Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
75164
View
55
Reply

tempoh masa proses kereta baru

[Copy link]

Author: sheely       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-4-2013 05:10 PM | Show all posts |Read mode
salam semua forumer,
nk tnya kepada sesiapa yg pernah beli kete baru under perodua,
berapa lama ya die punya tempoh masa nk proses kete utk pass pd customer???

sebab sy ada beli alza,dah lebih 2 minggu tunggu tp kete xdpt2 lg...
loan dah llus 16/3.
klu ikut kata SA aritu proses loan dlm seminggu,kete pon dlm seminggu....tp dah 2 minggu lebih tggu kete xsmpai2 gak...
kete dah daftar,no plate pon dah dpt....bank pon dah call remind 1st payment ujung april ni,tp kete xdpt2 lg...

mula2 janji khamis(28/3) mggu lepas dah leh dpt,tiba2 SA call kate kete ada kat mentakab,ari sabtu(30/3) mlm bru leh dpt...
pas tu ari sabtu lak call kate tangguh ari isnin(1/4),arini tiba2 bos SA tu call kate ari rabu(3/4) ni pulak....

saja lah nk tanya pendapat sesapa yg ada pengalaman,nk dpt kete baru mmg lme mcm ni ker???
xtau dah nk ckp apa pd SA tu...nk mrh pon xpatut....

p/s : mod,sorry klu thread ni dah ada...cuba search tp xjmpa.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 12:42 AM | Show all posts
Bg masa max 2 minggu..kalau tak kuar jg..bro pi sembur salesman tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2013 09:17 AM | Show all posts
rase nya dah 2 mggu dah slpas loan llus....
ptut nya loan llus jer dieorg dh kne urus kereta lah kan...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 04:54 PM | Show all posts
aku tak pernah deal dgn perodua...pengalaman aku angkat keta baru...lepas dpt tau loan lulus ari isnin...ari khamis dah dpt...coz CBU local stock...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 05:22 PM | Show all posts
gegar je SA tu.. follow up hari2.. bg dia buat kje skit.. dorang tu kadang2 lupa.. dok kejar cust lain yg awk ni dia lupa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2013 02:16 PM | Show all posts
call ari2 dah.....die ckp kete ada kat mentakab....
nk kne amik 2 biji kete...klu bleh bos die nk amik 2biji sekali gus....
tp mslh nyer kete lg 1 tu xsettle lg.....
tu yg asyk tangguh jer...

btw sy bru jer dpt kete tu rabu lepas spt yg djnjikan...
itu pon dah nk mlm bru dpt...

tq tu all yg sudi bce n kongsi pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2013 03:02 PM | Show all posts
paling cepat 2 hari... loan approve hari yg sama... ni utk kes2 yg ready stock...
yg lama tu... loan sangkut... person incharge takde.... stock takde penyebab utama la... takat bersabar 2 minggu tu okey lagi kot....

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2013 04:27 PM | Show all posts
kalau ready stock patutnya 2 atau 3 hari dah dapat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2013 05:23 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 5-4-2013 03:02 PM
paling cepat 2 hari... loan approve hari yg sama... ni utk kes2 yg ready stock...
yg lama tu... loa ...

stok mmg ada....siap dah daftar dah pon 26/3/2013....
tp SA tu kata kete kat mentakab....nk amik 2 biji kete....

masalah nya kete 1 lg tu xready lg....
tu sbb xleh amik kete sbb bos die xnk kuarkan duit lebih utk amik kete asing2....
nk amik sekali jln....nk jimat kot.....

jd akibat nya sy punya kete lah sangkut kat sne...
3/4/2013 bru dpt...

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2013 08:53 PM | Show all posts
Sori nak up thread ni..

Coz aku pun nak tumpang tanya masalah yg sama jgk ni. Aku punye loan keta saga fl 1.6 da lulus pada 18 apr ari tu. So hari yg sama aku pun sign agreement plus bayar downpayment sekali. Kat showroom dia la. Ade resit rasmi bagai. So masa tu sa janji keta dapat dalam masa 2 minggu. Pastu minggu lepas patutnya da cukup la 2 minggu kan.. aku contact sa dia cakap x blh dapat minggu tu. Dia janji minggu ni la hari rabu boleh delivery.

Yg merisaukan aku.. minggu lepas bila aku mtk chasis no. dia kate blom ade lagi. Bukan tu maknanya dia blom process lagi ke keta aku tu? Kalu ye dia blom process lagi.. adoi mak berape lame lagi aku nak kena tunggu ni. Pastu aku terbaca kisah sheely ni dia siap keta da reg then da dapat plat no..then 2-3 hari pastu da kuar keta kan.. yg aku ni pulak xde pun sa bgtau aku da reg ke ape. Plat no. pun xde dengar citer. Dia janji hari rabu ni. So esok hari selasa bukan patut dia da setle ke skit2 pasal keta tu?

Mak aku da bising risau aku kena tipu.. or sa lari.. coz aku pun da bayar downpayment rm7000.. korang yg ade pengalaman n baik ati kat sini ade yg sudi bagi pandangan x? Coz aku da stress mak aku almost every day push aku.. Last edited by mis_kiki on 6-5-2013 08:58 PM

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2013 01:30 PM | Show all posts
SA banyak berdalih je sekarang ni. aku baru je masuk minggu ke 2 ni. loan dah sain minggu lepas. kereta kata dah ada. tapi kat taiping, ape ke hal nya kat sana yob. Aku beli kat mutiara damansara .dia kata kaler hitam ni lilmited sikit wat masa ni. last batch ari tu banyak hantar ke Sabah. pastu dia kata kalau nak cepat , dia akan drive kereta tu dari sana. aku cakap "What The Hell", tinggi la mileage aku nanti.  aku tak nak, hantar la pakai Transporter. tadi baru dia call aku nak arrange transporter, hari khamis kata nya paling lewat aku leh dapat kereta. aku masih boleh dok sabar lagi.. ni tunggu khamis ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2013 04:34 PM | Show all posts
mis_kiki posted on 6-5-2013 08:53 PM
Sori nak up thread ni..

Coz aku pun nak tumpang tanya masalah yg sama jgk ni. Aku punye loan keta ...

pengalaman aku beli keta dulu,dapat keta dulu lepas seminggu baru bagi deposit.sebelum tu sesen pun xbyr kt SA walaupun duit booking keta.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2013 05:34 PM | Show all posts
aku dulu ready stok, seminggu terus dapat
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
fadlily posted on 7-5-2013 01:30 PM
SA banyak berdalih je sekarang ni. aku baru je masuk minggu ke 2 ni. loan dah sain minggu lepas. ker ...

Ko da dapat keta lom? Aku tensen ni.. lom dapat lagi. Dia kate xleh register kat jpj coz system down. Keta katanye da sampai stor dia. Ntah ye ke idak ni. Adoyai...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2013 03:44 PM | Show all posts
mis_kiki posted on 6-5-2013 08:53 PM
Sori nak up thread ni..

Coz aku pun nak tumpang tanya masalah yg sama jgk ni. Aku punye loan keta ...

woit....lama tu dr 18 april.....arini dah 9aribulan.....
cuba lah call SA tu tnya die ape cerita sebenar.....
susah sgt soh die bagi no bos die....cakap sndri ngn bos die....
dah lebih 2 minggu xkan lah xproses kete lagi......
cam sy aritu dah siap daftar,cuma kete lmbat dpat kat tangan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2013 03:49 PM | Show all posts
fadlily posted on 7-5-2013 01:30 PM
SA banyak berdalih je sekarang ni. aku baru je masuk minggu ke 2 ni. loan dah sain minggu lepas. ker ...

ipoh mali aa.....
huhu sy pon dlu kete dah daftar sumer....tapi kete tu dihantar ke mentakab....
untung lah awk klu SA tu arrange transporter,mcm sy dlu org die drive dr mentakab ke banting tau......
dapat2 millage dah 2++...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2013 03:51 PM | Show all posts
mis_kiki posted on 9-5-2013 02:58 PM
Ko da dapat keta lom? Aku tensen ni.. lom dapat lagi. Dia kate xleh register kat jpj coz system do ...

pelik lah....xkan dah dekat sebulan kete xready lg......


Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
sheely posted on 9-5-2013 03:51 PM
pelik lah....xkan dah dekat sebulan kete xready lg......

Masuk minggu ni da 3 minggu aku tunggu. Risau gak aku. Dia kate esok dapat. Aku macam nak xnak je percaya. Kalo esok xde gak aku wat la macam yg ko suruh 2. Xpun aku gi je showroom dia
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2013 07:59 AM | Show all posts
mis_kiki posted on 9-5-2013 02:58 PM
Ko da dapat keta lom? Aku tensen ni.. lom dapat lagi. Dia kate xleh register kat jpj coz system do ...

Hari ni kata nya. petang nanti dia akan call. tunggu je . aku kalo ada recorder aku record je apa diorang cakap and report to Edar.masa sebelum beli dulu kemain cakap aku semua kaler ada , dalam tempoh 3 hari bekerja boleh dapat kereta lepas loan lulus. masa nak sain loan kemain cepat lagi suro aku sain. tau la awok to nak keja KPI sales ngan komisyen tapi jangan la beri harapan palsu pada customer.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2013 08:01 AM | Show all posts
sheely posted on 9-5-2013 03:49 PM
ipoh mali aa.....
huhu sy pon dlu kete dah daftar sumer....tapi kete tu dihantar ke mentakab....
...

saya harap keta tu naik atas transporter la. kalo dia drive memang nak tunggu kena fire la. anyway kena check la nanti mileage tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084721s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list