Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
66889
View
36
Reply

Estima vs Vellfire

[Copy link]

Author: braun       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-6-2013 01:00 PM | Show all posts |Read mode
Minta pendapat... Sy dh book estima 2011 harga RM230,500. Limited edition 20th anniversary colour dark purple.. Cantik siap ada body kitlg... estima bila nampak luggage compartment agak luas... Tetiba sy mcm cuak bila rata2 kwn tny knp x ambik vellfire... Bila tgk vellfire mmg nmpk luxury.. Cantik... Untuk anak2 sy yg 4 org tu dgn maid mmg seronok travel jauh... Tp kan.. besarnys mpv tu...  Sy ni pompuan.. Klu bawak vellfire camne ye?  Mcm bwk bas lah pulak rasanya.. Of course sy ada sedan car utk gi kerjala... Tolong lah bg pendapt sblm sy place duit downpayment esok... Performance vellfire vs estima camne ye?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 11:37 PM | Show all posts
ambik jer vellfire 3.5 VL (high spec)
ada pilot seat, sure nyaman anak-anak nak tido dalam perjalanan jauh...
kalau ambik yang 2.4 , rasanya kurang power untuk MPV bersize besar....nanti takde pickup nak naik bukit, nak memotong dll

vellfire macam van ? memang la besar sikit....kalau drive, sama jer rasa dia....cuma time nak parking mungkin susah sikit pasal sizenya yg besar...tapi takpe, bagi yg high spec, ada kamera depan belakang yang boleh membantu
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 11:49 PM | Show all posts
amik 2.4 ke 3.0?
lain org lain keinginan....ada yg kata estima lawa....ada yg kata vellfire lawa....
aku rasa size sama je...cuma vellfire ni tinggi sket...
dari segi performance pula...aku rasa Vellfire lagi power...walaupun sama2 2.4cc vellfire punya horse power 170...estima pula 168...
ada member ckp...estima punya cut off 180kmh sahaja...vellfire pula..unlimited top speed....
wallahualam...
apa2pun...pada aku kedua dua MPV ni yg terbaik....tahniah, blehla bawa kita jenjalan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 12:12 AM | Show all posts
Exora pun bagus gak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 01:59 AM | Show all posts
Dua2 aku pernah bawak sebagai driver takde tauliah.
Dua2 best bawak cuma vellfire aku rasa macam luas sikit kat dalam. Maybe sebab bumbung dia tinggi sikit kot. Estimayang aku bawak dulu takde monitor kat bumbung untuk penumpang belakang tengok tv/video. Aritu gi pasang sendiri jer. Vellfire tu dah siap segala audio video sound system. Bagi aku, benda agak penting bila bawak budak2. Jalan jauh, pasang video, diorang layan jer video tu sepanjang perjalanan sampai tido. Kalo takde, perghhh... pening kepala dengar diorang gaduh sama sendiri kat belakang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 01:44 PM | Show all posts
Abang aku pakai estima...aku pakai vellfire...

aku pernah pergi mersing naik estima n naik vellfire....aku duduk kat 3rd row seats...estima sikit melantun lantun jugak lah kat seat belakang, vellfire sedap je...

estima bawak laju kat highway sedap sb design dia rendah, vellfire tinggi and bila angin tiup kuat bole terasa juga lah...

aku tak tahu keta vellfire lain, tp vellfire aku dua2 bila bawa laju lebih 140km/h, ada bunyi angin masuk kat tingkap depan..

parking takde problem..bini aku bawak vellfire pegi pasar selambe je parking...memang beso sikit, tp kalau dah lama bawa ok senang je

dua dua keta bagus tp vellfire tetap di hatiku



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 01:51 PM | Show all posts
azrilpower posted on 10-6-2013 01:44 PM
Abang aku pakai estima...aku pakai vellfire...

aku pernah pergi mersing naik estima n naik vellfi ...

Estima & velfire ni roadbully
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 02:24 PM | Show all posts
azrilpower posted on 10-6-2013 01:44 PM
Abang aku pakai estima...aku pakai vellfire...

aku pernah pergi mersing naik estima n naik vellfi ...

perghh.....ni mesti dompet tebal........

p/s : selagi takde pendapatan 5k sebulan, tgok je la org pakai.....huhuhuh........

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 03:47 PM | Show all posts
Fariz07 posted on 10-6-2013 01:51 PM
Estima & velfire ni roadbully

bro, tak semua  kot yg roadbully...aku dr JB ke KL pun lebih kurang 4 jam...kena cucuk ngan myvi lg...kena beam ngan keta VW polo sb aku drive max 115km/h je...biasanya yg pakai keta estima & vellfire ni, family yg byk anak....bahaya wooo bawak anak2 naik keta lepas tu jadi roadbully

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 05:07 PM | Show all posts
azrilpower posted on 10-6-2013 03:47 PM
bro, tak semua  kot yg roadbully...aku dr JB ke KL pun lebih kurang 4 jam...kena cucuk ngan myvi l ...

ko bw slow sgt kot kt lane kanan sbb tu kena hibeam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2013 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm bingung lg... Vellfire mcm kotak.. Estima aero dynamic design... Cantik!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2013 09:52 AM | Show all posts
braun posted on 14-6-2013 12:04 AM
Hmm bingung lg... Vellfire mcm kotak.. Estima aero dynamic design... Cantik!!

bergantung kpd citarasa msg2 bos!!dulu saya mmg suka sgt dgn estima tapi bila tengok atas jln dh agak ramai org pakai estima try usha2 alphard.at last decide amik alphard juga.dh 4 tahun pakai , lepas2 ni la pulak trade in amik velfire plak!!ha2

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2013 10:18 AM | Show all posts

pilihlah bergantung citarasa anda.saya dulu minat sgt ke estima tp at last amik alphard.mmg nampak besar mcm bas, tapi bila bawa senang jer.kat highway kalau dok lane kanan kita cucuk sikit terus org ketepi!!.Anyway bawa MPV yg besaq gedabak ni kita jgn assume mcm bawa keta , korner terutamanya.tp bagi saya la, tengok pada profile estima yg rendah dari vellfire mmg lebih stabil bila pecut dan berselisih dgn kenderaan besar (terasa goyangan angin).MPV besar ni lebih pada family travel yg santai, best sangat.kalau diberi pilihan antara estima dgn vellfire rasanya pilih vellfire.Nampak gagah dn garang.bagi saya la, estima pula kalau tengok dari dpn dh nk sama dgn wish baru dan tak nampak garang.rupa vellfire yg yg seakan ikan flower horn tu yg nmpak garang tu!!....sekarang ni kalau sapa2 perasan Hyundai Starex pun tiru rupa Vellfire tu!!Staraex ni lagi besar pd velffire , sbb ada 4 row dgn 11 seats.kalau kat Jepun big boss depa jadikan alphard/vellfire sebagai kenderaan rasmi tu!!

rasanya nk tukar juga ke vellfire lepas2 ni since dh pakai alphard masuk 4 tahun.ada org suggest amik yg alphard 3.0 L dan bagi vellfire 3.5L kerana lebih pick up dan power.mmg betul lebih power tapi 'ongkos' belum power!!.sbb amik 2.4L ialah kerana enjin dia  guna timing chain (boleh kata free maintenance) manakala yg 3.0L alphard or 3.5L vellfire rasanya timing belt.setiap 80k km mesti kena tukar!!dari segi kos penjagaan rasanya yg 2.4 lbh rendah!!kalau 2.4L estima rasanya sudah cukup utk bawa family ramai...jalan santai2 lagi best dan selesa.lebih selesa bawa MPV besar utk jln jauh berbanding kereta , kerana badan kurang stress atau rasa terkurung dlm kws sempit!!itu pndapat saya, terpulang pd citarasa anda juga....sekian   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2013 09:00 AM | Show all posts
Salam...

Thanks for the input.. sy dah beli vellfire 2.4L tahun 2010 dgn harga RM210k warna putih... esok insyallah akan sampai ke rumah saya dgn accessrories penuh.. dvd player, roof monitor, 10mil security film, gprs... mudah2an ini adalahlah pilihan terbaik untuk kami sekeluarga...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 09:55 AM | Show all posts
10mil tinted? tak tebal sangat? tak rosak power window?

anyway...tahniah dapat kereta baru. kalau kawe ada budget gitu pon kawe pilih vellfire...tp kawe budget rendah..pilih estima lama2 sket..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 10:29 AM | Show all posts
braun posted on 25-6-2013 09:00 AM
Salam...

Thanks for the input.. sy dah beli vellfire 2.4L tahun 2010 dgn harga RM210k warna putih ...

tinted 10mm tebal ni free of charge ke?or package dgn harga kereta tu?10mm tebal , kalau katok kot luar dgn penukul tak pecah cermin tu, cuma disadvantage bila berlaku apa2 yg menyebabkan org terperangkap dlm kereta, susah org luar nk tolong!!ada baik dan ada buruknya!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 11:44 AM | Show all posts
IMHO, aku rase kedua2 sebenarnya ade beza yg nyata...sbb size & bentuk mmg ade respective appeal pd peminat. Lebih relevant kalau comparison antara Vellfire atau Alphard, tp kalau Estima vs Vellfire, itu mmg ala2 kalau ditanyakan sama ada nak Altis atau Camry...


Bg aku, if design cantik bentuk mcm sporty sket better go for Estima...saiz dlm kecik sket of course tp sedap je bwk jauh sbb selesa pemanduan...tp kalau nak nmpk luxury mcm keter2 org kaya, better go for Vellfire sbb dlm lebih luas nmpk agak luxury plus selesa bwk jauh walaupun mcm minibus.. Aku rase saiz Hyundai Starex lg besar gedabak dari Vellfire.



Bab performance tu usah dikhuatiri sbb kalau beli yg 2.4 punye Vellfire, pemanduan biase naik bukit sume takde mslh pown cume kkdg rase underpower sket...tu pun sket je la takde sampai rase takleh naik bukit. Naik Genting pun takde hal, cuma kene bear in mind that these MPVs are not made for performance...lebih kpd comfort so kalau bab performance, better amik yg 3.5 Vellfire sbb sah2 lg kuat...cuma tak dpt la kalau RM250k ke bwh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 11:48 AM | Show all posts
azrilpower posted on 10-6-2013 03:47 PM
bro, tak semua  kot yg roadbully...aku dr JB ke KL pun lebih kurang 4 jam...kena cucuk ngan myvi l ...

Aku tak rase pown driver Estima & Vellfire or Alphard neh roadbully...cuma kalau kat hiway paling kerap bg hibeam kat keter2 lain antaranya adalah keter2 ni la termasuk keter2 conti (BMW Merc Audi VW dll)...then Harrier pun kerap gak pastu baru la dijoin2 puak tak sedor diri keter2 local kaki bg hibeam...penah byk kali terlintas nak amik performance car semata2 nak hibeam balik keter2 Alphard & Vellfire & Estima neh sbb keter Nissan aku sgt lah hampeh performance nyaa...Alhamdulillaah tgh dlm usaha skrg...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 02:31 PM | Show all posts
braun posted on 25-6-2013 09:00 AM
Salam...

Thanks for the input.. sy dah beli vellfire 2.4L tahun 2010 dgn harga RM210k warna putih ...

congrats bro...audio dr jepun ke apo? kalau jepun, susah lah ko nak baca ...aku dapat je keta terus tukar alphine INE Z928E

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 12:19 PM | Show all posts
Bagus thread ni sbb tgh usha estima...alphard/vellfire cam org anak ramai ok la..aku anak bru 2 je...utk blik kg n9-ganu...skrg naik city pun dh penuh...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114250s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list