CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14053|Reply: 118

[Tempatan] PROJEK DATUM JELATEK KEMUSNAHAN DAN MELAYU BAKAL TERPINGGIR

[Copy link]
Post time 17-2-2013 10:02 AM | Show all posts |Read mode
PROJEK DATUM JELATEK KEMUSNAHAN DAN MELAYU BAKAL TERPINGGIR




Apa akan jadi kepada penduduk Melayu bila Projek Datum Jelatek bila pembinaan 'TWIN TOWER' WINGS, CHINESE MAINSTREAM' DISTRICTS yang bakal diwujudkan? adakah ini cara menyisihkan bangsa Melayu dari kawasan yang didiami oleh Orang Melayu dari awal lagi?


Adakah pemilik yang telah pun menjadi separuh dari Projek ini dimiliki oleh warga asing menandakan pengusiran oarang Melayu dari kawasan jelatek, kawasan taman keramat ini? bukankah dengan cara ini orang melayu bakal tersisih kerana pembangunan gergasi ini hanya kerana tidak mampu memiliki sekalipun ditawarkan untuk Bumiputera dengan nilai rm 700k untuk seunit?




Dari 4 blog bagunan ini (block A&C) bangunan pangsapuri ini telahpun dibeli secara pukal oleh pelabur asing, Penjualan juga dibuat dinegara asing ini amatlah membimbangkan kita dengan nasib orang Melayu di taman keramat ini khususnya, ini bermakna 50% dari pangsapuri mewah ini akan diduduki oleh orang asing.


Baki dua blog lagi nampaknya akan diberi kepada 50% untuk bumiputera dan 50% lagi kepada bukan bumiputera, bukankah kawasan Taman Keramat ini juga merupakan eklusif penempatan khusus kepada orang Melayu?


Nilai harga yang ditawarkan kepada oarang Melayu adalah RM 700 ribu untuk seunit, berapa ramaikah oarang Melayu disitu yang mampu memilikinya? kuota yang ditawarkan kepada orang Melayu pada unit ini di block yang termurah, paling bersauz kecil dan lokasi yang paling tidak strategik lansung


Yang Nyata kawasan ini juga akan mengundang kemusnahan sekitar selain akan mejadikan beberapa kawasan perumahan bakal diruntuhkan bagi membolehkan projek ini diadakan, malah salah satu dari syarat utamanya memerlukan jalan Enggang dilebarkan kepada 4 lorong yang tentunya akan memusnahkan beberapa kawasan penduduk Asal Melayu disini..


Demi pembelaan terhadap isu ini sekalipun bukan berunsur Politik maka satu kumpulan yang menggelarkan mereka sebagai BARISAN BERTINDAK DATU JELATEK akan mengadakan sessi penerangan demi hak Orang melayu dan menangkis pencabulan ini di :


LORONG ENGGANG SATU, TAMAN KERAMAT
PADA 16.2.2013 (SABTU), 9.30 MALAM


Boleh juga ke laman blog (BANTAH DATUM) untuk cerita lanjut atau hubungi diemail bantahdatumjelatek@gmail.com


Pada sekupang Orang Melayu kena bersatu jika beginilah pembangunan yang nampaknya istemewa kepada orang asing, tambah lagi kawasan Taman Keramat yang menjadi penempatan asal bagi orang Melayu... Sekupang masih teringat bila blog pertama menjadi medan tempur membahaskan isu di blog Pemuda jalan Enggang..

credit :http://sekupangduas.blogspot.com ... kemusnahan-dan.html

kalau dah ada ttg ni..tolong kasi merge ek..dah cuba cari but takder pung





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2013 10:07 AM | Show all posts
habes laa............. tu belum lagik kes @Anak_Nogori hebahkan pemberian 2/3 drpd tanah kelantan kpd non-malay........ abes bumi malay tergadai.....



Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
700k kat jelatek kira ok sesangatttt..tgh2 KL tu..nak gi klcc pun dekat..takkan sbb melayu nak kasi rega 400k plakkk..baghal
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
pastu komplen plak blok kecik2 yg melayu dpt..baru 700k dah bising lg mau cakap byk..kah kah kah
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:16 AM | Show all posts
Minta maaf le kpd penyokong UMNO kt CI ni....ahli UMNO yg berfahaman kapitalis kt luar sana lah yg paling ramai mjual negara.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:17 AM | Show all posts
bab2 khianat ,,,jual tanah ke bangsa asing

mmg dah taw bngsa mana,,,

kehulu kehilir ketuanan ,


pada masa yg sama habis dijual tanah melayu, digadai harta melayu

cuba tgk tanah johor , selangor, wp, parti celaka mana yg jual


antara nama2 pusher terbesar tolak tanah
muhidyn yasin
satim diman
arwah zakaria
khir toyol
Last edited by AHMADVW on 17-2-2013 10:19 AM

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-2-2013 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
aku dah byk tgk melayu beli porperty rega 700k keatas..yg beli smp 2jota pun ade..melayu skg ni x laa miskin mana..yg jd masalah bila sume benda nak diskaun sbb pikir dorang bangsa melayu..kalo rs x mampu beli,byk je umah area keramat/wangsa maju yg lebih murah
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:20 AM | Show all posts
Menggelupur sebab ada perkataan "CHINESE" ..

padahal bnyk projek mewah memang tak mampu dimiliki oleh kebanyakkan orang Melayu
Pemilik bukan setakat cina , tapi, warga asing jugak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2013 10:20 AM | Show all posts
korang ni same jer..ckpp je berdegar2..kalau hang dpt kuasa, same je berlaku...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:21 AM | Show all posts
biar hilang tanah jangan hilang be end.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:23 AM | Show all posts
nie sumber drpd al-kitab otosan taw...............


ARKIB : 04/03/2011
Pampasan terbaik flat PKNS Jalan Jelatek

KUALA LUMPUR 3 Mac - Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) tetap mempertahankan nilai pampasan yang ditawarkan kepada pemilik unit rumah pangsa PKNS, Jalan Jelatek dekat sini adalah yang terbaik.

Menurut PKNS, nilai pampasan yang ditawarkan olehnya kepada pemilik, iaitu sebanyak RM250,000 hingga RM500,000, adalah melebihi tiga kali ganda lebih tinggi daripada nilai yang dibuat oleh jurunilai bertauliah dan kerajaan.

PKNS, dalam kenyataan akhbarnya di sini hari ini berkata, daripada jumlah keseluruhan pemilik rumah dan kedai iaitu 69 orang, sebanyak 54 pemilik atau 78 peratus telah bersetuju menerima tawaran pampasan oleh PKNS dan telah berjaya meningkatkan taraf hidup mereka.

"Ada di antara mereka telah membeli rumah yang lebih selesa dan di kawasan lebih tenang untuk mereka menjalani kehidupan di usia emas," ujar PKNS dalam kenyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai maklum balas PKNS terhadap laporan 'Kami sanggup tinggal di flat buruk' yang disiarkan akhbar ini pada 26 Februari lalu.

Baki penduduk yang masih menghuni flat tersebut mendesak diberikan pampasan sebanyak RM500,000 untuk seunit rumah dan RM1 juta bagi seunit kedai.

PKNS juga memberitahu, berdasarkan rekodnya, jumlah sebenar pemilik unit di flat itu ialah 15 orang dan bukan 17 orang seperti yang dikatakan oleh wakil penduduk yang masih enggan berpindah dari situ.

Kenyataan akhbar PKNS itu turut memaklumkan, projek pembangunan semula kawasan itu telah dirancang lebih 10 tahun lalu dan mendapat maklum balas positif dan sememangnya dinantikan oleh penduduk yang inginkan pembaharuan.

Mengenai dakwaan wakil penduduk yang enggan berpindah bahawa PKNS tidak menyerahkan hak milik strata rumah, PKNS berkata: "Berikutan mendapat persetujuan majoriti penduduk, PKNS telah menangguhkan penyempurnaan pemilikan strata bagi memastikan pembangunan semula dapat dilaksanakan dengan lebih lancar dan teratur.

"Bagaimanapun, hak-hak pemilik unit masih terpelihara seperti yang termaktub dalam perjanjian jual beli."

Menyentuh mengenai dakwaan kawasan persekitaran di situ kotor, PKNS menjelaskan ia kini menjadi tanggungjawab penduduk sendiri memandangkan mereka sudah tidak membayar sebarang caj perkhidmatan kepada PKNS.

"Dalam hal ini, PKNS memahami permasalahan yang dihadapi oleh penduduk dan sehubungan itu PKNS berusaha memastikan projek pembangunan semula ini dapat berjalan lancar dan teratur tanpa meminggirkan kebajikan penduduk.

" PKNS juga tiada sebarang halangan sekiranya pemilik petak berhasrat untuk menyertai projek pembangunan tersebut dan membeli unit-unit yang akan dibangunkan nanti," ujar kenyataan itu lagi.

PKNS berhasrat untuk membangunkan kawasan itu dengan projek mega Datum Jelatek bernilai RM1.2 bilion.

http://www.utusan.com.my/utusan/ ... c=Kota&pg=wk_02.htm

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:24 AM | Show all posts
kami nak pampasan rumah buruk kami ni sama rega dgn rega kondo mewah tersebut....sekian....


alahaiiiii...nak rumah saiz besar, lokasi strategik, rega mcm rega flat buruk...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Acong posted on 17-2-2013 10:23 AM
nie sumber drpd al-kitab otosan taw...............



gile laa dpt 250k utk flat PPRT!..tu pun lg mau bising..flat PPRT plg mahal pun dpt jual dlm 100k+ jer
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:27 AM | Show all posts
kecimpret posted on 17-2-2013 10:20 AM
aku dah byk tgk melayu beli porperty rega 700k keatas..yg beli smp 2jota pun ade..melayu skg ni x la ...

siapa kata melayu miskin?




mamat baju putih nie umur 30 tahun sudah ada 23 biji rumah.....!
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:32 AM | Show all posts
kecimpret posted on 17-2-2013 10:25 AM
gile laa dpt 250k utk flat PPRT!..tu pun lg mau bising..flat PPRT plg mahal pun dpt jual dlm 100k+ ...

bukan 250k, 300k menurut kata mb selangor baru ni, dulu flat pprt tu rega 20k, untung 280k tuuuuu....

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:41 AM | Show all posts
Rakyat di BAHALUL kan Pencapaian yilek wanggapek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2013 10:54 AM | Show all posts
mana pencacai perkasa?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 10:56 AM | Show all posts
cerita basi.... xperlula diterangkan soal ketuanan melayu bagai...hak bumiputera bagai kerana kat kl saja...penuh ngan org luar dok bli kondo,umah yg berjuta tu..xde pun pulak sesi meneran?..sapa sebenarnya yg dok jual hak2 melayu?sapa yg sebenarnya sanggup bergolok gadai jual tanah? akhir skali melayu gak yg dok terpinggir..itu hakikinya..stakat datum ni..cuma kes 1/10000000 kes yg sekodar shj...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 11:35 AM | Show all posts
Macai xnk komen ke backup umngok???
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena tanya Nong Chick'en Out... Oh ya dia bizi kat Lembah Pantai nak lwn Nurul Izzah... Lantak ko la Melayu nak terabai kat Datum Jelatek nun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 03:35 PM GMT+8 , Processed in 0.084449 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list