Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
127788
View
1412
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-6-2013 11:51 AM | Show all posts |Read mode
Kesinambungan kepada thread Bangkok Part 2 yang sudah mencecah 100+ mukasurat ... saya bantu buka thread Part 3 baru.






Untuk link kepada thread lama Bangkok, sila click di bawah :

All About Bangkok & Central Thailand - Part 1

All About Bangkok & Central Thailand - Part 2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 12:17 PM | Show all posts
itik_kuning

Gi Bangkok nanti, saya suggest you pegi 'Sampeng Square' di China town dulu. Macam2 ada di situ. Anak saya seorang tepuk dahi sebab hagra amat murah even banding dengan Platimun Mall...... daughter lagi satu, kedua-dua tangan pegang kepala, terlalu banyak varieties tak tau mana nak pilih. Ibu mereka peggang wallet, duit kuar macam air.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 12:22 PM | Show all posts
Sampeng Square dari area First Hotel, Pratunam tambang taxi 80 TBH. It is diganally opposite 'Grand China' hotel. Sampai sana jika Sampeng Square is on your left, start to explore lorong2 di sana. (Sampeng Square itself nothing much, it is the bazar2 kecil celah lorong2 yang mengilakan). Also go further up from Sampeng Square (and the opposite side of the road) and explore the bazaars. Satu hari pun tak abis. Sini, mereka are wholesalers but masih boleh jual 1 piece but mahal sket lah. Harga wholesale minimum 3 pcs.


     


I guarantee ...... beli barang di sini and later you jumpa barang yang sama di MBK atau Platimun you will be very happay at the price you paid di Sampeng, China town otherwise I also guarantee you tepuk dahi.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 01:36 PM | Show all posts
transporter posted on 7-6-2013 12:17 PM
itik_kuning

Gi Bangkok nanti, saya suggest you pegi 'Sampeng Square' di China town dulu. Macam2 a ...

Sampeng Square dengan Sampeng Lane @ China Town ni tempat yang sama ke? Thank you byk2 sebab bagi info ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 01:40 PM | Show all posts
Panggil kawan2 yang lain jengah masuk sini @Peterpan17 @lady_lily @kerek_lager @bottombikini @midori888 @cmf_GAIA dan lain2
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 01:42 PM | Show all posts
itik_kuning posted on 7-6-2013 01:40 PM
Panggil kawan2 yang lain jengah masuk sini @Peterpan17 @lady_lily @kerek_lager @bottombikini @midori ...


ha...ada pun umah baru..............
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 01:48 PM | Show all posts
Ini map yang aku dapat dari website Sampeng Square. So, memang betul la Sampeng Square ni di area China Town @ Sampeng Lane

[img]%5BURL=http://imageshack.us/photo/my-images/845/sampengsquare.jpg/%5D[/URL]  Uploaded with ImageShack.us[/img]
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 02:18 PM | Show all posts
itik_kuning posted on 7-6-2013 01:40 PM
Panggil kawan2 yang lain jengah masuk sini @Peterpan17 @lady_lily @kerek_lager @bottombikini @midori ...

Nama ku diseru seru ni.Ok, ok, chk in,

Wah!! makin byk info. Ada lg tempat baru nak shopping dgn harga lbh runtuh dr MBK atau Pratunam
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 02:29 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 7-6-2013 02:18 PM
Nama ku diseru seru ni.Ok, ok, chk in,

Wah!! makin byk info. Ada lg tempat baru nak shopping dg ...

dah balik solat jumaat ye bang?

ha, itu la makin banyak info yang boleh digest ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 02:30 PM | Show all posts

Area Sampeng, China town.

     

     

     

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 02:48 PM | Show all posts
tu dia gambar. meriah sungguh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 03:16 PM | Show all posts
Tempat2 lazim orang bershopping di Pratunam.

Jika you jalan dari arah First/Metro Resort Hotel area Pratunam, (left as you leave yr hotel) across the road after about 50m you jumpa Indonesian Embassy then Pantip Plaza (IT centre, phone tak banyak) lepas tu Grand Diamond Plaza (nothing much here) and then Platinum Fashion Mall (ada satu Indian halal stall di food court ting 6). Walk further up, you'll get to the other Platinum Mall building (yg ada Mac-D di bawah) sebelah Novotel. I tak masuk pun, dengar this side of the Platinum jual leather goods.

Right infront of the main Platinum Fashion Mall is City Complex. Sini ada ratusan bazar2 kecil jual pakaian. My advise, look-see-look-see Platinum then go across to check harga kat City Complex. Tidak nanti you antuk kepala kat tiang. (But again, Sampeng is still cheaper. City Complex punya traders beli kat Sampeng ?????)


     
Pantip Plaza (IT Centre)                                       Grand Diamond Plaza


     
Main Platinum Fashion Mall                                    Platinum Mall yg ada Mac-D. (leather goods)



City Complex is right in-front (across the road) of Platinum Fashion Mall. They are wholesalers and hundreds of bazaars inside mostly jual baju. They open early in the morning around 7:30. Check harga di sini dulu sebelum beli kat Platinum. Entah2, kedai Platinum pun beli stock mereka kat sini.

     
City Complex main entrance                                City Complex side view



Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 03:16 PM | Show all posts
check in! aiya...sampeng pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 03:31 PM | Show all posts
I check in now...namaku disebut2..

Sampeng lak dah....ingatkan kl jerr San Peng rupanya Bangkok pun ada....awat bg tau skrg lepas orang balik....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 03:33 PM | Show all posts
cer tempek sat gambar Platinum Mall yg lg satu yg kata leather goods tuh...nak tengok walaupun sakit hati x hilang lg sebab terlepas pandang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 03:34 PM | Show all posts
lady_lily posted on 7-6-2013 03:31 PM
I check in now...namaku disebut2..

Sampeng lak dah....ingatkan kl jerr San Peng rupanya Bangkok p ...

Bagitau skang sebab kita balik semalam. Dah pegi sana baru kita tau tempat ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 04:05 PM | Show all posts
OK, shopping belah MBK pulak. Dari First/Metro Resort Hotel, naik teksi 40 TBH. Naik tuk-tuk dia paw 100 TBH. So, tuk-tuk or even BTS NOT necessarily cheaper. Teksi banyak and memang guna meter. Tapi peak hours, certain place (like Pratunam) teksi tak nak pegi....traffic jam.

MBK ni macam Mid Valley lah. Barang mahal. Nak cari phone kat sini banyak kedai woooo. Dari tenggah hingga ke belakang. Memang dua belah tangan peggang kepala dono which to choose. Tingkat 5 ada 3 kedai makan halal & ting. 6 di food court ada 1.

Diagonally opposite MBK ada Siam Discovery di mana Madam Tussaud di situ and also lagi kedai2 shopping. Next to it is Siam Center and next to it Siam Paragon. SP ni tempat standard you. Tak berani nak masuk kedai kat sana.

Dari MBK ke Siam Discovery Ke Siam Centre ke Siam Paragon are all inter connected. Jika hujan no problem.

     
                                                           MBK                                                                     Siam Discovery

     

                                                    Siam Center                                                        Siam Paragon     



Gubahan okid di concourse Siam Paragon.
     

                                                    Life okid petals.                                                     Gajah pun diselaputi okid.



Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 04:10 PM | Show all posts
lagi2

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 04:58 PM | Show all posts
korang ada beli x beg Harrods...I x dpt cari yg tulis Harrods tapi dpt beli yg tulis London Knightbridges...I aimed yg selalu I tengok minah2 siam nie bawah gie mana2 pun yg jenis kecik tapi ada tulis harrods kecik2...comelll sgt...nak tanya beli kat mana sogan den...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 05:02 PM | Show all posts
lady_lily posted on 7-6-2013 04:58 PM
korang ada beli x beg Harrods...I x dpt cari yg tulis Harrods tapi dpt beli yg tulis London Knightbr ...

nak tengok awak punya gambar lak, dah upload ke pc ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 05:05 PM | Show all posts
dah upload tapi laptop kat rumah...malam kang kita upload kat sini yerr....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 05:18 PM | Show all posts
lady_lily posted on 7-6-2013 04:58 PM
korang ada beli x beg Harrods...I x dpt cari yg tulis Harrods tapi dpt beli yg tulis London Knightbr ...

Dah check spelling betul2 ........ Harrods ke Harrobs? Jangan Tipah kena tipu.

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 06:01 PM | Show all posts
itik_kuning posted on 7-6-2013 02:29 PM
dah balik solat jumaat ye bang?

ha, itu la makin banyak info yang boleh digest ni

Gambar2 tempat shopping ni aku kena sorok dr rombongan cik kiah. Tak pasal2 lg nanti aku disuruh arrange satu trip lg ke sana Cuci mata takpelah juga ini aku yg kena tukang angkut. huhuhuh!!

Tp tengok gambar si transporter ni, alahai!! nak dtg balik lah ke BKK ni. Meriah sungguh!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:16 PM | Show all posts
salam semua,

nak tny...kalo g bangkok bwk baby ok x..let say aku xde choice,xsape jage la senang cite..mse nak g tu umo baby lebih kurang 9 bulan ah...

kat sane mesra stroller x?pastu klo g floating market bwk baby,leceh x?patot bwk ke x stroller tu?plzzzzzzzzzzzzz help
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:25 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 7-6-2013 08:16 PM
salam semua,

nak tny...kalo g bangkok bwk baby ok x..let say aku xde choice,xsape jage la senang  ...

Klu dlm bandar takde mslh nak bawa stroller. Tp klu floating market baby tu, aku tak tau ok ke idak. Ari tu kita org bawa budak umur 4thn ok je. Nampak mat salleh bawa baby durang. So up to you sebenarnya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051445s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list