Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8838
View
20
Reply

Pertanyaan pasal insurans motor.

[Copy link]

Author: winamp05       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-6-2013 02:57 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,


Nak tanya sikit, selama nidok renew aje tak pernah ambik tau pun.

Apa dia beza All Rider dengan single rider ?

Apa beza third party dengan first party ?


Sekian terima kasih.

sapa jawab dapat kredit. kekekeke.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 03:52 PM | Show all posts
aku takmo kredit... aku nak chatime horlick satuuuuppppp....

all rider - sesiapa pun penunggang yg dibenarkan (by law dan juga by owner lah) layak utk buat tuntutan jika berlaku sebarang kemalangan...
single rider - hanya penunggang yg didaftarkan dgn pihak insuran sahaja dibenarkan untuk membuat tuntutan... ie... bg pinjam kawan moto then xcden... tak boleh claim...

first party... sebenarnya comprehensive... tp sbb org dengar adanya 3rd party... depa kata la ada 1st party... hehehe... comprehensive merujuk kepada perlindungan menyeluruh kepada kenderaan atau motorsikal yg didaftarkan.... kita langgar kenderaan orang lain.. kita boleh claim lah....

3rd party pulak.... perlindungan hanya pada pihak yg kita langgar... so kalo kita xcden, kita tak boleh claim... tapi orang yg kita langgar boleh claim dari pihak insuran kita....

in short :
1st party - kita lah (owner)
2nd party - pihak insuran
3rd party - org yg kita langgar / yg buat tuntutan keatas kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2013 03:58 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 20-6-2013 03:52 PM
aku takmo kredit... aku nak chatime horlick satuuuuppppp....

all rider - sesiapa pun penunggan ...

Bagaimana pulak dengan kehilangan ?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2013 03:58 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 20-6-2013 03:52 PM
aku takmo kredit... aku nak chatime horlick satuuuuppppp....

all rider - sesiapa pun penunggan ...

jom lepak lepak minum
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 04:47 PM | Show all posts
winamp05 posted on 20-6-2013 03:58 PM
Bagaimana pulak dengan kehilangan ?

kehilangan pon sama gak... tapi pandai2 la masa nak report tu soh owner yg report... jangan kata bg orang lain pinjam pulak....

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 04:48 PM | Show all posts
winamp05 posted on 20-6-2013 03:58 PM
jom lepak lepak minum

aku segan nak jumpa2 otai ni...

errr... paradigm mall pegi ker...??

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 07:54 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 20-6-2013 04:48 PM
aku segan nak jumpa2 otai ni...

errr... paradigm mall pegi ker...??

itu bukan tempat2 org kaya ke Ryo...cam ko layak arrrrrrrr..


Errrrrrrrr...kat mana tpt tu ryo??
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 07:54 PM | Show all posts
cesssssssssss...x sempat aku nak jawab...kedit kat ryo la nampaknya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2013 09:28 AM | Show all posts
medangmru posted on 20-6-2013 07:54 PM
cesssssssssss...x sempat aku nak jawab...kedit kat ryo la nampaknya...

Tak de masalah, ko jawab je la dengan cara ko. keh keh keh.... kredit dalam katung banyak banyak nak simpan pun buat hapa. keh keh keh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2013 09:30 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 20-6-2013 04:48 PM
aku segan nak jumpa2 otai ni...

errr... paradigm mall pegi ker...??

paradigmall tu dari opis aku 5 menet aje. mana buleh tak pegi. kekekeke.

apehal otai pulak. ko lagi otai dari aku dalam ni tau.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 10:03 AM | Show all posts
medangmru posted on 20-6-2013 07:54 PM
itu bukan tempat2 org kaya ke Ryo...cam ko layak arrrrrrrr..

chaitttt..... depa nak gathering nanti la med.... kat paradigm mall ler.... ko dah naik supermomod ni tak pegi ker...??

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 10:05 AM | Show all posts
winamp05 posted on 21-6-2013 09:30 AM
paradigmall tu dari opis aku 5 menet aje. mana buleh tak pegi. kekekeke.   

apeh ...

list da penuh arrr tak dapek nak join.... kalo tak aku da paw ko chatime....

err.. 5 min ke paradigm...?? opis kat mana...?? tabung haji kah.... aku pepagi ahad selalu gak sarapan kat nasi lemak cikgu tu....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2013 10:07 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 21-6-2013 10:05 AM
list da penuh arrr tak dapek nak join....  kalo tak aku da paw ko chatime....

err.. 5 m ...

Aiikkk ? aku peagi ahad pun sarapan nasi lemak cikgu. apesal tak pernah nampak ? atau aku tak kenal ? kekekeke. aku opis kat TM sbelah FAM daaa......

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 10:15 AM | Show all posts
winamp05 posted on 21-6-2013 10:07 AM
Aiikkk ? aku peagi ahad pun sarapan nasi lemak cikgu. apesal tak pernah nampak ? atau aku tak kena ...

kompom tak kenal...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 10:17 AM | Show all posts
winamp05 posted on 21-6-2013 10:07 AM
Aiikkk ? aku peagi ahad pun sarapan nasi lemak cikgu. apesal tak pernah nampak ? atau aku tak kena ...

ehhh... kedai ikan bakar berdepan dgn nasi lemak cikgu tu sedap tak...??

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2013 10:32 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 21-6-2013 10:17 AM
ehhh... kedai ikan bakar berdepan dgn nasi lemak cikgu tu sedap tak...??

Fendi ikan bakar ? hmm..... boleh la.... aku dah jenguk dapur derang. kebersihan out. hahaha.

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 11:03 AM | Show all posts
winamp05 posted on 21-6-2013 10:32 AM
Fendi ikan bakar ? hmm..... boleh la.... aku dah jenguk dapur derang. kebersihan out. hahaha.

aisehhhh... kompom tak pegi...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:11 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 21-6-2013 11:03 AM
aisehhhh... kompom tak pegi...

yang pasal loading tu camne plak?
aku br renew insurans..harga makin naik,bila aku tya..dia ckp loading dah naik
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:18 PM | Show all posts
ejai601 posted on 21-6-2013 04:11 PM
yang pasal loading tu camne plak?
aku br renew insurans..harga makin naik,bila aku tya..dia ckp l ...

loading pun ada byk faktor.... antaranya umur kenderaan... umur pemandu... jenis kenderaan... jenis kegunaan... semuanya ada loading masing2... lain syarikat insuran lain lah loadingnya....

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:24 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 21-6-2013 04:18 PM
loading pun ada byk faktor.... antaranya umur kenderaan... umur pemandu... jenis kenderaan... jeni ...

ooo gitu..tq2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101355s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list