Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
51575
View
153
Reply

Sejarah Status NEGARA milik Sabah dan Sarawak yg cuba dipadamkan..!

[Copy link]

Author: Acong       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-3-2013 06:40 PM | Show all posts |Read mode
mengikut bacaan buku teks sejarah sekolah, pelajar tanpa disedari 'dilupakan' ingatan akan status Sabah dan Sarawak sebagai sebuah NEGARA dalam gagasan Malaysia.Pembentukkan "Malaysia" terdiri daripada persetujuan dan syarat - syarat seperti Perjanjian 18/20 Sabah dan Sarawak. Malaysia terdiri daripada 4 buah Negara iaitu Malaya , Sabah , Sarawak serta Singapura manakala Singapura telah menarik diri daripada Pengabungan "Malaysia".Perjanjian Perkara 18 & 20 Sabah dan Sarawak

Perkara 1: Agama
Walaupun terdapat tiada bantahan kepada Islam sebagai agama rasmi negara Malaysia harus ada agama Negeri di Borneo (Sarawak & Sabah), dan peruntukan-peruntukan yang berkaitan dengan agama Islam dalam Perlembagaan Malaya tidak boleh diguna pakai di Borneo.

Perkara 2: Bahasa
*. Bahasa Malaysia adalah bahasa kebangsaan bagi Persekutuan
B. Bahasa Inggeris akan terus digunakan bagi tempoh 10 tahun selepas Hari Malaysia
C. Bahasa Inggeris akan menjadi bahasa rasmi Borneo (Sarawak & Sabah) bagi segala maksud, Negeri atau Persekutuan, tanpa had masa.

Perkara 3: Perlembagaan
Sementara menerima bahawa Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu patut dijadikan asas Perlembagaan Malaysia, Perlembagaan Malaysia harus menjadi dokumen yang benar-benar baru yang dirangka dan dipersetujui dalam cahaya persatuan negeri yang bebas daripada dan tidak seharusnya menjadi satu siri pindaan
kepada satu perlembagaan yang dirangka dan dipersetujui oleh negeri-negeri yang berlainan dalam keadaan berlainan sama sekali. Satu Perlembagaan baru bagi Borneo (Sarawak & Sabah) adalah kursus yang penting.

Perkara 4: Ketua Persekutuan
Ketua Negeri di Borneo (Sarawak & Sabah) tidak seharusnya layak untuk dipilih semula sebagai Ketua Persekutuan.

Perkara 5: Nama Persekutuan
"Malaysia" tetapi tidak "Melayu Raya"

Perkara 6: Imigresen
Kawalan ke atas imigresen ke dalam mana-mana bahagian di Malaysia dari luar harus dipikul oleh Kerajaan Pusat tetapi kemasukan ke Borneo (Sarawak & Sabah) yang perlu juga mendapat kelulusan Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya mampu untuk veto kemasukan orang-orang ke dalam Borneo
(Sarawak & Sabah) untuk tujuan Kerajaan Negeri kecuali atas bidang keselamatan. Borneo (Sarawak & Sabah) harus mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas pergerakan orang lain daripada orang awam Kerajaan Persekutuan dari bahagian-bahagian lain Malaysia Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 7: Hak Pemisahan
Seharusnya tidak ada hak untuk menarik diri dari Persekutuan

Perkara 8: Borneanisation
Borneanisation daripada perkhidmatan awam perlu diteruskan secepat mungkin.

Perkara 9: Pegawai British
Setiap usaha perlu dibuat untuk menggalakkan Pegawai British untuk kekal dalam perkhidmatan awam sehingga tempat mereka boleh diambil oleh orang yang berkelayakan dari Borneo (Sarawak & Sabah)

Perkara 10: Kewarganegaraan
Cadangan dalam perenggan 148 (k) Laporan Suruhanjaya Cobbold perlu mentadbir hak kerakyatan di dalam Persekutuan Borneo (Sarawak & Sabah) tertakluk kepada pindaan yang berikut:
* A) sub-perenggan (i) tidak seharusnya mengandungi proviso sebagai hingga lima tahun kediaman
* B) dalam usaha untuk mengikat dengan undang-undang kami, sub-perenggan (ii) (a) hendaklah dibaca "7 daripada 10 tahun" dan bukannya "8 daripada 10 tahun"
* C) sub-perenggan (iii) tidak seharusnya mengandungi apa-apa sekatan yang terikat dengan kewarganegaraan ibu bapa - orang yang lahir di Borneo (Sarawak & Sabah) selepas Malaysia mesti menjadi warganegara persekutuan.

Perkara 11: Takrif dan Kewangan
Borneo (Sarawak & Sabah) harus mengawal kewangan sendiri, pembangunan dan tarif, dan seharusnya mempunyai hak untuk menentukan cukai sendiri dan untuk mendapatkan pinjaman pada kredit sendiri.

Perkara 12: Kedudukan Istimewa Penduduk Asli
Pada dasarnya, kaum pribumi Borneo (Sarawak & Sabah) harus menikmati hak istimewa sejajar dengan apa yang dinikmati oleh Melayu di Malaya, tetapi formula orang Melayu sekarang dalam hal ini tidak semestinya diguna pakai di Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 13: Kerajaan Negeri
* A) Perdana Menteri sepatutnya dipilih oleh ahli-ahli tidak rasmi Majlis Mesyuarat Negara
* B) Perlu ada sistem Menteri di Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 14: Tempoh peralihan
Ini seharusnya menjadi tujuh tahun dan dalam tempoh itu, kuasa perundangan mesti ditinggalkan dengan Negeri Borneo (Sarawak & Sabah) oleh Perlembagaan dan tidak boleh semata-mata diserahkan kepada Kerajaan Negeri oleh Kerajaan Persekutuan.

Perkara 15: Pelajaran
Sistem pendidikan Borneo (Sarawak & Sabah) sedia ada perlu dikekalkan dan atas sebab ini, ia perlu berada di bawah kawalan kerajaan.

Perkara 16: perlindungan Perlembagaan
Tiada pengubahsuaian pindaan atau penarikan balik mana-mana perlindungan khas yang diberikan kepada Borneo (Sarawak & Sabah) hendaklah dibuat oleh Kerajaan Pusat tanpa persetujuan positif Kerajaan Negeri Borneo Utara

Kuasa meminda Perlembagaan Negeri Borneo (Sarawak & Sabah) harus dimiliki secara eksklusif kepada rakyat di negeri ini. (Nota: Parti Bersatu, Parti Demokratik dan Parti Pasok Momogun yang menganggap bahawa majoriti tiga perempat akan diperlukan untuk melaksanakan apa-apa pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri manakala
UNKO dan USNO dianggap majoriti dua pertiga akan mencukupi).

Perkara 17: Wakil di Parlimen
Ini harus mengambil kira bukan sahaja daripada penduduk Borneo (Sarawak & Sabah) tetapi juga yang merampas dan potensinya di mana-mana kes tidak boleh kurang daripada Singapura.

Perkara 18: Nama Ketua Negara
Yang di-Pertua Negara.

Perkara 19: Nama Negara
Sarawak atau Sabah.


*( Bukan berstatus "Negeri" dalam Malaysia , Sabah dan Sarawak adalah berstatus "Negara" )

Perkara 20: Tanah, Hutan, Kerajaan Tempatan, dll.
Peruntukan-peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan berkenaan kuasa Majlis Tanah Negara tidak boleh diguna pakai di Borneo (Sarawak & Sabah). Begitu juga, Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan tidak perlu memohon di Borneo (Sarawak & Sabah).


The Original Agreement of Malaysia 9 July 1963

http://www.pengerindu.com/2012/0 ... .html#ixzz26XuD4AUi
Last edited by Acong on 29-3-2013 03:12 PM

Single Polls, Total 182 Users voted
 
23.63% (43)
 
68.68% (125)
 
7.69% (14)
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 07:01 PM | Show all posts
asalnya dibincangkan di sini

http://mforum.cari.com.my/forum. ... 40742&extra=&page=1

[youtube]flm1Mi8SegI[/youtube]


insiden The Double Six Crash juga dipercayai antara kejadian yg berkisar pada kejadian hilangnya status NEGARA yg dimiliki Sabah & Sarawak.....!The Double Six Crash, also known as the Double Six Tragedy, was a plane crash which took place on June 6, 1976 in Kota Kinabalu, Malaysia. The plane, operated by Sabah Air, coming from Labuan crashed in the sub-district of Sembulan in Kota Kinabalu upon approaching Kota Kinabalu International Airport.

The crash killed everyone on board the flight, including Tun Fuad Stephens, the Chief Minister of Sabah at that time. The other passengers on the flight were State Ministers Datuk Salleh Sulong, Datuk Peter Mojuntin, Chong Thien Vun, and assistant minister Darius Binion. Others who perished were the then Secretary of State for the Ministry of Finance of Sabah Datuk Wahid Peter Andau, Director of Economic Planning Unit of Sabah Dr. Syed Hussein Wafa, Isak Atan (Private Secretary to Tengku Razaleigh Hamzah), Corporal Said Mohammad (bodyguard to Tun Fuad Stephens), Captain Gandhi Nathan (the pilot of the aircraft) and Tun Fuad's eldest son Johari Stephens.

The reason behind the crash is uncertain. Immediately after the accident there were allegations of foul play due to the political circumstances at the time. The Australian government sent a team of four investigators to assist in finding the cause of the accident. Mechanical failure was ruled out, and preliminary investigations indicated overloading was one of the contributing factors. The real reason for the crash remains a mystery, and the original report on the incident remains classified.[1]

In the afternoon following the accident, Deputy Chief Minister Harris Salleh was sworn in as the sixth Chief Minister of Sabah.

The aircraft was an Australian designed and built Nomad.

Double Six Crash
Date: June 6, 1976
Site: Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Fatalities: 11
Survivors: none
Aircraft type        GAF Nomad
Operator        Sabah Air
Registration        9M-ATZ
Flight origin        Labuan Airport, Labuan
Destination        Kota Kinabalu International Airport, Malaysia

http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Six_Crash
Last edited by Acong on 29-3-2013 03:09 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 07:12 PM | Show all posts
bro mana sumber kau dpt ni??

ni janji dicapati ke apa? sebab tu taib mahmub boleh rompak sarawak tanpa kena apa2 undang oleh kerajaan persekutuan ek?

betul ke perlembagaan atau perjanjian ni bro? kalau betul harus kita dedahkan pada umum.

Comments

kalu nak lepak board ni jauhi perkara politik semasa. sejarah dan politik tak dapat dipisahkan, tapi bukan politik kepartian semasa dalam cerita sejarah masa lalu.  Post time 9-4-2013 12:06 AM
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 08:20 PM | Show all posts
Perkara 6: Imigresen
Kawalan ke atas imigresen ke dalam mana-mana bahagian di Malaysia dari luar harus dipikul oleh Kerajaan Pusat tetapi kemasukan ke Borneo (Sarawak & Sabah) yang perlu juga mendapat kelulusan Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya mampu untuk veto kemasukan orang-orang ke dalam Borneo
(Sarawak & Sabah) untuk tujuan Kerajaan Negeri kecuali atas bidang keselamatan. Borneo (Sarawak & Sabah) harus mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas pergerakan orang lain daripada orang awam Kerajaan Persekutuan dari bahagian-bahagian lain Malaysia Borneo (Sarawak & Sabah).
Untuk orang Melaya..Dokumen perjalanan Terhad/ Pasport Biru..hanya pas sebagai pelawat(social pass) 3 bulan, tidak terikat dengan kerja dan business

Untuk memohon kerja perlu memohon Permit kerja dan mesti gaji atas RM2500..mesyuarat akan dilakukan 2 bulan sekali oleh Kerajaan Negeri Sarawak...jika tidak diluluskan perlu cop 3 bulan Social Pass
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 08:22 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 24-3-2013 07:12 PM
bro mana sumber kau dpt ni??

ni janji dicapati ke apa? sebab tu taib mahmub boleh rompak s ...

buku teks sejarah sekolah takde tau..........
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 08:29 PM | Show all posts
Soalan yang perlu dijawab untuk memohon Permit Kerja oleh orang Melaya di Sarawak...

Adakah usaha dibuat mengambil anak Sarawak yang berkelayakan sedemikian rupa?(kemukakan bukti)........

Apakah seorang pelatih anak Sarawak akan diambil dan dilatih bakal mengantikan pemohon (orang Melaya) semasa pemohon (orang Melaya) berada di Sarawak? (kemukakan bukti)

Bila pemohon dapat digantikan dengan anak Sarawak.......................
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 08:32 PM | Show all posts
nobito posted on 24-3-2013 08:29 PM
Soalan yang perlu dijawab untuk memohon Permit Kerja oleh orang Melaya di Sarawak...

Adakah usaha ...

@Muntz tolong jawab.......
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 08:42 PM | Show all postsContoh DPT (Dokumen Perjalanan Terhad)...spesial untuk orang Melaya

Nak dapat cop bawah ni susah sgt kalau...korang dah lebih 90 hari..jawab sendiri dengan minah imegresen....kalau tak mampu jawab hantar balik ke Melaya asap (jgn pelik kalau derang panggil pendatang haram)Last edited by nobito on 24-3-2013 08:46 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 08:59 PM | Show all posts
Baru nak memohon pemit dah ditanya bila pemohon permit nak digantikan dengan orang Sarawak...camne la nak diluluskan permit kerje....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 09:03 PM | Show all posts
Banyk orang Melaya kat sini yang beranak kat Sarawak sebab nakkan anak yg berstatus warga Sarawak...tapi pada aku aku akan make sure anak aku akan lahir kat Selangor....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2013 10:16 PM | Show all posts
Acong posted on 24-3-2013 08:32 PM
@Muntz tolong jawab.......

Siapa yg mintak permit tu lah kena jawab.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 11:04 PM | Show all posts
nobito posted on 24-3-2013 09:03 PM
Banyk orang Melaya kat sini yang beranak kat Sarawak sebab nakkan anak yg berstatus warga Sarawak... ...

bagi aku, lahir di mana saja pun tidak mengapa...... di mana bumi dipijak, di situ langit di junjung........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2013 11:05 PM | Show all posts
Muntz posted on 24-3-2013 10:16 PM
Siapa yg mintak permit tu lah kena jawab.

kena tanya kawan2 aku yg kerja cikgu cikgi kat sabah sarawak nie......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2013 02:27 AM | Show all posts
harap maklong, status sebuah Negeri dan Negara sgt byk perbedaan.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 02:45 AM | Show all posts
http://www.scribd.com/doc/89330861/The-Original-Agreement-of-Malaysia-9-July-1963
Kat mana dalam dokumen ini Sabah & Sarawak diberi status negara ? Mukasurat berapa ?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2013 02:49 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 25-3-2013 02:45 AM
Kat mana dalam dokumen ini Sabah & Sarawak diberi status negara ? Mukasurat berapa ?

suh laa kuli ko cari kan......
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 03:32 AM | Show all posts
pening kepala isu sabah sarawak ni....

tp ada asasnya jgk negeri bnyk hasil tp kemajuan agak kureng jika dibandingkan dgn negeri2 lain..

p/s: pemimpin2 politik sabah sarawak mmg kaya raya.... yg tu x nak lak gi cek?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2013 10:16 AM | Show all posts
org yg menganggap Sabah & Sarawak sekadar sebuah NEGERI dalam Malaysia perlu disekolahkan semula.......
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 02:34 PM | Show all posts
nama melayu raya?
ok gak...raya tu maksud dia besar..kalo dibuat melayuraya...jd maksud nye negara melayu besar la ek...

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2013 02:35 PM | Show all posts
apa la... nak kata bodoh marah... rujuk balik perjanjian asal yang ditulis oleh kerajaan Britain dan Persekutuan Tanah Melayu sebelOm penyertaan Borneo Utara, Sarawak dan Singapura bagi membentuk negara baru bernama Persekutuan Malaysia.

perjanjian tu member cadangan kepada supaya perlembagaan Tanah Melayu diubah bagi membolehkan Borneo Utara, Sarawak dan Singapura menyertai Malaysia.

hasil dari perjanjian itu perlembagaan persekutuan Tanah Melayu dipinda dan dinamakan sebagai Perlembagaan Persekutuan Malaysia...

perlembagaan bukan la kitab Al-Quran yang tak boleh dipinda... sejak mula didrafkan sampai sekarang ni dah beratus-ratus pindaan dibuat...

aku nak tanya la korang ni... siapa yang boleh pinda perlembagaan dan prosedure apa yang diperlukan utk meminda perlembagaan?

dulu pada tahun 1965 dalam perlembagaan persekutuan Malaysia ada nama Singapura... 2 tahun selepas tu dah takde nama Singapura... dan tak hairan jika nama planet marikh pun boleh dimasukkan dalam perlembagaan juga...

ini semua adalah proses biasa... Sabah dan Sarawak asalnya ketika mula-mula masuk ke dalam Malaysia memang sebuah negara tetapi dengan kuasa perwakilan rakyat dan kuasa rakyat menerusi parlimen dan pilihanraya mereka diberikan kuasa utk meminda perlembagaan...

so apa yang peliknya Sabah dan Sarawak sekarang menjadi sebuah negeri... itu hak rakyat yang memilih wakil mereka di peringkat parlimen...

Perkara 1. Nama, Negeri-negeri dan wilayah-wilayah Persekutuan.

(1) Persekutuan dinamai Malaysia dalam bahasa Melayu dan dalam bahasa Inggeris.

(2) Negeri-Negeri Persekutuan terdiri daripada Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu.

(3) Tertakluk kepada Fasal (4), wilayah-wilayah bagi setiap Negeri yang disebut dalam Fasal (2) ialah wilayah-wilayah yang termasuk di dalam Negeri-Negeri itu sebaik sebelum Hari Malaysia.

(4) Wilayah bagi Negeri Selangor tidaklah termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 2) 1973 [Akta A206] dan Wilayah Persekutuan Putrajaya yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) 2001 [Akta A1095] dan wilayah bagi Negeri Sabah tidaklah termasuk Wilayah Persekutuan Labuan yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 2) 1984 [Akta A585], dan kesemua Wilayah Persekutuan tersebut hendaklah menjadi wilayah-wilayah Persekutuan.

dan sekiranya berlaku lagi pindaan yang memberikan kuasa autonomi juga adalah hak ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat...

jangan jadi bodoh dengan menyandarkan kepada perjanjian atau perlembagaan asal... peruntukan perlembagaan membenarkan pindaan dilakukan bersesuaian dengan keadaan semasa...

kalau nak ikot sangat perlembagaan asal... permintaan PAS mahu menegakkan negara Islam dan perundangan hudud jugak boleh dipertikaikan sebab perlembagaan asal takde sebot langsong pasal negara Islam dan perundangan hudud...

jangan percaya berita yang dibawa oleh golongan fasik dan munafiq... kita sebagai rakyat kena faham dan baca sejarah scara berterusan... jangan amil dan potong sejarah ikOt kemahuan dan kehendak dan kepentingan individu dan kelompok...

nak tau lebih lanjut mengenai pindaan-pindaan yang telah dibuat pada perlembagaan boleh begi kat link sini: Pindaan Perlembagaan
mengaitkan dengan isu samada Sabah dan Sarawak adalah sebuah negara ketika memula masuk dalam Malaysia aku kasi korang buktinya:

Pada tahun 1955 ketika draf perlembagaan Tanah Melayu diterima sebagai perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu, begini bunyinya:

Per. 1:
Perkara asal sebagaimana yang terdapat pada Hari Merdeka berbunyi seperti yang berikut:
"1. (1) Persekutuan hendaklah dikenali dengan nama Persekutuan Tanah Melayu (dalam bahasa Inggeris Federation of Malaya).
(2) Negeri-Negeri Persekutuan ialah Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor dan Terengganu (yang dahulunya dikenali sebagai Negeri-Negeri Melayu) dan Melaka dan Pulau Pinang (yang dahulunya dikenali sebagai Negeri-Negeri Selat Melaka dan Pulau Pinang).
(3) Wilayah bagi setiap satu Negeri yang disebut dalam Fasal (2) ialah wilayah yang termasuk di dalam Negeri itu sebaik sebelum Hari Merdeka.".


ketika Sabah, Sarawak dan Singapura diterima masuk dan membentuk persekutuan Malaysia, begini bunyinya:

seksyen 4, berkuat kuasa dari 16-09-1963 (iaitu apabila Malaysia ditubuhkan) berbunyi seperti yang berikut:
"(2) Negeri-Negeri Persekutuan terdiri daripada
(a) Negeri-Negeri Tanah Melayu, iaitu Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Pulau Pinang, Perlis, Selangor dan Terengganu;
(b) Negeri-Negeri Borneo, iaitu Sabah dan Sarawak; dan
(c) Negeri Singapura.".


rujuk semula perjanjian antara kerajaan UK dengan Kerajaan Tanah Melayu, Kerajaan Sabah, Sarawak dan Kerajaan Singapura. Sama, kan?

Pada tahun 1963 Malaysia terbahagi kepada 3 buah negeri iaitu Negeri-negeri Tanah Melayu, negeri-negeri Borneo dan negeri Singapura.

Pada tahun 1965 berlaku satu algi pindaan:

seksyen 2, berkuat kuasa dari 09-08-1965 (iaitu tarikh Singapura meninggalkan Malaysia) meminda Fasal (2) dengan memotong daripadanya perenggan (c) yang berbunyi seperti yang berikut:
"(c) Negeri Singapura.".


pasal 1 sekarang yang kita pakai sekarang berkuatkuasa pada 27-08-1976

BAHAGIAN I - NEGERI-NEGERI, AGAMA DAN UNDANG-UNDANG BAGI PERSEKUTUAN
Perkara 1. Nama, Negeri-negeri dan wilayah-wilayah Persekutuan.
(1) Persekutuan dinamai Malaysia dalam bahasa Melayu dan dalam bahasa Inggeris.
(2) Negeri-Negeri Persekutuan terdiri daripada Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu.
(3) Tertakluk kepada Fasal (4), wilayah-wilayah bagi setiap Negeri yang disebut dalam Fasal (2) ialah wilayah-wilayah yang termasuk di dalam Negeri-Negeri itu sebaik sebelum Hari Malaysia.
(4) Wilayah bagi Negeri Selangor tidaklah termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 2) 1973 [Akta A206] dan Wilayah Persekutuan Putrajaya yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) 2001 [Akta A1095] dan wilayah bagi Negeri Sabah tidaklah termasuk Wilayah Persekutuan Labuan yang ditubuhkan di bawah Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 2) 1984 [Akta A585], dan kesemua Wilayah Persekutuan tersebut hendaklah menjadi wilayah-wilayah Persekutuan.


so jangan bebuat terkejut la atau bebuat jadi bodoh... proses pindaan perlembagaan memang perkara lazim seluruh dunia...
Last edited by cipOt_cedOt on 25-3-2013 03:04 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2013 11:56 PM | Show all posts
cipOt_cedOt posted on 25-3-2013 02:35 PM
apa la... nak kata bodoh marah... rujuk balik perjanjian asal yang ditulis oleh kerajaan Britain dan ...

siapa wakil bodoh dari Sabah & Sarawak yg mengizinkan status sebuah NEGARA dipinda ke NEGERI?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 12:09 PM | Show all posts
Acong posted on 25-3-2013 11:56 PM
siapa wakil bodoh dari Sabah & Sarawak yg mengizinkan status sebuah NEGARA dipinda ke NEGERI?

itu hak mereka sebagai ahli parlimen yang dilantik oleh rakyat dibawah perlembagaan... ko sapa nak kata apa yang terbaik utk rakyat sabah... kuasa rakyat hanya pada pilihanraya... lepas tu kuasa tu berpindah kepada ahli parlimen... kalau ko tak paham pasal proses perundangan di malaysia ni baik jangan jadi rakyat mesia...

berikrar tapi tak paham... apa rukun negara yang ketiga?

demokrasi adalah sistem suara majoriti... apa process utk pinda perlembagaan bagi perkara 1?

perlu ke sampai kena ada kuasa 2/3 atau hanya majoriti mudah...

kenapa keputusan utk meminda dibuat... semua tu dah didebatkan dalam sidang dewan... dewan dun dah lulus dewan parlimen pun dah lulus... terima jer la...

apa yang tertulis dalam perlembagaan bukannya tak boleh dipinda semula... kalau nak pinda kena ikot peraturannya... pinda la semahu boleh... dan kemudian hormat keputusan...

ko yang bising ni hanya suara minoriti... suara minoriti hanya seperti suara lalat... dalam sistem demokrasi suara minoriti takde harga...


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 12:16 PM | Show all posts
hahaha... last2 tuan tanah yang nampak bodoh...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 12:40 PM | Show all posts
rasanye takde isu benda nih....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2013 01:24 PM | Show all posts
mengikut bacaan buku teks sejarah sekolah, pelajar tanpa disedari 'dilupakan' ingatan akan status Sabah dan Sarawak sebagai sebuah NEGARA dalam gagasan Malaysia

.

x sangka sedungu ni... klu mcm tu... = Kelab Golf NEGARA Subang tu..... : NEGARA SUBANG punye ker???Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073972s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list