Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
10786
View
47
Reply

Orkid saya

[Copy link]

Author: oldleo       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-7-2013 06:40 AM | Show all posts |Read mode
di gantung ditepi rumah, tak perlu disiram tiap-tiap hari
mini-mini-PICT0087.jpg

Jarang diberi baja
mini-mini-IMG_3082.JPG

Pokok ini sudah berumur lebih 30 tahun
mini-mini-IMG_2854.JPG

yang ini berumur 40 tahun
mini-mini-IMG_2888.JPG

Ada yang digantung bawah pokok besar. Jarang disiram.
mini-mini-IMG_3027.JPG

Last edited by oldleo on 2-7-2013 02:05 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 11:44 AM | Show all posts
30 tahun? wow! phal. bellina kan tu? saya pun ada satu, selalu berbunga tapi tak banyak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2013 02:07 PM | Show all posts
saggitarius posted on 2-7-2013 11:44 AM
30 tahun? wow! phal. bellina kan tu? saya pun ada satu, selalu berbunga tapi tak banyak.

Saya ada 2 pokok orkid yang berumur 40 tahun.

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 08:33 AM | Show all posts
oldleo posted on 2-7-2013 06:07 AM
Saya ada 2 pokok orkid yang berumur 40 tahun.

oldleo mmg tangan menjadi yer..
semua ditanam elok dan subur...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2013 10:08 PM | Show all posts
dellema posted on 3-7-2013 08:33 AM
oldleo mmg tangan menjadi yer..
semua ditanam elok dan subur...

Saya cuma gantung pokok orkid di bawah pokok besar, tak disiram dan tak diberi baja pun berbunga.

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 05:19 PM | Show all posts
pkk bsr xde nk gantung okid...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2013 09:03 AM | Show all posts
cincau posted on 22-7-2013 05:19 PM
pkk bsr xde nk gantung okid...

Gantung di tepi rumah.

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2013 04:07 PM | Show all posts
oldleo posted on 4-7-2013 10:08 PM
Saya cuma gantung pokok orkid di bawah pokok besar, tak disiram dan tak diberi baja pun berbunga.
...

Assalamualaikum oldleo,

Orkid adalah species pokok hutan.
Ia selalu ada kat pokok2 besar dan juga di tepi sungai.

Kelembapan dari pokok besar dan juga air sungai sudah memadai baginya utk hidup.


Wsalam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2013 09:33 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 12-8-2013 04:07 PM
Assalamualaikum oldleo,

Orkid adalah species pokok hutan.

Yes, thank you.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2013 04:42 PM | Show all posts
Tak disiram, tak diberi baja, berbunga juga
mini-IMG_4451.JPG

mini-IMG_3180.JPG

mini-IMG_2972.JPG
Last edited by oldleo on 8-10-2013 05:09 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 10:20 PM | Show all posts
wahh..my mum peminat orkid tegar..sy cuba juga nk bela orkid ni..tp x berbunga lg lps bunga da abis gugur. adakah sbb x penah pindahkan drpd bekas plastik tu?

btw,sape2 yg nk beli orkid kat sg buloh sila beli sebelum chinese new year..stock baru banyak time tu.ni my mum bgtau sbb die pegi lps raya bln9 ritu,yg bgtau die org kat nursery tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-10-2013 12:18 PM | Show all posts
che_kembang posted on 18-10-2013 10:20 PM
wahh..my mum peminat orkid tegar..sy cuba juga nk bela orkid ni..tp x berbunga lg lps bunga da abis  ...

Orkid saya selepas ditanam dalam pasu tidak pernah dipindahkan ke pasu lain, ada yang berumur 30 - 40 tahun.

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 04:13 PM | Show all posts
oldleo posted on 8-10-2013 04:42 PM
Tak disiram, tak diberi baja, berbunga juga

Yg putih ni kalau nak beli indoor punya nearly RM75 per pot
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk sgt. Emm
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dellema posted on 3-7-2013 08:33 AM
oldleo mmg tangan menjadi yer..
semua ditanam elok dan subur...

Cun sehhh. Heheh
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2013 05:51 AM | Show all posts
kena sabar nak bela orkid ni.nice orkid
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2013 12:43 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 29-10-2013 04:13 PM
Yg putih ni kalau nak beli indoor punya nearly RM75 per pot

Oh, tetapi saya belum jual orkid lagi.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2013 12:44 PM | Show all posts
exinco posted on 5-11-2013 05:51 AM
kena sabar nak bela orkid ni.nice orkid

Yes, thank you.

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2014 01:08 PM | Show all posts
oldleo posted on 7-11-2013 12:43 PM
Oh, tetapi saya belum jual orkid lagi.

kalo ada nak jual, blh bagitau saya dulu...

teringin nak buat gazebo orkid mcm di rumah nenek dulu~
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2014 04:42 AM | Show all posts
leylapple posted on 16-1-2014 01:08 PM
kalo ada nak jual, blh bagitau saya dulu...

teringin nak buat gazebo orkid mcm di rumah nenek d ...

Saya ada anak pokok ini


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093150s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list