Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
187691
View
1877
Reply

Padang & Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia [Part IV]

[Copy link]

Author: neofim       Show all posts   Read mode

Post time 13-6-2013 09:04 PM | Show all posts
sato_oreo posted on 4-6-2013 02:04 PM
saya amek hotel Grand Rocky Bukittinggi agak mahal sket lah ratenya.. tp mmg sgt puas hati dgn h ...

antara grand rocky & the hill yg mana lg ok yer
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 10:18 PM | Show all posts
tukul posted on 13-6-2013 09:04 PM
antara grand rocky & the hill yg mana lg ok yer


dr segi keselesaan hotel saya suka Grand Rocky sebab hotel baru.. bilik pon sangat2 best.. breakfast buffet byk option.. cuma jauh sket dr pasar atas kalau nk berjalan kaki dlm 500m jugak.. try book dengan Pelangi Holidays (travel agent indon), diorang boleh bagi rate murah.cuma nak transfer duit tu la byk keje sket. kalau agoda campur tax around rm270 tp hari tu sy dpt rm220 je..

The Hills tu kelebihannya sbb sgt dekat ngan pasar atas leh jalan kaki je.. dan hotel tu kalau tak silap hotel lama tp rebranding semula.. cantik juga hotelnya.. rate saya tak pasti..

tp kalau guna supir dok hotel mana pon takpe..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 12:31 AM | Show all posts
MiameliaKA posted on 12-6-2013 05:31 PM
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

kalau hotel Benteng, rasa agak teruk sikit lah, bagus ambik hotel bagian depan nya, hotel Royal Denai View, lagi elok dia punya bilik, selesa. kalau hotel benteng layanan dan juga bilik tak bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 12:37 AM | Show all posts
MiameliaKA posted on 12-6-2013 05:31 PM
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

kalau hotel Benteng, rasa agak teruk sikit lah, bagus ambik hotel bagian depan nya, hotel Royal Denai View, lagi elok dia punya bilik, selesa. kalau hotel benteng layanan dan juga bilik tak ok pun, hari tu kengkawan 1 flight nak balik bagitahu. kalau untuk van, bagus gunakan yang biasa handle pelancongan, pasal kalau gunakan yang kita orang tak tahu, diaorang biasa laju sangat, van diaorang pun bau, kerana van itu diaorang sewakan untuk sembarang orang je, kadang driver cam race saje, ada space diaorang masuk je, tak pikirkan nyawa kita akan pergi, so bagus gunakan yang dah experience dengan pelancongan, meski mahal sikit je, tapi layanan Ok.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 10:44 AM | Show all posts
assalam, sy ada 2 soalan nak tanya kat sini.

1. mana lebih baik ye..kita book sendiri hotel guna agoda atau kita ambik tour package sekaligus..maksud sy tour package agent tu yg book kan hotel, tour dan semua sekali...

2. brp biasanya tips utk tour guide dan driver..kita byr ikut hari atau bayar pada hari last kita tour ?

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 02:29 PM | Show all posts
@asiadinzar  

1. klu untuk 1@ 2 bilik boleh je guna agoda, harga pun x banyak beza pun klu suruh Tour guide tu tlg bokingkan.
    biasanya saya suruh je TG uruskan semua hotel, transport dll.

2.  klu guna TG biasanya diorg tak tetap kan tip , biasa kita bagi tgk servis diorg lah klu ok bg lebih sikit
     saya bagi RM15 keatas / sehari,  x kisah lah nak bagi waktu bila2 pun... saya bagi terus sekali masa bayar duit hotel n transport Last edited by ct39 on 14-6-2013 02:33 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 09:24 AM | Show all posts
ct39 posted on 14-6-2013 02:29 PM
@asiadinzar  

1. klu untuk 1@ 2 bilik boleh je guna agoda, harga pun x banyak beza pun klu suruh  ...

terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 11:45 AM | Show all posts
asiadinzar posted on 17-6-2013 09:24 AM
terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?

betul, klu nak senang macam tu lah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 08:44 AM | Show all posts
asiadinzar posted on 17-6-2013 09:24 AM
terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?


sekiranya pergi selepas september better beli semasa matta fair bulan 9 nanti, banyak pilihan dan murah.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 09:00 AM | Show all posts
wck7-2011 posted on 18-6-2013 08:44 AM
sekiranya pergi selepas september better beli semasa matta fair bulan 9 nanti, banyak pilihan da ...


ohh ya...harga matta fair lebih murah ke..

tq yer..

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 10:30 AM | Show all posts
MiameliaKA posted on 12-6-2013 05:31 PM
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

bulan 3 ari tu...saya duk hotel benteng 3ari 2mlm.
mmg review semua ckp hotel ni x bagus..masalah air lah..
tpi saya tawakal..sbb last minit cari hotel..itu je yg ada.doa byk2 dipermudahkan sbb bwk mak n mil.nak kasi diaorg selesa.

bila smpi sana...rezeki saya.alhamdulillah ok je.layanan diaorg ok...
request apa2..laju je smpi bilik..mintak iron lah...kettle lah..mintak pisau lah...extra plug lah.
semua nya laju di hantar ke bilik.

takde masalah air apa pun...breakfast pun ok...baik2 je semua.
siap ada welcome drink...

kt padang saya duk grand rocky...yg ni hotel 4star..mmg ok sgt2 lah...tpi takdop pun welcome drink mcm kt benteng.hehehe.

Last edited by ilham_ryana on 18-6-2013 12:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 10:33 AM | Show all posts
teringin nak g padang lagi.....sempat singgah shopping complex bwh hotel grand rocky...
sakan abiskan rupiah beli baju utk anak2...kain elok rm7/8 je selai...
mmg kain elok sgt2....oh...rasa nk g lagi..semata2 nak beli t-shirt2 tu semua.hehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 10:56 AM | Show all posts
ilham_ryana posted on 18-6-2013 10:30 AM
bulan 3 ari tu...saya duk hotel benteng 3ari 2mlm.
mmg review semua ckp hotel ni x bagus..masalah ...

yer ker? tapi takde aircond erk?

maklum lah bawak orang. orang assumed ade aircond semua tuh.

sekali tanya takde pulak. betul ker bukit tinggi tuh sejuk? kang berpeluh kang. adoyai.



Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 11:23 AM | Show all posts
saper pernh dok kt nuansa maninjau resort? komen cikit.
ada tk resort2 lain or hotel kt area situ?

klo aku dari padang (sampai sana kul 1.30pm) n terus ke nuansa maninjau, ok tak? sebb nk jimat masa. klo dari bukittinggi (4-5jam p'jlnan). takot tk sempat nk soping kt pasar atas. heheheee...

ataupun memg sempat punyer la nk soping kt pasar atas klo kita bertolk pagi2 dr BT ke danau maninjau. ptg kul 2 or 3 dh leh soping kt pasar atas. heheheee...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:08 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 18-6-2013 11:23 AM
saper pernh dok kt nuansa maninjau resort? komen cikit.
ada tk resort2 lain or hotel kt area situ?
...

sempat je kalau pagi2 dari BT ke maninjau tu , macam kitaorg dulu lepas bfast terus pegi tasik maninjau.
dalam pukul 12 sampai balik BT, terus g soping2 kat pasar atas sampai petang..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:11 PM | Show all posts
MiameliaKA posted on 18-6-2013 10:56 AM
yer ker? tapi takde aircond erk?

maklum lah bawak orang. orang assumed ade aircond semua tuh.

yup..takde aircond...saya request kipas.hahahhahah.
semua saya request..semua takde charge.

mil n mak saya sebilik x request kipas...dia ckp x panas pun.mlm2 n awal pagi tetap dingin.
masa lain kuar berjalan.tpi saya request...en hasben dah biasa tdo dlm ekon...so..oklah.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:13 PM | Show all posts
MiameliaKA posted on 18-6-2013 10:56 AM
yer ker? tapi takde aircond erk?

maklum lah bawak orang. orang assumed ade aircond semua tuh.

tak sejuk mana pun.awal pagi dgn malam tu extra dingin skit lah.
siang hari tu mcm biasa je...x pyh berbaju sejuk pun...

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:14 PM | Show all posts
ct39 posted on 18-6-2013 12:08 PM
sempat je kalau pagi2 dari BT ke maninjau tu , macam kitaorg dulu lepas bfast terus pegi tasik man ...

arghhhh... lega dpt info nie.
so, tk nk susah2 stay kt nuansa tu. lg pun situ cam mahal la.
yahooo.... soping timeeee.... sept nanti. hahahaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:14 PM | Show all posts
ct39 posted on 18-6-2013 12:08 PM
sempat je kalau pagi2 dari BT ke maninjau tu , macam kitaorg dulu lepas bfast terus pegi tasik man ...

setuju... sempat je nak soping kat pasar atas lepas tu..

nuansa maninjau resort tu ok je resortnya... tapi hari tu supir tak advise tidur situ sebab malam tak banyak sangat aktivitinya... kalau tidur BT at least malam tu leh jalan2/shopping kat shopping complex atau depan Jam Gadang.. orang kata resort tu sesuai utk hanimun sebab viewnya nyaman je.. hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 12:15 PM | Show all posts
ilham_ryana posted on 18-6-2013 10:30 AM
bulan 3 ari tu...saya duk hotel benteng 3ari 2mlm.
mmg review semua ckp hotel ni x bagus..masalah ...

eh awak tak dpt welcome drink ke? diorg terlupa apa? kitorg dapat hari tu.. dia suruh pergi kat lounge sambil layan orang karaoke...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085093s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list