Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
95150
View
50
Reply

GRAND LIVINA OK TAK?

[Copy link]

Author: metaldol       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2013 09:42 PM | Show all posts
nissan ni service centre pon tak banyak, kemut betol nak melabur.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2013 09:35 AM | Show all posts
metaldol posted on 31-1-2013 03:18 PM
jadi ape cadangan pak aji one,kalau saye ambik innova?sbb saye ni kadang2 balik kelate kg bini saye, ...

sama la ..myvi tu 1st car, syg nak tukar. tp dah ada 2..rs x muat lak. bdk2 byk betul brg nyer..so end up amik GL.. masa tu ada jugak test avanza, innova sedara..sbb mmg x guna 3rd seat sbb motif nak isi brg je, sy rs ok.
tp takut jugak ek dgr pengalaman forumer lain dgn kete nissan ni, hrp2 xde la mslh...tp main purpose sbb long distance tp xde la jauh mana.. 3jam je, xleh nak sempit2 dgn brg dlm myvi. klu dekat2 bw kete kecik je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2013 10:14 PM | Show all posts
tp pd pendapat sy yg guna livina 1.8 nih plak..service centre terbaik, enjin sonyap.. cuma xsesori jek mcm hampeh..kuar modal sendiri la klu nk tukar.. tp plg sy x suka adalah bumper blkg kene tutup kuat2.. yg lain ok jelah kot..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2013 12:23 PM | Show all posts

RE: GRAND LIVINA OK TAK?

PitMie posted on 31-1-2013 11:54 AM
Bab third-row passenger dlm Grand Livina yg tak brape rasa aircond tuh selalu sgt aku dengar....mala ...

bab bunyik2 tu sama cam bos aku....tension ngan bynik2 kt city dia walaupon dah 5 kali antar ke Honda SC terus beli keta lain. walhal baru 3 taun usia keta tu...milage pon 60K jer.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2013 12:33 PM | Show all posts
aks_berhad posted on 9-2-2013 12:23 PM
bab bunyik2 tu sama cam bos aku....tension ngan bynik2 kt city dia walaupon dah 5 kali antar ke Ho ...

Uik, City pun ade bunyi2an pelik mcm Nissan aku ker? Tu lah, nasib btul sampai gi mana2 service centre pun takleh setel. Paling best mintak check bawak kat hiway tak berani sbb katanya diorg tak berani bwk lebih dari 110kmh...sdgkan bunyi keter aku tu mula buat sound atas dari 120-130kmh...

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 11:10 AM | Show all posts
Aku pun ngah berkira2 nak ambik Grand Livina second hand tapi 1.6 je la tu yg mampu huhu
tapi ok ker kalau second ni?second lebih kurang tahun 2008 n 2009. Tapi harga boleh dapat Alza baru sebijik....
tapi minat sangat dengan grand livina ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2016 02:25 AM | Show all posts
PitMie replied at 9-2-2013 12:33 PM
Uik, City pun ade bunyi2an pelik mcm Nissan aku ker? Tu lah, nasib btul sampai gi mana2 service ce ...

juz nak share.. kete aku pon ade bunyi gak GL 1.6 A.. satu kt pintu dpn.. satu lagi kt pintu blkng.. hanya kedengaran bila bwk laju di highway..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2016 02:17 PM | Show all posts
Aku baru angkat GL 1.8. hari ni nak kena amik kat dealer. Hopefully x ada masalah la. risau gak dengan komen2 yg sebelum ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2016 06:52 PM | Show all posts
Boleh sangat kalu nak beli beli GL ni berbanding myvi. Dari segi ruang tentu jauh lebih besar. Pe pun tengoklah kocek TT camne.
Saya pernah pakai GL 1.8,. mula kuar dulu pd 08. 4 tahun je pakai sbb rasa kurang power. Serius, 1.8 tapi terasa kurang power padahal kami 5 beranak je. Jual masa anak sulung baru 12 tahun. 3rd row seat sesuai utk budak kecil je.
Walau dah kuar model facelift, 3rd row seat masih mcm dulu. Berbanding Wish atau stream yg boleh di pecah dua. GL ni, kalau lipat, lipat sepenuhnya, takleh sebahagian mcm Wish atau Stream. Tidak inovatif sungguh jurutera nissan ni.
Brek drum belakang pernah bocor. Kalau guna disc lasak skit.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
As salam semua
Aku bercadang nak ambil grand livina second
Macam mane pendapat korang..ok ke..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 11:10 AM | Show all posts
Garuda90 replied at 10-12-2017 11:24 AM
As salam semua
Aku bercadang nak ambil grand livina second
Macam mane pendapat korang..ok ke..

wassalam..

ok
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 03:45 PM | Show all posts
kena faham..setiap design kereta ada matlamat dan keperluannya....
ada kelebihan dan kekurangannya.....so pilih lah yang sesuai dengan budget dan keperluannya..

apa itu
mpv........multi purpose vehicle

kategori.....full mpv....(7 seater dewasa)...seperti innova, estima, trajet, serena....boleh muat 7 org dewasa....amat sesuai untuk family yang besar, balik kampung.....problemnya.....tidak sesuai untuk kegunaan town...pergi kerja. susah parking, penggunaan minyak yang kuat dlm bandar....biasannya org pakai untuk kegunaan balik kampung sahaja....kena ada satu lagi kereta kecil...untuk kegunaan dibandar.

mid mpv......(5+2) 5 dewasa 2 kanak kanak. seperti livina,alza,proton ertiga, exora.wish,stream...design sama saiz dengan kereta...tetapi bonet ditukar kepada 2 seat dibelakangnya..boleh pakai untuk balik kg yang jauh jika anak kecil lagi...dan masa yang sama..boleh bawa untuk pergi keja...dan jalan bandar...tidak perlu second car.....memadai satu kereta sahaja.

so...pilihlah yang sesuai untuk keluarga dan keselesaan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 08:31 AM | Show all posts
Grand Livina, aku suka kereta ni, memang sedap duduk dalam...
berapa lama dah kereta ni ko guna?
ari tu i duduk grab, dia guna grand livina, engine dia bising sangat bila henti di traffic light...
x tau kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 08:52 AM | Show all posts
sapa yg nak beli 2nd hand tu aku nasihatkan bawa pomen sekali......biasanya kete GL ni lebih dari 5 taun mcm2 problem yg dtg....dgn harga parts yg mahal, kalau dah terbeli jgn menyesal plk nti...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 09:00 AM | Show all posts
grand livina, 1.6 or 1.8cc, kena guna apa brand minyak engin?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 07:37 PM | Show all posts
LogicDailyNight replied at 19-12-2017 09:00 AM
grand livina, 1.6 or 1.8cc, kena guna apa brand minyak engin?

aku grand livina 5 tahun lepas habis warranti service jadi tukar shell helix hx7 dah masalah bunyi...
engtak la kerata dah lama cukup masa atau minyak hitam x sesuai...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 07:39 PM | Show all posts
zulka replied at 19-12-2017 08:52 AM
sapa yg nak beli 2nd hand tu aku nasihatkan bawa pomen sekali......biasanya kete GL ni lebih dari 5  ...

Ya, mcm kereta ku dah 5 tahun aku pun rasa nak jual dan beli kerata baru...
sebab free  service dah habis, beli kerata baru dpt lagi free service jgn risau apa2 lagi...
apa cadang semua nya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 10:17 PM | Show all posts
Edited by KIKI_KILA at 27-12-2017 11:28 AM
MusangQueen replied at 19-12-2017 07:39 PM
Ya, mcm kereta ku dah 5 tahun aku pun rasa nak jual dan beli kerata baru...
sebab free  service d ...

Kalau beli kereta baru boleh lah buat kajian tentang mana minyak enjin sesuai dengan kereta kamu.
Sebab tu dapat banyak bantu kepada enjin kereta kamu, Itu lah salah satu cara yang boleh menjaga enjin kereta kamu.
klau dh 5 thn tu..blh cuba guna shell high mileage sbb ada protection utk minyak itam bocor dll...kereta lama mesti byk bocor..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2017 07:57 PM | Show all posts
Garuda90 replied at 10-12-2017 07:24 PM
As salam semua
Aku bercadang nak ambil grand livina second
Macam mane pendapat korang..ok ke..

Okay juga cuma kena pilih dgn hati2, utk elakkan kos baiki yg tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2017 09:41 PM | Show all posts
MusangQueen replied at 19-12-2017 07:39 PM
Ya, mcm kereta ku dah 5 tahun aku pun rasa nak jual dan beli kerata baru...
sebab free  service d ...

kamu dapat cover semua kos untuk beli kereta baru ke? kalau mampu bayar tak kisah lah, kalau kena pinjam loan tu kena fikir baik-baik, nanti kena tanggung banyak lagi untuk dapat free servis...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.419657s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list