Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
16080
View
42
Reply

Jenis Bateri untuk kereta korang

[Copy link]

Author: orgkpg       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-11-2012 11:53 AM | Show all posts |Read mode
mari mari vote..

aku baru jer tukar bateri... free maintenance nyer...  so korang plak camaner? apa jenis bateri pilihan korang.. hehe
Single Polls, Total 30 Users voted
63.33% (19)
36.67% (11)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 11:56 AM | Show all posts
aku pakai batt air je sebab muroh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2012 02:54 PM | Show all posts
azeotrop2012 posted on 2-11-2012 11:56 AM
aku pakai batt air je sebab muroh

Tadi aku tukar free maintenance nyer rm160.00- iswara nyer NS60 tak silap..

dulu pakai air jugak.. salu lupa jer nqak isi air.. huhuhu.. tahu tahu dah kering...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 05:40 PM | Show all posts
keter myvi aku dulu pakai free maintenance tu..lepas 5 bulan kong lak...so hantar warranty mintak tukar dgn sel basah jek heheh...tp aku rasa brand battery main peranan gak lama @ sekejap jangka hayat bateri tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 07:02 PM | Show all posts
bateri kering la senang. org bz mcm aku ni x de ms na cek air batery selalu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 07:39 PM | Show all posts
boli kt kodai potong rm150 din 88 siap ado cop Roll Royce  
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2012 11:42 PM | Show all posts
Bateri sel basah kalau dok jaga paras airnya, memang tahan lama....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 10:47 AM | Show all posts
Guna brand biasa2 jerr GP pun ok gaks bateri sel basah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 01:50 PM | Show all posts
pengalaman aku pula kalo pkai bateri yg kna buh air tu kalo bateri tu nk kong xde tanda2 amaran langsung,

tp kalo bateri maintenance free, kalo dkat2 nak kong tu engin macam malu malu nak start, jd siap sedia la bajet utk beli bateri baru
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 02:38 PM | Show all posts
aku pakai bateri sel kering ori dari proton.stakat ni dah 2 tahun lebih ok lagi.bateri asal jangka hayat dlm 2 tahun lebih gak.cuak dah ni.kang tibe2 padam.tp slalunye kalo bateri nak abis simptom2 die alarm bunyi masa nk start enjin.tp harga mahal nk mampos..sebijik RM270.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 05:07 PM | Show all posts
mofisa posted on 5-11-2012 02:38 PM
aku pakai bateri sel kering ori dari proton.stakat ni dah 2 tahun lebih ok lagi.bateri asal jangka h ...

Jgn tunggu sampai kong bro sepatutnya dah standby beli baru. Aku dulu pun bateri mcm tue 2 tahun lebih terus tukar baru tak tunggu sampai kong. Anggaran boleh tahan 2 tahun lebih kalau nasib2 boleh 3 tahun. Masa tue aku tukar bateri Yokohama DIN 55 sel kering Rm280 lagi besar dari yg asal proton bagi. Tapi cukup jerr setahun tanpa ada tunjuk simpton bateri kong enjin boleh crank bunyi mcm machine gun tapi enjin tak bole hidup. Check volt guna multimeter power cukup, may be amp pada bateri dah lemah. Sebab tue aku alih balik pada bateri basah berdasarkan pengalaman kalau dijaga dgn baik bole tahan lebih 4 tahun.
Last edited by masterixs on 5-11-2012 05:08 PM

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2012 10:22 PM | Show all posts
baru tkr bateri padahal bateri baru je tkr bulan 9 thn lepas. adui...kenapa cpt sangat kongnya. terpaksa tkr sbb keta xmoh start. bila start alarm bunyi. kena jumper baru blh hidup. pakai jenama bosch amik yg kecik. ni nak tgk bapa lama plak tahan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2012 08:34 AM | Show all posts
izzah_mia posted on 5-11-2012 10:22 PM
baru tkr bateri padahal bateri baru je tkr bulan 9 thn lepas. adui...kenapa cpt sangat kongnya. terp ...

o.. yer ker.. bateri kering ker basah tu? sama la.. tu kena check bateri kena ngam ngan jenis keta.. tapi rasanya bengkel lebih tahu... Pkai NS60 kalau kita saya, iswara..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 09:13 AM | Show all posts
aku pakai bateri basah cap ayam......takde brand langsung...
tu pun used car bagi free....dah pakai 4 taun dah.....masih berfungsi dgn baik...
tapi air mau jaga...jgn bagi air bateri dia kurang smpai nampak plet besi.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 01:23 PM | Show all posts
masterixs posted on 5-11-2012 05:07 PM
Jgn tunggu sampai kong bro sepatutnya dah standby beli baru. Aku dulu pun bateri mcm tue 2 tahun l ...

nice info bro...aku nak tanye la.noob sket bab2 bateri ni.kalo sel basah tu kita jaga air je pastu nti x payah g recharge dah ke kat kedai?kalau kata 4 tahun tu mmg selama tu x payah g kedai recharge?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2012 02:22 PM | Show all posts
zulka posted on 6-11-2012 09:13 AM
aku pakai bateri basah cap ayam......takde brand langsung...
tu pun used car bagi free....dah pak ...

biar betul 4 tahun... hebat ko jaga bateri.. ada tips tak selain tgk air bateri tu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 02:37 PM | Show all posts
orgkpg posted on 6-11-2012 02:22 PM
biar betul 4 tahun... hebat ko jaga bateri.. ada tips tak selain tgk air bateri tu...

aku pernah pakai smpai 5 taun kat kete wira aku dulu..
selain jaga air bateri...
aku sejak dulu amalkan:-
- Off radio,ekon dll. sebelum mati enjin..
- Jgn buka radio / lampu kabin selagi enjin belum hidup..
- kalau park kete lama, jgn tekan alarm...lock manual (paling penting)


Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 02:43 PM | Show all posts
mofisa posted on 6-11-2012 01:23 PM
nice info bro...aku nak tanye la.noob sket bab2 bateri ni.kalo sel basah tu kita jaga air je pastu ...

kalau betul penjagaan...memang takyah charge..
kecuali - kete tak pakai dlm masa yg agak lama....then takleh start....
sila charge bateri..pastu bleh pakai balik.....jgn ko tukar bateri baru pula...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2012 03:47 PM | Show all posts
mofisa posted on 6-11-2012 01:23 PM
nice info bro...aku nak tanye la.noob sket bab2 bateri ni.kalo sel basah tu kita jaga air je pastu ...

Sokong dan setuju dgn tips dan advise yg Zulka bagi tue......

Lagi satu tips orang pernah beritahu pd sy kalau nak tambah air bateri seelok2nya waktu pagi sebelum start kereta pertama kali pd hari tue. Sy pun ikut jerr tak rugi apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2012 08:34 AM | Show all posts
oh begitu..tenkiu guys.
lepas ni aku nk try pakai jenis basah le pulak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093933s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list