Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12
Return to list New
13483
View
41
Reply

Camana Cara Nak Hidup Di Canada??

[Copy link]

Author: AkokKocik       Show all posts   Read mode

Post time 28-3-2013 10:29 AM | Show all posts
btw.my suggestion, baju dan boot beli aja kat Canada sbb semua menda dkt malaysia tu hanyalah sesuai utk musim Fall,kalau kat NB tu lagi la early fall aja kot. 1st year beli aja kat value village sbb winter clothing sale on february, so boleh beli boot dan winter jacket yg bagus2 (dkt winner's) dgn harga yg murah , kenkadang sale 75%. 1st year tu pakai ajalah 2nd hand.
barang2 makan pulak, aku suggest kalau kenai sapa2 kat sana, mintak alamat rumah. hantaq segala maggi, sardin cap ayam, kicap cap kipas udang, sup bunjut , milo guna pos laut. dari malaysia ke canada 20kg baru RM80. nak senang tak byk hal, hang hantaq kat pos opis TTDI. sampai ikut nasib, plg lama 3 bulan, plg cepat 3 minggu. kat sini byk aja menda asia tu. pi aja chinatown tp kat fredricton tu tak adalah byk menda hapa pun.
utk waktu semayang hang boleh download islamicfinder.org. kalau ada smartphone download aja apps simplesalat. siap dgn kiblat dia bg . nak azan pun boleh.
nak carik kedai makan atau kedai juai daging halal atau masjid, hang check www.zabihah.com. aku tatau UNB macamana, kalau kat univ kat area ontario ataupun McGill, tiap2 ari ada bukak posa pree. tp makanan arab lah, paling koman vege pizza.
jgn lupa pi celtic festival kat cape breton. lawa tu. takpun pi anne of green gables dkt PEI, dkt sgt2 dgn frediction

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2013 04:19 PM | Show all posts
TT, tahniah dan selamat belajar..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 02:14 AM | Show all posts
Hi there,

Tahniah! dah jumpa mesian students kt NB ka belum? klu belum aku ada kenal beberapa budak Alberta yg skrg ambik bidang kt NB sbb depa kata ambik subjek kt sini terlalu susah sbb tu dorg amik course kt NB.

aku tinggal di Canada dah lama tp di Alberta lah hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 02:21 AM | Show all posts
pulut posted on 27-3-2013 07:15 PM
aku boleh hook up hang dgn bebudak pelajar dkt NB. kecik mmg la kecik. takut hang mati kutu sbb te ...

hahaha zid, ramai connection dgn budak2 keliling Canada. iAllah depa akan tulung.


Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 12:03 PM | Show all posts
heheh tudia otai dr canadian prairies dah masuk. Aimez jeles sbb NB dkt dgn Iceland heheheheh
si akokkocik jgnlah risau sgt, bebdk belajar mai Canada ni, balik mesia macam KL-Penang
dont worry about english. kalau hang sampai2 kat sini, hang speaking omputih semua impress tp bukan kat univlah
student mesia cepat aja pick up english canadian unless hang dok bergaul dgn org malaysia dan org malaysia dan org malaysia. duduk 10 tahun pun tang situlah english hang heheh.

sad but true

tapi jangan jadi kacang lupakan kulit pulak

duduk baru 2,3 tahun, nak cakap melayu nak kena ada slang omputih. sembang depan aku macam tu mmg nak kena carut

ahaks

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 12:17 PM | Show all posts
about tax pulak. Canada ni adalah country yg kaya dgn tax. kalau kentut boleh tax pun dia akan tax.
utk NB province, the HST is 13%. brg makan aja yg takdak tax tapi kalau beli bubble tea, biskut hup seng, mmg wajib kena 13% tax.
income tax kena file tiap2 tahun, untung sbb dpt duit sbb status pelajar, hangpa ni dikira under poverty.
sampai sini jgn lupa register dgn Education Malaysia : http://www.msdcanada.ca/msdcanad ... nline-registration/

raya slalunya malaysian embassy buat makan2. so datang lah konvoi ramai2 ke ottawa. 11 jam jek driving. boleh lalu quebec dan masuk ke ontario. tapi kena registerlah, jgn tak register sebab kalau tak kena jemput jgnlah komplen pulak.

kalau nak drive kat sini, usually rental car bg aja sewa keta tp maksesure bawa malaysian driving licence yg sah yg ada muka. kalau yg renew laminate tu mostly banyak songeh. nak lebih afdal applylah international licence.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 02:15 PM | Show all posts
pulut posted on 29-3-2013 09:03 PM
heheh tudia otai dr canadian prairies dah masuk. Aimez jeles sbb NB dkt dgn Iceland heheheheh
si ...

eleh x jeles pon NB dkt Iceland. ntah2 yg duk dekat lom tau sampai.

aku English takat carik makan tukang sapu, tukang cuci pinggan bulih survive lg. kdg2 tu mcm itik dgn ayam belanda nyer bahasa dgn tn umah, lol.
tp jgn heran bila duk di Canada, Canadian depa suka joke2, humor and funny. jgn amik too seriously hehehe

lelama nanti okaylah tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2013 08:46 AM | Show all posts
Makasih pd smua forumer yg sudi beri maklumat berkenaan hidup d NB ni..trutama skali bang pulut(abang???)..kalu tengok dlm gmbar d internet,x nampak plak NB tmpat jin bertendang..saya pun mcm bang pulut,nyampak bila org ckap dual bahasa.."u tau,mostlykan...kalau kita accept the surat,maknanya kita agreelah dgn apa yg dorg said"

kalau org cmcm ni bercakap dgn sya,kepala sya akan berhenti berfungsi..utk membuatkan otak sya berjln balik,sya akan kata kat org tu sya x fham langsung apa dia ckap...sya lbih respect org yg tau diriny x tau speaking.

skali tu masa jln di pasar,ada satu kedai jual baju musim sejuk..rm15 je (2nd)..nak beli,tp teringat plak forumer kata bli je canada.

kalau forumer kat sini ada kenalan di canada,blh x bri email utk saya hubungi mrk nnti??sya xde kwn nk prgi sama..sya x prg guna 3rd party mcm taylor college..sya mohon sndiri...belanja pun duit sndiri..sbb tu sya pilih UB sbb kos hdup kat sana lebh murah &sya bercadang nk guna kupon. Blh kan org asing bli brg guna kupon??

Satu lagi sya nk tanya..andai kata sya nk beli brg di supermarket..cthnya nk beli vegan/makanan organik...blh dipercayai ke isi kandungan pd bungkusan tu??saya rancang x pyah bwk brg mkanan,bli je kat UB tu..nnti kalau bwak masa prg tu akan dikenakan cas ikut berat bagasikan??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2013 11:56 AM | Show all posts
heheh akokkocik. I was a self sponsored once. lepas bayaq sewa rumah, i lived by USD$50/mth.

gemuk ja aku. tapi napsu kena sgt control. masa ni dinasihatkan jgnlah dok bergaul dgn budak sponsor yg kayaraya itew.

boleh tensen ok

nnt aku bg email president UNB skrg. aku kenai org tua2 yg dah nak blah.. wuarghh jgn la ada tukang report. since hang self sponsored baik hantaq makanan guna pos sebanyak mungkin. maggi, cikedis, ikan belis, baba's. aku rasa kalau nak beli mahai ja. baik soh mak hantaq heheh

atau hang bajet nak makan roti buku tiap2 ari? heheh coupon ok gak tp untung utk toiletries.

baik hang carik keja kat shawarma. lepas dinner sepinggan. duit pun masuk.  bayaq $125 je for work permit

kalau aku jadik hang, kalu ada jeket tebai for RM15, baik beli buat sementara waktu. cuba carik style lagu ni http://bigbreakthroughs.blogspot ... my-winter-coat.html

kalau lepas sebulan dok kat fredericton tu hang tak komplen boring, hang mmg tua sebelum waktunya. heheh

skrg ni Air Canada only allow 1 luggage and 1 hand carry. nak untung better hang naik cathay pacific dan domestic connection westjet. depa bg 2 luggage. check sebelum hang pi kot2 depa tukaq polisi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2013 10:29 PM | Show all posts
alahai bang pulut,sya ni mmg dh tua pun...dh 35 thun baru terhegeh2 mbik ijazah..saya ni bukan jnis yg sukakan keramaian...sjak wujudnya wabak sars,h1n1..sya dh phobia berada di tmpat yg terlalu ramai org...kalau sya prg pasar,dlm kedai tu terlalu ramai org (biasanya masa sale),sya xkan masuk...jom heboh sya x pernah prg..bazar ramadan seingat saya lebih 10 thun x prg..hiburan bagi saya hanyalah exploring the world through my laptop...sbb tu kalau laptop sya rosak,sya seakan mati katak...sya rela rosak tlefon drp rosak laptop.

kwn saya pernah blajar di uk..katanya hari senin-jemat dia pulun blajar...hari sbtu...dia akan mengemas rumah,memasak utk seminggu,jln2 dll...dan hari ahad masa utk bersiap sedia utk pelajaran baru utk esok..biasanya dia akan baca topik utk esok...skrg ni dia masih blum balik m'sia sbb kalau balik nk kerja apa??kat uk dia dh ada kerja ttap. Last edited by AkokKocik on 1-4-2013 10:30 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2013 12:59 AM | Show all posts
@AkokKocik  - calling for you. si mamat yg ada satu bilik spare utk hang sudah tertanya2 nih? jadik datang fredericton atau tidak. if within 1 week takdak ceghita dia nak post kijiji aja bilik kosong tu.message me for details
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 11:54 AM | Show all posts
Salam all,

Mizz nak tau general visa requirement nak ke Canada. Can anybody share this info?

Mizz tgh plan nak ke sana for a winter trip to Canada (+ northern US gak kot) in December 2014. Ada baca sikit2, but the info is too general. So kalo boleh sesapa share pengalaman, wld appreciate that very much. Kekadang risau lg stau pikirkan the harsh North American winter.. European ones rasanya ok lagi...ke sama je? Tp rasa kena cekalkan hati la kot.. Dah la Mizz ni semput huhu....

I'm just worried about financial requirement nak masuk Canada. And... lg satu, if I entered US via Canada, wld I b required to apply for US visa here? Or kat sana nanti?

Thanks for the info ekkss..

Anything else u feel like sharing, pls feel free to do so.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:13 AM | Show all posts
canada is a good country to migrate...more relax compared to US..tak islamic-phobic sangat puak2 canandian ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2013 08:51 AM | Show all posts
Hi forumer semua...skrg ni sya dh ada di canada...kira2 2-3 bulan lagi masuk ke musim sejuk...saya nk prepare awal2...jd saya nk tanya apa bezanya cotton sock dgn winter thermal sock, kwn saya kata thermal sock agak panas kalau pakai...abang saya pernah blajar di uk...dia kata dia cuma pakai cotton sock je,kasut pun kasut sukan biasa je tp ababng sya tu badannya besar, byk otot & lemak...saya ni kecik je, kurang otot & lemak...jd blh ke kalau saya pakai cotton sock je atau kena beli winter thermal sock?? stoking yg jenis thermal agak mahal reganya & bukannya pakai spjg tahun...ada apa2 pendapat??
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
hi..jumpa jugak thread ni..nak tanya ada sapa2 yg pernah stay ottawa?may me n my husband kna duduk sana kejap dlm 5 week mcm tu..husband ada short course dekat sana..

kalau ada sapa2 yg tau rumah boleh sewa utk a montj je..boleh bgtau ye..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 11:14 PM | Show all posts
intanumbrella replied at 14-3-2017 05:13 AM
hi..jumpa jugak thread ni..nak tanya ada sapa2 yg pernah stay ottawa?may me n my husband kna duduk s ...

ottawa ramai malaysia....
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2017 07:34 PM | Show all posts
faraway1 replied at 31-3-2017 11:14 PM
ottawa ramai malaysia....

now kat mana dah settle kat Ottawa ke?
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075433s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list