Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10152
View
71
Reply

kamera AES

[Copy link]

Author: mamaezah       Show all posts   Read mode

Post time 5-12-2012 07:33 AM | Show all posts
so gengs memandu dgn berhemah ler... ni kekadang ai tengok gak kat sedara mara dan sahabat handai kalo kat Msia memandu sambil lewa tp sampai kat obersi boleh je ikut peraturan dan menerima dgn redha kaedahnya

nak kene disiplin ni memang payah kan
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 04:32 PM | Show all posts
eymazaki posted on 25-11-2012 01:12 PM
sedikit maklumat mengenai PENGINTIP AES.

pendek kata kamera ini sangat canggih dan sangat tajam ...

tq mod yipun
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 11:37 AM | Show all posts
hmm..jiran saya yang balik dr kampung kat Muar ni pun dah membebel sakan.

Dia kena flash (amik gambar) kat exit kajang tu. Kata dia, dia auto cruise kete dia kepada 95km/h..pastu kt exit kajang tu, ada kete tetiba drop speed, so, kawan saya keluar ke lane kanan dan pintas, juga dlm kelajuan autocruise tu..tetiba cerah sekejap..kena amik gambar.

Tu jam 4.30 pagi tu..kata dia bodoh betul la AES tu, dah la kawasan tu gelap, signage tu pun tak berlampu..mana nak perasan..

So, kata dia, dengan kelajuan 95km/h tu dah dikira mamat pelesit ke? kalau mcm tu baik dia lock kelajuan dia kepada 140km/j sebab saman sama je jumlahnye.

Memang betul la kawasan tu 90 km/j, tapi dengan jalan lengang, kete pun sebijik dua je, pastu pintas pun pada kelajuan yang masih tak overule..tak sampai 100km/j pun...kena saman..so, ada munasabah ke AES ni diletakkan kat area tu?

Membebel tak sudah kawan saya tadi..hehehehe..jenuh saya tadah telinga. yang untung sapa? RM300.00 sekali saman..bayangkan sebulan, berapa banyak boleh collect? saya rasa, kalau objectivenya adlah untuk mendidik, tak perlu utk saman sampai RM300.00, better charge compound RM50.00 dah la..kesusahan nak bayar compound dll tu pun dah buat orang serik...

Ataupun tengok la kelajuan, kalau dah speed sampai 180 km/j charge la RM300.00, bagi yang terlebih speed skit, lebih 2-10km tu, charge je la RM50.00, sekurang2nya denda tu berkadaran dengan kesalahan..ni tidak, main lumpsum je jumlahnye..so, naya pada pengguna yg melalui jalan2 yg ada AES ni..

Kita boleh la kata kena patuh setiap masa pada peraturan, tapi hakikatnya, keadaan dan situasi ada kalanya tidak memihak pada kita..so, pertimbangan sebagai manusia ni kena ada, tak boleh rigid ikut buku je..

pada saya, AES ni kena diperhalusi lagi, jangan terus implement je, negara lain yang dah implement AES ni dah lama dr segi perancangan, pengurusan dan kaedahnya..negara kita ni baru lagi.. Last edited by haji_one on 11-12-2012 11:38 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 06:45 PM | Show all posts

Kamera AES : Objektif dan matlamat yag baik, tapi pelaksanaan yg hancuss... jika isu ini tak di tangani dengan betul, maka 'mangsa kemalangan' yang sebenar adalah gomen of the day, pasal saman tak kira parti...  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2012 12:18 PM | Show all posts
Selangor tangguh tutup kamera AES
Font [ BB B M S ]
•Nasional •Nasional •2012-12-08 06:39 •Click: 33 •Disediakan oleh Berita Harian

1
Beri masa 30 hari kepada JPJ, syarikat terbabit tutup sendiri

Kuala Lumpur: Kerajaan Selangor semalam menangguhkan keputusan menutup kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang dipasang di dua lokasi di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu, berkata langkah itu diambil selepas dinasihatkan Penasihat Undang-Undang kerajaan negeri supaya memberi peluang selama 30 hari kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menutup sendiri kamera terbabit.

Difahamkan notis 14 hari tidak mencukupi, jadi kita beri lebih masa kepada JPJ dan akan menutupnya jika jabatan itu gagal berbuat demikian dalam tempoh diberikan, katanya ketika dihubungi semalam.

MPS akan ambil tindakan

Dua kamera AES yang dipasang di Selangor terletak dalam kawasan Majlis Perbandaran Sepang (MPS), masing-masing di Kilometer 6.6 Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE) arah Kajang dan Kilometer 301.7 Lebuh Raya Utara-Selatan arah Kuala Lumpur.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Sepang, Mohd Sayuthi Bakar, berkata pihaknya tidak akan menutup kamera terbabit, sebaliknya mengarahkan syarikat bertanggungjawab, Beta Tegap Sdn Bhd dan JPJ menutupnya sendiri melalui notis Seksyen 72(1) C mengikut Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974 yang dikeluarkan 6 Disember lalu.

MPS akan ambil tindakan sewajarnya mengikut undang-undang sedia ada selepas tempoh matang notis yang dikeluarkan, katanya dalam satu kenyataan.

Kurangkan kemalangan

Mengulas isu sama, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata tindakan kerajaan Selangor itu tidak bertanggungjawab dan membuktikan ia tidak mengambil berat keselamatan pengguna jalan raya, sedangkan sepatutnya berusaha mengurangkan kadar kemalangan.

Mengenai hanya 57 orang berbanding 1,400 pesalah AES hadir ke mahkamah, beliau berkata, tindakan ke atas pesalah itu selepas ini bergantung kepada mahkamah.

Ditanya kenyataan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa syarikat swasta tidak sepatutnya mengendalikan AES, Cho Ha berkata, beliau akan meminta Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan menjelaskannya.



(tulung bg pencerahan, so mama i dapat clear few issues...please please please)
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 07:41 AM | Show all posts
haji_one posted on 11-12-2012 11:37 AM
hmm..jiran saya yang balik dr kampung kat Muar ni pun dah membebel sakan.

Dia kena flash (amik ga ...

tapi dalam hal ni mmg patut bebel pun...pasal JPJ kata dia bagi margin 10kmj....kalau kawasan tu 90, 100 pun ok lagi!

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2012 04:55 PM | Show all posts
elo adik...ni nak habaq mai...bukan mama tak nak pakai seatbelt,
mama tengah sarat pregnant, bila pakai rasa siksa Allah saja yg tau, tapi mama bawak
slowwwww la...dalam 50-70 ja...tapi skrg dah jaranggg sangat drive...tadi maam gugel tapi tak jumpa...ahaks...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 08:44 AM | Show all posts
AES ni, kawan saya (yg ni orang lain plak), dia kena flash kat exit kajang (highway Plus KL seremban) tiga minggu lepas..tapi dia semak dlm saman online JPJ mcm link kat bawah, takdek pun saman..kalau pikir bebetul, takkan dia kena flash kat exit kajang tu kalau dia tak over 90km/j? tapi bila dah kena flash, check dlm online..dah 3 minggu takdak saman pun.

Link nak check saman tu..

http://www.jpj.gov.my/pertanyaan-saman-notis

Hmm..ingat nak try lalu la kat exit kajang ni, tengok skit kt mana AES ni..nak bawah 25km/j..for sure tak kena saman..hehehehe..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 08:51 AM | Show all posts
haji_one posted on 26-12-2012 08:44 AM
AES ni, kawan saya (yg ni orang lain plak), dia kena flash kat exit kajang (highway Plus KL seremban ...

ada duaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bakal jahanam 600rm!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 08:55 AM | Show all posts
mamaezah posted on 26-12-2012 08:51 AM
ada duaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bakal jahanam 600rm!!!

laaaaaaaa..mamaezah tengok kt dlm link saya bagi tu ke? so confirm ada dua saman ye? traffict light atau saman laju? makaihhhhh.......RM600 tu..saya tumpang sedih..kena plak kalau lebihan kelajuan setakat 2-3 km je dr had laju asal..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 09:01 AM | Show all posts
haji_one posted on 26-12-2012 08:55 AM
laaaaaaaa..mamaezah tengok kt dlm link saya bagi tu ke? so confirm ada dua saman ye? traffict ligh ...

saman laju la haji!
saya rasa ni hubby punya kerja, saya dah tak drive. sat nak call nak habaq kat dia!!!


tenkiu HAJI.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 09:07 AM | Show all posts
mamaezah posted on 26-12-2012 09:01 AM
saman laju la haji!
saya rasa ni hubby punya kerja, saya dah tak drive. sat nak call nak habaq ka ...

hahahaha...abih la husband mamaaezah kena 'tazkirah'..hehehe..

Saman AES ni kalau pi bayar, confirm RM300 utk satu saman..kalau takmo bayar, sila naik ke mahkamah..hehehehe..

Tapi dengar ura-ura, ada saman AES kena void (dibatalkan kot..)..tapi ntah la, saya pun taktau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 09:17 AM | Show all posts
haji_one posted on 26-12-2012 09:07 AM
hahahaha...abih la husband mamaaezah kena 'tazkirah'..hehehe..

Saman AES ni kalau pi bayar, con ...

kena tembak ahad sudah daaaa!!! kat tapah nun, dia outstation, dia kata nak settle.  drive kancil, tapi dia selalu rasa dia bawak bentley. alahaiii hubbyku...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 01:47 PM | Show all posts
mamaezah posted on 20-11-2012 04:10 PM
elo adik...ni nak habaq mai...bukan mama tak nak pakai seatbelt,
mama tengah sarat pregnant, bila ...

Utk KESELAMATAN diri sendiri pung nak minta KELONGGARAN jugak ke???

Isk isk isk

Kot kot nanti baby tu keluar terlebey awal di sebabkan tak pakai safety belt.

Cuber cuber tanyai Fihak JPJ ke per utk mencari PILIHAN yg laen.
Kot kot ada SEAT BELT jenih yg tidak menjerut peghot miker or oghang yg sewaktu dgn nya.(boroi tahap 7 bulan)


Salam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 01:49 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 26-12-2012 01:47 PM
Utk KESELAMATAN diri sendiri pung nak minta KELONGGARAN jugak ke???

Isk isk isk

amboi statement diaaaaaaaa................!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 02:04 PM | Show all posts
mamaezah posted on 26-12-2012 01:49 PM
amboi statement diaaaaaaaa................!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum Puan,

Tiada tolak ansur di dalam bab KESELAMATAN.
Apatah lagi ia di dalam genggaman diri sendiri.(pilihan sendiri)
Ia jugak melibatkan KESELAMATAN pengguna jalan raya yg laen.

Pelbagai peralatan sedia ada di pasaran utk ibu ibu yg mengandung.

"Keselamatan bermula dgn diri sendiri"

Selalu teman nasihati kenkawan.
"Please come back vertical." (not horizontal) or "Please come back in one piece" (not in pieces)

Salam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 02:10 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 26-12-2012 02:04 PM
Assalamualaikum Puan,

Tiada tolak ansur di dalam bab KESELAMATAN.

ya lah yalahhhh......senak siksa, tapi pakai jugak....siap mintak hubby jgn langgar bumper dan cuba slow bila hampiri bumper.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 02:13 PM | Show all posts
mamaezah posted on 26-12-2012 02:10 PM
ya lah yalahhhh......senak siksa, tapi pakai jugak....siap mintak hubby jgn langgar bumper dan cub ...

Kalau gi dgn hubby.................lagi mudah, Puan

Jadi jer laaa 'BOSS'
Duduk di belakang dgn memakai seat belt.

And one more thing, biler dah ada baby nanti...............pastikan miker dua beranak duduk di belakang jugak.
Jangan dok main riba riba baby n dok kat co-pilot seat.

Nak baby jadi Superbaby kot?? (terbang keluar or pecah kefaler biler emergency brake)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2012 03:07 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 26-12-2012 02:13 PM
Kalau gi dgn hubby.................lagi mudah, Puan

Jadi jer laaa 'BOSS'

adoi la momodddddd....statement awak bukan lagi tahap hantu, tapi dah tahap sakaratul maut dah nihhh.....mama ada dua dua boys lagi 3thn dan 2thn yg pantang seat depan available, depa dua akan panjat dan jadi baba depa punya co pilot dan dua dua masuk dalam seat belt.  mmg susah nak bagi depa dok sengap sengap...pening tau ka!! esok ni dgn baby mmg la mama dok belakang, dan buat mcm apa yg mod suggest tu, tapi my other two boys tu yg mama pening,siap baba depa standy rotan,  ugut baru la kurang sket.....ada tip?

anyone??? terutamanya bila kami long distance ni...sora mama pun jadi la tarzan, dan mula la aku mencubit sorang sorang!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 03:19 PM | Show all posts
mamaezah posted on 26-12-2012 03:07 PM
adoi la momodddddd....statement awak bukan lagi tahap hantu, tapi dah tahap sakaratul maut dah nih ...

Ekekekekekekekeke....................Puan

Sonang jer.....................

2-2 Pemimpin kena ler bertegas di dalam hal SAFETY/DISIPLINE nie.
Tiada tolak ansur.

Teman alhamdullilah...............ke 3-3 anak anak tiada masaalah.
Semuer dok kat belakang.
Time ada baby dulu....................abang yg sulung dok depan.(wajib pakai seat belt)

Now, dah menjadi kebiasaan.............yg belakang pung pakai seat belt.
Setiap kali start kereta..............soklan pertama ialah "Dah pakai seat belt"

Then baru baca doa naik kenderaan.

Insyaallah...............Allah akan mempermudahkan perjalanan Puan Suami Isteri anak beranak.


Salam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099653s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list