Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
106296
View
61
Reply

Bila Patut Tukar Timing Belt & Segala Macam Belt utk Persona

[Copy link]

Author: edoraixora       Show all posts   Read mode

Post time 19-11-2013 11:28 AM | Show all posts
buat kat bengkel luar je la, kalo kat SC mmg mahal. ajak la kwn lelaki, opismate ke teman kalo takut kene tipu.
Kalo bateri tu pi je kedai sparepart pastu suruh dia pasangkan settle. beli yg jenis free maintenance punya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2013 04:28 PM | Show all posts
Beli barang kat kedai spare and then bawa ke bengkel biasa - jauh lebih murah. Mentakat proton semua bengkel boleh buat...

Aku pernah tukar timing belt wira aku sampai 114,000km!!! Aku confident sebab aku check belt tu selalu. Crack takdak, bulu pun takdak...

Rasanya Proton patut pakai chain dah. Senang - takyah tukar-tukar. VTEC engine semua chain. Takdenya bising.... Last edited by Bell on 19-11-2013 04:30 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2013 04:41 PM | Show all posts


kalu x silap aku... timing belt direka ketahanan mengikut millage.. bukan ikut mase berape lame.. 62K dah kena tukau ker..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2013 08:31 AM | Show all posts
ajis_kg posted on 22-11-2013 04:41 PM
kalu x silap aku... timing belt direka ketahanan mengikut millage.. bukan ikut mase berape lame. ...

tengok keadaan juga bro..kalau kete kurang jalan mileage memang rendah tapi belt tu akan crack kalau terlalu lama sgt...
ada kes..milage 30K belting putus....usia kete 3 tahun..bawa kete rumah-surau-rumah....


Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2013 09:06 AM | Show all posts
ajis_kg posted on 22-11-2013 04:41 PM
kalu x silap aku... timing belt direka ketahanan mengikut millage.. bukan ikut mase berape lame. ...

Engko skodeng la belt tu - ada crack ke tak, ada bulu ke tak?. Bukak itu cover. Senang jer mahu bukak itu cover. Org lelaki sepatutnya takde masalah...

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2013 09:13 AM | Show all posts
zulka posted on 27-11-2013 08:31 AM
tengok keadaan juga bro..kalau kete kurang jalan mileage memang rendah tapi belt tu akan crack kal ...



oooo... ok
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2013 06:22 PM | Show all posts
zulka posted on 26-6-2013 08:56 AM
yg penting timing belt, kalau dh patut kena tukar sila tukar....kalau putuih tgh running naya...
ek ...

water pump pn kne tukar skali ye bro??
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 08:04 AM | Show all posts
shuksam posted on 29-11-2013 06:22 PM
water pump pn kne tukar skali ye bro??

water pump tak perlu bro...jangkahayat water pump ni kira 3 kali tukar timing belt...tu pun tengok keadaan, kalau air radiator cantik, takde karat2..tak perlu tukar...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ok aku nk tumpang citer gak...
persona aku beli tahun 2010...
selama gune keter tu sampai skang xpenah ag tukar battery n belting....
semuanye masih ok lagi....
aku da dabel check ngaan mekanik workshop yg biasa family aku servis keter...
keter tu pon short distance jer...baru je 60k+++ km
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 03:59 PM | Show all posts
x tau kt mana nk tny soklan nehh...blh kot tny kt sini _tumpang lalu...sy gune Nissan GL thn 2009.next week,cdg nya nk servis utk 100000 km dh..TC kt kena tukar spark plug & anggaran kos servis smuanya rm900.pikir2 balik rasa cm dh blh kot anta servis kt luar,~kes nk jimat,TC cekik darah~kalo servis 100000km,pe yg perlu ditukar?tqvm.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 04:26 PM | Show all posts
hyldia posted on 9-4-2014 03:59 PM
x tau kt mana nk tny soklan nehh...blh kot tny kt sini _tumpang lalu...sy gune Nissan GL thn 2009. ...

kalau awk gi sebis kat bengkel luar.. bleh save 50% pada quotation yg TC bagi tu....
sama je mcm basic service.....cuma extra sket sebab kena tukar spark plug (alahai...berapa sen la sgt spark plug tu, tak smpai seratus pun...)
dan chek juga pada benda2 wear n tear yg lain.... contohnya;- radiator,coolant,waterpam,bush,dll....kalau masih ok, tak perlu tukarpun
kalau tak silap aku kete ko ni tak pakai timing belt, so dah jimat dah....kete ni pakai timing chain...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 04:28 PM | Show all posts
timing chain..



timing belt....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka posted on 9-4-2014 04:28 PM
timing chain..



Bos.. Nak convert timing belt ke timing chain brape kos? Kete saga blm
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 08:55 PM | Show all posts
ajis_kg posted on 9-4-2014 07:07 PM
Bos.. Nak convert timing belt ke timing chain brape kos? Kete saga blm

Biasanya kereta tu dah guna timing belt atau timing chain dari asal. Tak tau pulak aku boleh convert dari timing belt kepada timing chain. Apa sebab ko nak convert ke timing chain?

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
assaffah posted on 9-4-2014 08:55 PM
Biasanya kereta tu dah guna timing belt atau timing chain dari asal. Tak tau pulak aku boleh conve ...

Ade aku tgk kete saga blm convert timing chain bro.. Lg tahan lasak kot.. Risiko lain2.. Teringat kete kwn aku.. Kete kelisa.. Baru tukar timing belt sebulan.. Putus.. Riban gak habis..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 08:48 AM | Show all posts
ajis_kg posted on 9-4-2014 07:07 PM
Bos.. Nak convert timing belt ke timing chain brape kos? Kete saga blm

kos tak sure,kena tukar semua pulley... tapi memang boleh convert...
bergantung pada model enjin...
kebaikan dia risiko utk timing belt putus takde....sebab ketahanan dia lebih kurang 5kali ganda dari belting biasa...
keburukan dia...enjin agak bising sket, pastu jangka hayat minyak enjin lebih cepat...kena selalu tukar minyak enjin


Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 10:25 AM | Show all posts
a'ahh gl guna timing chain...ermm tu laa,sy nk start servis kt bengkel luar dh,TC ni cekik darah sgt...alat2 ganti mahal giler,kalo hrg kt luar x laa semahal kt tan chong!ggrrr!
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 11:23 AM | Show all posts
hyldia posted on 10-4-2014 10:25 AM
a'ahh gl guna timing chain...ermm tu laa,sy nk start servis kt bengkel luar dh,TC ni cekik darah sgt ...

Cuma kena hati2. Terlalu banyak alat ganti tiruan di luar. Aku dulu kononnya nak guna fully synthetic oil. Ade kedai yg jual murah dari biasa jadi aku beli tapi murah pun masih lebih mahal dari mineral oil atau atau semi synthetic. Tapi bila tengok minyaknya semacam aje. Tak tahulah original atau minyak kitar semula rugi lebih seratus ringgit juga.

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 11:23 AM | Show all posts
rule of thumb untuk tukar belting ni camni...

80-100k mileage....atau 3 tahun yg mana dulu sampai.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2014 11:26 AM | Show all posts
Sesetengah tu pulak jual yg tiruan tapi harga sama dgn original harganya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086439s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list