastam takan nak istihar lagi barang tuh rampasan kastam ? Padahal barang tuh new and original .. padahal beli dalam 1k kebawah jehh .. Banyak tuh boleh untung

Kesimpulan akulah kan ? Penjual ni ada udang disebalik batu .. Better COD untuk lebih kepastian
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 02:18 PM | Show all posts
SME hanya 1 tahun warranty je sekarang ni, kalau 18 bulan atau 2 tahun warranty tu confirm AP set.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 02:21 PM | Show all posts
Aku sangat skeptikal dengan perkataan rampasan Kastam etc ni, ini adalah ayat cliche dan modal ayat untuk menipu selama ni. Dulu kat forum Cari Gold macam ni lah contoh ayat selalu di gunakan, 100% scammer dan kalau ada pun diorang jual AP set sebab AP set tu pun set original tapi warranty dari kedai bukan dari SME.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 05:50 PM | Show all posts
salam..boleh listkan brg2 yg macamana yg diharamkan masuk malaysia? one more,,kalau kita beli barang secara wholesale dlm kuantiti yg banyak tapi brg diisytiharkan sbgai gift oleh supplier..adakah terlepas dari cukai? contoh mcm jam tangan,kacamata etc..tq
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2013 09:43 PM | Show all posts
my colleague penah terkena..burn 1k..sian...penipu tu nama sulaiman md sultan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2013 04:00 PM | Show all posts
dinasihatkan jgn beli barang rampasan kastam.....nak2 plak yang bgtahu ada warranti....pembohong semata2......
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2015 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada member jual iphone 6 rm600 rampasan kastam... Dia kata xder waranti...mcm berminat aje.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2015 07:43 PM | Show all posts
tipu punya semua ini
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2015 10:07 AM | Show all posts
jgn cayo rampasan kastam

kastam nak jual bukak tender....

hampehhh yg tu suma scam
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2015 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
adikfatin replied at 16-2-2015 09:55 PM
Ada member jual iphone 6 rm600 rampasan kastam... Dia kata xder waranti...mcm berminat aje.

Adikfatin beli x iphone 6 tu? Kat sni pun rampasan kastam jual iphone 6 plus rm600..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2015 11:33 AM | Show all posts
dulu ada gak membe beli henpon tak lepas kastam ni.. mmg betul pun.. time tu tgh hot dgn nokia sabun dgn nokia remote tu

dia beli henpon sabun tu dpt half price.. tu pun kakak dia wartawan paper.. kenai dgn org kastam..

mane fon yg cun2 tu org kastam dah sapu dulu.. tinggal la henpon cikai2 3310, butterfly etc.

skang ni tak tau ler ada lg ke tak dorang buat lelong fon murah tu

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2015 10:05 AM | Show all posts
last week, citer yg srupa jadik.

skarang ni puak2 ni aktif balik, MO diorang nk senang dpt duit dr mangsa yang kena tipu. Naif. Mggu lps my fren kena kapor nearly 1.8K sebab minat sgt ngan brg konon rampasan KDRM. yg kasi sms tu mcm acting agent bg phk kastam. kwn I ni org kampung, org2 baik...mat surau. kata dia nk tlg bdk kg yg blaja kolej komuniti (kat tempat dia) bole dpt henpon2 ngan laptop murah. Rupe2nya..

pelik jugak kt dia..br bankin duit di CDM terus dorang tau brape masyuk. kwn i kata mule2 mintak deposit 630 lps tu mintak lagi for item clearence di kastam.

siap chong lg...dorang ter'packing' skali item ke3 and da masuk lam despatch crew...pegh hangin betol member..tp cair gak dia bila dgr iphone6 ter'pack' skali..

baca post dia lam http://getmesomethingplease.blogspot.com
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.100900s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list