Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
159246
View
991
Reply

Wanita, Isteri dan Jamu

[Copy link]

Author: vasepecah       Show all posts   Read mode

Post time 24-2-2013 04:11 PM | Show all posts
eenaarrina posted on 24-2-2013 03:45 PM
nk bdan cntik nk mkn jamu ape?

rasanya adik bakal pengantin baru ni kena rajin2 gi baca kat benang2 yg pasal jamu ni..baca sampai paham,puas hati & baru decide yg mana nk cuba makan..kalu tanya akak2 kat sini maybe lain org lain jamu yg serasi dgn badan masing2..

yg penting adik kena rajin mencari info kat setiap benang tu-kalu ada soalan/kemusykilan nk tya insyaallah seller/pengguna kat setiap benang tu akan membantu..

kalu tanya kat benang ni rasa mcm topik yg tt bukak general utk semua jamu..ikhlas dari akak cruz2
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 04:14 PM | Show all posts
cruz2 posted on 24-2-2013 04:11 PM
rasanya adik bakal pengantin baru ni kena rajin2 gi baca kat benang2 yg pasal jamu ni..baca sampai ...

hihi.ok. xfhm sgt forum ni sebab bru je join

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 04:22 PM | Show all posts
eenaarrina posted on 24-2-2013 04:14 PM
hihi.ok. xfhm sgt forum ni sebab bru je join

tak pe dik....akak masa newbie dulu pon +- mcm ni jugak..tak ada salah bertanya..alhamdulillah ramai porumer yg lama membantu(tapi ada jugak yg sarcastic sikit tapi tak de hal la..tahan jer la)..

atau kalau adik ada nk tanya pada org2 tertentu buleh pm jer(tak sure you dh buleh start guna button pm @ belum..)
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 04:28 PM | Show all posts
cruz2 posted on 24-2-2013 04:22 PM
tak pe dik....akak masa newbie dulu pon +- mcm ni jugak..tak ada salah bertanya..alhamdulillah ram ...

hikhik. mcm tak boleh je

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 04:32 PM | Show all posts
Serasi dgn jamu susuk dara tu. Keputihan clean, breast firm, cergas badan, suami puji non stop.
Tapi depends pada penerimaan badan masing2.
Skang tgh on hold jap sbb tgh minum produk kurus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2013 05:16 PM | Show all posts
ooo jamu susuk dara ... saya ade gak googling pasal jamu nih....
tapi takut plak nk guna sbb kena insert kat missv kan ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2013 05:21 PM | Show all posts
erm yg herba permaisuri ni yg boleh kasi slim gak kan ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2013 05:23 PM | Show all posts
vase ni kalo amik jamu... yg buat stop tu bila kat urine start ade infection.... kalo ikut hati nak aje teruskan, tapi terpaksa stop sbb kena amik antibiotik yg kuat ....

rasanye last jamu yg vase makan jamu seri bondaku kot... tu pun xsempat habes
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 05:39 PM | Show all posts
vasepecah posted on 24-2-2013 05:23 PM
vase ni kalo amik jamu... yg buat stop tu bila kat urine start ade infection.... kalo ikut hati nak  ...

oh mcm mana buleh ada infection tu?apa doc cakap?kalu badan tak buleh terima dgn jamu2 ni rasanya better jgn amik... org kata jamu ni panas (sy dh start makan since umur dlm 13 tahun so maybe tak perasan la bab ni)..

lagipon vase buleh amik supplement lain yg disarankan oleh doc..vit c,epo etc tu pon bagus esp utk org pompuan..cuma sy ni tak nk bercampur mkn (jamu & vit2 )sbb malas nk rehat masa pengambilan tu..so stick pada satu2 dulu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2013 05:47 PM | Show all posts
nak kate kurang minum air, sehari aje 2liter lebih vase minum air kosong ....
epo ade gak try, tapi muka jadi minyak sgt2....
dulu time amik jamu mak dara ok sgt, tapi badan plak bagai dipam2 walhal tgh diet ....
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 06:50 PM | Show all posts
saya makan jamu yang direbus je cth manjakani / halia / lengkuas............ pernah makan EPO, alhamdulillah ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2013 07:03 PM | Show all posts
awak buat mcm mane ye ?
sy jujurnye mmg jenis xmakan sayur n mende2 pahit....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 11:09 AM | Show all posts
bagus makan jamu ni..kepada kaum hawa..
lebih2 lagi yang dah melahirkan anak..
elok sangat2 makan jamu dalam proses berpantang...
tak kita lah jamu apa sekalipun...
janji ianya serasi dengan badan kita..

kelebihan makan jamu bagi wanita :



biasanya mereka yang tak mengamalkan jamu...
rata2nya jarang 'mendapatkan' bentuk badan asal sebelum melahirkan...
tepuk dada tanya selera..

kesihatan dalaman adalah sangat penting, jangan sesekali abaikan..

Ny masih setia dengan jamu Herba Permaisuri...
alhamdulillah sangat serasi dengan badan Ny..
lebih 2 tahun Ny dah amalkan..



kalau jamu yang tak serasi tu, biasanya :
- muntah atau pening berpanjangan...
- lebih baik jangan teruskan...

dan yang paling penting bila kita makan jamu, haruslah minum air masak secukupnya...
kalau boleh elakkan minum air sejuk @ berais..
boleh buatkan kita sering sakit2 badan dan bisa urat..
   Last edited by ny_herbs on 14-3-2013 03:03 PM

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 11:22 AM | Show all posts
ihtisyam posted on 24-2-2013 06:50 PM
saya makan jamu yang direbus je cth manjakani / halia / lengkuas............ pernah makan EPO, alham ...

klu sy rajin sy rebus bahan2 ni:-

serai
sireh
lengkuas
halia
kunyit
asam keping
asam jawa
manjakani
cekur
kulit kayu manis
gula batu  
gula merah
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 11:49 AM | Show all posts
220796 posted on 28-2-2013 11:22 AM
klu sy rajin sy rebus bahan2 ni:-

mesti best ni..... saya rebus simple2 je... untuk badan langsing saye rebus lada hitam, bwg putih, halia dan manjakani..... petua dari internet.......... rebus daun sirih ngan manjakni untuk basuh kemaluan..... at least seminggu 1x... tak berape serasi ngan ubat kedai
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 12:16 PM | Show all posts
just nk share...

dulu2 masa muda2 belia blm kawin mkn gak jamu dari indon..sbb ada masalah keputihan..so smpi terpaksa p klinik ambik ubat mkn dan sapu...maybe tak sesuai la kot...

then dh kawin..pas bersalin amalkan HERBA DARA SEMULA...yg ni antara produk yg lama gak consume..dari thn 2002 sehingga peknen yg 2nd one tu then stop...

pas bersalin 2004 dlm pantang mkn set bersalin warisan afiat..abis set ni amalkan mkn jamu mak dara...yg ni sbtl jer yg jenis serbuk..keh keh keh..tak lalu nk membancuh...then tukar ke jmd kapsul....pehtu nk carik lagi power dok mkn plak maajon bonda basah special smpi le ke skrg...tp kdg2 bdn bisa2 gak maybe sbb pemakanan...then tmbh lagi mkn jamu power 1..ni kasi upgred utk angin2 dlm bdn..alhamdulillah..so far ni jer prdk yg mkn selain dari pmc...

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 01:42 PM | Show all posts
ihtisyam posted on 28-2-2013 11:49 AM
mesti best ni..... saya rebus simple2 je... untuk badan langsing saye rebus lada hitam, bwg putih, ...

mmg best rase badan...ringan je & air jamu tu sgt sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 02:57 PM | Show all posts
saya suka juga try2 jamu ni..jamu mak dara,susuk dara..ok la..harga pun ok gak kan?tapi awal tahun ari tu,sy gi mydin cari buku anak2..cari inai,pastu rak sebelah tu ada jamu2,slimming tea..sy terberkenan dkt sebotol jamu ni,jamu kacip fatimah.sticker kaler biru..keluaran orang kampung apa ntah.ada mal,ada hologram.harga rm 3.90 je..sy pun ambik la sbb murah.bila sy mkn sy rasa best.xmasuk kisah ngan suami tapi sy perasan yg underwear clean je..bau downy pun ada lg.tu yg sy notice sgt..skrg sy dah beli botol ke3..kirim dkt suami ari tu.sy bgtau suami best.suami pun beli btl besar.9hinggit lebih je...berbaloi..nant sy balik umh sy ambik gmbar upload sini.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 03:04 PM | Show all posts
aku makan jamu buatan sendiri...turun temurun dr nenek moyang...
ada juagk try Bidadari...memang MeletOpsss lah
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 03:07 PM | Show all posts
Kalau badan panas, tak disarankan makan jamu kot. Jamu susuk dara tu, seller tak sebarang saja jual. Dia akan interview dulu, tanya apa masalah. Kalau serasi dia leh suggestkan. Kalau tak, dia akan ckp tak sesuai.

Saya ckp ni bukan dpt apa pun, cuma dr pengalaman dr seller.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077610s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list