Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
16043
View
42
Reply

Jenis Bateri untuk kereta korang

[Copy link]

Author: orgkpg       Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2012 03:40 PM | Show all posts
semalam baru jer tukar bateri keta, DIN 88. Brand Delta (ntah la berapa lama boleh tahan) waranty 1 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 02:34 AM | Show all posts
bateri maintenance free boleh je nak tambah air........
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 09:36 AM | Show all posts
Acong posted on 8-11-2012 02:34 AM
bateri maintenance free boleh je nak tambah air........

Memang pun....cuma ruangnya lebih kecil bergantung pd saiz bateri aku agak anggaran tak sampai 30%....Kalau dah kong tambah air pun tak guna jgk ia lebih kpd sel kering. Apa barang tambah air kalau bateri tue dikatakan free maintenance yee tak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 09:39 AM | Show all posts
masterixs posted on 8-11-2012 09:36 AM
Memang pun....cuma ruangnya lebih kecil bergantung pd saiz bateri aku agak anggaran tak sampai 30% ...

ko tanggal je sticker atas bateri tu...... mmg ada lubang air......
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 09:43 AM | Show all posts
Acong posted on 8-11-2012 09:39 AM
ko tanggal je sticker atas bateri tu...... mmg ada lubang air......

Sy tahu laa kawan....goncang2 pun ada bunyi air berkocak dalam bateri kering tue.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2012 10:53 AM | Show all posts
Acong posted on 8-11-2012 09:39 AM
ko tanggal je sticker atas bateri tu...... mmg ada lubang air......

kalau tambah air kat bateri sel kering ni dpt ker? bagi voltan dia balik?
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 11:07 AM | Show all posts
orgkpg posted on 8-11-2012 10:53 AM
kalau tambah air kat bateri sel kering ni dpt ker? bagi voltan dia balik?

tahan lama sikit.........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2012 11:22 AM | Show all posts
Acong posted on 8-11-2012 11:07 AM
tahan lama sikit.........

o yer ker... nanti leh aku tambah air kalau2 bateri dah ada tanda-tanda nak kong..6 bln pertama xleh kacau lagi.. masih warranty..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 11:24 AM | Show all posts
orgkpg posted on 8-11-2012 11:22 AM
o yer ker... nanti leh aku tambah air kalau2 bateri dah ada tanda-tanda nak kong..6 bln pertama xl ...

habis waranti baru usik.........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2012 11:33 AM | Show all posts
Acong posted on 8-11-2012 11:24 AM
habis waranti baru usik.........

tu la bro.. kang per per belaku.. percuma jer melayang 160... xleh nak claim bateri baru...

tapi aku akan tetsting kat bateri lama yg baru aku tukar.. kikiki bateri free maintenance tapi ritu dah x kuat sebab masa start keta.. tercret cret lama.. kang starter plak rosak.. hihi bateri lam ni leh la aku xplore...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2012 03:42 PM | Show all posts
orgkpg posted on 2-11-2012 02:54 PM
Tadi aku tukar free maintenance nyer rm160.00- iswara nyer NS60 tak silap..

dulu pakai air jug ...

biasanye kalau harge bateri cam tu ... status Free Maintenance cuma hgg 1 tahun je.
pastu kena gak jenguk2 paras air dlm bateri tu ... kalu kurang kena tambah.

maintenance free yg guna sel kering ni , biasa harge dlm 300 lebih la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2012 04:35 PM | Show all posts
waksir posted on 8-11-2012 03:42 PM
biasanye kalau harge bateri cam tu ... status Free Maintenance cuma hgg 1 tahun je.
pastu kena ga ...

ye ke.. bab hari tu beli yg jenama yokohama pun rega tu jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 11:24 AM | Show all posts
orgkpg posted on 8-11-2012 04:35 PM
ye ke.. bab hari tu beli yg jenama yokohama pun rega tu jugak...

tak kira la ape brand pun ... kalau range harge bwh rm200 tu , mmg kena check gak air slps 1 tahun..
aku guna brand panasonic, mmg ada dinyatakan T&C free maintenance tu. kat bateri tu pun ada indicator utk check condition bateri & water laevel.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 01:01 PM | Show all posts
orgkpg posted on 6-11-2012 08:34 AM
o.. yer ker.. bateri kering ker basah tu? sama la.. tu kena check bateri kena ngam ngan jenis keta ...

pakai bateri kering. bengekl ckp xpe je kalau pakai bateri yg kecik dr asal. pening kepalalah..aduhai. keta dah mula merajuklah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2012 05:33 PM | Show all posts
bateri maintenen free tu bkan sel kering la, kalo sel kering xdenye dpt dlm 3rat, dlm bateri tu ada air jgak cuma xperlu nak isi je sbb dah seal, kalo bateri mentenen free yg cikai punya try bukak label dkt atas mesti akan jumpa penutup lubang2 mcm bateri biasa tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2012 05:38 PM | Show all posts
izzah_mia posted on 9-11-2012 01:01 PM
pakai bateri kering. bengekl ckp xpe je kalau pakai bateri yg kecik dr asal. pening kepalalah..adu ...

ada risiko buat mcm tu, bateri akan mudah panas sbb kitaran cas & nyahcas akan berlaku lbih kerap, cptla jgak bateri tu nak kong


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2012 05:40 PM | Show all posts


dua2 jenis bateri pun okaay maa
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2012 10:29 PM | Show all posts
H4dRi posted on 10-11-2012 05:38 PM
ada risiko buat mcm tu, bateri akan mudah panas sbb kitaran cas & nyahcas akan berlaku lbih kerap, ...

alamak..ye ke?ish..sudah silaplah pakai bateri saiz kecik. konon nak jimat.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 11:58 PM | Show all posts
aq pakai battery hp je. kalau battery nak habis pasang kt plug charge sampai full:loveliness :
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2012 05:01 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 12-11-2012 11:58 PM
aq pakai battery hp je. kalau battery nak habis pasang kt plug charge sampai full:loveliness :

maner nak cari/beli bateri hp tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088201s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list