Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
26671
View
277
Reply

Pemakaian Tudung Dan Sejarahnya Dalam Dunia Islam.

[Copy link]

Author: abgsedapmalam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-11-2013 07:00 PM | Show all posts
TESIS versus HADITH ?

astaghfirullah

wow ..... betapa 'bijaknya'

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 07:16 PM | Show all posts
True-X posted on 3-11-2013 06:58 PM
perkara ni bukan dari sudut pakai tudung ke ape ke,.. dlm semua hal pon

dlm semua hal pon,,, saya ...

u baca quran sangatlah sampai i tanya apa kaitan hijrah umat Islam madinah dengan ayat ayat quran  u sampai tak nak jawab


U have made your choice so ? kenapa nak soal itu ini org punya choice - kenapa kalau buat choice tu dahlah awat nak pertikai org lain punya pemikiran yg metelakkan al HAQ itu kat mana

u kataaaa sajaaaa  Quran itu  so and so

tapi sesungguhnya tak pikiaq ka kalau  setenga billion wanita tutup aurat dan u sorang nak kata hijab tak wajib / menutup rambut tak ( rambut part of aurat ) u rasa logik you tu boleh pakai ka?


away setakat nak PASTE THESIS - aiyooooo thesis  u know kena draft beberapa kali dan thesis tak digunakan setaraf hadith wooo....

org tak quote thesis  dalam memberikan dalil naqli ...org pi sumber quran , hadith , ijma ulamak ....ini sunni laaa

U and  YOUR CONSCIOUS MIND - yg sayangnya ALLAH bagi  you nikmat akal tapi tak leh guna dan tak nak guna sebenarnya sebab apa ? i dunno nampak macam sengaja tak nak guna dan sebab guna frasa i havemade my choice

so kalau uat choice buat ape persoal hadith ?
buat ape persoal benda yg akidah yg main stream pakai kalau u sedaq u nyer kefahaman teruk?

i kat sini i doubt on your motive.






Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 07:20 PM | Show all posts
True-X posted on 3-11-2013 06:58 PM
perkara ni bukan dari sudut pakai tudung ke ape ke,.. dlm semua hal pon

dlm semua hal pon,,, saya ...

hahahah

ini pendapat org yg kata sayangnya tak faham quran wow sayang yer kat Quran hmm Quran diwahyukan kepaad NAbi Muhammad SAW  hmm mellui nabi  ( dah faham apa itu nabi ? apa itu rasul ) i guess depa faham sebba tu depa tutup aurat you know ....u seperti biasa basics basic very BIG ISSUE - ussop kesan, I kesan , burungantu pun ade kata your believe on kefahaman sunnah hadith  is wrong )

dan boleh kata  tak kisahlah pakai tudung ke tak - kalau org tu lasih pada hamba seislamnya - dia nak semua tutup aurat ( rambut is aurat )
you solat u tutup aurat

kannnnnnnn ? u tak pakai tank top ( kalau awak pilih pakai tank top itu terserahlah )


well lemme tell you

aurat important

u even condradict yourself in your own posting
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 07:21 PM | Show all posts
kalau ikhlas belajar kenapa

set  your mind

atau tulis

I have made my choice

adakah ini attitude nak beajar secara ikhlas ???
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 07:30 PM | Show all posts
it is interesting seoarng hamba ALLAH - baca hamba kepada ALLAH membuat pemilihan : I have made my choice

wow .....berkata kepada  rabbnya begitu ....

Rabbnya yg menjadikan seorang manusia itu sebaik baik kejadian

Rabbnya yg hanya meminta satu pengakuan

Tiada Tuhan diSEMBAH melainkan ALLAH , NAbi MUHAMMAD itu PESURUH ALLAH...

banyak ye makna dan besarnya  maksud dalam kalimah suci ini

now I learnt ....

ya ALLAH

jagnlah engkau balikkan balikkan ahti ini setelah diberi petunjuk ...pesanan kepada hati ini.

Last edited by mbhcsf on 3-11-2013 07:32 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 07:30 PM | Show all posts
a good example in this thread .
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
B4 the thesis I posted bout the translation... and hadith and bible...

Uve made u choice also rite..u already choose hijab is compulsary rite...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 08:10 PM | Show all posts
True-X posted on 3-11-2013 06:28 PM
aku pecaya agama juga perlu la pemikiran dan pemahaman.... let people make a choice selepas dia bu ...

benar tetapi peringkat tertinggi dalam  agama ialah menerima seadanya.....

jika kamu terus menerus mempersoal sesuatu dlm agama, kamu akan dapati kamu mematuhi sesuatu utk kepentingan kamu....


sepatutnya, jika ada kelebihan buat kita dlm sesuatu hukum, ia adalah bonus utk kita terima....

hakikatnya, jika tidak ada kelebihan pun, kita tetap terima seadanya perintah Allah....


mengenai bab tudung, apakah terlalu rugi jika kamu tidak dapat menayangkan perhiasan rambut pada org ramai...

tidak cukupkah kamu mengkhaskan  hanya pada seorg lelaki yakni pasanagan hidup kamu....
jika bertdung itu mengurangkan kecantikkan mu, dan free hair itu mencantikkan kamu, adakah kamu ingin semua org mengtahuinya, atau hanya suami saja yg mengtahuinya....?

memerlukan ramai org melihat kecantikan mu bermakna kamu milik semua lelaki atau public property....
tetapi menayangkan khas utk lelaki suami kamu bermakna kamu milik seorang lelaki....

apakah teruk sgt utk memberikan hanya pada suami dan menyembunyikan pada lelaki lain?

ini semua hanya alasan bonus......ramai yg cuba memahami hal ini tentang tudung, dan belum ada lagi pakain kehormat utk wanita yg berlainan darinya.......

dan sy belum jumpa sejarah islam yg kelompok2nya menerima free hair sebagai kalangan perempuan beriman.....

belum ada....


jika ia adalah apa yg muhammad faham, atau apa yg sahabat2 nabi amalkan dlm era muhammad mengajar Quran, sudah pasti ada hadis mengatakan wanita2 pergi ke masjid dgn rambut terdedah, tetapi tidak ada...










Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 08:17 PM | Show all posts
True-X posted on 3-11-2013 08:09 PM
B4 the thesis I posted bout the translation... and hadith and bible...

Uve made u choice also rit ...

i would say choice does not mean it is absolute - especially when teh choices made formulated from a shaky foundation yang lemah pemahaman

pilihan tu ada dua bijak dan kurang bijak
dan akal diberi untuk meletakkan mana dan apa itu AL HAQ

I have choice based on Al HAq and akal saya menerima tanpa ragu al hAq itu . alhamdulillah.


u pedulik apa lantak you lah sebab you have made your choice apasal sibuk pertikai kalau letak limit  nak bljaq KONONNYA

kata cinta quran kononnya

faham dulu kalimah syahadah tolonglahhh




Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 08:21 PM | Show all posts
seorang hamba kepaad ALLAH berkata : Dear God , I have made my choice

pada Rabbnya yg menjadikannya sebaik baik kejadian

andai kata satu molekul otak tu tak function ketika proses kejadian manusia yg ya Allah  isk isk  ...ya ALLAH  - Allah sangat sayang kita tau ...if you but know ....

apakah hamba itu  sanggup berkata  : I have my choice jsut like that slamming everythng else aside....

apa ye tahap pemahaman kalimah syahadah  I tatau

basic concept iman  islam ihsan  I tatau laaaaaa

ya Allah ...

Last edited by mbhcsf on 3-11-2013 08:23 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 08:48 PM | Show all posts
Sbg pmbaca, komen mod mbhcsf paksa & sumbat 'ikan' dlm mulut
Mod ussopp plak lebih pada bg pancing & kail dan tunjuk kat mana tpt byk ikan...

Utk org2 yg masih belajar, rasanya lagik sesuai sedia pancing, kail & slowly bimbing ke tpt ada ikan. Jgn sumbat ikan & paksa org telan....

Assalamualaikum
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:05 PM | Show all posts
Innrukia posted on 3-11-2013 08:48 PM
Sbg pmbaca, komen mod mbhcsf paksa & sumbat 'ikan' dlm mulut
Mod ussopp plak lebih pada bg pancin ...


awak baca sampai habis thread ini ...dan saya ambil maklum teguran ini tapi . ingat ini bukan kali pertama posting seumpama ini dari orang sama ya?

dan awak juga perlu maklum bukan sebelum ini org tak ada yg explain baik baik ya ; kami memerhati setiap reaksi.

bila kita soal sesuatu kita  juga kena terima org akan soal kita. dan org ygmenyaoal ada asas menyoal sebab tujuan untuk tahu kenapa.


teguran diteriam dan saya sedar dan u knwo i tak pksa pun . I juga telah menjalan tanggungjawab dan kalau anda boleh tolong silakan seperti baulu.

saya bukan assuming as mod dalam thread ini tapi sebagai forumner , mod tu secondary lebih kepada seorang Islam yg nak point up something is not quite right, but your feedback is noted.

thanks. Last edited by mbhcsf on 3-11-2013 09:07 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:09 PM | Show all posts
Innrukia posted on 3-11-2013 08:48 PM
Sbg pmbaca, komen mod mbhcsf paksa & sumbat 'ikan' dlm mulut
Mod ussopp plak lebih pada bg pancin ...

wa'alaikumussalam warahmatullah

yg masih beajar jgn pergi ke forum dan ambik , sila tapis sangat sangat , sila berguru dengan guru yg diiktiraf aliran sunni .
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:10 PM | Show all posts
Innrukia posted on 3-11-2013 08:48 PM
Sbg pmbaca, komen mod mbhcsf paksa & sumbat 'ikan' dlm mulut
Mod ussopp plak lebih pada bg pancin ...

berapa banyak thread dia yg anda telah baca ?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:14 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 3-11-2013 09:05 PM
awak baca sampai habis thread ini ...dan saya ambil maklum teguran ini tapi . ingat ini bukan ka ...

Relax k, saya baca sampai habis dah.Maaf saya takde dlm kapasiti yg boleh membimbing, sbb saya baru belajar. Sy komen sbg seorg yg baru belajar & nak belajar....Cuma pendapat saya, awak agak emotional compare to ussopp. Awak berilmu tp cara penyampaian tu mungkin tak kena. Anyhow, if u think itu betul, then go ahead.



Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:16 PM | Show all posts
mbhcsf posted on 3-11-2013 09:10 PM
berapa banyak thread dia yg anda telah baca ?

thread sapa?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 09:18 PM | Show all posts
Innrukia posted on 3-11-2013 09:14 PM
Relax k, saya baca sampai habis dah.Maaf saya takde dlm kapasiti yg boleh membimbing, sbb saya bar ...


my rational based on my observation on a few of her threads and her reaction based on  what other foruner has given her.

i have my rationales, but you are welcome to comment on me. i am okay dan saya terima dan boleh faham why you are saying and seeing that. tak pe.

Last edited by mbhcsf on 3-11-2013 09:20 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2013 01:44 AM | Show all posts
Apabila masuk bab hukum, dan kalau kita cuba terima hukum ikut rasional semata-mata dari pembacaan Al-Quran dengan cara ikut selesa kemahuan kita, apatah lagi tak bertanya kepada ahlazzikri yakni orang-orang yang berpengetahuan dalam urusan agama, maka kefahaman kita boleh tersasar....

Sebab tu dalam Al-Quran ada perintah bertanya kepada orang yang mengetahui, dan dari kalangan hamba-hamba Allah, Ulama (jamak kepada orang yang berilmu) disebut sebagai yang paling takut kepada Allah...

Bila kita bicara pasal hukum Allah dan Perintah Rasul (Al-Quran perintah Taat Allah Taat Rasul), maka sewajarnya kita bertanya kepada mereka yang berilmu dalam hal Al-Quran... sebab nak tanya Rasul, Rasul dah wafat... Ulama itu pewaris Nabi

فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
Maka bertanyalah kepada ahlazzikri jika kamu tidak mengetahui (An-Nahl, 43)

Dari ayat di atas, berdasarkan tafsiran bertanya kepada ahlazzikri jika TIDAK mengetahui, maka:
Ahlazzikri = orang yang mengetahui secara mendalam (akan hal yang ditanya)
                  
Secara literal berdasarkan per kata:
Ahlazzikri = orang yang ahli dalam az-zikr/kitab Allah. Semua Kitab Allah juga disebut sebagai Az-Zikr.
               = orang yang berpengetahuan mendalam dalam Uloom Al-Quran
               = Ulama/Mufassirin Al-Quran

Berdasarkan untuk mengesahkan apa yang Nabi bawa itu benar pada zaman tersebut:
Ahlazzikri = orang yang mahir dalam kitab Allah
              = Ulama yang Haq (benar) dari kalangan Ahli Kitab

Umumnya, Ahlazzikri = orang yang berpengetahuan mendalam (dalam hal agama)

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ
Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah Ulama. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Pengampun. (Fatir, 28)

Maka kepada siapa patut kita rujuk berkaitan Hukum dari Al-Quran?

Last edited by mnm77 on 4-11-2013 12:47 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2013 02:11 AM | Show all posts
True-X posted on 1-11-2013 01:52 PM
يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ ۗوَكَانَ اللَّـهُ غَفُورًا رَّحِيمًا ﴿٥٩
(33:59:11)
jalbbihinna
their outer garments.

http://corpus.quran.com/wordbyword.jsp?chapter=33&verse=59


dunno if this is means jilbab

terjemahan yg selalu dipakai....
al azhab 33:59 O prophet, tell your wives, your daughters, and the wives of the believers that they shall lengthen their garments. Thus, they will be recognized (as righteous women) and avoid being insulted. GOD is Forgiver, Most Merciful.

Jalabib tu plural kepada Jilbab

Secara literalnya jalabihinna bermaksud Jilbab-jilbab mereka (kata ganti jamak untuk perempuan)

Perkataan Jilbab tiada dalam bahasa Inggeris, diterjemahkan sebagai 'outer garment' secara umum

Panjangkan/labuhkan Jilbab itu sebagai pakaian luar yang menutupi badan dari kepala. Sebab tu kepala ditutup, dan istilah melayu pula sebut TUDUNG

WAllahu a'lam
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2013 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
mnm77 posted on 4-11-2013 02:11 AM
Jalabib tu plural kepada Jilbab

Secara literalnya jalabihinna bermaksud Jilbab-jilbab mereka  ...

Ok..no objection...Jilbab is outer garment rite?...ade sebut rambut?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list