Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
9352
View
28
Reply

[Edisi Math] teknik yang betul dalam matematik

[Copy link]

Author: matfaris77    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 28-9-2013 08:54 PM | Show all posts
kalau nak belajar pasal proof konsep memang akan belajar masa zaman uni kalau ambil course math. tp cikgu zaman sekolah selalu pesan, masa sekolah jangan persoalkan sangat, yang penting ingat konsept. Bila kena belajar proof masa kat uni, rasa logik juga kenapa cikgu tak ajar. Kalau tak mesti lagi pening
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2013 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap ko ni dah level math philosohy..masa aku kat asasi sains UM dulu, ada sorg lecturer suka cerita sejarah formula math ni.. En Zubir.. Dari Institut Sains Matematik UM. Bila mula je bab baru, dia selalu cerita dari asal formula tu terbit.. Smpaikan aku yg dh paham ni, jadi x paham..  :lol patut la En Zubir tu xkawen2 even though time tu dia dah 40 plus.. Penat mikir sejarah math kot.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 04:53 PM | Show all posts
nak jawab soalan math kena fikir jauh n kritis...hurm maksudnya bukan semua boleh bawa math...tp tahap sekolah boleh dilentur lagi. cuma subjek math kat u yg arghhhh
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2014 01:05 AM | Show all posts
najib888 posted on 19-11-2013 11:03 PM
Tahap ko ni dah level math philosohy..masa aku kat asasi sains UM dulu, ada sorg lecturer suka cerit ...

dia tak kahwin sebab cakap susahlah kahwin ni nak kena jaga anak nak kena jaga isteri
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2014 05:14 PM | Show all posts
hmmmm....menarik.

OKay ...pernah terfikir tak kenapa,   = 3.142. Kalau nak senang kita terima dan hafal aje. Rumusan ukurlilit guna  , luas bulatan pun guna. Just sharing, sebab tt ni suka fikir mendalam...





Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 09:22 PM | Show all posts
Aku suka subjek math... baru2 ni aku ad apply cos math di ukm.. xtaw la dapat ke x.. cuba nasib.. aku ni asal bckgrd engineering...aku suka jgk subjek kiraan n formula dlm civil .. tpi aku lebih meminati math sejak dri sekolah rendah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2014 02:32 AM | Show all posts
Umm tumpang tanya TT tu stands for 'Tuan Tanah' ke?

Bagi saya, TT sesuai ambil subjek macam Algebra dan Number Theory. Subjek2 ajar tentang nature/sifat operasi2 tambah darab tolak bahagi, and even more. Number Theory pulak sesuai untk soalan datang dripada mana nombor kosong, sifat2 nombor 1...best.

TT ni pemikiran bagus. Pemikiran macam scientist. Itu yang negara kita kurang. Nasihat saya, jangan risau sangat dengan exam. Tahu, ramai orang suruh fokus exam untuk jamin masa depan. Itu yang jadi pelajar exam oriented. Belajar sebab minat nak tahu, quench your curiosity. Then, kita akan mampu produce benda baru.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2015 11:50 AM | Show all posts
dulu time skolah rasa math susah sangat. maybe sbb diomokkan oleh rakan sebaya kot.
konon2 add math susah la bagai.
bila p uni, lecturer ajar cam senang plak paham.
siap mampu jadi engineer lg.
so saya rasa it is all just in your thought process. don't limit yourself
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2015 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
TT sama pemikiran macam aq. Haha good. Ingat aq sorang je fikir cmni, rupanya ad jgk fikiran macam aq.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.905268s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list