Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2666
View
19
Reply

[Edisi Math] Minta Tolong - Force Ranking

[Copy link]

Author: moskau12       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-6-2013 04:28 PM | Show all posts |Read mode
Ada sesiapa tahu tak macammana formula utk membuat force ranking?

konsepnya untuk menurunkan atau menaikkan markah berdasarkan normal distribution of Bell Curve.

Kalau ada sesiapa boleh tolong, aku sanggup la bagi token... hehehe


for example... normal bell curve distrbution is 5% A 10% B 70% C 5% D and balance E. Tapi aku sekarang dapat data 30% A, 50% B and 20% C... so aku perluforce the ranking kepada normal distribution.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 01:11 AM | Show all posts
calling @midory
mungkin die boleh jawab....

Comments

Kenapa u punya avvy tu dauswd...?  Post time 3-7-2013 10:06 AM
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Force ranking?
yg penting nak buat normal bell curve utk data tu kan? Btl x?

Try pergi link ni.. mungkin blh bantu..

http://classroom.synonym.com/create-bell-curve-graph-2797.html

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2013 10:45 AM | Show all posts
midory posted on 28-6-2013 01:37 PM
Force ranking?
yg penting nak buat normal bell curve utk data tu kan? Btl x?

yang ni just nak create bell curve... xde method nak force distribution... uwaaaa


Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 10:04 AM | Show all posts
moskau12 posted on 29-6-2013 10:45 AM
yang ni just nak create bell curve... xde method nak force distribution... uwaaaa

Contoh yang sedara/cik bagi tu hanya 3 data yang dah macam bell curve dah pun...

for example... normal bell curve distrbution is 5% A 10% B 70% C 5% D and balance E. Tapi aku sekarang dapat data 30% A, 50% B and 20% C... so aku perluforce the ranking kepada normal distribution.

Kalau data yang asli memang bukan bentuk bell curve, tapi nak buat (force) juga, bukankah itu dah kira sebagai penipuan?

Kalau setakat nak 'trim' data tu, masih ok lagi lah, boleh dikira tak terlalu 'radical', tapi kalau data macam 90% ditukar kepada 10% hanya kerana nak FORCE ranking, saya kira ni dah tak patut!



Comments

saje2 pakai because i like this actress hihi  Post time 3-7-2013 10:09 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2013 08:57 PM | Show all posts
mnm77 posted on 3-7-2013 10:04 AM
Contoh yang sedara/cik bagi tu hanya 3 data yang dah macam bell curve dah pun...

aiyaaa dia mai citer pasal adil ke tak adil la plak...

ni bukan kes adil ke tak adil.. ni kes konsep force ranking.. nak formula untuk turunkan grade..

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 09:49 PM | Show all posts
mnm77 posted on 3-7-2013 10:04 AM
Contoh yang sedara/cik bagi tu hanya 3 data yang dah macam bell curve dah pun...

force ranking tu ape ye bro mnm? 1st time dengar..

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 12:52 AM | Show all posts
midory posted on 3-7-2013 09:49 PM
force ranking tu ape ye bro mnm? 1st time dengar..


Mari kita tanya pembuka thread.... minta tolong dia jelaskan dengan lebih terperinci?
@moskau12

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 12:59 AM | Show all posts
moskau12 posted on 3-7-2013 08:57 PM
aiyaaa dia mai citer pasal adil ke tak adil la plak...

ni bukan kes adil ke tak adil.. ni kes konsep force ranking.. nak formula untuk turunkan grade..

Boleh sedara terangkan dengan lebih jelas apa itu force ranking yang sedara maksudkan?

Kalau 'formula' untuk turunkan/naikkan grade yang biasa diguna ialah normalization, guna factor tertentu. Sedara ni pensyarah universiti kah? Boleh tahu bidang sedara bidang apa?

for example... normal bell curve distrbution is 5% A 10% B 70% C 5% D and balance E. Tapi aku sekarang dapat data 30% A, 50% B and 20% C... so aku perluforce the ranking kepada normal distribution.

Apa masalahnya dengan 3 data dari grade di atas? Adakah data itu tidak normal, dan nak force macamana lagi? Samada saya tak faham apa yang sedara jelaskan, atau memang contoh sedara tu tak tepat?

Normal distribution tu secara teori formulanya ikut Gaussian function, adakah data-data tu nak diubah supaya ikut gaussian function? Atau apa yang sedara maksudkan?

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 01:04 AM | Show all posts
Force ranking ni bkn ke utk bdk² HR yg tiap² thn buat appraisal tu ke?
- masa retrench dulu pn dorg calculate ikut VSS
Atau sekadar nk buat survey je?
- kna balik kpd objectives le kot, bias ke mana?

Sila beri pencerahan, tq.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2013 09:56 PM | Show all posts
makasih tuan2...

yep... force ranking yg dimaksudkan adalah untuk normalise kan balik grading atau point yang telah ditentukan.

contohnya.. satu institusi pendidikan telah ditetapkan allocation kadar untuk peratus pelajar mendapat A adalah 5% dari total student, 10% untuk grade A-, 70% B, dan juga 10% C dan 5% untuk dapat D

so setelah pemarkahan dibuat, didapati ramai pelajar mendapat A- iaitu sebanyak 80%. Bagaimanapun, mengikut peraturan, untuk grade A- sepatutnya 10% sahaja dari jumlah pelajar.

So sekarang aku nak buat pemarkahan balik berdasarkan penetapan tersebut. 5% sahaja dapat A, 10% je dapat A- dan seterusnya.

harap ianya jelas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2013 09:57 PM | Show all posts
atas tu adalah contoh ye...
so jgn la plak ada yang tk puas hati kata ini adil ke tak adil.. just nak formula macam mana nak normalise balik mengikut ketetapan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 07:58 AM | Show all posts
moskau12 posted on 4-7-2013 09:56 PM
yep... force ranking yg dimaksudkan adalah untuk normalise kan balik grading atau point yang telah ditentukan.

contohnya.. satu institusi pendidikan telah ditetapkan allocation kadar untuk peratus pelajar mendapat A adalah 5% dari total student, 10% untuk grade A-, 70% B, dan juga 10% C dan 5% untuk dapat D

so setelah pemarkahan dibuat, didapati ramai pelajar mendapat A- iaitu sebanyak 80%. Bagaimanapun, mengikut peraturan, untuk grade A- sepatutnya 10% sahaja dari jumlah pelajar.

So sekarang aku nak buat pemarkahan balik berdasarkan penetapan tersebut. 5% sahaja dapat A, 10% je dapat A- dan seterusnya.

harap ianya jelas

Salam...

Haa kalau cakap normalise awal-awal kan dah tak keliru...

Sikit komen, jangan marah yaa.... hanya nak kongsi.... dalam institusi pendidikan, normalise ni biasa dilakukan, dan saya tak rasa ia disebut force ranking, sebab bunyi macam tak adil. Normalisation tak ubah ranking pelajar, hanya ubah grading. Kalau taknak buat normalisation, boleh ubah cut off point untuk grading, tapi kalau institusi pengajian tak benarkan ubah cut off point, maka dengan sebab itu lah normalisation digunakan

Apa yang sedara nak buat tu SANGAT BIASA dilakukan..... dan tiada formula khusus pun....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 08:20 AM | Show all posts
oo.. normalise...
ok.. bro @mnm77 dah jawab..  
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 08:25 AM | Show all posts
moskau12 posted on 4-7-2013 09:57 PM
atas tu adalah contoh ye...
so jgn la plak ada yang tk puas hati kata ini adil ke tak adil.. just nak formula macam mana nak normalise balik mengikut ketetapan.

Bukan tak puas hati, sedara tanya dengan penjelasan yang tak jelas. Istilah 'Force ranking' tu bunyinya tak adil, sebab kita bukan nak ubah ranking pelajar atau nak 'forcekan' rankingnya ikut normal distribution... tapi nak 'trim' data tanpa ubah kedudukan/ranking

Ok... let's roll...

Katakan jumlah pelajar mengikut gred:

A =  10
B =  40
C = 40
D = 8
E = 2

Sekarang yang dapat A tu 10% (10 orang dari 100)

Katakan nak buat normalisation dengan meletakkan kuota 5 % sahaja untuk A. Maka apa yang boleh dibuat, darabkan dengan faktor/coefficient yang sesuai, katakan semua markah didarab dengan 0.9, jadi bilangan yang dapat A mungkin menurun. Faktor itu boleh diubah (kurang dari 0.9 atau lebih) sehingga bilangan yang dapat A tu seperti yang dikehendaki.

Bila didarab dengan faktor yang kurang dari satu, keseluruhan markah menurun, yang dapat D dan E boleh jadi bertambah. Jika kita tak mahu D & E bertambah, atau gred lain bertambah, boleh juga faktor itu didarabkan dengan gred A sahaja....TETAPI kita mesti PASTIKAN RANKING TAK BERUBAH

Masalah bila tak darab dengan keseluruhan
Contoh markah:
A: 80 -100 (90, 88..... 82, 81) - 10 orang
B: 60 - 80  (79, 78, ......62, 60) - 40 orang

Bila yang dapat A didarab dengan faktor 0.9 (katakan), yang asalnya dapat 81 akan dapat 72.9 maka akan masuk kategori B, tapi markahnya lebih rendah dari 79 yang asalnya dapat B. Ini tidak adil, jika hanya yang dapat A difaktorkan!

Penyelesaian:
-darab keseluruhan
         jika ada masalah guna kaedah ni...
-guna rasional meletakkan faktor yang sesuai pada julat markah tertentu dengan TIDAK MENGUBAH RANKING pelajar


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2013 10:06 PM | Show all posts
mnm77 posted on 5-7-2013 08:25 AM
Bukan tak puas hati, sedara tanya dengan penjelasan yang tak jelas. Istilah 'Force ranking' tu bun ...

hehehehe.... thank you bos...



Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2013 09:23 AM | Show all posts
moskau12 posted on 5-7-2013 10:06 PM
hehehehe.... thank you bos...

You're welcome... no problemo... just sharing... sharing is caring....

Err... dah settle masalah normalisation tu?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2013 12:52 PM | Show all posts
mnm77 posted on 9-7-2013 09:23 AM
You're welcome... no problemo... just sharing... sharing is caring....

Err... dah settle masala ...

buat manual jela... dulu penah buat guna standard deviation.. tp zaman muda2 skrg dah cam biol dah hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 07:40 AM | Show all posts
moskau12 posted on 9-7-2013 12:52 PM
buat manual jela... dulu penah buat guna standard deviation.. tp zaman muda2 skrg dah cam biol dah ...

Normalisation tu memang biasanya orang buat manual, untuk memudahkan boleh guna Microsoft Excel, drag je semua jadi auto.

Standard deviation tu kaedah statistik untuk analisa data, tak melibatkan normalisation.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 07:48 PM | Show all posts
mnm77 posted on 10-7-2013 07:40 AM
Normalisation tu memang biasanya orang buat manual, untuk memudahkan boleh guna Microsoft Excel, d ...

Finally dah jumpa worksheet yg dapat membantu hehehehe,, tp still kena playing around the templates


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091254s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list