Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
48107
View
151
Reply

Sejarah Status NEGARA milik Sabah dan Sarawak yg cuba dipadamkan..!

[Copy link]

Author: Acong       Show all posts   Read mode

Post time 30-3-2013 09:11 AM | Show all posts
Acong posted on 30-3-2013 09:10 AM
ko hanya online bila kat opis saja? umah ko tak de internet ke? miskinnya ko....

hari ni sabtu la... totok pun keje ker???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2013 09:12 AM | Show all posts
unekspekted_XII posted on 30-3-2013 09:11 AM
hari ni sabtu la... totok pun keje ker???

cuti......... nanti nak pi tgk rumah lelong......!
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 09:14 AM | Show all posts
Acong posted on 30-3-2013 09:12 AM
cuti......... nanti nak pi tgk rumah lelong......!

beli yang baru je la chong.. ape barang beli 2nd hand
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2013 09:08 PM | Show all posts
unekspekted_XII posted on 30-3-2013 09:14 AM
beli yang baru je la chong.. ape barang beli 2nd hand

ngok laa ko........ lelong punya dah siap...... tunggu nak sumbat penyewa saja......
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2013 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Acong posted on 30-3-2013 09:08 PM
ngok laa ko........ lelong punya dah siap...... tunggu nak sumbat penyewa saja......

ROI lambat. margin sewa skit. ko bli la kt ampang ke, klcc ke, 6 month jual blek wt 40% untung
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2013 12:28 PM | Show all posts
unekspekted_XII posted on 31-3-2013 11:05 AM
ROI lambat. margin sewa skit. ko bli la kt ampang ke, klcc ke, 6 month jual blek wt 40% untung

taib mahmud dok d sarawak..
lagi banyak dapat tanah dan buat duit...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2013 01:26 PM | Show all posts
unekspekted_XII posted on 31-3-2013 11:05 AM
ROI lambat. margin sewa skit. ko bli la kt ampang ke, klcc ke, 6 month jual blek wt 40% untung

hebat..............
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 04:02 PM | Show all posts
Nak campur sikit..bila baca thread ni aku rasa macam nak jerit " Bodoh punya Acong!!!!!!!..mampus la lu"
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2013 12:37 AM | Show all posts
ONEK posted on 2-4-2013 04:02 PM
Nak campur sikit..bila baca thread ni aku rasa macam nak jerit " Bodoh punya Acong!!!!!!!..mampus la ...

nie badigol multinick sapa? nak harom sungguh....!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2013 04:25 PM | Show all posts
cipOt_cedOt posted on 28-3-2013 11:26 AM
itu la pasal aku kata ko bodoh... memahami sejarah kena paham situasi dan ketika sejarah itu terci ...

walaupun bunyi macam kasar, tapi sebenarnya bernas apa yang dicakap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2013 12:47 PM | Show all posts
Acong posted on 25-3-2013 11:56 PM
siapa wakil bodoh dari Sabah & Sarawak yg mengizinkan status sebuah NEGARA dipinda ke NEGERI?

betul
asalnya sebuah Negara dalam persekutuan Malaysia yang ada empat negara (Malaya, Singapura, Sarawak, Sabah)
namun selepas itu menjadi negeri-negeri dalam Persekutuan Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 11:19 AM | Show all posts
kisah puteri dari negara sarawak
masa blajar kat universiti dah hidup mewah!!!!

http://en.harakahdaily.net/index ... ldest-daughter.html

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2013 11:58 AM | Show all posts
kalu aku org sabah & sarawak.... dah lama aku sumpit barua2 yg gadaikan negara......!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 07:20 AM | Show all posts
otai_g posted on 25-3-2013 03:32 AM
pening kepala isu sabah sarawak ni....

tp ada asasnya jgk negeri bnyk hasil tp kemajuan agak kure ...
tp ada asasnya jgk negeri bnyk hasil tp kemajuan agak kureng jika dibandingkan dgn negeri2 lain..
Nak bandingkan negeri mana ?
dan tengok dulu keluasan Sarawak tu besar mana..

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 07:30 AM | Show all posts
nobito posted on 27-3-2013 04:02 PM
Tapi yang pelik makin lama makin ketat syarat kemasukan orang Melaya yang ingin bekerja di Sarawak ...

hahahahaha betul la tu

Sarawak tiada suku dominon cuma yang wujud peribumi/bumiputera dengan non bumi
tiada melayu melanau iban bidayuh kenyah kayan kelabit cina


yang penting warga Sarawak


Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2013 11:48 AM | Show all posts
Sarawak memang sebuah negara...memang ada kes orang Imegresen datang nak tangkap orang Melaya kerana bekerja tanpa permit dan tinggal lebih had masa di Sarawak...orang Imigresen ni akan bawah gari untuk bawak orang Melaya ni dalam lokap.....

Untuk jaga martabat sbg orang Melaya...makanya mereka 24 hours tinggal kan Sarawak pergi ke Sabah...masuk semula ke Sarawak dan buat permit kerja

Perkara yang sama berlaku di Sabah....

jangan hairan kalau orang Sabah dan Sarawak panggil orang Melaya sebagai PATI..Kerana konsepnya tetap sama macam orang Indon masuk ke Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2013 08:21 PM | Show all posts
sudah lah takyah gaduh gaduh
sekarang ni orang semenanjung nak masuk sabah dan sarawak tak payah guna passport
cuma guna mykad je..
orang yang bukan malaysia kena guna passport...

kalau orang semenanjung nak masuk sabah dan sarawak kena guna passport dan permit kerja
'orang sbah dan sarawak pun sepatutnya kena guna passport dan permit kerja untuk masuk ke semenanjung..

tapi kita satu negara iaitu MALAYSIA...pindaan memang akan di gubal dan di pinda mengikut waktu dan keadaan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2013 08:42 PM | Show all posts
Jika ditipu .. lawanlah ... mintak merdeka ... seperti Singapore lakukan ....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2013 08:58 PM | Show all posts
mdalipunte posted on 13-4-2013 08:42 PM
Jika ditipu .. lawanlah ... mintak merdeka ... seperti Singapore lakukan ....

Poyo la ko ni
saja nak porak perandakan negara malaysia...

datuk nenek moyang aku orang singapore tapi family aku pindah malaysia...dan aku masih ada lagi saudara mara di singapore..
anak muda singapore zaman sekrang suka kalau singapore kembali join malaysia...malah di dalam New Strait Times pernah di buat Poll undian samaada nak join malaysia ke tidak...dan majoriti ramai yang setuju....
SIngapore tu menyesal  Kuar dari malaysia
sekrang ni dah tak cukup tanah...





Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2013 10:36 AM | Show all posts
mat_arof posted on 13-4-2013 08:58 PM
Poyo la ko ni
saja nak porak perandakan negara malaysia...
SIngapore tu menyesal  Kuar dari malaysia
sekrang ni dah tak cukup tanah...
Singapore bukan minta keluar tapi dihalau keluar dari Malaysia oleh UMNO
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2013 10:41 AM | Show all posts
mat_arof posted on 13-4-2013 08:21 PM
sudah lah takyah gaduh gaduh
sekarang ni orang semenanjung nak masuk sabah dan sarawak tak payah gu ...
tak payah guna passport
cuma guna mykad je..

Memang la kalau masuk pakai maykad...tapi nak keluar dari Imigresen Kuching akan tertulis 'Bukan Warga Sarawak' dan 'Warga Sarawak'

Pastu ko akan diberi Resit Pelawat 90 hari dan ko kena bawa kertas tu kemana-mana saja selagi ko dalam negeri sarawak dalam tempoh 90 hari... kalau x nanti masuk lokap
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2013 12:18 PM | Show all posts
nobito posted on 14-4-2013 10:41 AM
Memang la kalau masuk pakai maykad...tapi nak keluar dari Imigresen Kuching akan tertulis 'Bukan ...

kalo masuk negara bugisasia kene pakai ape ehh?? pakai kad ke??  pakai mybugis kad ke??
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2013 04:01 PM | Show all posts
gedOng88 posted on 14-4-2013 12:18 PM
kalo masuk negara bugisasia kene pakai ape ehh?? pakai kad ke??  pakai mybugis kad ke??

yang penting negara Melayuasia tak wujud walaupun hampir setiap Melayu percaya negara Melayuasia tu wujud
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2013 05:30 PM | Show all posts
nobito posted on 14-4-2013 04:01 PM
yang penting negara Melayuasia tak wujud walaupun hampir setiap Melayu percaya negara Melayuasia t ...

bugis merempat je yg x percaya..kahkahkah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2013 06:04 PM | Show all posts
gedOng88 posted on 15-4-2013 05:30 PM
bugis merempat je yg x percaya..kahkahkah..

Typical Malay memang suka cerita dongeng kononnye negara Melayu tu wujud...hakikatnya negara Malaysia yang berbilang kaum je yang wujud....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058204s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list