Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
127998
View
1414
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Post time 7-6-2013 08:27 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 7-6-2013 08:25 PM
Klu dlm bandar takde mslh nak bawa stroller. Tp klu floating market baby tu, aku tak tau ok ke ida ...

iye ke?

rase nk bwk kot,nt i pg i sorang pompan,then husband n 2 adik laki...
insya Allah stay kt bangkok city hotel yg dekat dgn makanan halal tu...
mcm biase ah plan nk g chatuchak,patinum, floating market,siam square tok hrc
and madame tussaud kot...

g 4mlm,,,ok x
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:35 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 7-6-2013 08:27 PM
iye ke?

rase nk bwk kot,nt i pg i sorang pompan,then husband n 2 adik laki...

Klu area2 dlm bangkok city, mmg takde mslh bawa baby atau stroller. Cuma kdg2 ada sedikit mcm ramp atau nak naik overhead bridge, agak semput gak klu u nak carry stroller & baby. Since ko ada 2 adik laki2 yg blh tlg angkat, rasannya ok. 4 mlm?? Kita org pun gi 4 mlm. Tak cukup!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! so many things to do, so many things to see.

Yg seronok sgt org pompuan shopping sgt. Aku suka jln2 tgk suasana saja. Shopping takdelah sgt. Aku beli baju2 utk anak2 sedara je. Bg aku shopping kat mana2 pun sama saja. Aku rasa rugi psl tak sempat ronda abis Siam Square/MBK dgn Asiatique. Wajib ku repeat ni. Bobae market pun tak sempat nak jenguk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:40 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 7-6-2013 08:35 PM
Klu area2 dlm bangkok city, mmg takde mslh bawa baby atau stroller. Cuma kdg2 ada sedikit mcm ramp ...

itula pasal...ade 3 jantanzzz nt katenyeeee hahaha...tu ah..eh aritu ko stay mane..aku kekonon nk g ayuthayya tu nek train...tp klo bwk baby x g kot...mcm leceh plak...dush....ko g floating market tu pakej dgn sape eh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:45 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 7-6-2013 08:40 PM
itula pasal...ade 3 jantanzzz nt katenyeeee hahaha...tu ah..eh aritu ko stay mane..aku kekonon nk  ...

Aku dok First Hotel. Mmg convenient. Klu malas kuar cari makan, dlm hotel tu ada restoran serve buffet halal food. Budak2 bellboy rata2 budak pattani blh cakap kelate. Ada sorang tu nama dia Abdullah dulu kerja tukang masak kat KL 2 tahun. Kuar dr hotel, jln kaki sikit dah smp restoran Mak Yah, Faridah Fatone & byk lg gerai2 halal org islam Bangkok. Kubah masjid blh nampak klu kami jln kaki dr hotel.

Aku takde amik pakej. Kami sewa van & smp sana byr bot RM300 utk 2 bot. Abis je ronda2 dlm dekat2 jam, van bawa kami balik hotel. Sewa van RM440 sehari. Kami sewa 5 hari. Tp puas ati coz van driver pandai cakap english. Takdelah mcm ayam dgn itik. Masa kami mkn di restoran Mak Yah ada 1 group org Malaysia dr Kedah. Dlm 8 org gitu. Durang ni kesian sungguh. Dahlah duduk kat area Sukhumit yg nak mkn halal pun susah, dpt pula driver yg sepatah haram tak blh ckp omputeh. Jenuh sungguh. Sewa mmg murah RM350 per day utk 1 van tp tulah, susah driver tak tau itu ini. Nak berkomunikasi pun susah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:48 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 7-6-2013 08:45 PM
Aku dok First Hotel. Mmg convenient. Klu malas kuar cari makan, dlm hotel tu ada restoran serve bu ...

tula, dlu bce gak first hotel ni..tetibe bangkok city hotel femes lak,tu trus nk dok sni hahaha sbb bru n walking distance gak g mak yah tu....klo amek sewa van tu x jem ke?rse nak naek train jela...or taxi...mse g floating bru nek van...tp x kena tipu ke?nape amek 2 bot?kalo ktorg berempat bape bot?1 bot bape?hahahahaha byk tny
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:51 PM | Show all posts
transporter posted on 7-6-2013 05:18 PM
Dah check spelling betul2 ........ Harrods ke Harrobs? Jangan Tipah kena tipu.

Haha...balik nie check jap...mlm kang aku upload gambo
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:53 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 7-6-2013 08:48 PM
tula, dlu bce gak first hotel ni..tetibe bangkok city hotel femes lak,tu trus nk dok sni hahaha sb ...

Klu ikut aku sorang, aku blh saja jln sendiri. Tak payah sewa van. Kami ni ramai, 10 org dgn 1 budak umur 4 thn. Org tua pun ada so kenalah sewa van. Van ni kwn aku yg recommend.  Kena amik 2 bot coz mana muat 10 org + 1.

Dia tak kira berapa org, tp perbot. Klu ko nak sorang, ko byr 1 bot tulah. Klu korang berempat je, divide by 4 lah. Klu nasib baik korang ari tu, dpt share2 dgn mana2 penumpang lain.

Bangkok mmg jam gilalah. Tension aku. Tp kami ada 1 mlm kat Pattaya so dpt gak hilangkan tension. Lg pun kami bukan dok dlm bangkok je. Kami gi Safari World, yg dlm 45 minit perjalanan dr Bangkok. Pastu blk dr Safari World kami free n easy. So masing2 buatlah apa yg durang suka. Mcm aku gi rayau2 kat Lebua Sky Bar. Yg femes dlm film The Hangover. Sekali minum 1 gelas jus watermelon terbang RM35. Hamik ko!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 09:15 PM | Show all posts
Tempat Makan di MBK.

     
Tingkat 6, Food Court, stall C21


Tingkat 5, Yana Restaurant, International Food Court. Belakang Ali's Arabic Cuisine.


Tingkat 5, Ali's Arabic Cuisine, The Fifth Food Avenue food court.


Tingkat 5, Jimbaran Bali, The Fifth Avenue food court.

(Bilik solat di Tingkat 6, 10:00-22:00)

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 11:12 PM | Show all posts
Tempat makan di Chatuchak

Study map Chatuchak and take note 'Clock Tower'  & section 16 nearest to the clock tower. Di sini terdapat satu stall halal berhadapan clock tower. Harga boleh tahan mahal. Seorang at least 150 TBH. Rasa so-so.





         
Clock Tower.                                                Look out for 'Saman Islam' signboard.


         
                                                         Menu.                                                                     Menu

Last edited by transporter on 7-6-2013 11:15 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 11:41 PM | Show all posts
Cheap breakfast besides First Hotel/Metro Resort.

Kuar hotel Metro Resort to your left, cross the lane Petchaburi Soi 13, push-cart yang ke-2 ada akak jual murtabak & pan-cake. Tiada tanda halal tapi ada sticker 'Allah' & 'Mohd'. Akak ni jika dia nampak perempuan bertudung dia akan beri salam. Murtabak 25 TBH. Akak ni berniaga pagi hingga 10:00.



Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 09:16 AM | Show all posts
itik_kuning posted on 7-6-2013 01:40 PM
Panggil kawan2 yang lain jengah masuk sini @Peterpan17 @lady_lily @kerek_lager @bottombikini @midori ...

yeay! yeay! rumah baru....tapi masih x banyak info central Thailand eh? Bangkok jah
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 11:48 AM | Show all posts
rindu nya nak pi BANGKOK lagi...
especially chatuchak market.... ~ ~ shopping shopping shopping   
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 06:54 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 7-6-2013 08:53 PM
Klu ikut aku sorang, aku blh saja jln sendiri. Tak payah sewa van. Kami ni ramai, 10 org dgn 1 bud ...

woiii

cam best je hahahaha,alaa skali skala g lebua tu ok gak..eh ko g pattaya ye?

laki aku cam ajak g pattaya,tp aku risau mcm xckup mse plak sbb g 4 mlm je kan

kang ta sempat lak cover bangkok,ke acane?hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 08:07 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 8-6-2013 06:54 PM
woiii

cam best je hahahaha,alaa skali skala g lebua tu ok gak..eh ko g pattaya ye?

Kita org gi 5 hari 4 mlm. 1 mlm di Pattaya & 3 malam kat Bangkok. Mmg tak cukup!!! Elok dok 6 hari 5 mlm baru blh cover 1 mlm di Pattaya. Klu tak terkejar2 mcm kita org nilah.

Skybar Lebua ni best view je. Bab lain tu aku pun tak leh nak ckp. Unless klu kita ni jenis kaki minum arak, lain storylah kot

View mmg superb kat  Lebua Skybar. Nampak Bangkok city from the top.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 08:48 PM | Show all posts
ada sesiapa pernah pergi ke train market (maeklong market).
boleh tak pergi by train.
kebanyakkan blog aku baca semua sewa van. kitaorg pergi berdua membazir jer sewa van.
atau ada tak minivan/bas ke sana?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 10:52 PM | Show all posts
mijot posted on 8-6-2013 08:48 PM
ada sesiapa pernah pergi ke train market (maeklong market).
boleh tak pergi by train.
kebanyakkan  ...


i baca kat trip advisor, u bole naik van - minibus to go there....tau kan, kat sana minibus is a van? station minibus kat victory monument.....70 baht

i think victory monument is a minibus hub.....bole gi sana tanya2....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2013 11:14 PM | Show all posts
midori888 posted on 8-6-2013 10:52 PM
i baca kat trip advisor, u bole naik van - minibus to go there....tau kan, kat sana minibus is a ...

Minibus hub yang tepi complex kat BTS Victory Monument station ni ke ?



Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 11:15 PM | Show all posts
transporter posted on 8-6-2013 11:14 PM
Minibus hub yang tepi complex kat BTS Victory Monument station ni ke ?


yup....must be that one.......
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 12:19 AM | Show all posts
aa;h btol...kat forum2 internet pun cakap naik van dr tepi victory monument tu je....naik train pun boleh tapi naik train tak dapatla nak tengok permandangan train rempuh market lalu atas sayur segala tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2013 03:25 PM | Show all posts


Mangga & pulut & santan. Bessssssssst, sedaaaaaaaaaap.
Di restaurant Farida Fatornee, jika kita pre-order, mereka akan belikan untuk kita.

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 10:44 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 8-6-2013 08:07 PM
Kita org gi 5 hari 4 mlm. 1 mlm di Pattaya & 3 malam kat Bangkok. Mmg tak cukup!!! Elok dok 6 hari ...

Mmg view tula yg kite carik..klo mcm day trip je g pattaya k x?
G hrc die je ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 10:51 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 9-6-2013 10:44 PM
Mmg view tula yg kite carik..klo mcm day trip je g pattaya k x?
G hrc die je ke?

Gilos ko nak buat day trip ke Pattaya. Blh lembik korang

HRC Pattaya tak gi. Aku gi HRC Bangkok je.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 10:58 PM | Show all posts
Salam,

saya baru masuk thread ni, org baru sini.......saya inshaAllah nk gi BKK 12- 15 july nanti..... bulan puasa pulak tu....teman adik conference.... nk tanya, ada sesapa ada pengalaman nginap di silom city hotel??? silom nih tgh2 bandar ke ??apa yg best dekat2 area sana??? memg lost nih...  tuh yg nk tanya di sini.... tq tq
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 11:13 PM | Show all posts
midori888 posted on 8-6-2013 10:52 PM
i baca kat trip advisor, u bole naik van - minibus to go there....tau kan, kat sana minibus is a ...

ramai gak sajes better naik van waktu pergi.
balik kalau naik van tak kesah cuma kalau peegi naik train takut terlepas waktu train lalu kt pasar tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 11:16 PM | Show all posts
cmf_GAIA posted on 9-6-2013 12:19 AM
aa;h btol...kat forum2 internet pun cakap naik van dr tepi victory monument tu je....naik train pun  ...

haha, memang aku nak pi maeklong market tu sbb nak tgk dgn mata sendiri train tu rempuh sayur.
tgk gambar kt blog org, peh dasat. beberapa inci kot antara train dgn sayur. terbaek jer tgk.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049036s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list