Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
27115
View
4
Reply

Khasiat Dan Fadhilat Yasin 7 Mubin

[Copy link]

Author: lavendernovella       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-12-2012 10:23 AM | Show all posts |Read mode

Al-Quran merupakan petunjuk dan ubat bagi mereka yang benar-benar yakin dan beriman dengannya. Tidak semua ilmu al-Quran ini dikuasai oleh seseorang. Tetapi mendalami ilmu-ilmu al-Quran akan dapat meningkatkan lagi kekuatan iman seseorang. Al-Quran adalah mukjizat. Ia juga mengandungi pelbagai hikmah yang hanya diketahui secara keseluruhannya oleh Yang Maha Pencipta. Sesiapa yang Allah kurniakan sebahagian hikmah ini kepadanya maka dia telah dibekalkan dengan bekalan yang terbaik.

Bacaan al-Quran adalah suatu ibadah. Setiap huruf akan diganjarkan dengan 10 kebajikan. Bukannya Alif Lam Mim (الم) itu satu huruf kata Nabi SAW, tetapi Alif itu satu huruf, Lam itu satu huruf dan Mim itu satu huruf. Surah Yaasin pula diganjarkan sebagaimana yang diniatkan oleh pembacanya. (al-Hadith).

.

Bacaan Surah Yasin tidak tertakluk pada malam Jumaat sahaja. Bila-bila masa pun boleh dibaca sekiranya inginkan pada pahala dan berkahnya, apatah lagi jika ada sesuatu permasalahan, kesusahan dan musibah yang perlu di atasi segera.

.

.

Yasin 7 Mubin

Kali ini kita fokaskan pada bacaan Yasin 7 Mubin. Dalam Surah Yaasin terdapat tujuhtempat perkataan mubin iatu pada ayat;

1)   Ayat 12 = Mubin PertamaSesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang yang mati, dan Kami tuliskan segala yang mereka telah kerjakan serta segala kesan perkataan dan perbuatan yang mereka tinggalkan. Dan (ingatlah) tiap-tiap sesuatu kami catitkan satu persatu dalam Kitab (ibu Suratan) yang jelas nyata.
.

2)   Ayat 17 = Mubin KeduaDan tugas Kami hanyalah menyampaikan perintah-perintahNya dengan cara yang jelas nyata.
.

3)   Ayat 24 = Mubin KetigaSesungguhnya aku (kalau melakukan syirik) tentulah aku pada ketika itu berada dalam kesesatan yang nyata.
.

4)   Ayat 47 = Mubin KeempatDan apabila dikatakan kepada mereka: Dermakanlah sebahagian dari rezeki yang dikurniakan Allah kepada kamu, berkatalah orang-orang yang kafir itu kepada orang-orang yang beriman (secara mengejek-ejek): Patutkah kami memberi makan kepada orang yang jika Allah kehendaki tentulah Ia akan memberinya makan? Kamu ini hanyalah berada dalam kesesatan yang nyata.
.

5)   Ayat 60 = Mubin KelimaBukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah Syaitan? Sesungguhnya ia musuh yang nyata terhadap kamu!
.

6)   Ayat 69 = Mubin Keenam(Nabi Muhammad bukanlah penyair) dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya, dan kepandaian bersyair itu pula tidak sesuai baginya. Yang Kami wahyukan kepadanya itu tidak lain melainkan nasihat pengajaran dan Kitab Suci yang memberi penerangan;
.

7)   Ayat 77 = Mubin KetujuhTidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya) maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati),

.

.

Cara membaca Surah Yassin

Yasin ada beberapa kaedah dan cara pembacaannya, bergantung kepada tujuan khususnya. Ada Yasin Tunggal (biasa), Yasin Wirid (untuk rezeki) dan ada yang membaca Yasin 7 Mubin untuk sesuatu hajat.

.

Yasin 7 Mubin ini dibaca untuk mendapatkan semula barangan berharga yang telahdicuri atau hilang. Barang dalam hal ini perlulah barang yang berharga seperti anak, kenderaan, barang kemas dan sebagainya. Tidak boleh dibaca bagi barang kurang berharga ataupun barang yang boleh luput seperti buah durian atau yang sejenis dengannya.

.

.

Kaedah Membaca Yasin 7 Mubin

Kaedah yang dinyatakan ini adalah satu ikhtiar yang boleh diamalkan bagi bermohon kepada Allah SWT agar barang yang hilang atau dicuri dijumpai semula. Yasin 7 Mubin perlu dibaca dengan kadar yang segera iaitu dalam tempoh 24 jam dari kehilangannya.

.

A. Langkahnya adalah seperti berikut:-

 • Lakukan Solat Hajat sekurang-kurangnya 2 rakaat dengan bermohon supaya Allah SWT mengembalikan barang yang hilang atau dicuri.
 • Boleh juga dibaca Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali secara bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Taala, ketika dalam sujud yang terakhir.Tidak ada Tuhan selain Dikau. Maha Suci Dikau Ya Allah, sesungguhnya daku adalah termasuk orang-orang yang aniaya.
 • Selesai Solat Hajat,mulakan bacaan Surah Yasin mengikut kaedah seperti berikut;
 • Membaca Surah Yasin, apabila sampai pada setiap perkataan Mubin (مبين), hendaklah wakaf (berhenti) dan berdoalah supaya Allah SWT mengembalikan barang yang hilang, kemudian ulangi semula bacaan Yasin daripada permulaan surah.

.

.

B.  Cara-cara untuk membacanya ialah :

 • Bacaan Yasin dimulakan dengan bacaan Al-Fatihah dan Selawat 11 kali.
 • Baca Yasin sehingga di Mubin (مبين) pertama (ayat ke 12) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang kedua (ayat ke 17) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang ketiga (ayat ke 24) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang keempat (ayat ke 47) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang kelima (ayat ke 60) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang keenam (ayat ke 69)dan berdoa.
 • Ulang semula dari awal sehingga Mubin yang ketujuh (ayat ke 77), berdoa .
 • Lengkapkan bacaan Yasin sehingga habis ke penghujung surah dan disudahi dengan bacaan penutup (صدق الله العظيم).

.

Setelah selesai bermakna anda telah berdoa sebanyak 28 kali.

Untuk mendapatkan kesan yang lebih mujarab, lakukan amalan ini selama tiga malam berturut-turut sebaik sahaja mengetahui kehilangan barang tersebut.

.

.

Fadhilat Lain Yasin 7 Mubin

Dari kajian, kaedah di atas juga boleh digunakan untuk:

1. Pendinding dari gangguan jin dan syaitan.
2. Memanggil anak-anak yang lari dari rumah.
3. Melindungi diri dari difitnah atau dizalimi manusia.
4. Dibaca bagi pesakit yang sedang tenat (baca pada air untuk diminum).

.

Perlu ditegaskan, ini adalah satu kaedah zikir, janganlah meletakkan pergantungan kepada ayat, jaga iktikad anda dan berserahlah hanya kepada Allah SWT semata.

Selamat mencuba Semoga ini dapat memberikan manfaat untuk kita semua .. Insya-Allahsumber: http://shafiqolbu.wordpress.com/ ... ilat-yasin-7-mubin/


Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2013 05:26 PM | Show all posts
syukran for sharing ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 05:28 PM | Show all posts
nak share ..ritu tgk rancangan Ustaz Kazim ..dia bagi petua kalau nak org bayar hutang kat kita ..kita baca surah Yassin pada setiap sebutan 'mubin' kita berhenti sekejap dan doa dgn menyebut  nama org yg berhutang dengan kita tu..

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2013 08:08 PM | Show all posts
ada dalil naqli yang menyentuh tentang perkara ini?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2013 01:53 AM | Show all posts
mbhcsf posted on 12-10-2013 08:08 PM
ada dalil naqli yang menyentuh tentang perkara ini?

pernah dgr ceramahnbyk kali..... tp kalau ader keraguaan masuk jer stor..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051139s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list