JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1569
View
19
Reply

[NASIONAL] Hudud.....Adakah komitmen perlaksanaan atau politik?

[Copy link]

Author: mr_oscar       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-4-2013 12:58 AM | Show all posts |Read mode

Last edited by naen on 30-4-2013 07:11 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:02 AM | Show all posts
hudud adalah penghambaan minda melayu terhadap indoktinasi pak arab.

sekian,

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2013 01:20 AM | Show all posts
M5 posted on 30-4-2013 01:02 AM
hudud adalah penghambaan minda melayu terhadap indoktinasi pak arab.

sekian,

Hudud adalah satu bentuk hukuman yang baik untuk umat manusia

sbg contoh peragut... walaupun dia mencuri..tapi atas cara meragut dan merentap menyebabkan orang yg direntap itu jatuh dan mungkin boleh dilanggar dan terbunuh...

jadi apa alasan untuk menghukum perbuatan itu...jika kita potong tangan pelaku ..mungkin pelaku tidak berupaya untuk berbuat demikian...

Hudud tidak salah....tapi untuk perlaksanaan kenalah study cara perlaksanaan..cara mengemukakan bukti...cara hukuman...cara saksi....

jika mereka2 ini benar2 nak melakukannya mereka sudah membuat resolusi hudud itu sendiri dan review oleh masyarakat...

tapi adakah mereka buat?? bila takde documentation, ia akan mewujudkan grey area dimana orang akan doubt hudud yg akan dilakukan...termasuk la org2 yg comment mcm2...

saya amat sedih bila orang menjadikan hukum2 agama permainan mereka dan menjadi political mileage bg mereka...

sesuatu kerja kena fokus dan azam untuk realisasi sesuatu agenda...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:36 AM | Show all posts
hudud ni hukum Allah ... bukan hukum ciptaan orang arab..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:41 AM | Show all posts
Secara teorinya, aku menyokong hukum hudud dilaksanakanm namun, hudud tidak akan terlaksana di MAlaysia atas banyak sebab...

Scara matematik sahaja sudah aku tahu bahawa hudud tidak mampu dilaksanakan oleh para pemimpin PAS di Malaysia...

p/s: fahamkan statement aku bebetul.. Last edited by SulurBidar on 30-4-2013 01:52 AM

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 02:40 AM | Show all posts
mr_oscar posted on 30-4-2013 01:20 AM
Hudud adalah satu bentuk hukuman yang baik untuk umat manusia

sbg contoh peragut... walaupun di ...

hudud baik utk umat manusia..ye la sangat..macam la takde kaedah lain lagi bagi menangani masalah dlm masyarakat.

hakikatnya umno dgn pas berpisah tiada kalu dlm bab hudud pak arab ni..cuma umno ni malu2 sikit seropa budak baru bercinta kalu cite pasal huhud..


Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 02:44 AM | Show all posts
lavendernovella posted on 30-4-2013 01:36 AM
hudud ni hukum Allah ... bukan hukum ciptaan orang arab..

begitu la kata2 pak arab.  ini hukum tuhan, itu hukum tuhan,,yalayala...melayu pun telan la hidup2..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 02:57 AM | Show all posts
M5 posted on 30-4-2013 02:44 AM
begitu la kata2 pak arab.  ini hukum tuhan, itu hukum tuhan,,yalayala...melayu pun telan la hidup2 ...

hukum hudud adalah hukum Allah utk orang2 beragama islam, suka atau tidak , sebagai seorang muslim saya wajib berpegang teguh kepada rukun iman dan rukun islam, tak kiralah bangsa apa pon dalam dunia nih.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 04:41 AM | Show all posts
Hudud ini adalah satu perkara yang rumit utk dilaksanakan di dalam masyarakat majmuk di Malaysia.
berkata mmg mudah, namun utk melaksanakannya aku secara peribadi melihat ia tidak akan terlaksana dalam tempoh 10 - 15 tahun akan datang.

Satu perkara yg pasti, kalau nak buat hudud, jgn tiru / mengikut budaya Arab kerana Malaysia ada caranya yg tersendiri..

p/s: Negara Arab yang tempat aku kerja ni takde pun hukum hudud, malah mengutamakan undang-undang sekular.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 07:46 AM | Show all posts
SulurBidar posted on 29-4-2013 05:41 PM
Secara teorinya, aku menyokong hukum hudud dilaksanakanm namun, hudud tidak akan terlaksana di MAlay ...

Hudud mana ada teori atau matematik ... hukum Allah wajib laksanakan .. kalo dah tau PAS x mampu kononnya .. UMNO tuh x mau ker jalankan hudud??? UMNO nih Dah ler x mau jalankan hudud pastu kondem lak org yang nak jalankan hudud.. Org2 Islam walaupun ada sedetik dihati mereka untuk menolak hukum allah dengan pelbagai alasan maka mereka dah jatuh kepada syirik .. dan syirik nih boleh membuatkan seseorang itu terkeluar dari Islam iaitu menjadi kafir ...

So UMNO ... kalo korang rasa hudud yang PAS nak buat tuh x betoi maka korang buat ... susah sgt ker?

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:11 AM | Show all posts
cuma penjenayah yg tak mau hudud..titik
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:17 AM | Show all posts
boleh aje iaitu dgn menggubal perlembagaan negara.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:18 AM | Show all posts
kebanyakan lobai bodo ni mana tau apa tu hudud, yang dia tau potong tangan, rejam sampai mati sebat 80 kali dll........lepas tu hukum Allah kehulu hukum Allah kehilir........cakap lebih2 kang katanya kita ni penentang islam la, murtad la apa la....wlhal diri sundri tak tau hudud tu.......maksud hudud pon ramai lobai bodo tak tau ada hati nak hudud mudud kehulu kehiliaq!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 08:20 AM | Show all posts
lobai umno cakap pasal hudud?
oh plz la
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:13 PM | Show all posts
serabut_perut posted on 30-4-2013 07:46 AM
Hudud mana ada teori atau matematik ... hukum Allah wajib laksanakan .. kalo dah tau PAS x mampu k ...

Aku melihat dari segi statistik dan jumlah penduduk Muslim vs non-Muslim x jumlah yg diperlukan utk mengubah perlembagaan negara..

Berapa jumlah ahli parlimen Muslim PR?

UMNO yg aku tahu, mmg tidak akan melaksanakan hudud sampai-lah parti itu berkubur dgn sendirinya..

Berapa peratuskah yang diperlukan utk menggubal perlembagaan negara?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:19 PM | Show all posts
SulurBidar posted on 30-4-2013 01:13 PM
Aku melihat dari segi statistik dan jumlah penduduk Muslim vs non-Muslim x jumlah yg diperlukan ut ...

Nak amend (pinda) constitution, ko kena ada 2/3.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:25 PM | Show all posts
Babai posted on 30-4-2013 01:19 PM
Nak amend (pinda) constitution, ko kena ada 2/3.

Gud one!

So, based on your calculation, mathematically, ahli parlimen Malaysia Muslim dari PR ada tak mencecah 2/3?

Kalau ada sesiapa kat sini rajin kira, sila buat..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
lkick2113 posted on 30-4-2013 08:18 AM
kebanyakan lobai bodo ni mana tau apa tu hudud, yang dia tau potong tangan, rejam sampai mati sebat  ...

ade retis ni (nama dirahsiakn) kata hudud ni hukuman sula. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ekceli hudud tu dah jd darah daging pas...nak telan realiti bhw hudud sukar dpt kepercayaan majoriti multiracial Malaysia adlh sukar sekali...   nak x nak terpaksa kekal jua...tp ini jd modal politik Umno nak hentam balik Pas seolah2 umno nak sgt Kak Ijat hilang tangannya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2013 03:42 PM | Show all posts
SulurBidar posted on 30-4-2013 01:25 PM
Gud one!

So, based on your calculation, mathematically, ahli parlimen Malaysia Muslim d ...

Short answer = Tak boleh dapat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050849s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list