JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
150572
View
1597
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Post time 3-10-2018 10:29 PM | Show all posts
transporter replied at 3-10-2018 07:20 PM
Bro, I pun dah lama tak gi. Dulu Samran Place ni takde apa2 except senang makanan halal.

Stay  ...

Td gugel punya gugel, tgk Cubic Pratunam ni sgt strategik. Dekat dgn Phaya Thai station yg dr airport tu. Pastu 300m dgn Platinum Mall dan Citin Platinum pun tak jauh dr Cubic ni. Kat tepi Citin ada tempat mkn halal. Tepi jln punya bukan restoran. Tp oklah, dia jual tomyam. Ada streetfood halal juga dekat2 area Citin. OK, so decided to stay kat Cubic. Thanks bro.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2018 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
jjangjjangcool replied at 12-9-2018 03:32 AM
Hi korang.. Boleh bagi cadangan hotel/ guesthse yv selamat kalau travel sensorang kat Bangkok ni.. N ...

Haii..
Dah dapat hotel/ghouse ke? Last week stayed area BTS Ratchatewi, tapi I masuk hostel je.. murahhh. house of phaya Thai (monomer hostel) turun BTS exit 3 cross jalan dlm 100m jumpa hostel ni. Tapiiiii kalau nak dekat lagi dengan area Pratunam movylodge hostel pun dekat juga.
Area ni strategic. Dekat BTS, dekat juga dengan phaya Thai line utk ke airport Don mueng/chatuchak market .
Dekat dengan Siam Paragon/MbK.

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2018 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak share sikit trip ke Bangkok minggu lepas. Trip kali ni, dah jadi trip JJCM. Hahaha hari2 makan siap dengan nasi + desserts bagai
Dah banyakkk kedai/resto/gerai makanan halal dekat sana. Dalam Don mueng airport Tu pun Ada dua, satu area terminal domestic Dan 1 lagi tingkat atas, international terminal hala ke level observation deck tu.

Last 4 yrs back, terpaksa makan kebab lah, Indian /Pakistan food tapi kali ni mmg local abis hehe Ada satu gerai Muslim depan Pratunam plaza, sedapppnyaa beef grill + squids .

O ya satu lagi nak share pasal maeklong market . Before ni baca kat blog amik bus dekat mo chit Kan...now dah pindah ke Sai Tai Mai terminal (Bangkok Southern bus terminal) kalau nak keluar ke Bandar sampai ke sungai golok/Dannok  pun  kat  sini.  Haritu amik bus utk ke Hua hin.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 01:53 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 1-10-2018 09:13 PM
itik, aku dgn org rumah nak gi Bangkok pastu overland trip smp ke Chiangmai bulan january 2019. Ka ...

klu duduk di pratunam ada kedai halal dekat masjid tu. masjid nama apa aku lupa tp boleh gunakan sts bts ratchathewi sebagai landmark. dari bts tu nampak masjid. sebelum masjid pun ada kedai makan mak yah tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 01:54 PM | Show all posts
miss_whoda replied at 1-10-2018 10:58 AM
saman kan? area clock tower.. tp mse pergi tak makan saman tmpt lain..lupa nama tmpt tu

saman la kot. iols ingtkan ada kedai lain selain saman huhu. saman biasa2 sajokkk
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 01:56 PM | Show all posts
AryaStark replied at 2-10-2018 09:17 AM
itik, nama kedai tak ingat. Tapi dekat Section 12, Soi 22/2. Landmark, menghala ke clock tower jugak ...

kedai saman la ni ya? Saman Islam? iols tak suka sangat kedai saman ni sbb tak berapa sedap tp boleh la makan.
minggu lepas transit di bkk terpaksa gak gi makan kat saman sbb nk jalan2 di chatuchak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 01:58 PM | Show all posts
selain di saman islam, ada lagi 1 kedai muslim di chatuchak. landmark dia di belakang surau dekat TMB bank.

masa gi minggu lepas kedai ni tutup, jadi kena makan di saman.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 05:59 PM | Show all posts
itik_kuning replied at 11-10-2018 01:53 PM
klu duduk di pratunam ada kedai halal dekat masjid tu. masjid nama apa aku lupa tp boleh gunakan s ...

oh!! ok, klu walking distance bolehlah aku stay sini. Aku baca dekat Citin Pratunam hotel area pun ada makan halal. Anyway, utk satu mlm je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 03:54 PM | Show all posts
Edited by itik_kuning at 12-10-2018 03:56 PM
Peterpan17 replied at 11-10-2018 05:59 PM
oh!! ok, klu walking distance bolehlah aku stay sini. Aku baca dekat Citin Pratunam hotel area pun ...

klu dekat citin tu rasanya kat area baiyoke kan? situ tak tahu, tak pasti. sbb dari citin nak ke farida fatornee tu jalan kaki dlm 15 min
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 09:01 PM | Show all posts
itik_kuning replied at 12-10-2018 03:54 PM
klu dekat citin tu rasanya kat area baiyoke kan? situ tak tahu, tak pasti. sbb dari citin nak ke f ...

ah!! betul. klu 15 minit tak jauhlah. Oklah boleh consider mkn bergantung berapa energy kami yg tinggal mlm tu. heheheh!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2018 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
suesz replied at 7-10-2018 10:10 PM
Haii..
Dah dapat hotel/ghouse ke? Last week stayed area BTS Ratchatewi, tapi I masuk hostel je..  ...

Movylodge ni selamat ker? I nak travel sorang jer. Kalau duduk kat female dormitory tu dorang ade provide locker tak? Tempat ni mmg dekat nak shopping & cari makan halal,ye?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 12:25 PM | Show all posts
jjangjjangcool replied at 14-10-2018 06:31 PM
Movylodge ni selamat ker? I nak travel sorang jer. Kalau duduk kat female dormitory tu dorang ade  ...

movylodge i baca dari forumers sini juga, page belakang2 ni hehehe...
rasanya semua hostel memang provided with safety locker. kalau takde, you can ask them.


i stayed hostel phaya thai (330bhat/night) dalam 100m ke bts ratchatewi dan masa on my way to pratunam tu nampakla movylodge hostel tu...
i pun solo juga, so far ok je.. tapi i make sure balik sebelum 11pm gitulah..
makanan halal banyak juga area sini... i guna apps muslim pro tu utk guide ari2 makan kat mana hehe..

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2018 01:04 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 12-10-2018 09:01 PM
ah!! betul. klu 15 minit tak jauhlah. Oklah boleh consider mkn bergantung berapa energy kami yg ti ...

good luck!!



Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 03:05 PM | Show all posts
Korang,

Bangkok ni kalau kita pegi tempah suit bagus eh kualiti nye?
Ramai orang cakap harga murah.

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2018 12:16 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
kawahapi replied at 23-10-2018 03:05 PM
Korang,

Bangkok ni kalau kita pegi tempah suit bagus eh kualiti nye?

Haah murah dari kl. tak pernah tempah sdiri. Tp tgk yg kat kedai tu nampak ok
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak minta pendapat, saya g bangkok 3h2m dan 1st time jejak kaki kat sana.. mmeber saya ada follow dlm 10 org.. bole x share itinerary dgn hotek yg sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
suesz replied at 7-10-2018 10:28 PM
Nak share sikit trip ke Bangkok minggu lepas. Trip kali ni, dah jadi trip JJCM. Hahaha hari2 makan s ...

Berapa lama naik bas g hua hin sis?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 02:01 PM | Show all posts
cik_kalerluna replied at 27-12-2018 12:12 AM
Berapa lama naik bas g hua hin sis?



lebih kurang 3 jam, bas beraircond hehe..

tapi abit boring jee... i rather naik train kot,
haritu, balik dari Hua hin-BKK, i took ordinary train tu,, aduhaii... bernyamuk dan panas dalam 5jam lebih baru sampai BKK.
i suggest take express train lagi selesa dan cepat.

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sapa2 yg k Bangkok esok till isnin.. Sunflower trip.. Saraburi/lopburi..solo je..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah..misi memburu si bunga matahari tercapai di Lopburi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Trip sunflower Lopburi/Saraburi, Thailand

4/1 - naik MAS last flight k Bangkok dr Klia. Sampai Bkk, tidur di airport.

5/1 - naik teksi dgn kenalan baru dr Patani utk k Hua Lamphong train station. Tambang 270bath kongsi 3org. Beli tix 8.30am k Lopburi, 374bath sbb ada aircond +meals..2jam perjlan saja.. sampai Lopburi sewa teksi/lori 600bath utk k sunflower field. 1jam rasa x puas nak bergambar dgn si bunga matahari..bunga yg sgt besar pg tinggi..pokok yg cukup subur..angin sejuk..cuaca mendung saja..so si bunga malu2 nak angkat muka..
Beli kuaci 3pek 100bath,air kelapa 25bath sebiji.
Minta si driver hantar k station bas utk k Saraburi.naik minivan k saraburi,tambang x sampai 40bath utk 2jam perjlan.Stay 1mlm di Saraburi, 850bath...Hotel Glain Gan Place dekat Hospital Saraburi..mmg besar..bersih..puashati.dekat dgn tesco lotus/7e.
Mlm nak rest sahaja..ada juga hotel yg dekat dgn train station.saya saja pilih hotel ni sbb baru..lgpun boleh claim dgn company...esok pagi nak kluar awal utk cover jim Thomson farm sbb last day 6jan 2019.JTF ni buka pd org ramai sbln je..

6/1 - check out hotel,ambil minivan k pak chong.45bath..mmg laju dia bawa 1jam sampai pak chong..ingat nak ambik tour dr pak chong but local people suggest terus k nakhon ratchasima, so kebetulan ada bas sedang menunggu penumpang so naik sajalah.. Tambang 60bath..spjg laluan k nakhon ratchasima terjumpa pokok maple g bertukar kaler k merah..pagi tu mmg kluar tv kat Thailand psl daun ni..so x sangka terjumpa..
Laluan k nakhon ni ada dam yg sgt besar,ada byk kincir angin di atas bukit. sampai nakhon ratchasima,ambik local bas k Jim Thomson farm,tambang 25bath..25km.driver bas hantar depan gate lagi..bagusnya, sepatutnya turun kat jln utama..maybe sbb saya sorg so dia sukarela hantar..
2jam kat JTF x puas.. Memandangkan battery pun nak habis so cukuplah dlm tu..lgpun nak balik semula k nakhon sbb last bas dr JTF 4.30pm.. kluar dr JTF jam 2.30pm..tanya abg polis kot ada bas yg dah lepas utk balik k nakhon.. sekali dia sudi hantar k jln utama.. Alhamdulillah..sampai jln utama tunggu bas lama gak..kat jln utama ada polis yg jaga sbb gara2 JTF..so mmg byk polis..ada sorg polis ni dia tahan local taxi and minta dia hantar saya k bandar.. Alhamdulillah urusan saya di lancarkan lg..
Sampai bandar..driver taxi suruh tunggu bas utk k nakhon jam4.30pm..sampai nakhon ratchasima ambil bas k bangkok tambang 191bath..5jam perjlan k bangkok.. Berbaloi lah naik bas ni..ada toilet..dia bg air+roti..bas sgt selesa.saya turun di don mueang airport..utk ambik flight k hatyai..nak shopping plak..sblm balik kl naik ets..
Saya amat puashati dgn trip saya sbb tercapai hajat hati utk melihat sunflower dgn JTF..

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 11:01 AM | Show all posts
iols bru blk dr roadtrip to thailand... drive kete sndri... jenuh jgk la gilir drive b2 dgn kwn..

wang kelian to cha-am (pegi santorini park - tdo 1 mlm) 10jam drive huhu

cha-am to lopburi - saraburi (sunflowerssss) (tdo 1 mlm)

then saraburi to maeklong railways, gerak ke chumphon (tdo 1 mlm). btw chumphon ni cm menarik jgk, mse kteorg smapi tu ade pesta lampu2, byk replika lampu sepanjang jln ke hotel..

esok tu gerak dr chumphon ke phuket dlm 6jam drive... (tdo 2mlm kt phuket)

then phuket to hatyai utk soping & food hunting... (tdo 1 mlm)..

sekian tu jela... dlm 5000km jgk la total milage drive... nice experience jgk buat roadtrip cmni.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 11:07 AM | Show all posts
oh btw.. pls amik insurans sblm msuk border ye.. yg compulsory tu and kalau blh extend coverage insurans yg kt msia utk cover thailand skali (kete shj)...

haritu ade bce psl org msia yg langgar org thai tu (mati) and xde insurans.. kesian jgk la dia nk kne byr.. tp myb dia fly ke sana n sewa motor.. cuma berhati2 la mse drive tu..

so far drive kt thai haritu ok je, cm drive kt msia jgk.. byr jgk speedtrap & roadblocks hahaha
nasib la xkene tahan ke ape.. dorng pn cm pelik tgk plate kete lain dr thai

jalan best xde tol all the way kecuali kt bangkok ade few expressway yg ade tol... hihi
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 03:37 PM | Show all posts
sheila_cojjee replied at 7-1-2019 11:07 AM
oh btw.. pls amik insurans sblm msuk border ye.. yg compulsory tu and kalau blh extend coverage insu ...

Best Jugak ni. Takut traffic jam dia je yang kat bkk tu. Kata teruk gila...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081105s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list