Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
64599
View
148
Reply

mari menjahit + save budget :)

[Copy link]

Author: serigalakumerah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-12-2012 10:01 AM | Show all posts |Read mode
Ni first time thread selama ni dok perati & komen benang2 org lain je... just nak dapatkan pandangan la...kalau la kita langsung tak tahu menjahit...nak masukkan benang dlm jarum pn terkial2 then g belajar kat kedai2 belajar menjahit tu rasanya boleh pandaike? dapat wat baju sendiri pn jadilah....ada tak sesapa yg ada experience...plzzzz la share k
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 07:47 PM | Show all posts
Selalunya kalau ada minat, Insyaallah boleh pandai. Kalau pandai tp tak minat tak jd gak. Menjahit ni berhantu. Bila dah sampai time sawan nak menjahit memang takleh berenti menjahit. So, for a start, kena ada minat dan ketekunan. Insyaallah boleh!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2012 09:32 AM | Show all posts
Sakurahana posted on 20-12-2012 07:47 PM
Selalunya kalau ada minat, Insyaallah boleh pandai. Kalau pandai tp tak minat tak jd gak. Menjahit n ...

betul jugak tu...mak saya pandai menjahit sampai amik upah menjahit tp anak nya hampehhh...dr kecik tgk still susah nk pandai... heheheh la ni baru thegeh2 nak cari tempat belajar mjahit...nak belajar dgn mak mmg susah la sebab....cepat je nnt sifat malas tu datang...so klu blaja dgn org tu ada la gagah sikit coz maluuuu...hope 1 day bole la saya jahit baju sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 11:02 AM | Show all posts
serigalakumerah posted on 27-12-2012 09:32 AM
betul jugak tu...mak saya pandai menjahit sampai amik upah menjahit tp anak nya hampehhh...dr keci ...

mula2 nak jahit ni, try buat yg senang2 dulu. prektis guna mesin dgn jahit kain2 perca. dah ada skill br start belajar buat baju. dlm kelas cikgu tak ajar cara guna mesin pon. ni ikut pengalaman saya lah. sbb cikgu assume kita dah pandai guna mesin jahit. saya dulu mula2 guna mesin sbb terpaksa. masa tu nak kena submit projek buat lapik pinggan untuk kelas ERT kat sekolah. nak tak nak terpaksa guna mesin jahit. guna pulak mesin jahit nenek yg jenis kena pusing dgn tangan tu. senget-benget jahitan tp puas hati. lps dah tahu skill, pantang nenek takde saya guna mesin jahit dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2012 09:29 AM | Show all posts
Sakurahana posted on 28-12-2012 11:02 AM
mula2 nak jahit ni, try buat yg senang2 dulu. prektis guna mesin dgn jahit kain2 perca. dah ada sk ...

oh ye ke cikgu x ajar pn camane nak guna mesin? ish pitamla saya camni...nak start mesin pn xtau lagi ni...nampaknye kena beli mesin dulu then baru blaja kut...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2012 10:37 AM | Show all posts
serigalakumerah posted on 31-12-2012 09:29 AM
oh ye ke cikgu x ajar pn camane nak guna mesin? ish pitamla saya camni...nak start mesin pn xtau l ...

selalunya gitulah @serigalakumerah . mmg tak diajar kecuali atas budi bicara cikgu tu. mmg perlu beli mesin jahit dulu kalo dah betul2 nak menjahit. sbb kalo takde mesin, lps belajar kite tak praktikkan apa yg diajar, lama2 terus jd lupa. sementara tgh fresh tu kenalah praktikkan skil yg kite belajar tu. rugi kalo tak praktikkan sbb fee nya boleh tahan mahal jugak tau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2012 11:53 AM | Show all posts
Sakurahana posted on 31-12-2012 10:37 AM
selalunya gitulah @serigalakumerah . mmg tak diajar kecuali atas budi bicara cikgu tu. mmg perlu b ...

Tq a lot...means harus kumpul duit beli mesin dulu before attend class..hope my dream come true
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2013 12:51 AM | Show all posts
mula2 mmg ssh sket.smpai fed up2 la nk mnjhit.tu x msk time nk tetas jahitan yg snget benget lg.kalo x minat mmg ssh,sbb mjht ni kna tekun.gud luck yer awk..yg pnting minat tu ada,mst mjadi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2013 08:43 AM | Show all posts
nalina posted on 3-1-2013 12:51 AM
mula2 mmg ssh sket.smpai fed up2 la nk mnjhit.tu x msk time nk tetas jahitan yg snget benget lg.kalo ...

Tq mission 2013 mesti beli mesin jahit...cari kelas menjahit yg cikgunya boleh ajar orang yg xtau langsung menjahit & nak jahit baju raya sendiri nanti heheheh gtu...hope Berjaya3
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2013 09:35 AM | Show all posts
serigalakumerah posted on 3-1-2013 08:43 AM
Tq  mission 2013 mesti beli mesin jahit...cari kelas menjahit yg cikgunya boleh ajar orang yg xt ...

chaiyok2....
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 09:49 AM | Show all posts
Saya nak belajar jahit blouse.Try ikut baju yang ada then gunting ikut ukuran,,egehehee
ok tak idea gitu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2013 11:55 AM | Show all posts
rienafaiz posted on 8-1-2013 09:49 AM
Saya nak belajar jahit blouse.Try ikut baju yang ada then gunting ikut ukuran,,egehehee
ok tak idea ...

ok kut tapi kena tau guna mesin jahit dulu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2013 12:07 PM | Show all posts
serigalakumerah posted on 14-1-2013 11:55 AM
ok kut tapi kena tau guna mesin jahit dulu

me gunting, mak jahit..hehe
itulah kena belajar mesin tu sebenarnya.aritu dh try tp mcm keras plak tangan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2013 08:47 AM | Show all posts
rienafaiz posted on 14-1-2013 12:07 PM
me gunting, mak jahit..hehe
itulah kena belajar mesin tu sebenarnya.aritu dh try tp mcm keras pla ...

ok la tu pandai gunting...i la yg kena start from 0 huhuhuhu...tulah dulu masa kecik2 mak suruh tgk masa jahit then try sikit2 malas haaaaa kan dah nyesal huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah jahit baju sendiri sbb masa tu keje tapi x dpt gaji. Nak beli baju raya pon x mampu. So kakk bagi kain pastu jahit sendiri. Sodehh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2013 08:44 AM | Show all posts
suzilah posted on 23-1-2013 06:22 AM
Pernah jahit baju sendiri sbb masa tu keje tapi x dpt gaji. Nak beli baju raya pon x mampu. So kakk  ...

ok lah tu pandai mjahit huk3 klu saya dpt kain mmg jd baju kaftan jela kain tu huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2013 10:53 PM | Show all posts
[hr]masa sekolah2 dulu memang tak minat menjahit. sebab nampak macam mak2. hahah
skang dah besar, rasa macam nak belajar menjahit. ari tu balik kampung sempatlah menuntut buat baju kurung ngan mak.
now, tengah kumpul duit nak beli mesin jahit. hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2013 08:27 AM | Show all posts
ciklala posted on 29-1-2013 10:53 PM

masa sekolah2 dulu memang tak minat menjahit. sebab nampak macam mak2. hahah
skang dah besar, r ...

Welldone!!!! good job!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 12:07 PM | Show all posts
banyak dah cara nak belajar sekarang ni. mesin jahit pun dah semakin senang nak guna, tgk youtube pun boleh belajar. masa nak beli mesin jahit pun boleh je suruh org tu ajar sikit2. tapi apa2 pun practise, practise, practise sampai pandaiiii hehehe

kalo ada bajet, beli jer mesin yg leh masuk benang sendiri.. tak payah kita masukkan kat jarum mesin tu. mesin automatic

saya pun tak pernah menjahit jugak, tapi boleh jadi giler tengok tutorial kat internet ni, cam senang ajeeee jahit macam2. tu yg excited nak menjahit. mmg boleh save banyak kalo pandai menjahit ni. mesin jahit ni ala-ala investment
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 12:34 PM | Show all posts
ape ye mesin jahit yg murah or seswai untuk beginner ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
7.038011s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list