Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22968
View
334
Reply

RUMAH BERKASIH SAYANG MUMMY & DADDY ANAK-ANAK BULU.. MEOWWWW..

[Copy link]

Author: leotazz818       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2013 01:19 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 22-8-2013 12:54 PM
kucing pon peel dia mcm manusia gak.. ada jugak yg jenis x suka minum air.. sbb tu kalau tak jaga  ...

sejak dia naik rumah dah seminggu ni, saya bagi dia makan ikan rebus/ayam rebus. sebab dedulu saya bagi smartheart dekat stray lain dia memang x makan sangat pun.then, ahad lepas saya bagi dia blackwood. baru nampak beriya sikit makan kibbles. tapi ikan/ayam rebus saya masih bagi tiap2 hari. cuma  2 hari ni saya bagi ayam sebab dia macam dah muak kot dgn ikan.

jadinya,saya lebihkan air masa bagi dia makan. pasal x berapa nampak dia minum air. saya pikir, kalau dia minum air rebusan tu...kira air jugaklah. cuma bukan plain water. ok ke gitu? dia ni stray tapi  x gaya stray pun... badan pun bersih. nak mandikan pun ntah bila. mahu bercekau dalam bilik air
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 01:49 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 22-8-2013 12:22 PM
kalau jantan.. neuter pagi, petang dah bole la round2 dlm rumah.. ambik feel..
kalau betina ke ...

betul2...masa shiro dulu.. mlm tu dh jalan2 dgn hepi dh..kejap je..cuma rina yg limitkan pergerakkan dia..takut laa apa2 kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 01:51 PM | Show all posts
firedragon posted on 22-8-2013 12:49 PM
ooo..boleh la.saya nak kena cari available weekend. nak pergi weekdays takkan nak cuti pulak. ahah ...

alaa..klo jantan tak risau sgt..cuma klo dh exceed 4 kg...kene jaga2 sikit...sbb kulit dia susah nk bercantum...so klo xde cage..letak dlm carrier je...kejap2 bg dia kuar sat..rina dulu xcaged kan...sbb dia nk melese je keje dia dlm dok jln huyung hayang tu..end up, rina xgerak mana2 sgt pun sbb xnk dia gerak...

<baru perasan shiro tu mmg anak manja mengalahkan Bubuye>
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 01:54 PM | Show all posts
firedragon posted on 22-8-2013 01:19 PM
sejak dia naik rumah dah seminggu ni, saya bagi dia makan ikan rebus/ayam rebus. sebab dedulu saya ...

pasal minum air ni..rina ada sekor xreti minum air dari besen/cebuk..tetaw kenapa. jenuh try end error..rupanya2 dia nk minum air direct dari paip/getah paip/air yg mengalir.. sanggup tunggu rina balik keje baru minum.

baru2 ni rina beli water fountain brand cat-it. mebi sbb air tu bergerak2 & mengalir, dia suke minum kt ctu. skang ni dia hanya miow2 bila nk manja je..

cer firedragon try kot2 dia nk minum kot paip ke..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 02:00 PM | Show all posts
anizarina posted on 22-8-2013 01:54 PM
pasal minum air ni..rina ada sekor xreti minum air dari besen/cebuk..tetaw kenapa. jenuh try end e ...

haa...nanti try la  dekatkan dgn sinki. tp dia ni bilik air pun terjengah2.macam takut sangat.. ahahahaa...xpe2.. thanks. nanti try buat. dia ni seko je dulu. baru nak bela kucing semula. tu excited lebih.. pakkal rumah tinggi. tp dia ni ok je tinggal sesorang dalam rumah. tak kesah nak menyerbu pintu bila kita keluar nak gi kerja
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2013 02:04 PM | Show all posts
firedragon posted on 22-8-2013 01:19 PM
sejak dia naik rumah dah seminggu ni, saya bagi dia makan ikan rebus/ayam rebus. sebab dedulu saya ...

bolehhh.. makanan basah boleh sgt membantu..
tp kena juga sedia tempat air.. sekali sekala kalau nak bg makan kibbles, bg yg btol2 bagus.. spt acana.. sbb kandungan garam dia minimum..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 02:08 PM | Show all posts
firedragon posted on 22-8-2013 02:00 PM
haa...nanti try la  dekatkan dgn sinki. tp dia ni bilik air pun terjengah2.macam takut sangat.. ah ...

masa balik kang..try bukak paip tu..bukak air kecik je. then letak dia kt ctu.. cer tgk..
rina buat mcm tu..baru tau dia nk minum paip
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 05:21 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 22-8-2013 02:04 PM
bolehhh.. makanan basah boleh sgt membantu..
tp kena juga sedia tempat air.. sekali sekala kalau  ...

tu lah, nanti try cari water fountain pulak la. acana tak pernah survey.. saya dulu bagi kucing makan blackwood n bulu dia berkilat. tu yang sekarang pun bagi brand tu jugak..

air minum sekarang bubuh dlm bekas biasa je. pernah sekali dua je nampak dia minum... tu saya ngelatkan letak air rebus lebih sikit. tapi, nak makan isi ikan/ayam tu kena bersuap pulakkkkk... manja kemain
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 05:24 PM | Show all posts
anizarina posted on 22-8-2013 02:08 PM
masa balik kang..try bukak paip tu..bukak air kecik je. then letak dia kt ctu.. cer tgk..
rina bu ...

ok2.. thanks bagi tips. tapi tgh memikir rupa bentuk sink. ahahahhha! sink dapur takde space dia nak lompat... sink  toilet lagi lah jenis melengkung tu terus. rasanya memang cari fountain je la nanti
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 11:42 AM | Show all posts
Ha ah br nk cdng mende sama cm rina.. try gne fountain.. meow kite kemain suka minum sbb fountain tu.. tp.. ade sekor yg bjk pndai sgt siap tlg jd tukang buke semua.. aigooo.. kene cr fountain yg dorg xleh godek godek..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2013 02:11 PM | Show all posts
penatnya hari ni...
satu pagi menyikat bulu mati kabu-kabu...
maklum lah kucing tua, dah tak ndak jilat bulu sendiri..  kalau tak tolong sikatkan, sekali pandang mcm cucu biri-biri terlepas kandang..
bertuah lah ko nak..  rambut aku sendiri pun kdg2 tak bersikat, main masuk jek dlm serkup..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2013 03:02 PM | Show all posts
jibam kita muntah2 sejak jumaat lepas..x makan x minum...duduk terbongkok jer sekali sekala menggulungkan badan...

bw g klinik pg td sambil2 otw opis vet kata maybe kena sporo sbb ada luka dia dh 3 minggu x kering2... kata nak masukkan air...n tgk dia makan x seminggu ni...kalu x makan kena kasik ubat lah...

runsing gak bila biasa2 dia berlari berkejaran dgn adik dia tetiba diam...yg kesian si tomek la sampai main ngan langsir sbb xde geng...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 11:18 AM | Show all posts
nk tanya akak @leotazz818 atau @boocik04

kucing sy masih lg muntah2 lps blk drp vet..mlm td suapkan ubat meboline (nama kat botol tu) dia xnak....abih terpecik ..pastu muntah2 mula2 kuning cair...pastu jd putih susu...muntah berbuih mcm ludah org tua bkahak... duduk diam jer....

dia dh mula minum air tp lps tu sure muntah lagi...

ni pg td dia kuar...panggil2 x balik sbb ingat nk kurung sblm p kerja...

sekor je kena cmtuh...


Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 12:14 PM | Show all posts
tigerads posted on 9-9-2013 11:18 AM
nk tanya akak @leotazz818 atau @boocik04

kucing sy masih lg muntah2 lps blk drp vet..mlm td suapk ...


Confirm ke dia kena sporo tu?
Sporo tu boleh berjangkit even to humans so better kurung dia.
Kadang2 ada kucing tak boleh makan ubat cecair (macam kucing2 boocik).
Nanti bila suap, gerenti dia muntahkan balik dan berbuih2 mulut dia nak buang ubat tu.
So better mintak dengan vet ubat bentuk pil. Senang sikit nak telan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2013 12:56 PM | Show all posts
tigerads posted on 9-9-2013 11:18 AM
nk tanya akak @leotazz818 atau @boocik04

kucing sy masih lg muntah2 lps blk drp vet..mlm td suapk ...

suap air selalu guna syringe kalau dia tak mau minum..
kalau ada air kelapa, cuba suapkan ..kucing kaka penah kena mcm ni, mmg tak lama hayat..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 01:10 PM | Show all posts
boocik04 posted on 9-9-2013 12:14 PM
Confirm ke dia kena sporo tu?
Sporo tu boleh berjangkit even to humans so better kurung dia.
K ...

pill ada la....antibiotik..tp xdan bagi lg mlm ni br nak bg..


bab sporo tuh rasanya x kot sbb luka dh kering dh tgk pagi tadi... xtau sakit apa



Last edited by tigerads on 9-9-2013 03:10 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 01:12 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 9-9-2013 12:56 PM
suap air selalu guna syringe kalau dia tak mau minum..
kalau ada air kelapa, cuba suapkan ..kuci ...

yer ker???

alahai....kesiannya....kita dh sedih dh ni kenangkan dia..xpenah sakit makan pun byk..skali dia dh sakit...harap2 dia masih pjg umur...dh syg sgt nih sbb bela drp kecik..

blh gak try air kelapa...xpenah try lg nih...

tq yer


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2013 02:10 PM | Show all posts
tigerads posted on 9-9-2013 01:10 PM
pill ada la....antibiotik..tp xdan bagi lg mlm ni br nak bg..

ala kenapa tak bg antibiotik tu terus.. penting tu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 03:12 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 9-9-2013 02:10 PM
ala kenapa tak bg antibiotik tu terus.. penting tu..

semalm kat vet dh diberi...

pg td nak bg dia kuar lps bukak pintu...xdan nak tangkap...ni td blk tghari ntah kemana x nampak byg....si tomek ada laa....mintak makan sbb buncit

harap2 dia ok lah....ptg nnt ada kot..

kalu x balik jugak...pasrah ajer lah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 04:29 PM | Show all posts
ini lah jibam sy..

tlg doakan yg terbaik semoga sihat spt biasa


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083791s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list