Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
20683
View
44
Reply

Beri cadangan Kepada 3 Jens Motor Ini

[Copy link]

Author: winamp05       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-4-2013 03:32 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

Sesiapa yg dapat memberikan aku detail yg lebih lagi pada 3 jenis motor ni aku bagi kredit banyak banyak. Korang tolong suggestkan dekat aku mana yg lebih better.

Yamaha XJ6


600cc
4 Inline Engine 16 Valve
Horse Power ????
Riding Position ???
Naked.
Market Price


Aprilia Shiver 750

750cc
L Twin Engine 8 Valve
Horse Power ????
Riding Position ???
Naked.
Market Price.


Kawasaki Z800

800cc
4 Inline Engine 16 Valve
Horse Power ????
Riding Position ???
Naked.
Market Price.









Motor Aku Pakai Sekarang
SYM T2 250i

10439_418339424880624_351750442_n.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2013 01:51 PM | Show all posts
amik z800 laaaa... shiver 750 is a twin.. less hp compared to an inline4.

berat - shiver ringan wehhh...

power to weight ratio - z800

rupa paras bg aku - z800

harga - XJ6 tp tambah sikit je utk z800

maintenance - z800

resale value - z800

FC tak pasti la.... ada owner shiver kata mmg jimat minyak... wallahualam....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2013 01:52 PM | Show all posts
sym T2 tu nak trade-in ker...?? berapa market value?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2013 04:37 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 29-4-2013 01:52 PM
sym T2 tu nak trade-in ker...?? berapa market value?

T2 xnak trade in.

Best bawak T2 ni dalam bandor. so aku cadang nak simpan. yg lagi satu bakal aku beli ni nak buat ride jauh jauh aje. ikut geng tm bikers konvoi ke, balik kampung ke.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2013 05:35 PM | Show all posts
winamp05 posted on 29-4-2013 04:37 PM
T2 xnak trade in.

Best bawak T2 ni dalam bandor. so aku cadang nak simpan. yg lagi satu bakal  ...

uishhh.... tm bikers.. mesti kenal zaimi nih....
few times ride dgn dia...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2013 08:45 PM | Show all posts
upgrade motor lagi bro winamp.........

amek z800 je la, member ada pakai...nampak kemas gak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2013 08:50 PM | Show all posts
card_reader posted on 29-4-2013 08:45 PM
upgrade motor lagi bro winamp.........

amek z800 je la, member ada pakai...nampak kemas gak{ ...

Ko tolong la kasikan aku price list 3 bijik motor ni. aku xmo la lebih 50K untuk loan. naya nak bayo balik.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2013 08:52 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 29-4-2013 05:35 PM
uishhh.... tm bikers.. mesti kenal zaimi nih....
few times ride dgn dia...

Bro, zaimi yg mane ni bro, dalam group kita ni kita kena sebut nama besrta dengan moto dia. baru kenal. contoh, abg zaid tuono. hahaha sebab dia bawak aprilia tuono 1000R.

















P/S : Nanti aku dah hapgrade, xde la org panggey nama aku beserta dengan moto T2 ni. keh keh keh. berangan la pulak.

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2013 09:01 PM | Show all posts
winamp05 posted on 29-4-2013 08:50 PM
Ko tolong la kasikan aku price list 3 bijik motor ni. aku xmo la lebih 50K untuk loan. naya nak ba ...

member aku angkat z800 pon dah 5+k, itupon dia bayar d/payment.....

z800 http://www.mudah.my/Kawasaki+Z800-20862521.htm

xj6 http://www.mudah.my/Yamaha+XJ6+Naked+White-21354367.htm

shiver 750 http://www.mudah.my/Aprillia+Shiver+750-15250832.htm

xtahu la herga camno, nie pon amek dari mudah je......sebab aku x tahu rate harga motor kat selangor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:46 AM | Show all posts
card_reader posted on 29-4-2013 09:01 PM
member aku angkat z800 pon dah 5+k, itupon dia bayar d/payment.....

z800 http://www.mud ...

tak silap pernah tanya kat chai ken puchong... rege basic 47k++... pastu dia ada handling charge la... registration charge la... kalo buat loan ada charge dia jugak.... then bila campur insuran mmg cecah 50k jugak ler....

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:55 AM | Show all posts
winamp05 posted on 29-4-2013 08:52 PM
Bro, zaimi yg mane ni bro, dalam group kita ni kita kena sebut nama besrta dengan moto dia. baru k ...

masa dulu2 org paggil dia zaimi TT.... dah lama tak jumpa dia tak tahu skrg pakai motor apa... dulu dia pakai ZXR750 pastu tak silap dia amik moto K2 S'pore.... latest tak tahu dah.... dia pernah panggil join sekali ride dgn Tm bikers....

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 09:09 AM | Show all posts
bro, boleh komen sket pasal moto T2 selama bro guna tak?
aku mcm berminat je....nak beli besar2 tak mampu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2013 09:47 AM | Show all posts
zulka posted on 30-4-2013 09:09 AM
bro, boleh komen sket pasal moto T2 selama bro guna tak?
aku mcm berminat je....nak beli besar2 tak ...

Motor T2 ni sangat la terbaik pada aku.
Mula mula dari segi fuel consumtion. sangat jimat dengan fuel injection. kekekeke. aku isi minyak Shell Vpower 97 full tank 28 hingget boleh pegi 240 KM.  Sekarang kalau nak ride jauh aku isi Shell V-Power Racing 99 boleh pegi 280 KM.

Antara sebab aku tak nak jual motor ni kerana motor ni sangat sesuai dengan keadaan apa sekalipun. jalan bandar ke, jalan kampung ke, jalan highway ke. xde masalah. boleh mencelah celah macam pakai kapcai jugak. yg penting kita cekap.

Cuma yg tak bestnya adalah pasal meter. meter dia ringan bak kapas wei. aku pergi ride ke JB bersama tm bikers, bandingkan meter aku dengan aprilia tuono, meter aku 150KMJ, meter tuono baru 120KMJ. Tapi motor T2 ni maksimum boleh pegi 199. hah, ko kire la sendiri berapa dia pegi kalau banding dengan meter motor lain. aku pulas lagi dari 150 ke 160, hahaha..... tuono tu baru 130KMJ. motor aku ni stendet je, paling laju aku pernah try pun 170, so dalam lingkungan 140 KMJ la. tu pun aku dah kira laju la tu. ye la, 250 je pun motor aku ni. bukan 750. kekeke.

Dari segi maintenance pulak, memang tak sama la kan dengan kapcai biasa. spoket denagn rantai bebaru ni aku tukar memang bapak mahal giler dah sama ngan motor beso lain. 750 hingget. rantai size 520 ke berapa tah aku tak hingat. tang rantai aje dah 600 lebih. sporket depan belakang murah aje. seratus lebih.
Minyak pelincir aka minyak hitam aka minya slendar kata org kelantan, 1.5 Liter. so nak tak nak ko kene beli 2 botol. jenis dia 10/40. dah tertulis dekat tangki minyak itam. sebelah bawah ada cermin, ko boleh jenguk tengok minyak hitam ko dah kering ke, dah cair ke, so xyah buka penutup.
selalu aku servis minyak hitam setiap 3000 atau 4000 km sekali. sekali tukar beserta dengan oil filter standby la dalam 130 hingget bergantung jenih minyak yg ko pakai.

Liquid coolen guna air khas xyah tukar.

Rantai aku beli spray rantai. walau dok spray selalu, tapi jalan pun selalu, jauh jauh pulak tu, utara selatan, so memang sporket aku dah habis. kekeke.

Tayar size 140/70 belakang, 110/70 depan, maxxiss, pegi tanya kedai berapa harga. syorkan guna yg bagossss. jangan guna cap ayam. kang nak layan lap xde rasa cam lap pun.

Mentol lampu depan ade dua, sebijik 3 hingget je pun.

Lain lain xde apa aku nak komen pasal t2 ni. cuma bab spoket, rantai dan tayar memang dah kategori motor beso. sama je maintenan dengan z800. keh keh keh.

Apa apa pun, bawak t2 lagi best dari bawak motor 250 lain. hahahaha. budak 250 lain jangan marah eeeee. kecuali ninja 250. 2 inline memang terbaeeekkk. xleh nak lawan. kalau duke ke, magelli ke, naza blade ke, gud bai. oh tak lupa cbr.
bongkak tak ayat aku nih. keh keh keh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 10:10 AM | Show all posts
winamp05 posted on 30-4-2013 09:47 AM
Motor T2 ni sangat la terbaik pada aku.
Mula mula dari segi fuel consumtion. sangat jimat dengan ...

wah info terbaik bro tenkiu2...
utk bajet2 sederhana mcm aku ni boleh sgt la...
mentenen ko agak tinggi sebab ko ride jauh2 kot..
kalau setakat penggunaan 60km sehari mcm aku ok la...
btw....aku duk buat comparison anatara T2 dgn RKV200...
T2 ni ok la sgt2..
kalau RKV tu harga je ok....hehe tapi ada org ckp moto made in China ni moto pakai buang..   
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 10:20 AM | Show all posts


aku piley z800.....mantap je kalo aku bawak ni,macam gambar atas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 10:59 AM | Show all posts
abe ambik z8 le abe....tp rega da naik lo ni utk z8...dah 52k ke brape ntah.. tu apek kedai le kabo ke teman.
awok usha2 z8 le ni.. shiver tu rega dia mmg berpatutan below 50k..tp sparepart dia takot x larat nk membayor pule..aprilia katenye..
tp yg best2 gentel..xj6...tp kalo compare xj6 ngn z8...ambo suh abe amek kawa la...kawa for all..wakakakkaa...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 02:46 AM | Show all posts
T2 nie pun nampak menarik, kelajuannya pun agak ajaib.... apakah masa depannya?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2013 02:47 PM | Show all posts
winamp05 posted on 30-4-2013 09:47 AM
Motor T2 ni sangat la terbaik pada aku.
Mula mula dari segi fuel consumtion. sangat jimat dengan ...

dun mind bleh tak abam tt share ketinggian abam tt,
sbb nak cari constant variable utk ambe rumuskan pengiraan kebarangkalian ambe nih..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2013 12:04 PM | Show all posts
@winamp05   go for xj6 la..road tax murah sikit compare ngan z800..tu pon kalau nak jimat expenses la..sbb maintaince lebih kurang je z800 ngan xj6..cume part road tax z800 lebih sikit la..z800 rm 350 dan xj6 br rm250..kalau x silap la hehe..tp kalau amik xj6 boleh convert ke R6 hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2013 12:10 PM | Show all posts
piringterbang posted on 24-6-2013 12:04 PM
@winamp05   go for xj6 la..road tax murah sikit compare ngan z800..tu pon kalau nak jimat expenses l ...

dah buat keputusan dah la. aku ambik aprilia shiver. thehehehe.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099445s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list