Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
13454
View
41
Reply

Camana Cara Nak Hidup Di Canada??

[Copy link]

Author: AkokKocik       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2013 07:00 AM | Show all posts |Read mode
Salam kpd warga cari...

Saya akan sambung blajar di universiti New Brunswick,Canada pd bulan september 2013 nanti,jd saya nak tanya pd warga cari ssipa yg pernah merasai hidup di canada samada blajar/kerja.

camana saya nak dptkan maklumat mengenai makana halal disana??tempat mana nak beli??cmana nak kenal pasti makanan tu cthnya daging tu bukan daging khinzir??

mana nak cari tempat solat/jadual waktu solat??ada x org islam/persatuan islam kat new brunswick tu??

saya rasa bulan september nanti,musim luruh,sejuk sangat ke mcm musim salji??perlu ke saya beli pakaian musim luruh & sejuk di mesia ni/beli satu je..kat sana nnti blh beli yg lain??ada ke jual saiz utk yg ketinggian 5 kaki tp bukan baju utk budak2...kalau kasut boot utk musim sejuk,diorg pakai kulit khinzir ke mcm kat china atau kita ada pilihan lain??

betul ke sara hidup di canada tinggi??kalau saya blajar,masih perlu bayar cukai ke??

yang mana lebih bagus...tinggal asrama ke tinggal luar kampus???saya nak tahu dr segi kadar sewa & segi sosial.

makasih ye bagi ssiapa yg sudi berkongsi pangalaman.

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 08:59 AM | Show all posts
apa mengung sangat mu nih.... sblm pg ambik contact embasy sana, nanti tanya depa apa masalah ..... gerenti leh settel punya....

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 09:27 AM | Show all posts
biopure posted on 19-2-2013 08:59 AM
apa mengung sangat mu nih.... sblm pg ambik contact embasy sana, nanti tanya depa apa masalah .....  ...

Relak bro takmau angen-angen, bukan sume orang PANDAI cm kau
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 12:03 PM | Show all posts
first of all

tahniah!

emm..
bagi soklan2 tu..nnt tunggu lah mmbr2 lain yg tolong jawab kan..

best..nya.
tahniah ag sekali and all the best!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2013 06:49 AM | Show all posts
biopure posted on 19-2-2013 08:59 AM
apa mengung sangat mu nih.... sblm pg ambik contact embasy sana, nanti tanya depa apa masalah .....  ...

sbb sya mengong sangat le sya diterima blajar di university tu...bukan senang nak dpt...score TOELF kena 580 or higher...ko dpt??

kalau stakat nk contact embassy kat sana mmang boleh tp sya nak tau pengalaman org2 yg pernah hidup kat sana...

abang saya pernah blajar kat UK,dia kata diaorg slalu makan kat mcdonald tp hanya makan hidangan ikan je..bila ditanya xde ragu2 pasal minyak yg diguna utk goreng??dia kata kat sana goreng pakai minyak sayuran sbb pengguna kat sana tegas dgn bab2 kesihatan ni...bukan mcm pengguna di M'sia..hanya berserah je nasib pd peniaga....ada embassy kat Uk nun nak britau perkara mcm ni pd bakal pelajar??ko pandai sangat,ko pkir sndiri.


Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 09:11 AM | Show all posts
firstly, congratulations sbb dpt offer university kat sana. course ape ko mintak?

aku bukan di canada tp di australia. dulu masa aku first dpt sambung belajar kat sini aku apply student residence sbb aku nak belajar bergaul dengan manusia2 lain. x best juga, kuar bumi malaysia pastu terperuk dgn student malaysia kan? lagipun kalo ko nak survive locally harusla ada kawan yang pandai with local areas.

aku tau canada ada byk similarities dgn australia so aku tolong kasi pandangan la. yang lain aku rasa ko kene research. selalunye selagi ko tak ada pendapatan, takyah bayar cukai. since ko bayar sendirik, selalunye GST/HST/local tax dah included into your course fees. check receipt biler bayor.

kalo ko nak elak dr org tanya banyak pasal x makan pork products, ckp jer allergic or health reasons. aku tahu x honest tp sebenarnye lagi senang dari ckp ko nyer religion terang2. iiskkk... aku selalu jer ckp sbb x serasi dgn pork. nanti dah lama2 ko pun senang nak explain.

owh, jgn makan Sausage roll... or anything yang dia x ckp meat ape. sausage nih sah2 le dagingnye campur2. kat oz nih senang jer nak tau halal ke tidak, ASK! kat supermarket tu siap manager kuar aku tanya bende nih halal ke tidak. pastu cari Halal directory for butchers around ur area, better than pegi supermarket. kalo pegi McDonalds (org sini panggil Maccas), boleh tanya minyak ape jenis pakai or sape supplier beef and also halal certificate if any.

hope this helps. september tu...lama lagi. aku pegi bercuti ke BC, canada this saturday. weeehoooo!!!  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 09:50 AM | Show all posts
ada sorang forummer sini yang duk kat canada... maybe dia boleh bantu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 09:54 AM | Show all posts
ada sorang forummer sini yang duk kat canada... maybe dia boleh bantu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 06:59 PM | Show all posts
for prayer time blh search kat canada punya muslim komuniti,, if kat NZ kita ade FIANZ http://fianz.co.nz/ lengkap masal islam punya comunity dr makanan halal smpi ke prayer time,

utk baju sejuk jangan beli disini,,

disana ada kedai community mcm salvation army, all branded stuff no worries about that,,, price very cheaper,

just banyak kan membaca forum canada,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 08:17 PM | Show all posts
AHMADVW posted on 20-2-2013 06:59 PM
for prayer time blh search kat canada punya muslim komuniti,, if kat NZ kita ade FIANZ http://fianz. ...

tq akak yeepi, bru semangat nak post info

Comments

haha..sama2 adek ahmad...sila lah share info byk2..  Post time 20-2-2013 08:35 PM
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 08:45 PM | Show all posts


antara store yg famous di usa, canada, NZ
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2013 05:18 PM | Show all posts
tahniah sebab dapat sambung study di canada...saya pernah belajar dahulu di kanada buat bachelor degree..tapi lama dah September 1994. Setahun di Toronto dan 4 tahun di Montreal...new brunswick tak pernah pegi tapi tengok map lebih kurang je..so bila sampai nanti musim luruh..tak ingat suhu masa tu mungkin dalam belas2...so pakai sweater ok dah kot..bawak ler jacket satu kalau ada...satu cukup untuk mula2..kat sana boleh beli lain..tapi winter dia sejuklah...di montreal dulu suhu boleh mencapai -40 degree C so memang kena ada winter jacket, boot, topi semualah..dari segi makanan halal...mungkin boleh cari kedai jual daging halal kot..cari kedai yg ada letak tanda halal ler kat luar...rajin masak tak? hehe..komuniti Islam dah bercambah seantaro dunia so mungkin besar jugak kot komuniti Islam di new brunswick so cari makanan halal insyaAllah tak susah...pasal penginapan, saya dullu duduk apartment kat luar kongsi dgn kawan2...kalau takde contact ngan kawan2 kat sana, kena duduk campus la kot...nak sewa luar sorang2 mahal gak kot...

pasal waktu solat tu, kena cari masjid kat sana..selalu diorang keluarkan jadual...kalau takde guna internet jelah cari waktu sembahyang new brunswick...kiblat kena belilah kompas siap2...

pasal cukai, tak kena la kot pasal student..kecuali kalau beli barang ler...kena la GST dan PST...sekarang tak tau berapa percent...

nak info lagi kena tanya Malaysia Student Society U of New Brunswick ler: http://www.unbsu.ca/content/240494

good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 09:36 PM | Show all posts
tahniah adik dapat ke NB.  Makcik dulu2 pernah jalan2 ke New Brunswick, Nova Scotia dan Prince Edward Island yang semuanya berada di bawah the Maritimes. Canada.  Masa tu makcik duduk kat Ontario.  Makcik pergi dalam bulan Oktober 2001.  Musim luruh la kat sana, cantik sangat.  Angin sangat sejuk dan  kuat.  Jadi jaket pelindung angin  adalah paling sesuai waktu ni.  Jangan risau pasal jaket2 baju sejuk ni, selain senior2 adik yg mungkin tinggalkan jaket2 mereka, di sana juga banyak kedai2 salvation army atau charity shop yg jual baju2 berkualiti dengan harga murah.   Masa nak datang nanti, cukup bawak jaket nipis atau sweater nak lindung badan dari airpot ke rumah.  Baju kot yg korang pakai dari airpot tu pun boleh jugak.


Pasal kedai halal apa semua tu pun jangan risau, pandai la nanti abang kakak yang dah ada tunjuk ajar adik.    Yang penting sebelum ke sana, contact mereka dulu.  Boleh cari nama dan no phone mereka di website universiti.   Satu lagi rajin2 jenguk  masjid, biasanya semua informasi penting macam senarai kedai2 ada di situ.

Kat Canada dulu, makcik makan juga di Mc Donald, sebab mereka sangat pentingkan transparency.  Maksudnya semua bahan dalam makanan ada di senaraikan, termasuk minyak yang digunakan diambil dari mana.  Memang ada bahan dari pork, jadi pandai2 la cari mana yang halal.

Ada forumer yang memang menetap di Canada, acik Faraway yang berada di Quebec City.  Mungkin adik boleh dapatkan maklumat lanjut dari beliau.







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 01:16 PM | Show all posts
yeepi_33 posted on 19-2-2013 12:03 PM
first of all

tahniah!

tahniah kaka yeepi
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 08:45 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 17-3-2013 01:16 PM
tahniah kaka yeepi

tahniah apa ni?
iols menang hadiah ke?

apa khabar tuan wu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 08:16 AM | Show all posts
yeepi_33 posted on 17-3-2013 08:45 PM
tahniah apa ni?
iols menang hadiah ke?

tak perasan yeepi dah jd momod
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2013 01:52 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 18-3-2013 08:16 AM
tak perasan yeepi dah jd momod

nak pasan cmne..
tuan wu namo kawan ngn yeepi dah..

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2013 09:09 AM | Show all posts
yeepi_33 posted on 18-3-2013 01:52 PM
nak pasan cmne..
tuan wu namo kawan ngn yeepi dah..

erkk...TW bizi skit skang...kan TW da tegur yeepi ni  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2013 07:29 AM | Show all posts
aurorae posted on 12-3-2013 09:36 PM
tahniah adik dapat ke NB.  Makcik dulu2 pernah jalan2 ke New Brunswick, Nova Scotia dan Prince Edwar ...

makasih ye makcik...sya ni dlm dilema,sya nak blaja d mcgill university tp sya ni org kampung & sya suka tmpat yg x terlalu sesak & new brunswick tu sya tengok gmbar dlm internet memng ssuai utk sya...tp tak taulah,sya blum jejak kaki lagi kat sana...

blh bawak perencah makan x?sbb sya merancang utk tinggal luar kampus..sbbnya kalau duduk dlm kampus,x blh masak,kena mkan mkanan yg mrk sediakan..nnti tak lalu makan sbb ragu2 w/pun dorg transparency bak kata makcik kan..sya rancang nak bwak segala jenis perencah mcm utk sup,kari,tomyam(my feveret) ,serunding,mi segera,kicap,sos,segala jenis frozen food...pendek kata segala mcm makanan keluaran bumiputra kat msia ni sya nak bwak....kat imi nanti,dorg rampas x?? saya rasa kalau daging kastam tak benar masuk...tp kalau bahan kering blh bwa masukx??

sya akan mula smester pd bulan september tp sya mbik kursus bahasa english sbb kwn sya kata english pasar & university lain..jd sya akan pergi bulan julai iaitu sehari seminggu sblum umat islam puasa, sbb tu sya nk bwa mknan segera...

Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2013 11:47 AM | Show all posts
AkokKocik posted on 22-3-2013 07:29 AM
makasih ye makcik...sya ni dlm dilema,sya nak blaja d mcgill university tp sya ni org kampung & sy ...

boleh bawa segala jenis barang kering rempah semua tu asalkan dalam plastik asal yg terang labelnya.  Kalau tak, jenuh nak explain pulak kalau ditanya.  Jangan masukkan dalam hand luggage sudah.  Diaorang ni sensitip benda2 yang menyerupai bahan kimia dan serbuk,  susu dalam tin untuk baby pun tak boleh bawak naik flight.

Makanan yang ada senarai bahan tu maksudnya kat kedai2 makan besa lah, kalau kat kantin tak pasti pulak.  Tapi acik pernah duduk dalam campus, betul2 atas kantin.  Bau kentang rebus dari dalam tu memang betul2 membuka selera.  Ditambah bau iayam goreng ala KFC.  Cuma tak halal je.  Tp kami ada dapur sendiri, jadi  tak ada masalah.

Nak brush up English dulu, ok lah at least boleh relax dulu sebelum semester betul bermula.   Tapi kalau TOEFL boleh score, kira dah English akademik la tu.  Acik dah jumpa ramai apek yang cakap English memanjang tapi grammar dan sebutan tunggang langgang.  Yang tu memang kena belajar lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 11:12 PM | Show all posts
aurorae posted on 22-3-2013 11:47 AM
boleh bawa segala jenis barang kering rempah semua tu asalkan dalam plastik asal yg terang labelny ...

acik still duk kt ontario canada? kt toronto ke?

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 10:36 AM | Show all posts
ocean_gurl posted on 24-3-2013 11:12 PM
acik still duk kt ontario canada? kt toronto ke?

itu  10 tahun dulu. Dah kat malaysia sekarang.  Kami pergi Maritimes lepas2 aje peristiwa Sept 11, tiket dah book, takkan nak cancel kan.  Memang ketat sangat check kat airport masa tu.  Husband acik pula nama macam Arab, muka pun macam Arab, memang kena tahan masa nak naik flight tu.  Masa tu kapal tentera dari Canada baru nak berlepas dari halifax, nak serang Afghanistan.  Kita yang tengok ni rasa sedih, sebab negara yg nak diserang tu negara Islam.

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 06:11 PM | Show all posts
aurorae posted on 25-3-2013 10:36 AM
itu  10 tahun dulu. Dah kat malaysia sekarang.  Kami pergi Maritimes lepas2 aje peristiwa Sept 11, ...

owhhhh...kira pi bercuti la time tu ek...

ade kwn ker yg tggl kt ontario tu?
OG nak cari malaysian yg tggl kt sana.. area toronto.. ade few thing nak tanya and minta tlg..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 12:08 PM | Show all posts
Dulu2 acik memang tinggal di situ, pinggir bandar Toronto, pergi bercuti ke Maritimes.  Dah lama tinggalkan tempat tu, dah tak contact sapa2 pun.  Yang paling senang nak cari melayu, contact universiti yg terdekat.. Univerisiti of Toronto.

Family yang berniaga makanan melayu di Toronto:
http://www.facebook.com/MalayKitchen

Boleh berkenalan dengan mereka ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 10:15 AM | Show all posts
AkokKocik posted on 22-3-2013 07:29 AM
makasih ye makcik...sya ni dlm dilema,sya nak blaja d mcgill university tp sya ni org kampung & sy ...

aku boleh hook up hang dgn bebudak pelajar dkt NB. kecik mmg la kecik. takut hang mati kutu sbb tempat jin bertandang. heheheh
tapi ok lah, mmg nak mai belajaq kan

hang dpt UNBkah? taylor's mari kah?

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064599s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list