Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
64595
View
148
Reply

mari menjahit + save budget :)

[Copy link]

Author: serigalakumerah       Show all posts   Read mode

Post time 5-3-2013 10:40 AM | Show all posts
pashasendat99 posted on 3-3-2013 08:39 PM
lom mula lg laa hana...mesin pon tadak masa nk g tgk g mii uwaa

sy di utara laa

ooo...uols duk utagha ka...mak mesti tahu menjahit kan? belajar dgn mak lg senang. takde la segan sgt nak tanya pape. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2013 11:23 AM | Show all posts
sape-sape yang nak ikuti kelas menjahit murah-murah
baik korang masuk kursus pendek (sehari je) d kolej komuniti

berbaloi. yuran murah. semua peringkat umur boleh pegi.
kiwi rasa cam nak masuk kelas memasak, menjahit xsampai seru lagik
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2013 11:27 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 11:17 AM | Show all posts
kiwibenz posted on 5-3-2013 11:23 AM
sape-sape yang nak ikuti kelas menjahit murah-murah
baik korang masuk kursus pendek (sehari je) d k ...

tu la. br ni member pun ada ikut belajar buat roti kat kolej komuniti. yurannya mmg murah. dlm rm20 je kan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2013 10:11 PM | Show all posts
mmg murah pon tapi ramai org berebut nak amik..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2013 10:14 PM | Show all posts
saya baru nak belajar menjahit..baca post korg..korg ckp pasal mesin jahit industri..and mesin jahit tepi industri..bley tak bagi contoh model...brand and etc...rasa nak beli la..sbb bila dah ader mesin..baru berkobar nak menjahit..

tapi utk beginner..or org yg tak penah pegang mesin jahit..bley ker guna mesin jahit industri?

saper yg duduk kjg..tau tak nak belajar menjahit kat mane? selain kolej komuniti..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2013 03:59 PM | Show all posts
rocktail posted on 9-3-2013 10:14 PM
saya baru nak belajar menjahit..baca post korg..korg ckp pasal mesin jahit industri..and mesin jahit ...

saya cuma tahu 1 type mesin je...Singer heheheheh menawan keluarga bahagia
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 04:16 PM | Show all posts
serigalakumerah posted on 12-3-2013 03:59 PM
saya cuma tahu 1 type mesin je...Singer heheheheh menawan keluarga bahagia

hahaha..tuh laaa..eh u dah belajar menjahit ke?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2013 04:31 PM | Show all posts
rocktail posted on 12-3-2013 04:16 PM
hahaha..tuh laaa..eh u dah belajar menjahit ke?

Belum sempat lg...tiap minggu asyik kena outstation x sempat nk g survey pun
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 04:41 PM | Show all posts
saya pun nak belajar menjahit baju kurung.. takde basic langsung..
www.manikmanikveil.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2013 09:50 AM | Show all posts
alina84 posted on 12-3-2013 04:41 PM
saya pun nak belajar menjahit baju kurung.. takde basic langsung..
www.manikmanikveil.blogspot.com

tulah...azam 2013 yg ntah bile la nk start ni....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2013 10:47 AM | Show all posts
rocktail posted on 9-3-2013 10:14 PM
saya baru nak belajar menjahit..baca post korg..korg ckp pasal mesin jahit industri..and mesin jahit ...

mesin jahit industry yg saya biasa ialah singer ngan satu lagi juki. mesin jahit industri ni laju. ada yg 3000 jahitan seminit. kalo yg br guna mesin jahit mmg pd awalnya akan tersasar dr jln yg benar. biasa kat kilang2 pakaian mmg guna mesin jahit industry ni la sbb laju. cpt la siap baju. dan mesin jahit industri lebih lasak. boleh guna utk jahit kain tebal, plastik, kulit dll.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2013 10:58 AM | Show all posts
rocktail posted on 9-3-2013 10:14 PM
saya baru nak belajar menjahit..baca post korg..korg ckp pasal mesin jahit industri..and mesin jahit ...

kat kajang tak tau la. tp kalo kat putrajaya ada baca kat thread satu lagi.
sila ke link ini: kelas intensif jahitan
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2013 10:48 PM | Show all posts
salam..
menarik la topik nie..
boleh ye kalau nak join jugak..

saye pon baru nak start-start belajar menjahit.. asas menjahit langsung takde.. nak guna mesin jahit pon tak berape reti..
tapi baru-baru nie saya tabahkan juga hati nak beramas-mesra dengan mesin jahit mak yang dah lame tak guna..
wahh ! tak sangka dalam masa sehari je dah berjaya siapkan separuh dari projek menjahit beg..
sampai saya sendiri kagum dengan diri sendiri yang sebelum nie langsung tak reti nak handle mesin jahit.. tapi berjaya jugak hasil kan sesuatu dari mesin tersebut..

skang dah masuk seminggu berjinak dengan mesin jahit.. semangat nak hasilkan lebih banyak hasil kerja lagi lepas nie.. saya dah mula beli kain untuk belajar jahit baju kurung sendiri..

dalam nak belajar nie, yang penting yakin pada diri sendiri.. dan minat serta kerajinan tak lupe jugak keberanian nie kena ade.. hehehe.. skang hasil beg yang saya jahit tue, ramai pula yang bertanya-tanya.. dan minta tolong saya jahitkan.. memang menjahit nie boleh buat income..

kalau ade next project ke yang dah berjaya dihasilkan, teringin juga nak share dengan kawan-kawan dekat sini.. harap sesama bileh bagi semangat & berkongsi minat yang same.. lagipon saye pon budak baru belajar.. harap dapat kenal dengan kawan-kawan yang dah lame bekecimpung dlm minat menjahit nie..

betol mcm ckp kwn-kwn.. menjahit nie mmg berhantu.. heheheh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 08:58 AM | Show all posts
ms_green posted on 16-3-2013 10:48 PM
salam..
menarik la topik nie..
boleh ye kalau nak join jugak..

bravo..bravo ms_green.  nak mulakan apa-apa pun yang penting mesti ada keberanian dan keyakinan. tak dak 2,2 ni mmg susah nak gi jauh. This is just a kick start utk ms_green. utk beg, try la cari tutorial jahitan kat youtube. ada byk tau. Insya Allah your skill will improve a lot.

saya pun suka jahit beg. dan mmg ambik tempahan jahit beg pun. apa yg penting, bila menjahit, pastikan jahitan kemas dan tak berserabut. Insya Allah, customer akan sentiasa ada. Kalau rajin dlm bidang ni, mmg kenyang....

ms_green, bila dah pandai jahit, semua benda rasa nak dijahitkan kan? Didoakan semoga ms_green berjaya ya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2013 04:33 PM | Show all posts
JuanM posted on 22-2-2013 10:33 AM
Pada Juan siapa yang nak beli mesin jahit, tak kira beginner sekadar jahit sebagai hobi apatah lag ...

juanM tau tak kat mn kedai yg jual i mesih jahit industri dan mesin jahit lurus ni yg harga dia berpatutan ..
share la kedai mn..nk p survey tengok...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2013 04:46 PM | Show all posts
kiwibenz posted on 5-3-2013 11:23 AM
sape-sape yang nak ikuti kelas menjahit murah-murah
baik korang masuk kursus pendek (sehari je) d k ...

dh msuk tgk tp susah juga nk tgk kursus nk diambil dan dan tempat kolej yg menyediakan kursus tersebut...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 08:26 AM | Show all posts
arenis posted on 20-3-2013 04:33 PM
juanM tau tak kat mn kedai yg jual i mesih jahit industri dan mesin jahit lurus ni yg harga dia be ...

Juan pun tak tahu kedai mana yg patut.Juan skrg pun tengah sibuk search dgn google 'mesin jahit tepi industri terpakai' tapi bila search dah sold
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 02:56 PM | Show all posts
JuanM posted on 21-3-2013 08:26 AM
Juan pun tak tahu kedai mana yg patut.Juan skrg pun tengah sibuk search dgn google 'mesin jahit te ...

JuanM, kdg2 kat kedai singer pun ade jual mesin jahit industri singer yg sekehen. tp kena rajin usha la.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 03:00 PM | Show all posts
Ok thank you for the info.Ada duit, ada masa inshaAllah tangkap satu mesin jahit tepi industri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084652s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list