JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
155338
View
1627
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Post time 16-11-2016 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam, Baru balik Dari bangkoksemalam..cuaca agak Panas sejak sabtu.lepas..overall, bangkok mmg best, rasa nak stay lama je lagi, tapi kewangan tak mengizinkan hahaha.
Pengangkutan utama kami ialah Bts, beli 1 day pass .kami tgk map then  jalan2. Kami stay Kat Sam' Lodge, dekat Terminal 21 berhmpiran Bts stesen Asok.
Tempat2 yg kami sempat pergi:
Asiatique, chatucak, pat pong night market, mbk, terminal 21, Wat Arun, silom complex
Breakfast Dan dinner area masjid darul Aman
Last night dinner Kat Usman Thai.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2016 01:08 PM | Show all posts
LadyDaf78 replied at 16-11-2016 12:09 PM
Salam, Baru balik Dari bangkoksemalam..cuaca agak Panas sejak sabtu.lepas..overall, bangkok mmg best ...

slm.. leh share kos overal berapa

ingat nak try g disember ni.. insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzacu replied at 19-11-2016 01:08 PM
slm.. leh share kos overal berapa

ingat nak try g disember ni.. insyaAllah

Wsalam...
Hotel + transport + makan + belanja skit2= 10400 baht dalam rm1300

Tiket flight agak mahal sebab beli 2 weeks before nak pergi dalam rm650 for 2

Total for 2 lebih kurang +-rm2000
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2016 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kakzee replied at 14-11-2016 02:58 PM
Salam Audetom...kalau nak senang dapat train untuk ke Suvarnabhumi Airport untuk besok paginya,
e ...

Mekaseh kakzee...

Kalau sy smpai ptg tu, then nk jln2 area Bangkok, mana erk blh pegi... Makan2, jalan2 cuci mata.. Since ada dlm 16 jam je kt situ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 03:31 PM | Show all posts
Audetom replied at 20-11-2016 09:08 PM
Mekaseh kakzee...

Kalau sy smpai ptg tu, then nk jln2 area Bangkok, mana erk blh pegi... Makan2 ...

Kalau stay area yg akak suggest tu, boleh jer jalan kaki kalau nak ke Platinum Mall dan Pratunam.
Kalau nak cari kedai makan halal, boleh cari di tepi jalan dekat2 station Phayathai, sebelah 7E kalau tak salah.
Kena cross jalan. Kalau jalan ke depan ke arah Rachathewi station, kat junction, atas nampak flyover, turn left ( ini jalan Petchaburi )
akan jumpa kedai makan Farida Fatonee dan Madina. Lepas makan, boleh cross jalan ke Rachathewi station ke MBK, Siam Discovery,
Siam Centre dan Siam Paragon. Kat MBK ada Yana Restoran. Malam boleh pegi Asiatique dari MBK naik train smp Station SaphanTaksin.
Then, jalan ke jetty ambil free bot ke Asiatique. Balik nanti ikut cara sama smp hotel. Harap dapat membantu....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 03:56 PM | Show all posts
aku_spek replied at 11-8-2016 11:50 AM
baru 1st time masuk umah BKK.

Ada sapa2 pernah ke BKK guna kereta sendiri? perjalanan dari bukit  ...

RARE betul idea ni

nanti boleh la kongsikan pengalaman ke sana ye..

btw ( sibuk nak bertanya )
apa plan jalan ( laluan & route ) nak ke sana..?

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
kakzee replied at 23-11-2016 03:31 PM
Kalau stay area yg akak suggest tu, boleh jer jalan kaki kalau nak ke Platinum Mall dan Pratunam.
...

Mekaseh kakzee...

Mmg sgt2 membantu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 12:40 PM | Show all posts
Audetom replied at 24-11-2016 12:52 AM
Mekaseh kakzee...

Mmg sgt2 membantu..

Sama-sama...enjoy your trip!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2016 11:21 PM | Show all posts
kakzee replied at 23-11-2016 03:31 PM
Kalau stay area yg akak suggest tu, boleh jer jalan kaki kalau nak ke Platinum Mall dan Pratunam.
...

Kak zee nk tanya pasal makanan halal tu,  kami dh booking kt Baiyoke Boutique hotel dekat area ratchapraprop tu tak de makanan halal Ye.. Mmg nk kena jln sampai Phaya Thai ye utk senang cari makanan halal? Dekat area pratunam market dgn night market Senang tak nk dpt makanan halal sb mmg igt nk round situ ja.. Sb tu booking hotel area tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2016 04:52 PM | Show all posts
Mafilee, kalau tak salah akak, area tu ada jer kedai makan Arab or Pakistan...
Kat Pratunam Mall or Platinum Mall kat foodcourt dia ada stall jual makanan halal.
Tapi, kalau boleh tapau dan makan kat situ. Sebab,  kalau tidak dia guna pinggan
mangkok yang sama untuk semua gerai2 kat situ...faham tak maksud akak?
Kat seberang jalan, kat tepi lorong, betul2 tepi jalan, kat kedai kasut kalau tak salah lah,
ada orang jual ayam goreng panas2 dengan pulut.
Harap dapat cari lah...   
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2016 11:30 AM | Show all posts
LadyDaf78 replied at 16-11-2016 12:09 PM
Salam, Baru balik Dari bangkoksemalam..cuaca agak Panas sejak sabtu.lepas..overall, bangkok mmg best ...

Sam's Lodge okay tak? Bilik and toilet ok? Ada lift kan?

TQ!
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2016 11:34 AM | Show all posts
mafilee replied at 27-11-2016 11:21 PM
Kak zee nk tanya pasal makanan halal tu,  kami dh booking kt Baiyoke Boutique hotel dekat area rat ...

Duduk baiyoke  boutique bulan lepas. Betul sebelah hotel ada kedai Indian halal. Sedap gak food dia. Kuar pintu, belah kanan.  Rega biasa2 aje...around 170 to 200 baht for a plate of nasi beriani, kalo tak silap...

Lps tu kat pasar malam luar tu...jalan sket ke depan ada byk gak kedai halal...cari ajelah...nanti ada je yg memberi biz card sbb ngk kita pakai tudung...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2016 10:54 PM | Show all posts
kakzee replied at 28-11-2016 04:52 PM
Mafilee, kalau tak salah akak, area tu ada jer kedai makan Arab or Pakistan...
Kat Pratunam Mall or ...

Alright kak zee.. Tq so much for the info.. Betul juga ckp kak zee klu mkn kt food court kena bungkus la gamaknya..

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2016 10:58 PM | Show all posts
newrule5 replied at 29-11-2016 11:34 AM
Duduk baiyoke  boutique bulan lepas. Betul sebelah hotel ada kedai Indian halal. Sedap gak food di ...

Ok la mcm tu igt nk kena menapak jauh sampai ke arah Farida punya restaurants nk cari makanan halal.. Hehehe.. Klu depan hotel ada few halal food cukup dh tu stay pun tak lama 2 mlm ja.. Terima kasih sudi berkongsi pengalaman.. Sangat membantu.. Neves ni first time nk pi Bangkok..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 11:17 AM | Show all posts
mafilee replied at 29-11-2016 10:58 PM
Ok la mcm tu igt nk kena menapak jauh sampai ke arah Farida punya restaurants nk cari makanan hala ...

Takyah neves. Okay aje. Station Ratchachewi belakang hotel aje. Pegi lalu pintu blkg (through cafe hotel) and turn right...lalu lorong ada gerai2 makan and station on your left. Naik smpi Phraya Thai. Lps tu tukar utk g Chatuchak, pegi Terminal 1, pegi MBK. Tak ingat line apa lah...tapi signboards or even ppl kat counter byk membantu. Tanya aje! Pegi Asiatique we all sewa van sebab I went company trip so ada a few ppl ikut masa we went Asiatique.

Hotel tu simple aje. Nothing to shout about. Tapi setakat utk tdo and mandi okay je!!! Hehehehe...Makan and massage senang nak carik. Sumer dekat. Like I said pegi aje ke arah pasar malam (tu area pratunam kot..ntah... i tak sure tapi byk kedai2 tepi jln), situ byk food halal (arab), ngk aje signboards dia), 7-11 pun dekat. In shaa Allah ok. We went 3D2N gak so mmg convenient hotel ni sebab most of the time we all kat luar merayau2 smpi kempis pocket!!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
newrule5 replied at 29-11-2016 11:30 AM
Sam's Lodge okay tak? Bilik and toilet ok? Ada lift kan?

TQ!

Bilik ok je sebab kami kuar pagi balik mlm nak tidor je, toilet bersih n ada lift
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 02:09 PM | Show all posts
LadyDaf78 replied at 30-11-2016 02:07 PM
Bilik ok je sebab kami kuar pagi balik mlm nak tidor je, toilet bersih n ada lift

Wokeh! Thanks. Lift penting sbb lutut longgar naik turun tangga!!! Hahaha...

Ok..nak book lah...price dia good!
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2016 06:57 PM | Show all posts
nak tanya... kat mana nak beli kain songket & kain lace di Bangkok? aku carik di chatuchak songket biasa je ada... ada songket bunga tabur & kain lace tak?



Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2016 07:09 PM | Show all posts
wj baru balik dari BKK... 4 hari.. tapi tak puas

ikut hati nak berulang pergi lagi immediately



Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2016 03:54 PM | Show all posts
Edited by kakzee at 5-12-2016 04:00 PM
newrule5 replied at 30-11-2016 11:17 AM
Takyah neves. Okay aje. Station Ratchachewi belakang hotel aje. Pegi lalu pintu blkg (through cafe ...

Salam, pembetulan, station Ratchaprarop, bukan station Ratchathewi ye...
Line tu Airport Rail Link. Line BTS kalau nak ke MBK, Chatuchak,
Terminal 1.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046010s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list