Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12
Return to list New
183181
View
34
Reply

bearing tayar rosak & berbunyi,perlu tukar baru?

[Copy link]

Author: akulah7E       Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2014 01:19 PM | Show all posts
sapa tau beza dua mende ni?

bearing

bearing

sumber :protonperoduaparts
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2014 03:05 PM | Show all posts
alisyadania posted on 18-6-2014 01:19 PM
sapa tau beza dua mende ni?

sumber :protonperoduaparts

benda yg sama..
harga b'beza....
biasala tu...lain kedai lain harga..
takpun mungkin satu ada ABS sensor...satu lagi takde sensor...
camtula
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 10:49 AM | Show all posts
Saya pn penah tukar bearing kat myvi saya tahun lepas.
Saya tukar bearing brand PRORIDE. PRORIDE ni under sapura and supplier untuk proton and perodua.
Kebetulan kawan ofis ni, husband dia keje ngn sapura. So order melalui die la. So far pakai alhamdulillah ok.

Pasal tayar NCT5 tu, mmg tayar tu berdengung bila drive, lagi-lagi bila bawak laju. Skrg saya dah tukar tayar Michelin XM1.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2015 01:44 PM | Show all posts
putr@polo replied at 13-10-2013 10:01 PM
agak2 berapa kos kalau nak tukar bearing ni ek??

Kereta Wira bearing belakang kanan lebih kurang RM120.00 di Batu Caves, Selangor.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 09:33 AM | Show all posts
loga replied at 26-5-2015 01:44 PM
Kereta Wira bearing belakang kanan lebih kurang RM120.00 di Batu Caves, Selangor.

haha...dah 2 tahun taun punya soalan ni bro...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 12:31 AM | Show all posts

Saya baru je tukar bearing depan (both sides) minggu lepas,

RM550, utk 4x4.

utk P. Saga 1st. version -sekitar RM60/pc, bhg belakang.


Banyak beza tu,  
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2015 11:09 PM | Show all posts
untuk keselamatan tukar lah....ini tutorial utk tukar tayar sendiri ....hope membantu   tukar tayar
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2015 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
pasal kereta waja.cambel teruk..tayar terkangkang...depan..sape boleh vg cdgn??
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2015 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Saga flx auto, bearing belakang belah kanan rm260
Betul ke..sbb die kata kereta ada abs kne tukar 1 set..
Ke die tukar 1 set sbb nk ketuk kepala i
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2015 04:26 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 20-9-2015 12:13 PM
Saga flx auto, bearing belakang belah kanan rm260
Betul ke..sbb die kata kereta ada abs kne tukar 1 ...

betul la tu...sensor abs tu je dah seratus lebih

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 11:06 PM | Show all posts
Assalamualaikum semua.

Sham menggunakan Vios yang dibeli pada tahun 2006.
Kereta Sham mengalami masalah berdengung kat bawah kereta dibahagian depan. Kemungkinan besar masalah bearing. Sham test bila pusing stereng ke kiri dan kanan akan muncul bunyi dengungan tersebut.

Kalau perlu tukar..berapakah kos anggaran? Apa yg sepatutnya ditukar / diperbaiki?

Kalau kat area PJ,KL dan Shah Alam ni kat mana kita boleh hantar untuk repair?

Toyota usah cakap lah.. mahal tu..Kereta Sham dah x der guarantee..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2015 09:25 AM | Show all posts
sham159 replied at 16-12-2015 11:06 PM
Assalamualaikum semua.

Sham menggunakan Vios yang dibeli pada tahun 2006.

Wa'alaikumsalam..
Utk pengetahuan tuan,bearing rosak hanya boleh didengar dgn cara:- jek kereta dan pusing tayar (bunyi geseran yg kuat/pelik akan kedengaran-hanya utk org yg berpengalaman sahaja pandai)  ataupun  bunyi dengung yg kuat akan kedengaran ketika kereta berjalan, semakin laju kereta bergerak, semakin kuat dengungannya....
bearing tiada kena mengena dgn steering yg tuan pulas semasa kenderaan tidak bergerak, disyaki sistem pam steering tuan bermasalah,apa yg tuan perlu buat, buang (bleeding) minyak power steering yg lama, gantikan dgn baru...cuba dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 02:41 AM | Show all posts
zulka replied at 17-12-2015 09:25 AM
Wa'alaikumsalam..
Utk pengetahuan tuan,bearing rosak hanya boleh didengar dgn cara:- jek kereta d ...

Assalamualaikum,

Saudara Zulka,

Terima kasih diatas info yang diberikan. Saya test pusing stereng kereta ke kiri dan kanan semasa sedang memandu.

Perlu hantar bengkel lah ye utk buang minyak power steering tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 09:09 AM | Show all posts
sham159 replied at 18-12-2015 02:41 AM
Assalamualaikum,

Saudara Zulka,

waalaikumsalam tuan...ya elok la bawa ke bengkel terus, minta chek mana dtg bunyi tu

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2018 05:20 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092948s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list