Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
130894
View
1451
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Post time 10-6-2013 07:35 PM | Show all posts
mijot posted on 9-6-2013 11:16 PM
haha, memang aku nak pi maeklong market tu sbb nak tgk dgn mata sendiri train tu rempuh sayur.
tg ...

Mijot bila nak pi? Akak memang teringin nak tgk keretapi yg lalu yg pasar tu, selain floating market. Kalau date ok, boleh mengekor kot?

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 08:23 PM | Show all posts
transporter posted on 10-6-2013 04:16 PM
Betoi. Bila kita kata kita boleh dapt T-shirt 100BHT kat MBK, terus harga mereka turun dari 300 ke ...

Kelentong kuat kat floating market ni. Kita org tak beli apa pun. Just beli buah & pisang goreng yg sedap. Brg2 kat sana, kat Bangkok pun blh dpt jauh dr lbh murah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 09:46 PM | Show all posts

Planning nak pegi bangkok lepas raya nie... maybe weekday sebab nak avoid ramai orang ..renyah ..

My itineraries ..

Naik train alor setar ke hat yai .. lepak semalam kat hat yai .. nak pegi massage ..diorang cakap murah gila .. mau aku bantai 4 jam massage .. hahaha

Pastu naik train ke bangkok .. budget dalam 3 hari 2 malam jer kat bangkok ... x tau nak pegi mana lagi .. gua lebih kepada sight seeing .. usha2 tempat orang .. wat wat siam x berminat nak visit (ponin kepala masuk tempat2 gitu) .. n a little shopping, org cakap design shirt kat bangkok uptrend n lawa2 .. then balik dr bangkok ke kl naik air asia ..

agak2 korang bope RM aku kena spend ..

tiket train ?
makan ?
hotel/motel ?
shopping ?
Rumah rumah ayam ..? hahaha .. xder la saje je ..

Agak2 berapa ek nak spend ..mohon kaki lancong dan lencong serta backpacker bagi guide pada adik beginner yang baru nak start buat solo backpacking/pengembaraan ..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 10:39 PM | Show all posts
norim posted on 10-6-2013 07:35 PM
Mijot bila nak pi? Akak memang teringin nak tgk keretapi yg lalu yg pasar tu, selain floating mark ...

bulan 9 kak masa cuti mesia.
13-18 sept.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 11:50 AM | Show all posts
midori888 posted on 10-6-2013 11:18 AM
wan.....i tak pnh stay kat tune hotel bangkok....

haritu i stay kat hotel nie....1 mins walk  ...

ooo ok2, TQ midori. nanti i tgk hotel lain.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 11:51 AM | Show all posts
wanfazlina posted on 11-6-2013 11:50 AM
ooo ok2, TQ midori. nanti i tgk hotel lain.


kalu booking thru agoda.com murah skit compare to price dia kat website dia tu......
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 12:27 PM | Show all posts
midori888 posted on 11-6-2013 11:51 AM
kalu booking thru agoda.com murah skit compare to price dia kat website dia tu......


TQ midori888. Kt website hotel tu pun ada special rate utk online booking, murah gak.

Ni ada info tentang Sampeng Market yg terkenal dgn wholesale prices tu http://www.passportchop.com/asia/thailand/bangkok-shopping-platinum-mall-pratunam/
Tak semua kedai kt sini terima customer yg nak beli sikit-sikit, tapi kalau minat nak berniaga, boleh cuba gi sini kan? Last edited by wanfazlina on 11-6-2013 12:55 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 12:37 PM | Show all posts
Sampheng Lane mmg da bomb. saya klau ke Bangkok mmg akan ke Sampheng Lane/China Town. never missed. sebab nk bli kain cotton yg murah. ade memacam lagi.. Owh, rindunya kat Bangkok.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 12:53 PM | Show all posts
SiBOntot posted on 10-6-2013 09:46 PM
Planning nak pegi bangkok lepas raya nie... maybe weekday sebab nak avoid ramai orang ..renyah ..  ...

saya x pernah naik train dari KL-Bangkok. biasa naik Flight. Tapi kalau dah kat Bangkok, boleh lah bagi anggaran bajet utk awak.

BTR/MTR/Taxi/Tuktuk: RM100
Hostel: RM40/night boleh dapat. saya suggest Saphai Pae Hostel di Silom Area
Shopping: Depends lah. Klau kaki shopping mmg boleh habis banyak. Sediakan lah dlm RM500 utk shopping
Makan: utk ala carte sama je price dgn KL. Di Food court akan ada at least satu kedai halal. dont worry. Tapi klau nk Makan Mak Yah mmg mahal sikit lah.



Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 01:08 PM | Show all posts
mijot posted on 9-6-2013 11:39 PM
ni iti secara kasar.
pes time pergi bkk.
13/9 butterworth-bangkok (train)
14/9 sampai bangkok, chatuchak market
15/9 ayutthaya, chatuchak market
16/9 grand palace, wat pho, wat arun
17/9 maeklong market
18/9 madam tussaud, airport
nak tnya, butterworth ke bangkok tu brapa eh kalo naik train and berapa lama kene dalam train?

kat semadan kene kluar dari train ker masa nak cop passport?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 01:11 PM | Show all posts
SiBOntot posted on 10-6-2013 09:46 PM
Planning nak pegi bangkok lepas raya nie... maybe weekday sebab nak avoid ramai orang ..renyah ..  ...
Naik train alor setar ke hat yai .. lepak semalam kat hat yai .. nak pegi massage ..diorang cakap murah gila .. mau aku bantai 4 jam massage .. hahaha
kalo naik train dari alor setar ke hadyai lak berapa dan berapa jam eh?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 02:24 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 10-6-2013 03:05 PM
Aku plan nak gi Turkey & masuk europe early next year. huhuhu!! cancel. Takut aku dengar rusuhan.  ...

yeke..mase kt bogor dlu...rimau tido atas peha ktorg plak...bkn yg kecik...yg bapak plakkkk..laki aku mmg brani...
aku kecut2 gak ah..naya klo dingapnye kannn...ohh yeke...aku xplan g situ...lond n europe area laen (mahap mod)
tp sorg adek aku x ikut mse tu..so maybe leh try hehe...

haaa mkn ape cer plak..ko mkn makyah n farida all d time ke cane
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 02:32 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 11-6-2013 02:24 PM
yeke..mase kt bogor dlu...rimau tido atas peha ktorg plak...bkn yg kecik...yg bapak plakkkk..laki  ...

Aku tak berani ler pegang rimau tu.  Kena ngap nanti. huhuhuhu!! tengok sajalah.

Kami mkn kat Mak Yah time di Bangkok. Pastu dlm restoran hotel pun ada psl hujan lebat kat luar. Mkn dinner. Restoran dlm hotel First tu halal buffet dinner nya. RM25 per pax. Yg time kami dr Safari World tu kami singgah restoran halal on the way balik. Masuk kampung org mana ntah area tu. Driver yg bawa. Time kat Pattaya kami mkn kat area org islam sebelah selatan Pattaya. lbh kurang 15 minit dr pattaya central area.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 03:09 PM | Show all posts
cHuebie posted on 11-6-2013 12:53 PM
saya x pernah naik train dari KL-Bangkok. biasa naik Flight. Tapi kalau dah kat Bangkok, boleh lah ...


owh ..tocei tocei !!

Anyway ..hotel tu kalau walk in okey tak ??
So far ..bajet u kasi ..affordable la ..

I plan pegi naik train ..
balik naik flight .. bangkok ke KL ..air asia , baru 1 rat lebih check semalam ..

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 03:13 PM | Show all posts
leylapple posted on 11-6-2013 01:11 PM
kalo naik train dari alor setar ke hadyai lak berapa dan berapa jam eh?


I pon x tahu alor setar ke hat yai tu berapa lama .. sb x penah naik lagi ..
maybe 3 jam kot .. actually xder jauh sgt pon klu naik bas ..

Tapi sebab nak stop dekat padang besar ..settle imigresen .. so agak2 la ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 03:20 PM | Show all posts
Peterpan17 posted on 11-6-2013 02:32 PM
Aku tak berani ler pegang rimau tu.  Kena ngap nanti. huhuhuhu!! tengok sajalah.

Kami mkn kat  ...

ok,since x g pattaya, xyh study psl pattaya kot
skrg nk terjah gmbar2 ko kt thread lame jap hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:56 PM | Show all posts
SiBOntot posted on 11-6-2013 03:09 PM
owh ..tocei tocei !!

Anyway ..hotel tu kalau walk in okey tak ??

Hostel tau bukan Hotel. kalau walk in, I x jamin. selalu booking sesiap. takut papehal, kang merempat pulak kat tepi jalan. Almaklum, Bangkok ramai tourist.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:57 PM | Show all posts
SiBOntot posted on 11-6-2013 03:09 PM
owh ..tocei tocei !!

Anyway ..hotel tu kalau walk in okey tak ??

murah nya ticket flight!!!

selalu I booking Hostel dekat hostelworld.com

try lah bukak, kot ada hostel lain yang lagi menarik. Sebab Saphai Pae ni just walking distance from BTS Surasak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 06:47 PM | Show all posts
cHuebie posted on 11-6-2013 04:56 PM
Hostel tau bukan Hotel. kalau walk in, I x jamin. selalu booking sesiap. takut papehal, kang merem ...


Takpe ... kalau merempat ... kita guna kad kredit mama untuk stay 5 star hotel ..hak hak hak
Its ok .. bujang jantan .. tido tepi jalan pon xper ..
Baru la mengembara ..kata nya ..



Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 07:09 PM | Show all posts
leylapple posted on 11-6-2013 01:08 PM
nak tnya, butterworth ke bangkok tu brapa eh kalo naik train and berapa lama kene dalam train?

...

tiket tren harga dlm 100-110 ikut katil atas atau bawah.
tempoh perjalanan 23-24jam.

memang kena turun nanti masa kt stesen padang besar.
bawa beg sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 08:29 PM | Show all posts
rimau_belang posted on 11-6-2013 03:20 PM
ok,since x g pattaya, xyh study psl pattaya kot
skrg nk terjah gmbar2 ko kt thread lame jap hehe ...

Ya, sila sila.

Cuma aku tak tepek gambar kat Pattaya byk sgt. Sikit je coz 1 mlm je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 06:36 AM | Show all posts
Rasa nk terjah Bangkok akhir bulan nie tp Air Asia dh mahal, fee sama mcm Premium Airlines. Train pulak time consuming.
Airlines mana yg provide flight dr KUL-BKK selain MAS, Lufthansa and RJ utk cr last minute tiket?
Kalo boleh nk cr tiket below 1K for 2 org.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 08:52 AM | Show all posts
eufonius posted on 12-6-2013 06:36 AM
Rasa nk terjah Bangkok akhir bulan nie tp Air Asia dh mahal, fee sama mcm Premium Airlines. Train pu ...

boleh tengok Jet Star tapi ada transit kat SG. 5 jam jugak rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 09:33 AM | Show all posts
macam best je kowang gi naik train...tingin gak tapi aku ni jenis cepat bosan. sedangkan flight yg 2.5 jam tu pun aku dah rasa cam nak
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 09:33 AM | Show all posts
SiBOntot posted on 11-6-2013 06:47 PM
Takpe ... kalau merempat ... kita guna kad kredit mama untuk stay 5 star hotel ..hak hak hak
I ...

dont worry wei. kat Bangkok banyak gile hostel for backpackers. and kebanyakkan nya adalah walking distance dari public transport. seriously.. Jalan sorang kat Bangkok pun ok.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063749s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list