Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
4545
View
41
Reply

berkaitan ibu,dan anak.perlukan pendapat.

[Copy link]

Author: NakCari       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2013 09:33 PM | Show all posts |Read mode
salam semua.
semua maklum ibu bapa salah macam mana pun kita tak patut lawan kecuali dorg buat benda yang Allah murka.
So cane eh, kalau perkara tu berkait dengan perilaku .

Contohnya ibu yang tak caring kat kita,waktu dalam pantang,tak jaga pun..semua buat sendiri.ditolong suami,walhal ibu ada..
korang rasa normal tak? bagi saya,ok je kot,dah tu memang cara dia,xleh nak ubah dah.

ni berlaku kat kawan saya ngn adik beradik dia  la. dorang xpuas hati,bila
ibu dorg tak jaga dorg macam ibu orang lain.
selalunya  kan kalau brpantang,ibu lah yang paling meyibuk siap tu siap ni,tapi dorg tak..
dia nak bgtau masalah ni kat ibu dia pun,dia takut,nanti terasa pulak ibu dia.

saya ada nasihat,itu bukan masalah besar pun.itu kelemahan seseorang. kalau benda lain ibu dia baik,takda masalah.

pendapat korang cmna.


Last edited by NakCari on 23-5-2013 09:37 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 09:43 PM | Show all posts
upah ibu lain ja, mak mertua ka,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 09:47 PM | Show all posts
ninja boy posted on 23-5-2013 09:43 PM
upah ibu lain ja, mak mertua ka,

kalau mak mertua takda,camna pulak eh.
so maknanya bg uols,memang cmna pun cara, ibu memang kena jaga eh,waktu berpantang.

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 09:53 PM | Show all posts
aku lum kawen tp ade 4 org kakak yg dh kawen n 2 orang ipar pmpuan. sape pantang balik kg mak aku jage la...mandikan baby ke ape..tp kalo dorang x balik xde maknenye mak aku lak nk susah payah g umah dorang..pandai2 le..mak aku ade byk keje lain lg..adik kt umah pun nk makan gak kan..so xde isu kot..mane leh tinggal umah lame2..kalo xnak pantang kt kg, die just p mlawat la kejap 2 3 hari. kakak aku yg 1st mak mertua die jaga, pastu pantang sendiri2 je. kakak aku yg 2nd upah org..sedara mara belah laki die tolong jaga..kakak2 aku nih kalo bersalin anak kedua dh pandai pantang sendiri je dgn bantuan suami. ni kajian kes keluarga aku la ye..hehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 09:57 PM | Show all posts
mcm mak sya, die sendiri pun tak brapa la strict sgt dlm hal2 berpantang utk ibu2 ni.. pastu sya pulak byk tak percaya pantang tradisional.. jadi die just tolong ape yg sya nk mintak tolong je la.. mcm pakai2 kan barut, tolong time mandikan baby.. lebih2 mak sya tak buat.. kadang2 bile die berlebih2 pun sya yg sendiri kate tak payah, boleh buat sendiri.. penting ada orang jaga bile c-section kot.. sebab sakit lagi kan, nk gerak lebih2 pun takut gak.. plus kalo dah anak ke-2, 3, nk mintak tlong org jagakan anak yg lebih besar tu.. sebab dlm phase penyesuaian diri lagi dgn rutin baru..

kalo mak mertua tu, susah sikit nk mintak tolong, sebab kite tak tau rela ke tak mak mertua ni utk disuruh2.. mcm dgn mak sendiri senang sket, die faham kita mcm mane.. mak mertua tak jaga kite dari kecik, takut die kate kite mengada2 pulak..

nk lagi senang mengarah2 orang utk tolong kite gaya tuan puteri dan dayang2 nye, upah je pembantu sementara yg jaga org dlm pantang tu je.. senang boleh dok umah sendiri.. tak yah bertunggu tanggak kat umah mak.. husband pn dapat bonding dgn baby baru lahir.. penting tuu.. hehe..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:14 PM | Show all posts
senahitam posted on 23-5-2013 09:53 PM
aku lum kawen tp ade 4 org kakak yg dh kawen n 2 orang ipar pmpuan. sape pantang balik kg mak aku ja ...

haa aa kan. kajian kes kwn sya ni pun lebih kurang cam awak jugak. Pantang sendiri dengan suami,dah suami ada,tak susahkan mak pun takpa.
tapi masalah dorang tak puas hati bila mak dorang tak pernah jaga dorang.  walhal maknya bukan ada kerja lain pun.
macam kes kakak awak,dorg pernah dijaga kan.anak kedua baru dengan suami,tapi dorang x pernah.
anaknya ada bgtau saya la,mungkin dlu maknya pun berpantang camtu. tu yang tak biasa praktikkan kat anak2. ingt ank2 boleh cam dia.pantang sendiri.
sebenarnya bukan isu besar kalau orang tu x cerewat dalam berpantang. kan..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:19 PM | Show all posts
syasyafina posted on 23-5-2013 09:57 PM
mcm mak sya, die sendiri pun tak brapa la strict sgt dlm hal2 berpantang utk ibu2 ni.. pastu sya pul ...

ye la awak. sebenarnya penting dgn suami kan.
takyah susahkan mak pun takpe.
cuma kalau awak,3 minggu tu dah buat kerja rumah ke.
kawan ni mengadu la,ipar dia 2 minggu dia dah basuh kain la,masak la kat umah. mak mertua dia ada.(mak kwn tu la)kikiki.
nak salahkan sape. takleh salahkan sape .. maknya memang mcm tu. panggil suami la patutnya kan..hikhik

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 10:24 PM | Show all posts
NakCari posted on 23-5-2013 10:19 PM
ye la awak. sebenarnya penting dgn suami kan.
takyah susahkan mak pun takpe.
cuma kalau awak,3  ...

kiranye ipar tu tak pantang umah mak sendiri la ye?? tu la yg sya ckp, bile umah mak mertua susah sikit la nk buat hal mcm mem.. hhehe.. sebab nnt mak mertua kata kite ngade2.. pastu mula la mengungkit kesah2 zaman jepun die tu..



Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 10:26 PM | Show all posts
kakak sulung mak aku jaga time die branak anak ketiga je..
kakak 2nd mak jaga masa beranak pertama je
kakak 3rd rasenye cm die pantang sendiri je masa 1st time branak..tp pastu anak seterusnya mak aku jaga la sbb die duk ngan mak time tu..laki die pun sgt2 ringan tulang, mak aku suke..hahaha
kakak keempat mak jaga time 1st je
kakak ipar xde sape jaga time dua2 anak die..abang aku yg jaga. mak aku p jenguk seminggu je. mak mertu abg aku x brape sehat jd die pun x jaga anak die
adik ipar aku ulang alik umah mak die ngan umah aku sbb dekat je..
anak buah aku dah 17...lum campur anak buah tunang aku...waaa....kopak bajet duit raye makcik dorang nih...tu pun ade lg 5 org lum kawen..hahaha..mane la mak aku larat nk jage sume cucu kan..hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:27 PM | Show all posts
syasyafina posted on 23-5-2013 10:24 PM
kiranye ipar tu tak pantang umah mak sendiri la ye?? tu la yg sya ckp, bile umah mak mertua susah  ...

haaa.. dia duk umah mertua la.
itu la kan, susah ,lagipun kita bukan anak dia.
anak dia pun dia tak jaga, apalagi menantu yang strict sgt bila berpantang.. kikiki.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:34 PM | Show all posts
senahitam posted on 23-5-2013 10:26 PM
kakak sulung mak aku jaga time die branak anak ketiga je..
kakak 2nd mak jaga masa beranak pertama  ...


so kesimpulan iols baca ,kisah2 kakak2 + ipar uols berpantang,
maksudnya.takda masalah la kan kalau mak tak menjaga ni.
tak payah nak sakit hati kan.
apapun wahhh,meriah kuarga uolls..uolls berapa beradik,cam ramai je, ramai dah kawin,x kawin pun ramai.
anak buah umur 17 . besau dah..mungkin lebih kurang iols,ank buah sulung 15.
memang kopak lah time raya..

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 10:48 PM | Show all posts
xde problem pun. mak dah jaga kite dr dlm perut smpai dah beranak sendiri...xkan tu pun nk amik ati kan..biarla die nk menjalani idup die..die pun ade xtvt rutin sendiri..cm mak aku tu walopun surirumah tp die aktif ngan mcm2 hal..ayah aku dh meninggal..so kene gak la consider xtvt die kan..sebagai anak, kalo nak mak jaga, g la balik kg..tu pandangan peribadi aku je la..kitorg sebelas beradik, aku no.8. anak buah plg tua baru darjah 4. huru hara umah mak aku kalo sume ade...hahaha.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 10:51 PM | Show all posts
NakCari posted on 23-5-2013 10:27 PM
haaa.. dia duk umah mertua la.
itu la kan, susah ,lagipun kita bukan anak dia.
anak dia pun dia ...

kalo ipar die tak dok pantang ng mak sendiri kan, mcm mane die boleh jadi strict time pantang ye.. selalu mak mak ni la yg suh dok buat gini gitu, kalo sendiri2 haremmm nk pantang strict2 nihh.. hehe.. masa sya gugur dulu sendiri2 satu hapah pun tak pantang, tapi cousin husband sya gugur, pantang 44 hari mcm org pas bersalin je pasal dok ng mak die.. huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:54 PM | Show all posts
oh 17 anak buah, memang power,dan meriah.
tapi best kan.
ksimpulan nya, takyah nak bestrict sgt brpntang..kalau takda org jaga, memang takda la smua nya jugak.
momod nak shuh2 thread ni,pun boley...iols dah ada jawapan.kikiki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2013 10:57 PM | Show all posts
syasyafina posted on 23-5-2013 10:51 PM
kalo ipar die tak dok pantang ng mak sendiri kan, mcm mane die boleh jadi strict time pantang ye.. ...

ipar dia,memang camtu, sebab mak ipar dia tu memang strict jaga...ipar dia pun mengikut,
tapi kali ni mak ipar dia takda.so tak dapat la nak buat camtu.
lagi hazab mak mertua dia ni tak pandai nak strict2 cmtu. heheh

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 01:13 AM | Show all posts
bagi sy, tak de masalahnya kalo mak tak jaga kita dlm pantang,.....

dua2 anak sy lahir, sy sendri yg menguruskan baby,...
anak pertama dulu ada jugak mak ajar sikit2,..then lama2 pandai la jugak,...
memandangkan kedua dua anak sy lahir gedebab(nak dekat 4 kilo),..senang jer nak bg mandi..
mak cuma temankan sy mlm ari jer, besok pagi2 lagi dah mak balik (umah tak jauh dr umah sy)....
dari hari sy bersalin sampai ler abis berpantang, sy yg urus kan semuanya,...
bermasak, mandi/kemas baby, kemas umah, lipat kain sy sendri kejakan
somi cuma tolong cuci baju dan sidai,..
then bertungku, berparam/bepilis, berbengkung, beurut tu dah upah bidan,....

tak de istilah nak ambik ati kat mak sendrik,,
sebab nya kitorg adik beradik pompuan, mak mmg tak jaga dlm pantang,..
n anak2 menantu pompuan pun mak tak jaga jugak,...
sebenarnya, sy berat nak mintak tolong mak,...
mak bukan nya tak nak jaga kitorg,..dia sndri yg offer diri lak tu
but kita kesian kat dia yg sudah tua,..sebab masa ni lah dia nak rilex,..
dah ler bertahun tahun dulu dia dah penat jaga kitorg,..
then masa ni ler turn kita nak menyenangkan dia plak,...
kalo yg ada terasa ati mak tak jaga lam pantang tuh,..jgn ler kecik ati,...
pikir kan aje mak kita ada komitmen lain,....bukan nyer nak jaga kite jer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2013 01:40 AM | Show all posts
tweenfly posted on 24-5-2013 01:13 AM
bagi sy, tak de masalahnya kalo mak tak jaga kita dlm pantang,.....

dua2 anak sy lahir, sy sendri ...

wah terbaik la awak ni...
memang bagus..sy suka dgr citer awk ni.
pendapat dan contoh yang bagus.
maksudnya,x semua org dijaga oleh mak.
kawan sy tu,cakap,tgk org lain..mana ada cam dorg. maknanya.dorg silap.
berlambak rupanya.kes cam dorang.
citer awk ni Boleh buat org yang kat luar sana tu bukak mata.
mak kita ada cara masing2.dorg pun ada hal,jd gn mngharap sgt.


Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 02:22 AM | Show all posts
i pun tak nak menyusahkan mak..mak cuma tolong masak nasi n lauk ja..lain2 semua cuba buat sendiri...sebulan je duk kat kg..bulan kedua balik umah sendiri...semua sendiri buat..

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 10:16 AM | Show all posts
aku, dua2 bsalin ceaser..anak 1st, memg aku blik kg, mak aku jaga fulltime..memg dia manjakan aku..basuh pinggan sebijik pun tk bg...

anak kedua, baby aku ada problem kesihatan..2minggu dilahirkan, dh selalu pegi follow up hospital..mak aku sempat jaga sebulan jek..then lps tu, hubby uruskan semua..memg aku tk pnh mandikan baby ms dlm pantang..semua mak @ hubby yg buatkan..

alhamdulilah, hubungan aku adik beradik ngn mak sgt close...yg penting, hidup jgn nk bkira sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 10:53 AM | Show all posts
blajo  dan faham basic dulu ok?

harammmmmm derhaka pada ibu bapa, malah meninggikan suara, walo apa ko cakap tu 101 percent btui..misal bapak ko peminum arak tegar dan ibu plak pelacur yang masih aktif..depa wat keje haram..btuiiiiii tapi jangan sebab keje tu keje di laknat Allah swt maka ko rasa adalah benar kalo ko marah dan tinggikan suara misal cakap ..JANGAN MINUM ARAK DAN JANGAN MELACUR..TU SEME KEJE SYAITAN AMALAN SYAITAN DI LAKNAT ALLAH SWT !! ko berkata dengan nada tinggi misalnya pada depa..hukum nya haram!!

pasei dalam komunikasi manusia, apa ko cakap dengan CARA ko cakap ada beza besaq, malah psikoloji ada subjek or bab pasei PERSUASION or pujukan

kalo ko notis cara camna IBLIS DAN SYAITAN goda anak adam keturunan adam..caranya kalo ko baca quran ialah depa BERHELAH dan PENUH TIPU DAYA, cara nya haluihhhh

ni yang ramai tak sedaq..tau2 kita sudah terperangkap dengan helah iblis, slo2 satu2 dia buat sampai last2 kita susah nak tinggalkan amalan syaitan contoh bila dah jadi ketagihan tegar or addicted..btui dak? so faham cam ni duluk

wajib hormat dan jaga kebaijikan ibu bapa esp di hari tua depa, kalo anak lelaki wajib pada pundak depa dan kalo anak pompuan wajib hormat dan amik tau kebajikan depa , kalo dah title isteri laa..pasei kalo dah isteri taat tu pertama kat tuhan lepeh tu rasul lepeh tu baru suami

kalo suami kata jangan balik kg !! walo mak ayah mati serentak, suami kata jangannnnnn balik ! isteri wajib taat perintah so tokleh balik ..kalo balik kah jatuh nusyuz or derhaka suami ok?

bab tak baik cam tu laa..tadak perikemanusiaan kaa..berdosa kaaa lantakkan, itu hal suami dengan Allah swt..suami tu nanti akan di tanya di akhirat dulu dari isteri nya..pahe? suami tu ada sebab dia , biokan dia

isteri nak kasik duit kat ibu bapa..ni termasuk jaga kebaijikan dan duit itu adalah hak isteri yakni nafkah zahir dari suami dan kalo dah jadi hak dia maka terpulang kat dia nak buat apa, kalo suami perintah jangan kasik!!!  perintah ni tak termasuk bab taat suami pasei itu hak isteri dan isteri tu walo dah bersuami dia tetap wajib buat baik kepada ke dua oang tua nya

kedua oang tua mereka ni termasuk MERTUA..okeh? bukan maksud ibu or ayah kandong sahaja..ingat tuh !!

so dah faham seme ni baru kita cek soalan..soalanya ibu takmo tolong anak kandong sendiri or anak menantu melahirkan dan dalam pantang  depa wajib tolong ka?

pada saya soalan moral etika aje ni..kalo oang jatuh kita serta merta tolong walo kita tak kenai..sebab ni bab PERIKEMANUSIAAN yang terpanggil dan akan terpanggil bebila masa..walo saya tak kenal awak tapi pasei awak manusia dan awak mengadu masalah maka saya terpanggil nak beri pandangan..walo tak berbayo..saya yang kene bayo duit internet..ni bab humanity or perikemanusiaan

sekarang kenapa soang ibu yang anak kandongnya melahirkan tapi ibu ni takmo tolong apa2 patut? pada saya mesti ada sebab, ibu tu mungkin ada pernah tersentuh hati kendian berdendam, ni sebab utama pada pandangan saya , atau selama nikah tu anak kandong dan menantu seolah2 buat ibu tu tak wujud, tak di perlukan, acuh tak acuh, tak beri dia perhatian seolah dia tu rubber stamp aje..so ibu tu maybe dok kata dalam  hati nantii korang nak de anak pandai2 korang laa idup..aku takmo tolong apa2

so mende ni bukan mula dari masa melahirkan aje..pada saya masa anak tu ada boiipren kaa boijarman kaa IBU BAPA WAJIB DI AJAK SAMA BERBINCANG pasal anak punye masa depan..ibu bapa wajib depa merasakan MASIH DI PERLUKAN sammmmmmmmpai wwalo depa dah tadak di dunia..btui dak?

ramai pompuan or anak pompuan salu bila dah kawin depa dah tak rapat dengan ibu, depa lebihkan suami kebajikan suami dan memberi suami tu zuriat adalah sumbangan terbesarrrrrrrr kononnya, tapi depa lupa sama sekali bahwa darjat soang ibu itu tiada ada bandingan dalam hidup ni dan bila depa ada anakkkk kendian anak tu besarrr dan jadi manusia dan bernikah, DEPA AKAN RASA MACAM APA IBU DEPA RASA ..btuiii?


mulai hari ni wajib buat ibu bapa tu MERASAKAN DIRI DEPA MASIH DI PERLUKAN..walo depa kata sebaliknya..toksah caya, depa cuma bersopan konon takmo kaco umahtangga menantu or anak esp sang bapa..tapi anak dan menantu tu patut INITIATE dulu, depa kene mulakan , contoh tanya ayah itu ini, tanya mertua itu ini, nii nak masakk kkicappp ni maakk..aaaaa kicap kipasss kaaa kicappp cam masjid sedap makkk? yeeeeee keee makkk? ooooooo.. bior depa rasa depa tu pentinggg walo hakikatnya zaman depa sudah berlalu..tak paaaaa

sama macam anak2 gak..hanya sebab anak tu kecik dan baru membesar, jangan ketepikan depa, ko tu budak2 apa tau? pi main ..pi jauh2..toklehhhhh..bahayaaa

kenapa kanak2 isap rokok? pasei nak RASA DIRI DEPA DEWASA, kenapa kanak2 samseng or gaduh? pasei rasa depa depa dah besarrrrr..sebab nak besar dan tinggi cam abah..tak btui ka?

hangpa suami isteri tak tenguk or terlepas pandang mende2 cam ni, ibu bapa rasa terpinggir, anak2 rasa tak berada dalam famili, suami sibuk dengan karier dan kumpul duit sampai offshore dengan alasan nak senang di hari tua, tak cukup dengan itu isteri kene bantu gak dengan karier dia sendiri pasal zaman ni zaman duittt bang aji oiiiiiii katanya

last2?  yang di kejor (kebahagian keluarga, anak atok nenek) melepassssssss, yang ada tu berciciran..btui dak? so mulai hari ni ubah lah apa patut ok?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.122770s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list