Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5059
View
15
Reply

[Edisi Math] unit conversion

[Copy link]

Author: parklah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-2-2013 06:17 PM | Show all posts |Read mode
camne nak convert speed min/km to km/h???

contoh 1.19 min/km to km/h
Last edited by dauswq on 30-3-2013 01:06 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:02 AM | Show all posts
1.19 min -> 1 km, (60 min = 1 h)
1.19 min 60 min/h -> 1 km, (1 h/km = km/h)

? km -> 1 h
1 km (1.19 min 60 min) -> 1 h
1 km 1.19 x 60 -> 1 h
60/1.19 km -> 1 h
50.42 km -> 1 h

50.42 km/hr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 02:39 PM | Show all posts
1.19 min/km
= 1.19min for 1km
or
0.02hrs for 1km

so how many km for 1hrs
0.02hrs  = 1km
1hrs = xkm

= 1/0.02 = 50km

The answer is 50km/hrs

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2013 03:45 PM | Show all posts
camne nak convert speed min/km to km/h???

contoh 1.19 min/km to km/h

Salam...

Pertama sekali saya nak komen, kalau betul-betul unit conversion, sepatutnya soalan tu macam ni:

km/min ---> km/h  
m/min  ---> km/h
m/s      ---> km/h

all consistent
(unit length)/(unit time)................ actually is unit for SPEED or VELOCITY!

apabila diberi 1.19 min/km, this is an inverse unit for speed!

What is meant by 1.19 min/km? This is the measurement of how much time over unit length, IS NOT UNIT OF SPEED

Suppose 1.19 km/min is the actual question,
= 1.19 km/min x (60 min/1 h)
= 71.4 km/h

Suppose the question is STILL 1.19 min/km (assume working on purely mathematical unit)

The inverse is 1/1.19 = 0.84 km/min, which is turn out to be 50.4 km/h after multiplying with 60 min/h
(THIS IS NOT UNIT CONVERSION, THIS IS THE INVERSION OF UNIT OF SPEED)


Last edited by mnm77 on 26-2-2013 03:51 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 03:23 PM | Show all posts
i guess nothing wrong with the unit.. becoz it's just depending on what's the concern. if the particular output reading is like that.. then TT is just asking to get the 'normalized' reading. since unit dia tu pelik.. mungkin tak jumpa dalam software unit converter.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 05:15 PM | Show all posts
waa dapat tacang... tocei tocei..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2013 10:10 PM | Show all posts
mnm77 posted on 26-2-2013 03:45 PM
Salam...

Pertama sekali saya nak komen, kalau betul-betul unit conversion, sepatutnya soalan tu ...

soalan tu betul..

sbb 1min/km = 60km/h..
blh tgk kat sini http://www.unitjuggler.com/convert-speed-from-kmh-to-minkm.html

yg slalu kite jumpe yg mcm mnm77 bgtau tu..
Last edited by midory on 29-3-2013 10:13 PM

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2013 01:36 PM | Show all posts
midory posted on 29-3-2013 10:10 PM
soalan tu betul..

sbb 1min/km = 60km/h..


Salam...

1st of all.... glad to have back midory...... dah kembali sebagai mod di sini....  

Ok pasal soalan tu, well, macam psot saya di sini agak 'keras', saya nak tengok respon forumer kat sini....

Kalau tak setuju dengan saya boleh substantiate.... no problem... kita kan kongsi ilmu....

Macam cik mid kasik link tu.... is one way to show te significant of the unit (kalau saya mod kat sini saya bagi kredit kat posting cik mid..... @dauswq boleh rate kot post #7?)

Ok, back to discussion about SPEED and UNIT CONVERSION

Can anyone answer the following questions according to knowledge of science?
1. Definition of speed= ?
2. What is unit conversion?
3. Does unit conversion include changing of dimensions of unit?

Ok pasal link tu ada cakap:
[url=]sport units[/url]

Looks like sport unit: Measurement of HOW MUCH TIME over a specific length.
soalan tu betul..
sbb 1min/km = 60km/h..

1 km, will take 1 min (sport unit: 1 min/km)
60 km, will take 60 min = 1 hr

Hence, we can interpret the speed of the athlete = 60 km/h given the sport unit is 1 min/km

To me, this is not unit conversion of speed, this is FINDING the speed (of the athlete) from the interpretation of sport unit.

Masalah kat sini terminologi/istilah dalam soalan tu.... sebab ia melibatkan KONSEP dari definisi 'speed' dan 'unit conversion'






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2013 01:53 PM | Show all posts
mnm77 posted on 31-3-2013 01:36 PM
Salam...

1st of all.... glad to have back midory...... dah kembali sebagai mod di sini....   ...

w'salam...

thanks mr. mnm...
also glad coz you're still here giving your opinion..


setelah dikaji dan diteliti, mmg betol ape yg uncle mnm bgtau tu..
sbb definition of speed is the distance travelled in unit time such as km/h, miles/hour etc..
so min/km is not a unit for speed..

sblm tu jom tgk link pdf ni... http://www.google.com.my/url?sa= ... IUMEmwVfN--03wVK_pg

kite tak panggil min/km tu speed, tp dipanggil running rate ataupun pace..

ye, soalan ni sebetulnye nak cari kelajuan khasnye utk atlet dalam sukan..
so hope TT realize this situation ye..

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 11:42 AM | Show all posts
mcm mana nk kira unit area to mass. contoh 19185 m2 convert to metric ton?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 12:06 PM | Show all posts
kaknab posted on 10-4-2013 11:42 AM
mcm mana nk kira unit area to mass. contoh 19185 m2 convert to metric ton?

salam kak nab,
unit basic kpd kuantiti fizik spt jisim (kg), panjang (m) , time (s) , suhu (C) & arus elektrik (A)
tidak boleh bertukar dari unit basic ini ke unit basic yang lain...begitu juga sebaliknya

Cth
kg --> kg  sahaja ..tidak boleh ditukar kpd  kg ---> meter

Unit yg sepasang boleh ditukar kepada sepasang unit yg lain bergantung kpd pembolehubah & pemalar yg digunakan dlm formula fizik tersebut...
ngan syarat ia mempunyai sepasang unit basic yang sama ngan pasangan unit yg lain

Cth:
kg.m/s   --->  kg . m/s

tidak boleh: kg. m/s ---> C . m/s...

seingat saya metric ton ni unitnya dlm 1000kg = 1 metric ton kan?  so, kita tak leh tukar unit area ( m2) kepada metric ton in directly...

UNLESS kalau saya assume yg kak nab nak measure ni guna isipadu air yg diletakkan dlm container....
jika ketumpatan isipadu air  dlm kes ini  : 1 g/cm3
yang mana  1g = 1 cm3  atau 1000 kg = 1 m3...
jadi, 1 metric ton ---> 1000 kg ---> 1 m3...

Consider geometri container yg kak nab guna, dari isipadu kita boleh track luas permukaan...
jadi saya beranggapan kak nab boleh cari sendirik area from volume...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 05:22 PM | Show all posts
dauswq posted on 10-4-2013 12:06 PM
salam kak nab,
unit basic kpd kuantiti fizik spt jisim (kg), panjang (m) , time (s) , suhu (C) & ...

terima kasih atas info, maklumat, penjelasanteri dan bantuan dauswq ya..

soalan kknb ialah untuk crusher run dalam unit m2 x thk = m3 then baru convert to kg ...metric ton.

kknb x pasti sama ada perlu kira density of crusher run atau kiraan convertion biasa?

kknb juga x pasti sama ada 2082 kg/m3 to 2243 kg/m3  density for crusher run?


terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2013 12:01 PM | Show all posts
kaknab posted on 10-4-2013 11:42 AM
mcm mana nk kira unit area to mass. contoh 19185 m2 convert to metric ton?


Salam...

Macam dauswq dah jelaskan, unit tak boleh berubah 'dimensi' unitnya. Maksud dimension/dimensi ni, ialah tak boleh berubah dari sifat asal. Unit yang tidak berdimensi (dimensionless unit), tak boleh diubah kepada berdimensi.

Example Reynold's number (Re) is dimensionless. But, what is made up by Re? It was made up by several unit measurements with dimensions.
http://en.wikipedia.org/wiki/Reynolds_number

Maka, macam tu juga unit area (m2) tak boleh jadi unit mass (kg). Unit conversion ni ada peraturannya.

soalan kknb ialah untuk crusher run dalam unit m2 x thk = m3 then baru convert to kg ...metric ton.

kknb x pasti sama ada perlu kira density of crusher run atau kiraan convertion biasa?

Tak jelas soalan ni, adakah dimaksudkan:
(unit area, unit in square metre, m2)x(unit thickness, unit length in metre, m) = volume (m3) ?

Kalau betul begitu, satu cara untuk tahu jisim (mass) dengan menggunakan density equation.
Direct Unit conversion doesn't work here.

density = mass/volume

kknb juga x pasti sama ada 2082 kg/m3 to 2243 kg/m3  density for crusher run?

Boleh ambil 'average' density? (in kg/m3)
Volume kira dari  (area, m2)x(thickness, m)

Maka boleh cari mass, in kg. Bahagi 1000 dapat dalam tonne SI.


Last edited by mnm77 on 11-4-2013 12:14 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2013 01:17 PM | Show all posts
mnm77 posted on 11-4-2013 12:01 PM
Salam...

Macam dauswq dah jelaskan, unit tak boleh berubah 'dimensi' unitnya. Maksud dimensio ...

tq, atas penjelasn.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2013 03:28 AM | Show all posts
Menyelit sket ye...

Unit conversion: Ubah bentuk unit yg setara (equavalent)

camne nak convert speed min/km to km/h???

'Unit' tu bentuk pengukuran yg dicerap
Dlm soalan ni, dgn anggapan:
- on paper - lab sheet (raw data)
- 'speed' malar tanpa arah, kesan graviti, etc.
- bkn pd masa tentu, t=?...cerapan 'average time' per 'average length'
- objektif: dptkn 'average speed' - convert to S.I. (piawai) utk 'speed'

Cth: Gerakan omboh TDC-BDC utk papar rpm enjin ketika melahu (idle)

Maka, data yg diperoleh perlu 'unit conversion' utk dijadikan unit piawai...

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 07:25 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101121s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list