Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10316
View
101
Reply

Siapa yang disembah penganut agama Buddha?

[Copy link]

Author: HLgX       Show all posts   Read mode

Post time 6-3-2013 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu setakat cut and paste aku pun boleh buat
Heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Actually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,
Pandangan penganut budha

Saya akui saya masalah sbb tak pernah sukakan lelaki melayu
Mungkin cara saya membesar dan pergaulan saya

Jadi sbb tu saya ckp saya xnak argue,  klu bende tu boleh bawak syubhah utk org lain yg baca...

Saya nak tahu pasal budha sbb saya nak kenal kawan baik saya lebih baik
Supaya saya tak sentuh perkara sensitif
Wpun saya muslim,  saya takde hak nak hina kepercayaan agama lain
Islam tak pernah ajar umat nya mwnghina agama lain

Saya tulis dgn emosi,  
Tapi saya nak org tau,  
Islam tu sempurna
Individu yg carry islam tu tak sempurna
Jadi dia perlu belajar
Mendalami islam dan memahami islam sebenarnya,

Cuba kaji apakah faktor faktor murtad

Faktor berlakunya gejala murtad di Malaysia
1. Lemah pegangan agama.
2. Jahil tentang akidah dan hukum-hakam Islam.
3.Menyedari tentang kebaikan dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam agama lain.4. Faktor perkahwinan.

faktor faktor di atas di kawal oleh individu sendiri

Itu,... Cek la latar belakang sam solomon kenapa dia tinggalkan islam
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
I nak tanya la,  since you kata intellect macam you tak kan terlintas pun nak masuk islam

Sapa yg ciptakan kesakitan dlm badan you?
Dari mana darah wujud?
Di mana penghujung angkasa raya?


Sistem galaksi dan solar,  siapakah pengawalnya?
Ada kuasa ghaib kah?

Yang paling senang,  semua objek tergantung diangkasa, dgn momentum dan daya daya tersendiri, siapakah yg mengawal semua pergrakan di dalam cakerawala

Since awak kata awak bijak so nak tau la jugak pendapat awak dr sudut ni..

Thanks,

Cuba jawab dulu soalan ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 10:38 PM | Show all posts
adelea posted on 6-3-2013 10:25 PM
Actually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,
Pandangan penganut budha
ctually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,

aku pernah ke Bodhgaya...tempat Gautam dpt englighment...

kalau u ke sana...happy aja...
penganut Buddah adalah vegetarian...baik orang nya...
ada yg penganut buddah sudah korup pun ada...makan binatang....lain sikit....compare yg vegetarian..

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2013 11:46 AM | Show all posts
Truth.8 posted on 6-3-2013 10:38 PM
aku pernah ke Bodhgaya...tempat Gautam dpt englighment...

kalau u ke sana...happy aja...

ohh ye ke ,

saya tahu org buudha ni lemah lembut
saya pun ada kawan kat opis yg dia mmg practice budha betul2

betul betul vege la kiranya ...

mmg diorg ni baik ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 02:33 PM | Show all posts
adelea posted on 6-3-2013 10:25 PM
Actually i masuk sini sbb i  nak tau pasal citer penganut budha,
Pandangan penganut budha

Saya tak cakap pasal murtad lah tetapi saya nak tahu mengapa;

Di Malaysia muslim dibenarkan menyebarkan agama mereka kepada bukan Islam, malah digalakkan oleh kerajaan tetapi bukan Islam adalah dilarang keras untuk berkongsi agama mereka dengan muslim secara terbuka. Risiko penjara menanti apabila berbuat sedemikian.....Jadi, apa yang orang Islam takutkan sedangkan agama Islam adalah agama rasmi Malaysia dan ianya mendapat sokongan dan segala bantuan termasuk kewangan dari kerajaan ???

Dalam sanubari setiap muslim mereka tahu bahawa islam tidak dapat "discrutinize" atau diperiksa secara mendalam kerana terdapat terlalu banyak kepincangan dan kelemahan dalam ajaran Islam jika berbanding dengan agama tertentu.  Cuba bayangkan jika muslim juga terdedah kepada ajaran agama lain seperti juga bagaimana bukan islam di Malaysia yang dipaksa mendengar dakwah dari Islam, baik propaganda di tv, radio, sekolah atau universiti....  Apa akan berlaku ? Setiap manusia yang berakal tahu akan jawapannya !

Siapa tu Sam Solomon ? Nah sini adalah petikan dari laman www.barenakedislam.com/2011/10/22/ex-muslim-sam-solomon.
Sam Soloman is a ex-muslim scholar and jurist !

Last edited by wkk5159 on 8-3-2013 02:35 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 02:48 PM | Show all posts
adelea posted on 6-3-2013 10:38 PM
I nak tanya la,  since you kata intellect macam you tak kan terlintas pun nak masuk islam

Sapa y ...

Pasal soalan-soalan kau ni, saya boleh menjawabnya dari perspektif "creationist" atau "evolutionist"....

Manusia termasuk haiwan berasa sakit kerana di bawah kulit mereka ada saraf-saraf receptor kesakitan dan synapses yang menyalurkan maklumat-maklumat berikut ke pusat di kepalauntuk menterjemahkannya sebagai kesakitan.

Darah dibuat dalam badan haiwan melalui satu proses yang dipanggil hematopoesis di mana darah disintesis.

Angkasa ada penghujung atau tidak ??? Kau bahagikan sebarang angka kecuali 0 dengan 0, apa jawapannya ? Finite or infinite ??

Cara kau menulis ni, aku pasti kau 99% adalah wanita....oh pasal wanita, tahukah anda hak wanita dalam Islam ??

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 03:06 PM | Show all posts
wkk5159 posted on 8-3-2013 02:33 PM
Saya tak cakap pasal murtad lah tetapi saya nak tahu mengapa;

Di Malaysia muslim dibenarkan me ...

saya tahu sam solomon,
tapi kenapa dia sampai boleh murtad ,

baca balik ttg apa yg dia cerita ttg islam ,

you tahu tak fahaman dia sgt jauh dr maksud and tatacara hidup islam ..
seluruhnya ...

dia tk faham sebenarnya ,
jadi sbb itu saya kata , murtadnya seorg muslim ada disebabkan
cara pemahaman individu itu terhadap islam

menjadi islam by born ada lah tidak mudah
semua ypu kena belajar
takde beza dgn yg non muslim mula memeluk islam
klu tak mendalami and menghayati islam yg sebenar

you mmg akan terpesong akidah
dgn ajaran yg salah

seorg muslim yg teguh imannya
dia tahu macam mana nak handle bila
ada agama lain mencabarnya ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 03:14 PM | Show all posts
wkk5159 posted on 8-3-2013 02:48 PM
Pasal soalan-soalan kau ni, saya boleh menjawabnya dari perspektif "creationist" atau "evolutionis ...

anda menjawab soalan saya dr susut fakta sains sahaja ,
saya pun tahu
sbb saya juga pelajar aliran sains...

saya adalah wanita ,
tgk nama pun tau saya wanita ...


secara  pemahaman mmg angkasa raya tu infiniti
tapi siapa pula disebalik infiniti tu ??

tak nak tau ker,

alam sebelum kamu lahir ,
dr mana dtgny nya nyawa and kemana nyawa selepas mati
antara tempoh kita lahir ke dunia dan mati
apa janji kita dgn "pencipta" sblm kita kembali dmatikan
in short , i nak tanya tanggungjawab apa yg manusia ni galas ,
setakat hidup saja ? or just ikut cycle of life ?

klu kerajaan tak benarkan agama lain di sebarkan
kamu semua yg tinggal dia malaysia , secara automatiknya mandatori menjadi muslim
jadi di mana restriction tu ?
itu hanya pemikiran non muslim kuno...
islam tak suruh umatnya membenci agama lain

macam saya ckp ,
saya masuk sini sebab nak tau pasal agama buddha
supaya saya tak melakukan dgn lisan atau perbuatan menyakiti penganut agama ini
secara sengaja atau tak sengaja


Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 04:11 PM | Show all posts
adelea posted on 8-3-2013 03:14 PM
anda menjawab soalan saya dr susut fakta sains sahaja ,
saya pun tahu
sbb saya juga pelajar al ...

Pasal asal usul angkasa tu saya tahu jawapannya sebab saya juga percaya dalam Tuhan, tetapi bukan tuhan dalam islam....

Insan seperti Sam Solomon, Mosab Ali dan Ali Sina  adalah dari latar belakang Arab dan Persia, dilahirkan Islam dan mempunyai pengetahuan yang amat mendalam dalam Koran dan Hadis. kau mesti mempunyai minda yang terbuka apabila melayari laman mereka seperti alisina.org, faithfreedom.org dan barenakedislam.com. Kau rasa pengetahuan Islam kamu lebih dari mereka ??

Kau masih belum menjawab soalan saya apabila saya tanya; Di Malaysia muslim dibenarkan menyebarkan agama mereka kepada bukan Islam, malah digalakkan oleh kerajaan tetapi bukan Islam adalah dilarang keras untuk berkongsi agama mereka dengan muslim secara terbuka. Risiko penjara menanti apabila berbuat sedemikian.....Jadi, apa yang orang Islam takutkan sedangkan agama Islam adalah agama rasmi Malaysia dan ianya mendapat sokongan dan segala bantuan termasuk kewangan dari kerajaan ???  Jawapan kau....
klu kerajaan tak benarkan agama lain di sebarkan
kamu semua yg tinggal dia malaysia , secara automatiknya mandatori menjadi muslim
jadi di mana restriction tu ?
itu hanya pemikiran non muslim kuno...
islam tak suruh umatnya membenci agama lain

Apa ini ??? Dalam minda kamu tak ada konsep saksama dan keadilan kah ??? Saya rasa kamu sudah di"brain-washed" dari kecil dengan dogma ketuanan Melayu dan Islam sehingga konsep dan prinsip kesaksamaan yang paling asas dalam deklarasi kebebasan individu PBB kamu pun tak mengerti ?

Any wonder now why eventhough gov of Malaysia try very hard to proselytize non-muslim but the end result is so appalling ??? Islam not only has a very bad reputation in the eyes of the non-muslim in the world but it is deeply loathed also by majority of non-muslims in Malaysia !

Last edited by wkk5159 on 8-3-2013 04:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 05:47 PM | Show all posts
wkk5159 posted on 8-3-2013 04:11 PM
Pasal asal usul angkasa tu saya tahu jawapannya sebab saya juga percaya dalam Tuhan, tetapi bukan  ...

en WKK ,

saya tak mahu berdebat dgn kamu kalau kamu sendiri cakap pasal demokrasi and islam and kamu tak tahu apa yg saya cuba bgtau

yes am talking at very surface level, islam saya tak hebat, tapi saya sentiasa mendalami islam supaya saya jadi muslim yg lebih baik berbanding semalam..

mahu tahu apa yg saya tak mahu ckp,
saya pelik , org sembah patung berhala yg dicipta atau di ukirnya sendiri,
itu juga termasuk kristian, jesus  di salib yg di worship

saya tak paham , sampai mati org explain pun saya tak paham
saya pernah di datangi paderi , ketika dlm penerbangan pulang ke kuala lumpur
dia letak bible atas riba saya dan bercerita ttg kristian ,
saya diam and tak komen apa apa pun sbb semua yg dia cerita
salah sama sekali
sblm berpisah , dia berikan kan saya matawang kanada tanda kenangan ..


islam agama ulung,
hujah la panjang mana sekalipun
sikit pun saya takkan percaya
org macam kamu hanya akan buat saya rasa kasihan , bakal kayu api neraka jahanam
hanya akan buat saya berdoa , Ya Allah ampunkan lah dia ,
berilah hidayah pada hatinya

saya ada ramai kawan chinese yg memeluk islam setelah pergi ke universiti
malah mereka lebih alim dr saya
apa kata kamu tanya saja pendapat mereka yg memeluk islam
kenapa mereka boleh berubah hati...

iman tu tak boleh diwarisi tahu !!
alangkan bapa seorg imambesar ,
belum tentu anaknya seorg yg alim ulamak

sbb tu sy setiap invidu itu sendiri perlu mendalami islam
islam itu mudah
islam itu sederhana
islam itu syumul ...

maaflah , awak takkan dapat goyahkan hati saya dgn semua fakta fakta itu
sbb tiada tuhan yg disembah melainkan ALLAH




Last edited by adelea on 8-3-2013 05:49 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 07:18 PM | Show all posts
adelea posted on 8-3-2013 05:47 PM
en WKK ,

saya tak mahu berdebat dgn kamu kalau kamu sendiri cakap pasal demokrasi and islam an ...

Cik Adelea,

Saya ada banyak kawan Melayu yang telah murtad dan mereka tidak mengheboh-hebohkannya akibat suasana persekitaran sosial politik yang tidak mengizinkannya untuk berbuat demikian.....

Cina sememangnya ada yang memeluk Islam di Malaysia tetapi itu cuma segelintir saja dan sejarah Islam di tanah besar Cina adalah jauh lebih lama dari tanah Melayu. Kaum Hui(Han muslim)telah lama menganut islam dan jumlah penduduk muslim adalah jauh lebih ramai dari Malaysia.

Kristian menyembah berhala ??? Seperti yang dijangka, pengetahuan kau tentang Kristian adalah begitu cetik. Suku Kristian yang mempunyai "berhala" atau patung Isa adalah Catholic, Eastern Orthodox dan Anglican. Tetapi mereka tidak menyembahnya tetapi hanya sebagai tujuan pameran aje. Lain lain suku Kristian Protestant seperti Methodist, Presbyterian dan Baptist hanya mempunyai salib, manakala semua inter-denominational church seperti Church of God, Full Gospel dan lain-lain langsung tidak mempunyai sebarang simbol, salib atau patung.

Saya rasa kau juga tidak memahami agama kau sendiri, iaitu Islam....kerana semua wanita yang waras tidak akan dapat menerima status wanita dalam islam kecuali kamu adalah seorang yang masochism !

No offence, above just my personal views.

Last edited by wkk5159 on 8-3-2013 07:20 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
wkk5159 posted on 8-3-2013 07:18 PM
Cik Adelea,

Saya ada banyak kawan Melayu yang telah murtad dan mereka tidak mengheboh-hebohkann ...

baca balik ... jgn putar belit aku tak kata kristian sam bah berhala
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
wkk5159 posted on 8-3-2013 07:18 PM
Cik Adelea,

Saya ada banyak kawan Melayu yang telah murtad dan mereka tidak mengheboh-hebohkann ...

ya allah tunjukkan lah kebesaran mu kpd org ini... sesungguhnya dia telah menghina islam tanpa dia sedari
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 09:29 PM | Show all posts
adelea posted on 8-3-2013 08:07 PM
baca balik ... jgn putar belit aku tak kata kristian sam bah berhala

Setakat ini muslim dan muslimah yang saya temui di forum ini berkongsi sifat-sifat berikut; banyak helah, tidak jujur, delusional dan tidak dapat membezakan yang betul dari salah !

Kau tidak kata Kristian sembah berhala ??? Cuba saya petik dari post kau #31;
saya pelik , org sembah patung berhala yg dicipta atau di ukirnya sendiri,
itu juga termasuk kristian, jesus  di salib yg di worship ....

Now you all have any wonder why smart intellect with conscience loathe and reject Islam ???

Last edited by wkk5159 on 8-3-2013 09:36 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2013 09:38 PM | Show all posts
adelea posted on 8-3-2013 08:08 PM
ya allah tunjukkan lah kebesaran mu kpd org ini... sesungguhnya dia telah menghina islam tanpa dia ...

Berdoalah kepada Tuhan yang benar dan bukan dewa yang palsu.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2013 07:47 PM | Show all posts
wkk5159 posted on 6-3-2013 10:37 AM
Ya meh ? Kamu sebagai muslim pun tidak tahu sejarah batu meteror di Mecca tu, kesian...Jun, tengok ...
wkk5159:
Oh, mengapa orang Islam masih mengelilingi dan mencium batu meteor hitam tinggalan pagan Arab purba ?? Apa pagan Arab buat dengan batu ni ??? Menyembah dan mencium ! Dan kini orang Islam menyanjunginya dengan cara mengelilinginya 7 kali dan menciumnya dan kononnya mereka tidak menyembahnya dengan cara ini.....hanya mencium dan mengelilinginya.   

Saya masih belum menerima jawapan dari kamu mengenai soalan saya:
Mengelilingi dan mencium tidak sama dengan menyembah. Begitu juga dgn menyanjungi.  Jika anda katakan ya, sila sertakan maksud penyembahan. Apakah itu penyembahan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 04:14 PM | Show all posts
Tak puas hati dengan jawapan saya ??? OK lah dik, saya bagi you ni, jawapan yang saya berikan kepada sam1528 di thread " Ten Reasons Why Muhammad Was a False Prophet?;

A very interesting read on http://wikiislam.net/wiki/The_Pagan_Origins_of_Islam ;
Pagan Origins of Islam
Pagan heritage of worship at the Kaaba
Pagan heritage of the Black-stone
Pagan past of Islamic praying and fasting
Pagan heritage of Tawaf between Safa and Marwa
Pagan requirement of Ihram
Pagan heritage of Circumambulation
Pagan heritage of Islamic Crescent Moon

Just an extract from Pagan heritage of Circumambulation;

Circumambulation is to go in circles around a particular object. In Islam, worshippers and pilgrims do this around the Ka'aba at Mecca. Pre-Islamic pagans used do it to please the moon god Hubal, the 360 deities and Allah (who was merely one among the many deities worshipped there). Muhammad himself used to do it, even before the 360 idols inside the Ka'aba were removed.

Judaism and Christianity (the religions of those who are considered People of the Book) do not practice ritual circumambulation to please God. Two other faiths which do are Hinduism and Buddhism, religions older than Islam and accused by Islam of paganism and practicing idolatry.


Got to go and work now guys, see you all soon.... ciao !
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 04:43 PM | Show all posts
Definasi Agama - adalah satu alat untuk manusia mencari dan mendekati Tuhan

Gautama buddha tidak mencari Tuhan, tiada konsep ketuhanan dalam buddha, dia hanya mencari Nirvana, ketenangan abadi. Kesimpulan, Buddha bukanlah agama, dia adalah satu bentuk "way of life".
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 06:06 PM | Show all posts
wkk5159 posted on 11-3-2013 04:14 PM
Tak puas hati dengan jawapan saya ??? OK lah dik, saya bagi you ni, jawapan yang saya berikan kepada ...
wkk5159:
Just an extract from Pagan heritage of Circumambulation;

Circumambulation is to go in circles around a particular object. In Islam, worshippers and pilgrims do this around the Ka'aba at Mecca. Pre-Islamic pagans used do it to please the moon god Hubal, the 360 deities and Allah (who was merely one among the many deities worshipped there). Muhammad himself used to do it, even before the 360 idols inside the Ka'aba were removed.

Circumambulation is to go in circles around a particular object. It's not saying to worship a particular object. I'm looking for evident saying that muslims worship the Ka'aba at Mecca. Please provide a proper evident.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093154s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list